1. De PlayStation 4 – Het nieuwe hoofdstuk van Sony

De PlayStation 4 – Het nieuwe hoofdstuk van Sony

Met de aankondiging van de PlayStation 4 op de PlayStation Meeting 2013 wordt een nieuwe hoofdstuk voor Sony ingeluid. Een hoofdstuk waarin ze gaan proberen de markt weer naar zich toe te trekken, die ze deze generatie toch een beetje zijn verloren. De PlayStation 4 moet met zijn kracht zich meten met de high end-PC’s, maar moet tegelijkertijd ook een stuk gebruiksvriendelijker zijn om voor te ontwikkelen. Maar het belangrijkste van allemaal is dat de gamer weer centraal komt te staan.

Tot zover de pr-praat van PlayStation. Tijd om te kijken hoe de vork echt in de steel zit.

De Gamer aan de macht

Want het centraal zetten van een gamer, dat is toch altijd zo? Wie moet er anders centraal staan? Toch zijn er wel een paar elementen die het leven van de gamer een stuk makkelijker maakt. Hij of zij wordt straks niet onnodig getrakteerd op laadtijden. Via de Dualshock 4-controller kun je met een enkele druk op de knop de PlayStation 4 weer aan zetten en gelijk verder te gaan in het spel waar je gebleven bent. En dat is zo enorm relaxt. Het maakt de spelcomputer een stuk toegankelijker voor speelsessies die korter zijn dan een half uur, waarbij je geen vijf minuten verliest aan het opstarten van de console, de game, door de menu’s navigeren en uiteindelijk te belanden op het punt waar je wilt zijn

Mijn enthousiasme is ook aangewakkerd door de manier waarop de PlayStation 4 omgaat met demo’s. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb eigenlijk geen zin om een uur te moeten wachten voordat de demo gedownload is. Met de PlayStation 4 is dat verleden tijd. Dankzij de techniek die Gaikai heeft ontwikkeld kun je de demo streamen. En als die bevalt en de game is beschikbaar, dan is hij gelijk te koop.

En ook dan hoef je niet te wachten voordat je de download binnen hebt. Je haalt een klein stukje van de game binnen waarmee je dan kunt spelen. De rest van de game wordt binnengehaald terwijl je speelt. Alhoewel het als iets kleins klinkt, is het zo enorm gebruiksvriendelijk. Eindelijk kun je op een donderdagavond je PlayStation aanknallen en zelf bepalen wat je gaat doen. Je kunt gelijk aan de slag gaan en hoeft niet eerst een avond te verspillen aan het downloaden van games. We hopen ook dat de vervelende Firmware-updates op dezelfde relaxte manier gedownload kunnen worden.

Vita leeft

Het gebruiksgemak houdt hier niet bij op. Via Remote Play moet het mogelijk zijn dat elke PlayStation 4-game gestreamd kan worden op de Vita. Alhoewel ik vind dat dit soort games het beste tot hun recht komen op een groot HD-scherm, zijn er gewoon momenten waarop je even niet op zo’n tv kan spelen. Wellicht dat je in een gezinssituatie zit waarbij je de tv waar de PlayStation 4 op is aangesloten moet delen en je niet altijd het scherm voor jezelf kan opeisen. Op dat soort momenten stream je de game naar de Vita en kun je gewoon doorgaan. Enig nadeel is dat je twee schouderknoppen mist.

Deze techniek is niet nieuw, de Wii U doet met de Gamepad hetzelfde. Maar er is ook een verschil: afstand. Waar je met de Gamepad echt in de buurt van de Wii U moet zitten, daar kan je met de Vita, waarschijnlijk, overal in het huis streamen: zolang je maar op hetzelfde netwerk zit. Hierdoor is het mogelijk om te gamen vanuit bed, vanaf je kamer en ja, ook vanaf de televisie. En misschien dat het ook mogelijk gaat zijn dat je het Remote Play kan koppelen aan je account, waardoor je op een ander draadloos netwerk via je Vita je PlayStation 4-spel kan spelen. Op de PlayStation 3 is het nu al mogelijk om de spelcomputer van afstand aan te zetten (zo lang hij op stand-by staat) en via de PSP te scrollen door de verschillende files die op de spelcomputer staan. Met de komst van de PS4 wordt deze techniek uitgebreid en is het mogelijk om op school, op werk, bij je schoonouders via je Vita op je PS4 te gamen. Dat werkt gewoon via WiFi, zo is in een interview aan InsideGamer door Michael Denny bevestigd. Dat interview wordt volgende week gepubliceerd. Sterker nog, als je op vakantie op een wifi-verbinding zit is het mogelijk om gewoon door te gaan met je avontuur in Uncharted 4. Moet de game alleen nog wel even aangekondigd worden…

Sociaal

Een ander punt waar Sony de gamer wilt veroveren is het sociale aspect. Als ik naar mezelf kijk, zie ik niet heel veel in de mogelijkheden om mijn game met anderen te delen: ik speel het liefst in mijn eentje. Maar voor projecten voor InsideGamer met community-mogelijkheden biedt de mogelijkheid van een live videostream legio aan kansen. Voor het bekijken van zo’n stream hoef je overigens niet zelf op de PlayStation 4 te zitten. Via je laptop, desktop, Vita, mobiele telefoon en tablet zijn die beelden te zien. Dus in 2014: zie Jelle live falen in Call of Duty Black Ops 3 vanaf je smartphone!

Het zijn dit soort technieken die mij een goed gevoel hebben gegeven tijdens de presentatie. De visie is duidelijk en interessant. Maar tegelijkertijd begrijp ik ook waarom velen van jullie teleurgesteld zijn.

Hallo, vuurwerk?

De presentatie miste namelijk ook wat vuurwerk. Zo is het natuurlijk enigszins gek dat je bij een presentatie van een nieuwe spelcomputer de daadwerkelijke spelcomputer niet laat zien. Het doet een beetje denken aan de Wii U-presentatie op de E3 van een paar jaar geleden, waarbij het compleet om de Wii U gametablet ging en het onduidelijk was of de Wii U een nieuwe spelcomputer of een uitbreiding op de Wii was. Gelukkig was het verhaal van Sony een stuk duidelijker en begrijp je hoe het nieuwe kastje samen gaat werken met de nieuwe controller.

Maar misschien is de grootste misser het gamesaanbod, die toch wat aan de karige kant is. Tijdens de presentatie maakte eigenlijk alleen Killzone: Shadow Fall en Watchdogs indruk. De in-game beelden zagen er goed uit, met een hoge en stabiele framerate en veel ruimte voor details. Wel is het duidelijk dat de stap van de PlayStation 2 naar de PlayStation 3 een stuk groter was dan de overgang van de PS3 naar de PlayStation 4. Het zijn echt de details als anti-aliasing, lichteffecten en omgevingen waarin veel beweging te vinden is die laten zien dat de PS4 een krachtig apparaat is.

Bij andere games als Driveclub (gebrek aan gameplay), Infamous: Second Son (cinematische trailer), Knack (zo’n typische eerste generatie game die iedereen gaat vergeten), The Witness (leuk dat er aandacht voor indiegames is, maar echt knallen deed het niet), Deep Down (duidelijk geen in-game gameplay) en Destiny (meest ongemakkelijke betreding van vier gasten op een podium zonder echt iets te tonen) kon je niks van de PlayStation 4-kracht opmerken. Daarmee lijkt het er op dat Sony alles op alles wilde zetten om als eerste de spelcomputer te onthullen en alle aandacht voor de E3 op zich te vestigen.Daardoor was de show na het ietwat saaie, maar wel interessante uitleggende eerste gedeelte en het tweede gedeelte zonder vuurwerk niet zo legendarisch als ik had gehoopt. Ik ben blij dat de onthulling achter ons ligt en we ons nu kunnen richten op alle andere onthullingen die komen gaan. Het eerste hoofdstuk is geschreven, maar het boek is nog wel duidelijk een work in progress.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tof artikel, ben het met het meeste wel eens.  "Knack (zo’n typische eerste generatie game die iedereen gaat vergeten)."  Daarmee niet though. :(

 • Knack wordt in mijn ogen de nieuwe Ratched and Clank!
  Lijkt me geen on-aardig spel, en daar zaten trouwens ook verbluffende graphics bij.

 • me too, Knack lijkt me wel een aardige game, jammer dat het zo ondergewaardeerd wordt

 • Knack was voor mij een leuke verrassing, juist een game die me leuk lijkt. Ik verwachtte weer de zoveelste shooter voor de 'eerste beelden'.

 • Knack is juist een game die iedereen kan verassen. Dat stukje gameplay wat je even zag, zag er goed uit en het is ook leuk dat Sony niet alleen met ''serieuze'' games komt voor de PS4, maar ook met leuke platformers die vaak ook grafisch schitterend kunnen zijn.  Het is juist mooi om te zien die variatie aan games die Sony met hun eigen studio's weet te realiseren. Ze hebben een duidelijke visie en hun features zien er schitterend uit en ben benieuwd hoe het zal uitpakken.

 • Precies, beetje jammer dat hierboven in de voorlaatste alinea
  iets teveel wordt geschreven in de vorm "Ik denk" Vergeet niet dat spellen zoals Rayman, Ratched and Clank het geweldig doen en de varianten van Mario zijn.

 • Knack was nou net een van de weinige toffe dingen aan de PS4 reveal. Juist dat Sony dit maal niet alleen maar dudebro games toont, in combinatie met een sterk verbeterde controller en een niet al te hoge prijs, maakt de Playstation interessanter dan ooit voor mij.  Jammer dat IG er nu al lage verwachtingen van heeft :(

 • Snake de Sony fanboy springt weer in de verdediging…  Volgens mij heb je natte dromen over de PS4 want hoe jij die console loopt te verdedigen is niet normaal man :D

 • Nu maar afwachten tot de E3.

 • Interessant. Kinkt wel heel leuk die remote play en dat je alles zo makkelijk kan delen met vrienden. Al ben ik benieuwd of ik daar erg veel gebruik van ga maken, ben daar nu ook niet echt mee bezig om alles te delen op internet en met vrienden. Misschien dat daar nu verandering in komt. Meeste van mijn vrienden gamen niet echt veel en zijn er ook niet echt veel in geïnteresseerd. En voor de remote play moet ik toch echt eerst een vita aan gaan schaffen.  Ik heb wel een paar vragen/opmerkingen:
  1.Worden de Vita games nu niet een beetje overbodig als je je je ps4 games erop kan gamen/streamen?
  2. Ik ben benieuwd of je geen vertragingen en framerate drops krijgt enzo als je die ps4 games naar je vita gaat streamen, zeker als je bijvoorbeeld ver weg van je ps4 bent (bijv. op je school of werk, of nog veel verder in het buitenland/vakanties etc.)
  3. Moet je ps4 wel aanstaan als je die games streamt naar je vita of niet? Ik neem aan dat als je op vakantie bent niet je ps4 2 weken of langer achter elkaar aan laat staan. Of zou je hem bijvoorbeeld vanaf je Vita je ps4 aan en uit kunnen zetten via wifi zodat je uncharted 4 of welke game dan ook op je ps4 staat kan streamen?Ik neem aan dat je die games dan wel gedownload moet hebben vanaf de psn world/store en niet retail games kan gebruiken. Als dit kan lijkt het me wel echt heel vet.  iemand antwoorden?

 • Antwoorden:  1. De toekomst zal dat uitwijzen
  2. De toekomst zal dat uitwijzen
  3. De toekomst zal dat uitwijzen.

 • Antwoord op vraag1: Nee, want de Vita games kun je overal spelen, dus in de trein, in de auto, in de pauze. Het streamen gaat alleen als je op het zelfde netwerk zit. Als je dus thuis bent, kun je alleen de spellen spelen op Vita, als je dus naar de wc gaat, of in bed ligt.  Antwoord op vraag 2: Nee, daarvoor moet je op hetzelfde netwerk zitten,
  er bestaat een kans dat het streamen van grotere titels wel Wifi vraagt.
  Het streamen gaat dus ook hier alleen via hetzelfde netwerk. Dus zelfde router/Modem.  Antwoord op vraag 3: Ja
  Antwoord staat hierboven:
  zolang je maar op hetzelfde netwerk zit.
  Streamen op vakantie zou betekenen dat je de PS4 moet meemen op vakantie.

 • ah, kijk eens aan, een ps4 bezitter.

 • Ik weet 99% zeker dat je in de buurt van de PS4 moet zijn om games te streamen.

 • Ja want zo werkt het nu ook met de ps3.(sommige games)
  Je zet je ps3 aan via de vita.
  Op je vita scherm krijg je het scherm van je ps3 te zien.
  De fotos en film bestanden die op je ps3 staan ken je bekijken.
  Ps one games en sommig ps2 games ken je streamen van de ps3 naar je vita.
  Ps3 games niet,hadden ze wel beloofd maar zal wel weer met geld te maken hebben.

 • Ik las op psx wifi ,omgeacht je loactie, genoeg is voor het streamen, zelfs in het buitenland

 • Tuurlijk moet je in de buurt van je PS4 zijn.  Iets met input lag.

 • Ik kon meer dan prima games streamen vanaf mijn vakantieadres met de vita, maar dat was wel gedownscaled… Dus wss ligt het niet op 1080p maar op 720p. Iig ben ik heel blij dat ze er eindelijk iets mee gaan doen :D

 • Op alle vlakken ligt Sony nu gewoon op kop.
  Nu kun je denken; dus kan Microsoft een betere presentatie geven.
  Sony heeft daarom juist niet veel vrijgegeven over de console zelf.
  Nu kunnen ze op de E3 juist ook de show stelen:
  PS4 onthullen, verdere info over bv intern HDD,
  Vele schrijven over Battlefield 4, maar wat te denken aan:
  Beyond To Souls (op de ps4), Exlusive
  Uncharted (working title) Exlusive
  Grand Turismo 6 Exclusive
  Om op de E3 met nog een paar exclusive titels en beelden te komen,
  kun je alsnog de show stelen waardoor de Xbox toch een donkere schaduw van
  de deur over zich heen krijgt. Want los van de Xbox-fans hier, Sony doet het beter
  betreffende exclusive spellen, en daar kun je de meeste harten mee stelen.
  Ik als PS fan heb een Xbox360 in huis gehaald voor Allan Wake.
  Dit door een financiele meevaller, anders had ik dit spel nooit kunnen spelen.
  Als straks blijkt dat de exclusive spellen voor Sony veel uitgebreider zijn,
  zullen de meeste toch voor de PS4 kiezen.

 • Lol grand turmo 6 komt pas uit als forza 10 al op de markt is.
  Enne gt5 wat een aanfluiting zeg
  Ben geen ps fan of xbox fan.heb gewoon alles in huis omdat ik een gamer ben.
  Ieder consule heeft zijn plus en min punten.
  Xbox weinig exclusieve titels??hmmm halo,forza,fable,the witcher

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren