1. Shooters voor Halo zijn passé volgens Bungie

Shooters voor Halo zijn passé volgens Bungie

Niemand wil meer shooters spelen zoals ze dat voor Halo deden, vindt Jason Jones van Bungie.

Dat is nogal een statement. De mede-oprichter van Bungie haalt even de woede van PC-gamers op de hals. Zij moeten niets hebben van shooters spelen met een controller, wat volgens Jones nog het enige is wat gamers willen tegenwoordig.

Hier is de quote: "We beperkten spelers tot twee wapens, gaven ze een vanzelf opladende levensmeter, sloegen automatisch de voortgang op en brachten deze weer terug - wat bijna ketterij was binnen first-person shooters toentertijd. We lieten het spel draaien zonder muis en toetsenbord. En nu speelt niemand shooters meer zoals ze dat deden voor Halo, omdat niemand dat wil."

Om een lang verhaal kort te maken: Bungie's nieuwe game Destiny is nog niet voor PC aangekondigd. Als dat wel gebeurt (want dat behoort nog tot de mogelijkheden), zingt Jones vast een toontje lager.

Dit artikel delen

Over de auteur

Marcel Vroegrijk Eindredacteur van Gamer.nl

Reacties

 • Ach, sommige mensen zijn nou eenmaal niet slim.

 • Ik heb hem al vergeven

 • Grappig. Er zijn veel mensen die alles wat zij opnoemen (twee wapens en regenerating health bijvoorbeeld) niets meer dan een enorme terugstap vinden voor het genre (omdat ze de diversiteit beperken en het spel oersimpel maken). Geen wonder dat ze pissig zijn.

 • Duidelijk iemand die geen idee heeft waar ie over praat…

 • Ik ken die meneer verder niet, maar als zijn mening representatief is voor dat hele bedrijf dan voorspel ik weinig goeds.

 • Ik vind wel dat hij een punt heb. Het is voor mij steeds meer eentonig geworden het gamen. Tuurlijk altijd wel weer nieuwe graphics en nieuwe wapens, maar dan toch voelt elke game toch het zelfde.  Ik merk nu ook dat ik steeds minder aan het gamen ben omdat ik de variatie mis. De laatste tijd wel af een RPG spelen maar dat ligt mij niet.  Ben wel heel benieuwd wat Destiny gaat brengen. Wie weet creeren ze wel een heel nieuwe genre (of herbouwen een oude).

 • Ben ik zeker met je eens. Elke keer als ik nieuwe vette graphics zie smelt ik een beetje en val ik snel voor een zulke game (bf3, planetside 2 en bijvoorbeeld unreal 3 toendertijd) maar na een paar uutjes spelen kijk je er dwars doorheen en komt de random shooter die ik al 16 jaar speel om de hoek kijken.  Zoals meerdere genres is het shooter genre ook wel klaar met vernieuwingen. Alles is wel 'n keer gedaan. Soms weer groter en mooier maar het blijft dezelfde basis.  Als je vernieuwingen wil moet je misschien meer genres combineren.

 • Ik zie het probleem ook niet waarom een controller niet fijn zou zijn. Sensitiviteit is te bepalen en iedereen op een console speelt met controller dus gelijke kansen.
  Daarnaast denk ik dat twee wapens en regenerating health niks te maken heeft met de keuze van gamers, maar het spel zelf de keuze is. Halo, Cod, Gears o.a. werken zo gewoon goed, maar bijvoorbeeld een unreal tournament waar je wel meerdere wapens draagt(?) is een heel ander type game.

 • Muizen zijn anders veel preciezer en natuurlijker om mee te richten dan met een controller.
  Daarom zie je op consoles dingen als aim-assist of auto-aim.
  Kijk maar is naar CoD, Dishonored of GTA IV.
  Console-spelers side-strafen ook meer tijdens het schieten - begon zelf op consoles.  Verder zullen de meesten ongetwijfeld de officiële controllers gebruiken, maar sommigen gebruiken 3rd party controllers (Razer, Speedlink, Logitech enz), hebben USB of Bluetooth headsets of hebben surround sound en daarbinnen heb je ook weer verschillen.

 • Ik vind het niet terecht dat hij denkt voor iedereen te kunnen spreken, want zoals hierboven staat zijn er toch mensen die zijn mening niet delen. Ikzelf ben wel voorstander van zijn punt en reken mezelf dan ook echt onder de console 'knallers'. Ik zoek 't niet meer om zoals vroeger door 8 wapens te scrollen en op zoek te gaan naar healthpacks. De regenerating health bar maakt het spel dan makkelijker, maar het feit dat je vaak moet kiezen welke twee wapens je meeneemt is ook een tactische beslissing die je vroeger niet hoefde te maken.

 • Toen ik hier boven aan het lezen was las ik alleen…..IK WIL AANDACHT, IK WIL AANDACHT ALSJEBLIEFT.  OF CAN IK OPEENS SUBLIMINAL MESSAGES LEZEN, LOL

 • Ik heb veel moeite te geloven dat hij dit werkelijk heeft gezegd. Deze man kan echt niet zo ver van de realiteit af zitten als dit citaat insinueert.  Je kan Bungie de kudo's geven voor een FPS goed speelbaar te krijgen op een spelcomputer, maar tegenwoordig zijn al deze vernieuwingen misbruikt om de ontwikkelaar de controle te houden en om een lineaire ervaring te maken.  En ik weiger te geloven dat (veel) mensen bij een controller zouden zweren als ze zowel met M + KB als met een controller een FPS hebben geprobeerd.

 • Ik vermoed dat de muis+keyboard opmerking er op een beetje ongelukkig moment tussenviel en dat hij helemaal niet wil zeggen dat niemand meer op die manier speelt. Hij probeert gewoon te zeggen dat Halo de manier waarop we FPS's spelen compleet veranderd heeft, wat misschien een beetje arrogant is maar niet helemaal onwaar.

 • Bungie de kudo's? Nee, dat is toch echt Rare met Goldeneye.

 • Correct, maar zelfs dan heeft Bungie met Halo er wel voor gezorgd dat het aantrekkelijker was om FPS voor spelcomputers te ontwikkelen. Kan ook te maken met dat Halo een launch game was uiteraard…

 • ik speel zowel shooters op de console en op de pc maar bijde vind ik erg fijn spelen.
  natuurlijk is de muis egt super precies met richten maar om nou te zeggen dat niemand meer met muis en toetsenbord wilt spelen gaat een beetje ver het is maar net wat je zelf fijner vind spelen.

 • Ik heb geen moeite met shooters met een controller, als former PC-gamer. De overstap was nauwelijks merkbaar eigenlijk. Ik dacht dat ik ontzettend zou moeten wennen, maar niets was minder waar.  Het gaat tenslotte om de game en hoe je de game speelt bepaald hoe goed je bent. Dan maakt de bediening vrij weinig uit. Degene die niet om kunnen gaan met een controller beperken zichzelf gewoon. Voor mij voelen beide natuurlijk aan.

 • "Degene die niet om kunnen gaan met een controller beperken zichzelf gewoon."  Ga eens Battlefield 3 op de PC spelen met een controller. Gamers die fps games spelen met een controller beperken zich gewoon.
  Ja, op een console heb je daar geen last van omdat iedereen met dezelfde handicap speelt.

 • Is de controller de handicap of de muis een assist.. het is maar net hoe je het bekijkt ;)
  Als je echt je aiming skills wil showen kan je het beste gaan paintballen ofzo.

 • @rw1
  Juist, als iedereen met dezelfde 'handicap' speelt maakt het allemaal niet uit, als het maar eerlijk is. :)  Nee mensen die vasthouden aan een bepaald invoerapparaat beperken zich gewoon. Als ik een game op de console alleen met een controller heb gespeeld, dan ben ik net zo goed met een muis en toetsenbord op de PC. De game blijft over het algemeen hetzelfde en de aanpak ook, hier veranderd een invoerapparaat niets aan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren