1. Hearthstone: Heroes of Warcraft Hands On

Hearthstone: Heroes of Warcraft Hands On

Blizzard heeft op PAX East Heartstone: Heroes of Warcraft aangekondigd. Een zogenaamde digital Collectible Card Game in de stijl van kaartspellen als Magic: The Gathering, die als Free to Play-game wordt gelanceerd. Daarmee lijkt de titel in eerste instantie bedoeld voor een niche doelgroep, maar na het spelen van de game denk ik daar toch iets anders over.

Heartstone: Heroes of Warcraft doet één ding goed waar alle andere kaartgames in mijn ogen in hebben gefaald: het toegankelijk maken van het spel voor een brede doelgroep. Waar je bij andere kaartgames voor aanvang van het potje wordt doodgegooid met honderdduizend verschillende spelregels, variërend van de voordelen van de verschillende elementen tot aan het bepalen wanneer je welke kaart mag opleggen, daar is in Heartstone: Heroes of Warcraft alles vanaf de allereerste seconde duidelijk.

Het begint al met het maken van je deck, je stapel speelkaarten waarmee je het gevecht in gaat. Die kun je helemaal zelf samenstellen. Je kunt ook kaarten uitkiezen die je echt graag wil gebruiken en de verdere selectie van kaarten aan de computer overlaten. Daardoor is het mogelijk om gelijk in de actie te springen.

Eenmaal op het spelbord is het principe nog altijd helder. De kaarten die je uit je stapel heb getrokken lichten alleen groen op als je genoeg Mana tot je beschikking hebt. Mana vertegenwoordigt het aantal beschikbare actiepunten dat je hebt. Als je twee Mana hebt, dan lichten alleen de kaarten die twee Mana of minder kosten groen op, waarmee duidelijk wordt dat je enkel die kaarten op het spelbord kunt leggen. En als al je mana op is, dan licht de End Turn-button groen op.

Zodoende worden de kaarten omstebeurt op het bord gelegd en buit je de verschillende krachten van de kaarten uit. Zo zijn er kaarten die je tegenstander dwingen eerst die kaart aan te vallen, heb je kaarten met heel weinig health maar veel damage, kaarten die jouw held tijdelijk armor geven en kaarten die Murlocs spawnt.

Het uiteindelijke doel van dat alles is natuurlijk om de held van de tegenstander af te maken. De held vertegenwoordigen de beschikbare classes uit World of Warcraft. Denk daarbij aan de Priest die als speciale kracht de mogelijkheid heeft om zichzelf een kleine healthbonus te geven, terwijl de Mage een vuurbal op de tegenstander kan afvuren. Uiteraard kost dat dan wel Mana om dit soort krachten te activeren.

Elke beurt die je speelt, word je maximale Mana-pool met één Mana uitgebreid, totdat je maximaal tien Mana per beurt in kan zetten. Zodoende begint het gevecht kleinschalig, met het strategisch plaatsen van jouw Minions of het opsparen van kaarten, zodat je zodra je meer Mana per beurt krijgt meerdere opties hebt.

De potjes die ik heb gespeeld duurde gemiddeld zo’n tien tot vijftien minuten en eindigden stuk voor stuk met een fantastische climax. Zo had mijn held op een gegeven moment nog maar vijf health over, terwijl de tegenstander met zijn twintig health in zijn handjes wreef. Maar met drie Minions op mijn bord, die gezamenlijk twaalf damage deden, het sturen van twee andere Minions die samen acht damage deden en een bonuskaart die mijn minions de mogelijkheid gaf na het plaatsen op het bord gelijk een aanval uit te voeren, kwam ik door middel van een belachelijk sterke comeback terug en sloeg ik de tegenstander uiteindelijk van het bord af.

Hearthstone: Heroes of Warcraft is een enorm boeiende game om te spelen en biedt veel strategische diepgang. Er leiden echt meerdere wegen naar Rome en je hebt echt pas gewonnen zodra de tegenstander nul health overhoudt. Te vroeg juichen is een enorme doodzonde.

Daarnaast geeft het winnen van wedstrijden jou de mogelijkheid om met je verdiende punten nieuwe pakjes met kaarten te kopen, om daarmee hopelijk een betere deck te vormen of juist eentje die compleet anders is zodat je ‘m in kunt zetten tegen een bepaald soort tegenstander. Mocht je in zo’n nieuw pakje dubbele kaarten hebben, dan krijg je de mogelijkheid om die te disenchanten en de verdiende grondstoffen te gebruiken om compleet nieuwe kaarten te maken.

Heartstone is verslavend. De potjes die je speelt zijn leuk en uitdagend en er is een constante voldoening in de vorm van verdiende punten, waarmee je nieuwe kaarten kunt kopen. En als je daar geen tijd voor hebt, dan kun je echt geld gebruiken om nieuwe kaarten te kopen. Heartstone: Heroes of Warcraft is zoals al gezegd een Free to Play-game, waarbij uitgever Blizzard door middel van het verkopen van digitale kaartjes geld verdient. Het betalen voor kaarten zorgt er daarbij niet voor dat jij bepaalde superkaarten kan kopen, maar is in de woorden van de ontwikkelaar vooral bedoeld voor de ongeduldige gamer die geen vele uren in een game wil steken voordat hij een echt goede deck heeft. Door kaarten te kopen kun je zo een shortcut nemen.

Het voordeel van het Free to Play-model is dat iedereen de game kan proberen. Dat kan dit jaar nog, want dan komt hij uit voor PC, Mac en de iPad, waarbij we in de zomer op een demo mogen rekenen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Een soort gare MTG clone dus?

 • MTG is gaar, dit is vet!

 • Ik zeg niet dat het niet vet is, maar ik vind het weinig vernieuwend/onderscheidend vergeleken van elke andere (dan al niet digitale) cardgame die afgeleid is van MTG.

 • Daily update:  http://suo.im/gj8ss  The website wholesale for many kinds of  fashion shoes, like the nike,jordan,prada,****, also including the jeans,shirts,bags,hat and the decorations. All the products are free shipping, and the the price is
  competitive, and also can accept the paypal payment.,after the payment, can ship within short time.  free shipping, and the the price is  competitive, and also can accept the paypal payment.,after the payment, can ship within short time.  free shipping  competitive price  any size available  accept the paypal  jordan shoes $32  nike shox $32  Christan Audigier bikini $23  Ed Hardy Bikini $23  Smful short_t-shirt_woman $15  ed hardy short_tank_woman $16  Sandal $32  christian louboutin $80  Sunglass $15  COACH_Necklace $27  handbag $33  AF tank woman $17  puma slipper woman $30  http://suo.im/gj8ss

 • MTG is gaar? WTF!? • ik snap al die negatieve reacties niet, ik ga lachen als ze het uiteindelijk allemaal toch super gaaf vinden. Mij lijkt het in ieder geval echt leuk :3

 • Ik houd het lekker bij Shadow Era als digitale cardgame. Lijkt allebei veel op Magic en is allebei free to play, maar het voordeel van Shadow Era is dat je het op internet, iPhone en Android kan spelen, zelfs onderling online tegen elkaar. Daarnaast ben ik geen Warcraft-fan, dus zal ik wellicht een beetje de aantrekkingskracht missen van Heartstone.

 • Ik ga het zeker een keer uitproberen, kijken of het mij kan boeien.

 • Misschien moet iemand anders van IG de WoW-dingen recenseren, want Jelle vindt volgens mij alles van WoW geweldig!

 • Het is alleen geen WoW-ding?

 • WoW speelt zich ook af in het Warcraft universum. ;)

 • Het zal mij niks verbazen als bij succes van deze game dat het geheel gekoppelt word aan WoW zelf en dat je door deck x of y compleet te krijgen dmv wedstrijdjes tegen andere mensen dat je dan een item kan verdienen zoals bijvoorbeeld een achievement, battle pet of mount in WoW of een speciale "coole" uitrusting om je karakter er betreft uiterlijk mee te pimpen….  Ook zet deze game de deur naar mijn mening naar een eerste stap naar WoW spelen op een tablet bijvoorbeeld, dan niet de hele game maar bepaalde onderdelen daarvan, zoals Pet Battles, want verander de kaartjes in battlepets(denk aan pokemon gameplay) en tadaaa a new game has born!

 • pls… i have key…

 • klein puntje.. hearthstone komt ook op android en niet alleen ipad ;)
  (of heb ik dat ergens verkeerd gelezen? :p)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren