1. God of War: Ascension breekt Bro Code

God of War: Ascension breekt Bro Code

Het volgende artikel haakt in op de ‘controverse’ rondom God of War: Ascension en bevat een beschrijving van één van de gevechten in die game. We vermijden verhaaltechnische details waardoor je dit artikel in principe veilig kunt lezen zonder op spoilers te stuiten. Wil je echter helemaal blanco beginnen aan God of War: Ascension, bewaar dit artikel dan tot je zelf de ‘Bros before Hos/Foes’ trophy hebt behaald.

Een vijand is bijna verslagen. De rode halo verschijnt boven het hoofd van de vijand, het teken dat Kratos kan doen waar hij het beste in is: op de meest brute wijze een leven beëindigen. Kratos discrimineert daarin niet. Of zijn tegenstander nu een man, vrouw, monster, god of titaan is, iedereen is voor hem gelijk. Dat de vijand nu toevallig een vrouw is, tempert mijn verwachtingen daarom niet. Ik druk op de R1 en ram vervolgens op de juiste momenten de juiste knopjes in, zodat Kratos zijn ding kan doen. De Ghost of Sparta en ik doen dit al jaren en we zijn een prima team, al zeg ik het zelf.

Ook dit keer stelt Kratos me niet teleur. Er wordt wat gegooid met het lichaam in kwestie, hij doet iets met zijn Blades zodat de vrouw niet kan ontsnappen en slaat haar vervolgens hard tegen een muur. Pijnlijk, maar het is niet genoeg. De heks leeft nog en dus schakelt Kratos over op de wat minder zachtzinnige acties. Ken je die scène uit American History X? Ja precies, met die stoeptegel. Nou, zoiets kan Kratos ook. Maar wederom is het niet genoeg. Nu is hij het duidelijk zat en sleurt ‘ie z’n tegenstander aan haar been mee. Hij spietst het lichaam aan één van de punten die zo handig aan de rand van de arena zijn geplaatst. En hop, daar gaat de vijand! Er verschijnen steeds meer rode elementen in beeld. Eerst een hoop bloed, vervolgens een hoop rode orbs; het universele teken in het God of War-universum dat de vijand nu toch echt is verslagen.

Waar Kratos is, is bloed!

Bovenstaande scenario had eigenlijk uit iedere God of War kunnen komen. Door de jaren heen zijn er zoveel schedels ingeslagen, vijanden onthoofd en heeft Kratos zelfs iemands ogen uitgedrukt, dus och, ik keek van dit gevecht niet echt op. Als even later de trophy ‘Bros before Hos’ in beeld verschijnt, moet ik eerst even grinniken. Ha, een verwijzing naar de Bro Code! Vervolgens realiseer ik me dat de trophy verhaaltechnisch ook nog eens klopt. In deze scène helpen twee mannelijke personages elkaar ten koste van een vrouw. Ik lach nu zelfs iets harder en vind ‘m leuk gevonden.

Ik lig er niet wakker van dat ik zojuist een vrouwelijk personage heb afgetuigd en een trophy met de titel ‘Bros before Hos’ kreeg. Hoe zou ik er wakker van kúnnen liggen, na alles wat ik in de voorgaande vijf games heb meegemaakt? Ik ben bovendien alweer veel te druk bezig met Kratos zijn. Ik ruk vleugels van Harpies (ook vrouwen), splijt schedels van Elephantaurs open en sla af en toe een Satyr op zijn muil. Ik speel God of War zoals God of War bedoeld is en geniet van elke druppel virtueel bloed die over het scherm vliegt. En die trophy? Die ben ik alweer bijna vergeten.

Tot vandaag het nieuws mij bereikt dat ontwikkelaar Santa Monica een patch gaat uitbrengen die ‘Bros before Hos’ verandert in ‘Bros before Foes’, omdat spelers/recensenten geklaagd hebben over de trophy in kwestie. En daarmee houdt Santa Monica zich duidelijk niet aan deze zelfde Bro Code. Er is gekozen om toe te geven aan contextloos geklaag, in plaats van vast te houden aan een visie. En als je in zoiets onbenulligs een belediging ziet, dan ben je geen voorstander van eerlijke behandeling, maar gewoon een ordinaire….foe.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Ik vind het ook onzin om de titel van de trophy te vervangen. Als het nou een game voor 6-12 jarigen was, kon ik me er een heeeeeeeel klein beetje misschien iets bij voorstellen.

 • Dit was een paar uur geleden ook al op IG maar dan in een ander jasje.

 • No shit sherlock..

 • Het staat ook op alle overige 3,2 miljoen gaming websites, net zoals alle overige nieuwsberichten, overal lees je hetzelfde :)

 • Jee dit heeft nog niemand gezien. Jullie zijn ook totaal niet vernieuwend. Dus zeik dan niet over dit nieuws. Anders nodig ik je uit zelf een gamesite te beginnen.

 • Ik vind aankomende patch discriminatie jegens hoeren. Kan ik nu ook een klacht indienen?

 • Zou ik zeker doen :D

 • Wat hou ik toch van dit soort comments, hahaha!

 • Van mij hoeven ze die titel niet aan te passen.

 • Vind het maar onzin dat ze hierover lopen te klagen zeg.

 • grappig is het dan weer wel, een hack and slack game met bloed van A tot Z en er wordt geklaagd over de naam van een Trophy? beetje sneu niet?

 • Waarschijnlijk hebben ze niets beters te doen.

 • Triest, maarja wat ga je eraan doen?

 • Uhm, de titel niet veranderen (patch niet downloaden).

 • Niks aan te doen. Gewoon verder gaan met hakken en zagen.

 • Jammer dat ze het veranderen.

 • Stelletje azijn zeikers

 • erecode! mag best eens in een game onder de aandacht komen. iets te veel bro's hebben een hormonenprobleem

 • ach ja als bij alles ergens over geklaagd moet worden (wat wel lijkt tegenwoordig) dan dit maar ook al vind ik het zware onzin

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren