1. Assassin's Creed IV: Black Flag - Edward's Pirate Pals

Assassin's Creed IV: Black Flag - Edward's Pirate Pals

Eén van de tofste dingen die de setting van Assassin’s Creed IV Black Flag met zich mee brengt is de cast van kleurrijke personages. Edward Kenway is de spil van alle piratenuitspattingen, maar zijn vrijbuitende maatjes zijn absoluut niet de minste. Ubisoft heeft vijf karakters aangekondigd die deel uit maken van Kenways kring van zeerovers. Dat zijn Edward ‘Zwartbaard’ Teach, Benjamin Hornigold, Anne Bonny, Jack ‘Calico Jack’ Rackham en Charles Vane. Hun persoonlijkheden en daden zijn voer voor legendes en in dit artikel nemen we die karaktertrekken en verdiensten kort onder de loep.

Zwartbaard

We beginnen natuurlijk met Zwartbaard. Deze Britse vrijbuiter is de bekendste en meest beruchte piraat aller tijden, wat vooral te danken is aan zijn goede gevoel voor aankleding. Hij was gehuld in donkere kledij, passend bij zijn lange, inktzwarte baard. Dikwijls ontstak hij twee lonten die hij onder zijn hoed hing. Zijn uiterlijk was imponerend, angstaanjagend en indrukwekkend, om nog maar te zwijgen over zijn reputatie. Hij voer onder het bevel van Benjamin Hornigold, totdat deze het piratenleven tijdelijk tot ziens zei. Zwartbaard zelf genoot een Koninklijk Pardon, maar hervatte zijn misdaden na maar een korte periode. Hij vond zijn einde op 22 november 1718, toen kapitein Robert Maynard hem op een gedurfde manier in een hinderlaag liet lopen. Zwartbaard werd na zijn dood ontdaan van zijn hoofd, wat daarna aan de boeg van Maynards schip werd gehangen.

Ben Hornigold

Deze kapitein stond bekend als de ‘gentleman piraat’. Hij heeft deze reputatie te danken aan het feit dat hij nooit een Brits schip aanviel. Dit deed hij vooral om de schijn op te werpen dat hij een kaper was die tegen de vijanden van de Britten vocht in de Spaanse Successieoorlog. Eind 1717 besloten de luitenanten onder Hornigold echter dat ze liever elk schip dat ze wilden konden aanvallen, waarop de beste man van zijn kapiteinschap ontheven werd. Na zijn Koninklijk Pardon werd hij een piratenjager. Helaas was dat avontuur maar van korte duur. In 1719 raakte zijn schip namelijk verzeild in een orkaan en liep het vast op een rif. Hornigold overleefde deze schipbreuk niet.

Calico Jack

Jack Rackham, die bekend stond als Calico Jack, is de piraat die ons de piratenvlag heeft gegeven zoals we die kennen. In principe had elke piraat zijn eigen Jolly Roger, maar die van Jack, met een schedel en twee gekruiste degens, is de bekendste van allemaal. Jack was een psychotische en gewelddadige piraat, die geen problemen met wreedheden had. Hij werd kapitein toen hij Charles Vane van de figuurlijke kapiteinsstoel aftrapte en zijn schepen overnam. Zijn bekendheid heeft hij vooral te danken aan de twee vrouwen die onderdeel waren van zijn bemanning: Mary Read en Anne Bonny. Laatstgenoemde was zijn maîtresse, die hem uiteindelijk twee kinderen baarde. In 1720 werd hij verslagen en gevangen genomen. Hij vond de galgendood aan het einde van dat jaar.

Anne Bonny

De Ierse Anne Bonny was een van de weinige vrouwelijke piraten. Er is weinig over haar leven bekend, behalve dan dat ze op jonge leeftijd zeeman James Bonny trouwde en de geliefde van Jack Rackham werd. Tussen 1714 en 1718 reisde ze met haar man naar Nassau, waar zij viel voor voornoemde Jack. Ze werd beschuldigd van vreemdgaan en vluchtte met Jack weg. Zij vocht zij aan zij met haar medepiraten en was een geduchte tegenstander. Ten tijde van haar tweede zwangerschap van Jack werden ze verslagen en gevangen genomen. Omdat ze zwanger was, werd ze niet geëxecuteerd met haar man. Het is niet duidelijk of ze na haar zwangerschap alsnog haar einde vond aan de galg, stierf tijdens haar bevalling of simpelweg ontsnapt is. Wellicht is Edward Kenway wel haar bevrijder en volgende minnaar. Wie weet.

Charles Vane

Tot slot is daar Charles Vane. Deze Brit was bevriend met Zwartbaard en de kapitein van Calico Jack. Vane was een gruwel van een man, die niet alleen wreedheden beging jegens bemanningen van gevangen schepen, maar ook zijn eigen bemanning bedroog. Hij hield zich niet aan de piratencode en viel zeemannen aan die zich al tegenover hem hadden overgegeven. Het is inmiddels bevestigd dat een van Edward Kenways missies inhoudt dat hij samen met Vane strandt op een onbewoond eiland. Vane strandde inderdaad in 1719 op een dergelijk eiland. Een voormalige bekende, kapitein Holford, vond hem daar en liet hem daar zitten, omdat hij Vane voor geen snars vertrouwde. Uiteindelijk werd Vane door een onbekende kapitein van het eiland gered. Helaas voor hem verscheen Holford ten tonele toen deze op het schip van de onbekende kapitein werd uitgenodigd te dineren. Hij ontmaskerde Vane, waarop deze een jaar in de gevangenis verdween en op 29 maart 1721 werd geëxecuteerd.

De jaren die Assassin’s Creed IV: Black Flag beslaat bevatten natuurlijk nog veel meer roemruchte schavuiten, maar daar hopen we binnenkort meer over te horen. Ondergetekende hoopt erg op wereldverkenner William Dampier, al is de kans klein dat hij de revue passeert vanwege zijn sterven in 1715. Daarentegen heeft het team achter de game al een interessante kliek gevonden, die nog veel meer fascinerende figuren zal behelzen dan dat we nu weten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jules Schlicher (Eind)redacteur InsideGamer. Speelt graag alles, maar komt aan veel te weinig toe, en gaat dus maar door aan Fable en The Witcher 3. En vooral Xbox-games. Limburgse zaligheid sinds 1991.

Reacties

 • Die Blackbeard doet mij een beetje denken aan Barbosa van PotC.

 • het is denk ik eerder andersom.

 • dude dit is dezelfde als blackbeard in deel 4 van pirates

 • @san  Nee.

 • Achtergrondinfo vind ik één van de sterkste dingen in de assassin's creed games. Ik lees die altijd met veel plezier!

 • Leuk Artikel, hoop binnenkort meer te lezen!

 • Me too.

 • Blijf trouwens die capuchon in deze setting volslagen belachelijk vinden.. Past gewoon TOTAAL niet in die setting. Snap heus wel dat in elke AC die outfit ongeveer zo was maar toch denk dat als je in die tijd er zo bij liep iedereen je overal vet raar zou aankijken van waar de f.. Komt deze dude vandaan. imo.

 • Inderdaax. Een mooie hoed met veren had ik veel toffer gevonden.

 • Aan de ene kant vind ik deze game uitmelkerij, maar aan de andere kant wil ik hem gewoon gaan spelen XD

 • daar ben ik het totaal niet mee eens
  elke AC is weer vernieuwend en totaal geen uitmelken
  echt uitmelken is bijvoorbeeld Call of Duty

 • idd.. uitmelken is totaal niet van toepassing op AC.. elke game brengt een ander deel van geschiedenis weer. bij CoD is alles continu hetzelfde.. alleen wapens net iets anders en andere maps.. verder veranderd er niks.. bij AC brengen ze elke keer andere dingen in de games.. compleet ander verhaallijn, compleet andere wapens (alleen dual hidden blade blijft hetzelfde), compleet andere personages. vind dit echt geen uitmelkerij.. en waarom zouden ze er niet mee doorgaan? dit is 1 van de beste gameseries ooit gemaakt !!

 • Assassins creed is echt geen originele serie meer hoor. De gameplay is grotendeels hetzelfde bij ieder deel, op een paar gimmicks na. Het feit dat het zich in meerdere perioden afspeelt is ook niet echt bijzonder ofzo, de werelden zien er prachtig uit maar ze gaan nooit dieper in op de geschiedenis ofzo dus het komt alleen maar neer op een wereld bouwen die er iets anders uitziet dan de vorige.  Bovendien komt er ieder jaar weer een nieuw deel uit, waarvan ieder deel weer minder vernieuwd dan de rest. En steeds is het weer zo dat je na een paar maanden van die overpriced, zeer korte dlc kan kopen.  Nou wil ik niet teveel klagen over uitmelkerij enzo maar Assassins creed staat in exact hetzelfde rijtje als Call of Duty op dat gebied.

 • Ik ben het eens met Jasper x34.
  Alhoewel ik deze Assasins Creed wel in de gaten ga houden, maar dat is meer omdat de setting me enorm aanspreekt.

 • deze piratensetting spreekt mij persoonlijk erg aan….
  ik hoop dat ze er wat moois van maken!

 • Ik hoop dat Edward het langer volhoud dan de rest hier.

 • Leuk, wikipedia.

 • ik blijf het gewoon een toffe setting vinden, alleen hij mist toch echt een piraten hoed.

 • Is denk ik wel mogelijk, komen we wel achter als de nieuwe outfits zijn onthuld. In AC3 had je al 2 piratenpakjes dus ik neem aan dat ze dat ook wel in deel 4 verwerken.

 • Echt epic dat Blackbeard er in zit :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren