1. PS4 - De Games

PS4 - De Games

Sony heeft de bel geluid voor de nieuwe generatie spelcomputers met de PlayStation 4, waarbij gelijk een aantal games zijn getoond. Quantic Dream – bekend van Heavy Rain en Beyond: Two Souls – liet een ietwat enge oude man zien en Media Molecule – bekend van LittleBigPlanet – heeft zich volledig gestort op PlayStation Move. Square Enix toonde andermaal hun E3-techdemo vna 2012 deed gelijk het onbespreekbare: een aankondiging van een aankondiging. De nieuwe Final Fantasy zou bekendgemaakt worden op de E3. Nog even geduld dus.

Tot zo ver de demonstraties omtrent de hardware mogelijkheden van de PlayStation 4. In dit artikel kijken we naar de games die in ontwikkeling zijn bij Sony, maar ook bij de derde partijen. Niet elke game zal exclusief zijn. Zo verschijnen Watch Dogs en Destiny ook op andere consoles en is Diablo III al beschikbaar voor de PC. Nieuwste game van Braid-maker, Jonathan Blow, is in ieder geval tijdelijk exclusief voor de PS4.

Knack

De eerste game die getoond werd was Knack. In Knack draait het om het wezen Knack dat bestaat uit oude relikwieën. De dokter uit de game onderzoekt deze historische relikwieën en heeft eindelijk een manier gevonden om deze aan elkaar te binden. Het resultaat is Knack, een wezen met mysterieuze krachten. Hij heeft onder andere de mogelijkheid om relikwieën die hij vindt tot zich te nemen en te transformeren in verschillende vormen, waaronder een gigantisch grote gevechtsmachine. Ook beschikt Knack over de mogelijkheid (knack) om elementen zoals ijs en metaal over te nemen. Een multifunctioneel beestje dus.

Deze actie platformer draait voornamelijk om het ‘’kleine’’ wezentje Knack, die te maken heeft met een wereld die in oorlog is. De mensheid wordt aangevallen door een leger van Goblins en Knack krijgt de taak de mensheid te beschermen en leert gaandeweg meer over zijn eigen historie.

Killzone: Shadow Fall

Shadow Fall is een lanceringstitel voor de PlayStation 4 en speelt zich 30 jaar af na de gebeurtenissen van Killzone 3. De rivaliserende partijen (Helghast en de Vektans) leven samen in een futuristische stad met niets minder dan één muur die beide groeperingen van elkaar scheidt. De koude oorlog die beide facties met elkaar zijn aangegaan bereikt een hoogtepunt en de Vektans schakelen de hulp in van een groep individuen.

Jij bent een Shadow Marshal, onderdeel van deze groep, en hebt de taak op je genomen de vrede te bewaren. Dit kan door middel van infiltratiemissies tot het plaatsen van grootse tegenaanvallen.

DriveClub

De nieuwste game van Motorstorm ontwikkelaar Evolution Studios heet DriveClub. In de game draait het vooral om sociaal racen, met vrienden in clubverband. Elke club bestaat uit een aantal racers en kan diverse uitdagingen opstellen en aanvaarden. Het doel is om deze vervolgens zo goed mogelijk te voltooien en hopen de beste driveclub van de wereld te worden. Deze uitdagingen zijn niet alleen speelbaar via de PS4, maar er is ook een samenwerking met smartphones en tablets.

De game speelt zich af in een eerstepersoonsperspectief en bevat realistische racewagens die tot in detail zijn nagemaakt. De nieuwste en snelste wagens zijn startklaar om door grote omgevingen te scheuren.

inFamous: Second Son

Second Son speelt zich zeven jaar af na de gebeurtenissen van inFamous 2. De overheid is doorgeslagen met het beschermen van de burgers. Overal hangen camera’s en soldaten staan op elke hoek van de straat.

Delsin Rowe is de hoofdrolspeler in Second Son en overtuigd van zijn eigen kunnen. Hij is er heilig van overtuigd dat hij bestemd is voor iets groters. Tijdens een busongeluk komt de 24 jarige erachter te beschikken over super krachten die ervoor zorgen dat hij rook kan manipuleren en er zelfs in kan veranderen.

De wereld is veranderd na de gebeurtenissen uit inFamous 2 en elk persoon wat maar een greintje weg heeft van bio-terrorisme wordt gelijk overhandigd aan het Departement van Unified Protection (DUP). Deze organisatie is in het leven geroepen om de gebeurtenissen uit de eerste twee delen te voorkomen.

The Witness

De nieuwste game van Jonathan Blow, de maker van het bejubelde in 2008 uitgekomen Braid, is The Witness. De game is nu een tijdelijke exclusieve game voor de PlayStation 4, maar komt later wel gewoon uit voor de iPad. Tijdens het spelen van The Witness verken je een onbewoond eiland en beetje bij beetje onthul je het geheim van deze vreemde plek.

Om dit mysterie te ontrafelen moeten er puzzels, of beter gezegd, doolhoven opgelost worden. Als speler moet je een pad zien te vinden op verschillende beeldschermen die op het eiland staan. Hiervoor moet de omgeving ook goed in de gaten gehouden worden gehouden want beeldschermen en hints zijn overal verstopt op het eiland.

Deep Down

Capcom liet vervolgens Deep Down zien, een titel waar we tot op heden het minst van afweten. Het lijkt erop dat Deep Down een actiespel is wat zich afspeelt in de middeleeuwen en invloeden heeft vanuit Dragon’s Dogma, een actie-RPG uitgebracht door Capcom vorig jaar. Het is in ieder geval zeker dat Deep Down draait op de Panta Rhei-engine, maar daar moeten we het helaas tot op heden mee doen.

Watch Dogs

Ook Ubisoft was aanwezig en liet Watch Dogs zien. Deze actie- en avonturengame is een lanceringstitel voor de PS4 en speelt zich af in de open wereld van Chicago. In de derde metropool van de Verenigde Staten bevindt zich een supercomputer – CtOS (Central Operatin System) – die de controle heeft over elk stukje technologie dat de stad rij is. De mogelijkheden die een gecentraliseerd computersysteem met zich meebrengt zijn uiterst interessant, met name voor een meesterhacker als Aiden Pearce.

Als doorgewinterde hacker heb je toegang tot persoonlijke gegevens van elke inwoner van Chicago (denk aan bankinformatie, strafbladen, relationele problemen, etc.) die je kunt inzetten om bepaalde personen af te persen of zwart te maken. Daarnaast kan Pearce ook telefoonverkeer hacken, stoplichten ontregelen, bruggen laten openen en eigenlijk al dat onder het deken van CtOS ligt beïnvloeden.Diablo III

Eén van de grootste aankondigingen kwam toch wel van Blizzard. Diablo III, wat tot op heden een PC-exclusief was verschijnt namelijk ook voor de PlayStation 3 en PlayStation 4. Wat het verschil tussen deze versies gaat worden is nog niet helemaal duidelijk, maar wat ontwikkelaar Blizzard liet weten is dat de PlayStation-versies beschikken over offline co-op, iets wat de PC-versie niet heeft.

Destiny

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat Destiny – het nieuwe project van Halo-ontwikkelaar Bungie – verschijnt op de PS3. Net als Diablo III is dat echter niet het enige PlayStation platform waar de game op verschijnt. Destiny komt tevens naar de PS4. Bungie kwam tevens met de aankondiging dat de PlayStation-versie van Destiny exclusieve content heeft.

Destiny speelt zich 700 jaar in de toekomst af, in een tijd dat de mensheid wordt bedreigd door een alien-invasie. De game is een MMO FPS en kent verschillende soorten klassen, waarvan de Hunter (sniper), Warlock (magic) en Titan (assault) bekendgemaakt zijn. Destiny speelt zich af op Mars en Aarde, waarbij een grote stad op Aarde als een soort hub fungeert.

Dit artikel delen

Over de auteur

Wes Rijckaert Fan van games. In vrijwel elke vorm dan ook. Enorme zwakte voor alles wat zijn eigen naam kan uitspreken.

Reacties

 • Das toch wel een aardig rijtje..
  Voor de PS-fan om naar uit te kijken.. (ook voor de Non PS-Fan natuurlijk)..

 • Nice kom maar op met Infamous, Killzone en Deep Down! Wel jammer dat de goede einde van Infamous 2 blijkbaar canon is.

 • Bij de tweede hebben ze ook het goede einde van het eerste deel gebruikt.

 • In deel 1 was toch maar 1 eind?

 • 2 mogelijkheden dus,maar wat als dit nou het goede einde volgt en Cole gewoon dood ging en dit spel zich 25 jaar later afspeelt. Dan zouden er weer conduits kunnen rondlopen als die rfi de genen niet heeft gedood. Dit zou ook in een andere dimensie kunnen afspelen waar Cole nooit in heeft gezeten. Keuze genoeg.

 • Dat zijn zeker al een aantal mooie titels.

 • Topje van de ijsberg.  Vooral Drive Club lijkt me super.
  Nu knallen op E3 en de maanden naar de launch toe. Mooi dat ie aangekondigd is vannacht, maar ook niet meer.

 • ja; maar ik mis toch een beetje de aankondiging van team 1 binnen Naughty Dog en uberhaupt iets van EA….

 • Op E3 krijgen we te zien waar Naughty Dog en Studio Santa Monica mee bezig zijn.

 • Verwacht je zo snel al iets van NG te zien? Ze zijn nog steeds bezig met afronden van The last of Us.

 • Naughty Dog heeft twee teams. Eentje werkte ten tijde van Uncharted 3 aan The last of Us, het andere team is nu dus waarschijnlijk met iets nieuws bezig.

 • Infamous, watch dogs en Destiny zijn de 3 games voor mij om een ps4 te kopen. Deep Down ziet er ook leuk uit….

 • Voor Destiny en Watch Dogs hoef je geen PS4 te kopen. Die zullen ook voor de huidige consoles uitkomen als ik me niet vergis. Grafisch merk je tot nu toe weinig verschil, maar dat zal in de toekomst natuurlijk veranderen.

 • Alleen infamous komt exclusief op de PS4…

 • Misschien wil die de exclusieve content van destiny voor de ps4

 • Hangt er van af wat voor content het is. Wacht nog op meer info over dat en de consoles die er aan komen. Speel meer op mijn xbox dus ik wacht wel tot ik meer weet over de nieuwe xbox en meer infor over de ps4. Zal ze uiteindelijk wel allebei halen amar welke ik als eerste haal is nog maar effe de vraag.

 • Lijken me stuk voor stuk vette titels. Vooral Watch Dogs en DriveClub

 • Ik vond Diablo 3 en Knack en the Witness een beetje tegenvallen, de rest dik tevreden!

 • Watch Dogs, inFamous, Driveclub en Witness in een bundeltje zou een mooie start zijn :D

 • Zullen we het nu hebben over de prijs van die bundel?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren