1. De ATi versus nVidia oorlog

De ATi versus nVidia oorlog

Waar is de tijd gebleven dat hardware nog puur werd ontwikkeld voor anonieme ondersteuning van spellen? Het logo van een grafische chip- of processor fabrikant prijkt tegenwoordig op veel dozen van spellen, en met een klein beetje geluk zag je ook nog in het spel zelf een filmpje van die fabrikant als reclame. Het logootje met “The way it’s meant to be played” van nVidia is dan ook geen onbekend logo. Maar blijkbaar heeft deze manier van reclame maken niet veel effect meer, dus zaten de reclamemakers van nVidia om de tafel om mensen te dwingen om hún grafische kaart te kopen, en niet de grafische kaart van ATi. “Als wij nu eens een uitgever strikken met wat geld kunnen we ervoor zorgen dat het spel prima draait op onze nVidia kaart en met wat aanpassingen helemaal ruk draait op de best verkochte grafische kaart van ATi,” dachten de reclamemakers.

Het enige wat ze nu nog moesten doen was een bedrijf vinden dat gek op geld was en nVidia wel wilde helpen met hun kwaadaardige plan. Al snel kwamen ze bij het hoofdkantoor van Electronic Arts aanzetten en daar werd een heilige titel om zeep geholpen: Battlefield: Vietnam was de dupe geworden van mensen die de opdracht hadden gekregen om op elke manier mogelijk geld voor hun baas te winnen door middel van reclame. Gevolg is dat veel mensen met een prachtige grafische kaart van ATi (nummertje 9800 en 9800 Pro) het spel met veel pijn en moeite matigjes kunnen spelen.

Ikzelf heb, zoals je wellicht al kunt raden, een ATi 9800 en ook ik zat met smart te wachten op het vervolg van Battlefield 1942. Het spel speelde prima en ik zat dan ook elke vrijdagavond, met een biertje bij de hand, vrienden om zeep te helpen met mijn bommenwerper in Dessert Combat. En toen was daar Battlefield Vietnam eindelijk. Nadat ik het spel had geïnstalleerd werd ik echter verrast door vervelende fouten. Heb je een dikke PC thuis staan, werkt het spel voor geen meter. En ik was niet de enige. Op andere fora waren er zat mensen die hetzelfde probleem tegenkwamen. Zelfs Electronic Arts was al op de hoogte van dat probleem. In de FAQ op de CD staat doodleuk vermeld dat de desbetreffende grafische kaarten wat problemen kunnen opleveren en dat je bepaalde settings moet wijzigen waardoor je niet het maximale uit je grafische kaart kunt halen.

Het is een prima marketingstrategie voor nVidia. Helaas is Electronic Arts zo stom geweest om erin te trappen. Consumenten met de ATi kaarten lopen te schelden op Electronic Arts terwijl nVidia het vuurtje heeft aangestoken. Consumenten zullen de volgende keer, als ze Battlefield: Iraq in de winkels zien liggen, zich nog wel een keertje bedenken voor ze het spel kopen. Zijn de dalende verkopen en boze consumenten het geld van nVidia wel waard geweest? Of was het toch een klein foutje in het programmeerwerk van de mensen van een bepaalde studio van Electronic Arts? Ik heb geen bewijs dat de eerste theorie bevestigt maar een dergelijk grote fout kun je bijna niet over het hoofd zien, waardoor je toch terugvalt op mogelijkheid nummer één: geld.

Hoewel ik geen marketingexpert ben lijkt het me verstandiger om de consument te verleiden met leuke extraatjes in plaats van het spel voor de helft van de doelgroep van dat spel te naaien. “Koop nu de nVidia 5950 en krijg er gratis Doom 3 en Half Life 2 bij” is toch leuker om te horen dan achteraf van diverse mensen klachten krijgen dat Doom 3 voor geen meter werkt op de ATi 9900 Pro. Gaan andere bedrijven dat in de toekomst ook zo aanpakken? Het is niet te hopen. Het kan dan ook de andere kant op gaan. Dat Doom 3 exclusief op een ATi grafische kaart draait in combinatie met de AMD128 en dat Half Life 2 alleen op een nVidia kaart draait met een Intel Pentium 6. Je hebt dus minstens twee computers nodig om alle topspellen te kunnen spelen. Het is te hopen voor ons spelletjesspelers op de computer dat dit niet gaat gebeuren.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik had er idd ook last van. Tsja hoe zal ik het zeggen…  sux0r imo ;-)

 • God behoede ons voor Nvidia en Ati-fanboys :).

 • En daarom ben ik een console gamer.

 • Huh? Is Battlefield: Iraq al aangekondigd? Mag ik Saddam zijn dan? Toe toe toe?!?!?  Maar je hebt imho gelijk hoor, maar ben wel blij dat ik een GeForce heb opeens :D

 • Lang leve de consoles!!!!

 • Waar gaat het naartoe. Had dit met Prince of Persia ook, speelde wel gewoon maar zo een irri reclamevenster constant aan het begin over een videokaart. De vrijheid wordt ons afgenomen. Straks zijn we verplicht om voor spel X een bepaalde video- en geluidskaart, processer en noem maar op te kopen en voor spel Y weer allemaal andere, waardoor je voor spel een hele dure pc moet gaan kopen. Nee, wat geld soms wel niet kan doe. Ben dan ook blij met mn console!

 • Ben ook geen pc gamer. Steeds maar upgraden van de pc, installeren, instellingen wijzigen, dit soort gedoe. Consoles zijn gewoon spel erin en direct optimaal spelen!

 • Daarom heb ik nooit mijn GF4 vervangen!

 • Jah Ik heb nou dus een vette Ati 9800XT en online draait Vietnam gewoon ruk! Daar geef je dan weer 50 euro aan uit (Videokaart niet meegerekend…). Ik ga wel UT2004 spelen, die is ook wel "the way it's meant to be played", maar die draait wel gewoon top!

 • BF vietnam, Far cry en UT2004, allemaal voorbeelden van spellen die veel beter draaien op de veel zwakkere nvidia kaarten.

 • EA zuigt, dit is weer eens bewijs daarvoor. nVidia ruikt ook….  Ik kreeg trouwens Half Life 2 bij mijn videokaart (van ATi). Niet het spel zelf, maar een kaartje waardoor ik het spel krijg als hij uitkomt.

 • Ik vind het niet eens zo erg allemaal :). Concurrentiestrijd.

 • ben blij dat ik dit gedoe niet heb….ik heb gewoon een sloeber pc met als enige spellen die van worms…ben blij dat ik een console heb :)

 • hmm dat zuigt dat is gewoon het toppunt van onsportifitei echt zielig gewoon

 • Je kunt die Way To Play reclame dingen heel simpel vervangen door bijvoorbeeld een AIT logo. Of een Intel logo, ect. Die hebben ze ook gedaan voor UT2k3 en dat was wel grappig :) betaald nvidia voor die reclame kan je gewoon het plaatje van ze vervangen voor dat van de concurrent.  Anyway ik merk inderdaad dat de nieuwe spellen (Farcry / Battlefield) wat grafische bugs hebben op Ati kaarten. Maar ik geloof echt wel dat dit gefixed wordt met nieuwe drivers / gameupdates. Misschien beetje ruk op het moment maar later dus geen last van.

 • Hmm, Plep, het gaat hier niet om maar een paar titels maar een heel groot aantal. Aantal bekende games die Nvidia zijn: Far Cry, Unreal Tournament 2003, Battlefield Vietnam, Savage, Breed, Doom 3, STALKER, Splinter Cell: Pandora Tommorow, Colinc Mcrea 4, Deus Ex: Invisible Wars, Call of Duty, Delta Force: Black Hawk Down, Prince of Persia, Thief 3. En zo kan ik nog wel heel lang doorgaan, aantal games die Ati powered heeft: 1, maarja dat is dan wel Half-Life 2 :)  Hier vind je de hele lijst:

  http://www.nvidia.com/object/nzone_twimtbp_gameslist.html

 • Tis fucked up ja, echte oorlog tussen nvidia en Ati…. dit loopt uit de hand en de klap komt bij de consumenten en Nvidia superblij :@

 • ATI schopte de konten vd nvidia kaarten. Nvidia had geen antwoord en begon met twimtbp onzin.  Zit ik te kijken met mijn dure 9800 kaart….

 • Je kan het zielig noemen, maar het is gewoon goede marketing. Daarbij komt dat al die twimtbp spellen ook echt een stukje beter draaien op nvidia kaarten. Maarja Ati maakt dit weer deels goed omdat hun kaarten gewoon kwa kracht een stuk sterker zijn en niet perse deze ondersteuning nodig hebben. Maar het is nu toch echt wel te merken bij games als BF Vietnam en UT2004. En nee, ik ben geen Nvidia lover, ik speel zelf met een 9800 pro.

 • op korte termijn werkt zoiets wel.

  op lange termijn niet.  waarom heb ik zo'n gevoel dat nvidia 3dfx achterna gaat?  Ati neemt marktpositie over, ander bedrijf word de nieuwe underdog…. videokaart-voedselketen.Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren