1. Waarom de PS4 de spits afbijt

Waarom de PS4 de spits afbijt

Tenzij Microsoft tussen nu en 0.00 vannacht zijn nieuwe Xbox onthult, luidt Sony als eerste officieel het next-gen tijdperk in (de Wii U is toch echt een tussengeneratie). En dat is van ongekend belang. Iedere dag dat Microsoft nog wacht na 20 februari, is een dag extra voor Sony om alvast wat connecties in de hersenen van gamers aan te leggen. Next-gen games koop je voor PS4, de PS4 koop je voor next-gen games.

Sony heeft daar met de PS3 heel lang mee geworsteld. De Xbox 360 werd enkele dagen eerder aangekondigd in 2005 en kwam bovendien ook een stukje sneller uit. Een groot voordeel hiervan is dat alle titels van derde partijen, zoals Activision, EA en Ubisoft, toch net iets meer geassocieerd worden met de spelcomputer waarop je ze het eerst kunt spelen. En dus moest Sony toezien hoe Microsoft er met die eer vandoor ging, keer op keer. De inhaalslag van Sony, en daarmee ook de steun van third-party's, nam jaren in beslag.

En dat doet pijn. Sony was met de PlayStation 2 in 2000 juist de eerste (als je de Dreamcast niet meetelt). Nintendo's GameCube liet nog een jaar op zich wachten en ook Microsofts Xbox kwam pas in 2001 uit. Ondertussen kreeg Sony alle ruimte om de markt te veroveren en de relatie met ontwikkelaars en uitgevers verder te versterken. Je hoeft alleen maar naar de deal met Rockstar over Grand Theft Auto te kijken om te beseffen hoe lucratief dat kan zijn.

1-1

Het staat wat dat betreft gelijk tussen Sony en Microsoft. De volgende stap voor de PlayStation-maker lijkt daarom heel logisch. Het bedrijf moet vol in de aanval om niet voor een tweede keer tegen een achterstand aan te kijken. Zijn koppositie verdedigen is er sinds de PS3 niet meer bij. De PS4 moet dus weer per definitie het platform worden waarop gamers de beste games het eerst kunnen spelen. Omdat Microsoft met Xbox steeds meer neigt naar interactieve televisie, kan de PS4 helemaal gepositioneerd worden als het ultieme platform.

Maar....dan moet 'ie wel eerst uitkomen. De primeur hebben qua onthulling, laat je de strijd niet winnen. Sony kan wel alvast flink van zich afbijten vannacht. De platformhouder heeft een mooie selectie aan kwaliteitsstudio's die vrijwel allemaal bezig zijn aan PS4-games. De MotorStorm-maker telt al af naar de onthulling, Heavy Rain-studio Quantic Dream is sowieso aanwezig en ook Sony Santa Monica (van God of War) schuift aan. En als we Sony's terugblik op de PlayStation-games als een voorbode mogen beschouwen, krijgen we ook een glimp van Gran Turismo 6 te zien. Voor het gemak vergeten we dan nog studio's als Naughty Dog en het (in)fameuze Sucker Punch.

Wie niet snel is, moet snel worden

Vannacht eist Sony de spotlight op en krijgt het de kans om al hun nieuwe games te laten stralen, in het licht van de volgende generatie. De volgende stap is om gelijk wat third-party kaskrakers te claimen. Laat EA een Battlefield 4 tonen, knal er een teaser van Assassin's Creed 4 in en paai PS3-gebruikers met een prachtig draaiende versie van Fallout 4. Weet je, een gloednieuwe Street Fighter kan er ook nog wel bij, want producer Yoshinori Ono is momenteel ook in New York, zittend aan het ontbijt met onze eigen Jelle.

Sony kan vervolgens glimlachend toekijken hoe het hart van iedere gamer begint te bonken, wachtend op de dag dat de PS4 in de winkels ligt. En iedere dag die Microsoft later is, is een dag waarin Sony zich dieper in het brein van spelers nestelt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Marcel Vroegrijk Eindredacteur van Gamer.nl

Reacties

 • Wii-U is toch echt wel next-gen, weet niet hoe jullie op "tussen-generatie" komen..

 • Ik denk omdat het nou niet zo veel krachtiger is als een 7 jaar oude Ps3. Feitelijk is het weliswaar een Next-Gen, maar qua prestaties valt dat wel mee.

 • Dat is het hem net… of iets al dan niet next-gen is wordt NIET bepaald door rauwe kracht. Wel een simpele optelsom.

 • De Wii U is inderdaad een tussengeneratie, vlees noch vis. Iets wat Pachter ook zegt en waar ik het mee eens ben.

 • Haha nog niks bekend van de ps4 en die wel de. stempel next-gen geven

 • Nee, het is geen next-gen. Daarvoor moet het eerst beter zijn dan de vorige generatie.  Doei.

 • Is de WiiU de opvolger van de Wii?  Het antwoord daarop is: Ja.  Dan is de enige conclusie dat de WiiU next gen is.  Next gen betekent volgende generatie. En dan kun je hoog springen, laag springen met specs smijten en andere drogredenaties, WiiU is next gen.

 • 5 Jaar later. Wii U de meeste verkochte console deze generatie :P  Dit gebeurde toch ook bij de Wii ?

 • Hij is toch echt krachtiger dan de Ps3 en xbox 360 hoor ;). Je zei echter niet hoeveel.  Doei.

 • De ps3 is dus ook niet next gen. Het is namelijk niet beter als de xbox 360.

 • nightquest, dus als we puur sales bekijken is de Wii twee keer meer next-gen (current) dan de ps3 en xbox360?  Denk dat velen, inclusief IG deze keer, een woordenboek moeten aanschaffen.

 • IG noemt het een tussengeneratie. Ik neem aan dat ze daarmee de generatie tussen de PS2 en PS3 bedoelen?

 • CerandoX, vraag me toch vaak af tot welke generatie jij behoort :'-)

 • Nintendo loopt al jaren een generatie achter en is geen serieuze concurrentie meer voor Sony en Microsoft. Ze richten simpelweg op een heel ander soort (casual) gamer.  Over een jaar is de WiiU zelfs last-gen.

 • Nintendo fans, staakt uw gehuil. Als je puur naar de term 'next gen' kijkt, hebben jullie gelijk. Maar jullie snappen wat er wordt bedoeld. De volgende Xbox en PS zullen de nieuwe standaard zetten, waar de Wii naar alle waarschijnlijkheid onder zal zitten. Accepteer het.

 • Natuurlijk is Nintendo wel concurrentie. Mensen kunnen hun geld maar 1 keer uitgeven en er zijn hordes mensen die of een ps3, of een 360, of een wii kopen.

 • Wat boeit het tot welke generatie welke console behoort? Zolang je er plezier van hebt is het toch goed…
  Wat een gezeik.

 • Ik zal het hier ook even neer plempen voor jullie:  Het is allemaal gewoon geouwehoer over termen die heel erg ambigu worden gebruikt.  Generatie hoeft niet per se vader-zoon relatie te zijn, we spreken ook wel over bijvoorbeeld een 'babyboom' generatie. Dit zijn alle mensen die geboren zijn vlak na de oorlog. Onderling zijn die mensen geen familie, maar omdat het een grote groep mensen is met ongeveer dezelfde leeftijd wordt dit een generatie genoemd.  De PS3, Wii en Xbox360 zijn ongeveer tegelijk ontstaan, en hebben vrijwel dezelfde karakter eigenschappen, dus noemen we dat een generatie. Nu komt er de Wii U uit, die niet de karakter eigenschappen heeft van een waardige opvolger en verder geen vergelijkbare 'broertjes' heeft. Dit is geen echt eigen generatie en dus een tussen generatie.  Komen de PS4 en de Xbox720 uit, hebben ze vergelijkbare specs, dan is het WEL weer een generatie!

 • Cerandox go suck a Sony dick

 • @Weslii
  Tuurlijk, als je het zo bekijkt is een zak chips ook concurrentie voor de ps3, xbox en wiiU. Je kunt dat geld namelijk maar 1 keer uitgeven.
  Als iets zich richt op een hele andere markt of gewoon totaal niks te zeggen heeft in een markt waar ze zich ook op richten, dan is het geen concurrentie.  Edit: Om het dus nog iets duidelijker te maken voor je: Nee, De WiiU is op dit moment nog niet eens concurrentie voor de PS3 en Xbox 360. Ze willen het wel, maar de titels blijven achter.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren