1. (Terug)denkend aan RuneScape - Column

(Terug)denkend aan RuneScape - Column

Denkend aan RuneScape zie ik de pixelachtige vlaktes, de primaire kleuren van de wereld en de foeilelijke ridders, tovenaars en mythische wezens die met beperkte animaties door deze omgevingen wandelen.

Ik geef het toe, ik heb destijds behoorlijk wat RuneScape gespeeld. Ik weet niet hoe lang het precies geleden is, maar ik was jong, onwetend en ik had nog nooit een MMO gespeeld. Dat maakte veel delen van de game al snel indrukwekend. De enorme wereld bijvoorbeeld en het feit dat die wereld niet alleen bevolkt werd door computergestuurde personages, maar ook door andere spelers, zoals ik. Was ik niet omringd door vrienden en klasgenoten die ook de game speelde dan had ik mij er nooit aan te durven wagen.

Het exacte aantal uren dat ik in RuneScape heb gestoken ben ik (gelukkig) vergeten, maar een behoorlijk lange tijd was het vaste prik om iedere middag RuneScape op te starten om vervolgens te questen, te chatten met vrienden en om lekker ordinair te grinden. Wanneer ik exact mijn interesse in RuneScape ben verloren weet ik ook niet meer precies, maar ik weet wel dat ik een behoorlijke tijd voor de grafische update van 2004 gestopt ben met spelen.

Van die grootschalige bijwerking van de wereld moest ik om heel eerlijk te zijn maar weinig hebben. Noem mij gek, maar de originele grafische stijl is zo verdomd lelijk dat het eigenlijk wel charmant is. Zelfs in die tijd had ik al zat games gespeeld die er stukken beter uitzagen, maar bij RuneScape deed het er totaal niet toe hoe de game eruit zag. Het ging om de ervaring! De restyle uit 2004 heb ik niet echt bewust meegemaakt, maar ik weet wel dat er van de oude charme nog maar weinig is overgebleven bij deze update. In de loop der jaren is RuneScape steeds meer gaan lijken op de zoveelste lelijke fantasy-MMO.

Toegang tot de klassieke versie van RuneScape is alleen nog maar besteed aan leden die zichzelf op een specifiek moment hebben ingeschreven. Deze oude versie wordt nog maar door een handjevol mensen gespeeld waardoor de wereld er maar verlaten bij ligt.

Ik ben dan ook jaloers op de spelers die goede herinneringen hebben aan het Runescape uit 2007. Zij krijgen wel de kans om hun Runescape opnieuw te ontdekken. Op de website van de game staat momenteel een poll die moet beslissen over het lot van RuneScape zoals de game zes jaar geleden was. Jagex, de makers van de game hebben namelijk een back-up van deze oude versie van de game gevonden uit 2007 die met een klein beetje werk gebruikt zou kunnen worden om de oude game in al zijn glorie te kunnen herstellen.

Er zijn inmiddels al genoeg betalende leden die hun stem hebben uitgebracht om de gesloten servers van deze oude uitvoering van de game weer te openen. Een grote groep spelers mag weer helemaal opnieuw beginnen in een voor hun oude bekende wereld. Hartstikke leuk voor ze, maar mijn RuneScape, het échte klassieke RuneScape zit nog steeds in een verdomhoekje.

Natuurlijk ik weet hoe het zit met MMO’s en andere games die altijd online moeten zijn. Op een gegeven moment is het over en uit en verdwijnen online werelden voorgoed. In de loop der jaren hebben we games zoals Star Wars: Galaxies en The Matrix Online al op een soortgelijke manier zien vergaan. Online games zijn vergankelijk en als gamer ben je maar aan de grillen van een uitgever over ontwikkelaar overgelaten.

Het is juist daarom dat ik zo jaloers ben op de gamers die nostalgische gevoelens koesteren voor de 2007-versie van RuneScape. Jagex geeft hun wel de kans opnieuw kennis te maken met hun oude liefde. ‘Mijn’ RuneScape zit achter slot en grendel terwijl een andere generatie van fans los kan gaan in de wereld van Gielinor. Ik zou zo graag RuneScape Classic nog één keer met een grote groep gebruikers willen ervaren. Een YouTube-video is niet goed genoeg en aan screenshots heb ik ook niets; ik wil zelf weer Draynor Manor binnenwandelen, de witte ridders in Falador lastigvallen en The Wilderness verkennen. Ik wil het zelf doen, voordat het te laat is, de servers worden gesloten en die voor mij zo geliefde wereld vergaat.

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • De laatste tijd bij mij op school weer ontzettend in, onder mensen die zich zogenaamde gamers noemen, wat betwistbaar is. Ik heb er ook redelijk wat uurtjes ingestoken, maar niet zo ongelooflijk veel, want al snel kwam ik in aanraking met ene game die World of Warcraft heet.

 • Beste beslissing ooit, om hiermee te stoppen. Aantal jaren maar dan ga je verder kijken, en dan merk je wat een kutspel het eigenlijk is.

 • Dus zo ziet jouw avatar eruit Crusher 8]  +1 btw

 • Haha hier hetzelfde. Ik speelde het vroeger echt abnormaal veel, net als mijn hele klas. Toevallig verveelde ik me een tijd geleden een keer zo erg dat ik besloot een nieuw account aan te maken. Ben na 2 dagen ofzo weer gestopt, want het is inderdaad echt gewoon een kutspel als je erover nadenkt :P  Ondanks dat heb ik er wel echt goede herinneringen aan. Ik merkte ook wel dat het spel eigenlijk het leukst was in het begin, wanneer je nog niets wist en nog minder begreep van het spel. Een vriend van me en ik zaten toen de hele dag door kippen te slachten op een boerderij en de veren daarvan te verkopen :P  Toch is het met veel (MMO-)RPG's wel zo dat ik het in het begin het allerleukst vind. Dan sta je nieuw in die wereld en heb je echt die drive om alles te ontdekken en vind je weer iets nieuws achter elk hoekje. Na een tijdje heb je echter het meeste wel gedaan en sluipen de automatismen er redelijk in. Hoe beter ik word, hoe meer ik me realiseer dat het als noob toch het allerleukst was :)

 • het was gewoon het leukst met heel je klas te spelen, met zn allen door de PVP op ''noobjacht'' :P in je eentje is er geen hol aan :P

 • huh runescape, de echt man speelde Maplestory toen hij jong was.

 • Dit.

 • Ik speelde Pac-man en Missile Command ;) Er viel in die beste Atari tijd weinig online te gamen :)

 • Runescape ben ik na 2004 beginnen spelen, op aanraden van een vriend. Veel tijd ingestoken en samen met anderen gespeeld, wat heel plezierig was. Tussendoor even gestopt en dan weer met diezelfde vriend opnieuw begonnen. Uiteindelijk voorgoed opgehouden, omdat het redelijk nutteloos was en er veel meer games waren die me wel nog konden bekoren. Toch koester ik nog bepaalde goede herinneringen aan de game.

 • Nooit gespeeld. Echt vertikt. Net als CoD nu overigens.

 • Castle Wars was de shit!

 • Goeie ouwe tijd. Ik snapte er weinig van dus ging ik een beetje handel drijven. Beetje steen hakken, er wapens van maken, en deze weer verkopen. Mooie shit vond ik dat toen.

 • Beetje bij de grens campen van de wildernis. Wachten tot er een noob de pvp zone in ging.

 • Die noob was ik meerdere malen. Maarja, Runescape was voor mij de allereerste MMO dus termen zoals pvp kende ik nog niet. Dus ik hoop dat het mij vergeven wordt. XD

 • Ik vind het vreselijk, op de middelbare school speelde de halve klas het ik niet inbegrepen.

 • In mijn basisschooltijd was dit echt de shit, heb het zelf ook even gespeeld. Het wel lol gehad met vrienden, maar ik snapte er eigenlijk weinig van.

 • Ik moet zeggen ik ben het ook rond 2004 gaan spelen en iets na 2007 ook weer gestopt, dit omdat ik het te druk kreeg met mijn studie.
  Maar nu 6 jaar verder ben ik toch wel weer eens van plan om het nog een keer met wat vrienden te gaan spelen, voor hoelang weet ik nog niet.

 • Ik ben rond 2005 begonnen met spelen, ook heel veel fun mee beleefd met vrienden en klasgenoten, vele uurtjes ingestoken. Ik word er ook een beetje treurig van als ik zie hoe de game er nu bij ligt, grafisch is het misschien vooruit gegaan, maar gameplay wise is het een enorme stap achteruit. Ben dan wel van een andere generatie als de poster, maar herken de gevoelens wel :p

 • Kan niet geloven dat ik dit vroeger leuk vond, gelukkig op tijd gestopt. Net als de meeste was het door vrienden aangeraden. Maar algauw werd het vervangen door minecraft en tot slot speelt elk jongen CoD behalve ik.

 • Djeez, nostalgie nostalgie. Ik ben voor het eerst in aanraking gekomen met RuneScape in 2007, en ben het toen beginnen spelen met een toenmalige vriend. Ik was een echte freak, maar ik mocht van mijn ouders geen member worden, dus stortte ik mij op zo'n grote nederlandse tipsite voor RS (de naam was "…gang" denk ik) waar ik uren doorbracht met het lezen van guides voor allerlei P2P dingen als quests en skills en minigames en maar verder droomde "hoe tof het wel niet zou zijn als ik member zou zijn" Uiteindelijk werd ik het dromen toch beu, en de frustratie dat ik geen member kon worden werd me na een jaar of 3 toch te groot, en heb ik het spel achter me gelaten :). Geen idee hoe het er vandaag de dag uitziet, maar wat een mooie tijd heb ik aan dit spel beleefd…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren