1. Diablo III - PlayStation 3-versie Hands On

Diablo III - PlayStation 3-versie Hands On

Tijdens de onthulling van de PlayStation 4 maakte Blizzard bekend dat de studioDiablo III op het platform uitbrengt. En daar blijft het niet bij: de goede oude PlayStation 3 wordt ook nog even aangedaan. Op PAX East was die laatstgenoemde versie speelbaar.

Controls

De eerste vraag die je daarbij stelt is of de besturing de vertaalslag van de PC naar de console wel goed heeft gemaakt. Daar is gelukkig een heel duidelijk antwoord op te geven: ja. Nu lag dat ook wel in de lijn der verwachtingen. Diablo II geeft de speler een stuk of zes verschillende aanvallen die hij tegelijkertijd kan gebruiken en die zijn allemaal heel handig verwerkt. De rechterkan van de controller, vier actieknoppen inclusief de R1- en R2-knoppen, gebruik je om de vijand volledig kapot te rammen.

Tegelijkertijd komt er een klein nadeel om de hoek kijken: de interface. Alhoewel er keurig wordt aangegeven welke aanval onder welke knop zit, mis je in het heetst van de strijd soms het overzicht. Zo wilde ik af en toe als Barbarian een wervelwindaanval inzetteen, maar kam ik er vervolgens achter dat ik niet genoeg Rage had opgebouwd. Ook wilde ik soms een bepaalde aanval inzetten, maar werkte die niet omdat hij nog in het cooldown-proces zat. Waarschijnlijk is het een stukje gewenning, maar het viel wel op.

Visuals

Net als de graphics, helaas. De PlayStation 3-versie toont hoe mooi de PC-versie eigenlijk is. De PlayStation 3-variant voelt als een low-res versie van zijn broer op de PC. De versie op Sony’s hardware heeft last van kartelrandjes en verschillende effecten zoals licht en dwarrelend stof zijn veel minder indrukwekkend. Je merkt aan alles dat de PlayStation 3 qua kracht op het einde van zijn Latijn zit. De console heeft niet meer de mogelijkheid die extra stap te zetten die nodig is om deze game in al zijn glorie te laten zien.

Toch is het uiteindelijk het plezier dat duidelijk de overhand heeft. Het verslaan van tientallen vijanden tegelijkertijd, zeldzame vijanden die vanuit het niets tevoorschijn komen en de loot die je verzamelt zorgen ervoor dat je niet snel ophoudt met spelen. Bovendien is de game een stuk RSI-vriendelijker. Zo gaat het lopen nu ‘gewoon’ via de linker analoge stick en wordt goud automatisch opgepikt als je er overheen loopt. Enkel het oppakken van voorwerpen eist van de speler dat hij even op de X-knop drukt. En als je dan wat oppakt, dan krijg je bij het oppakkeen van de voorwerp gelijk een visuele indicatie of het opgepakte voorwerp een verbetering is ten opzichte van hetgeen je al in je bezit had.

Auction House ontbreekt

De console-versie van Diablo III beschikt niet over een Auction House. Dit omdat de game zowel off- als online te spelen is en het daardoor niet mogelijk is om de wereldeconomie te reguleren. Uiteraard is het wel mogelijk om onderling met vrienden voorwerpen uit te wisselen

Bovenop dit alles kent de game nog een troef, die we helaas nog niet hebben gezien: coöperatieve multiplayer op één spelcomputer. Een vriend of vriendin kan op elk gewenst moment de controller oppakken en jouw bijstaan in het avontuur. De actie vindt plaats op één scherm (geen splitscreen dus). Daarbij zoomt de verder uit naarmate de twee spelers verder van elkaar vandaan lopen. Dit kan overigens maar tot een bepaald punt, waarna het beeld niet verder uitzoomt. In dat geval moet je je vriend maar overtuigen jouw kant op te lopen. Het doet een beetje denken aan de goede oude tijd van de brawlers, waarbij je ook niet verder kon lopen als de tweede speler niet doorliep. Gaat één van de twee spelers echter een kerker in, dan wordt de andere speler automatisch daar mee naar toe geteleporteerd.

Uiteraard is het gewoon mogelijk online via het PlayStation Netwerk te spelen, waarbij de game op dezelfde manier speelt als op de PC. Je joint elkaar dan wel, maar bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Of het leuk is om dan op een compleet andere locatie te vechten, dat is een andere vraag. Communicatie gaat op deze manier enkel via de headset, daar er geen mogelijkheid is om een toetsenbord aan te sluiten en te chatten.

Diablo III is op de console minder mooi dan op de PC en heeft een interface die even wennen is, maar uiteindelijk gaat het om het spelplezier, en op dat vlak slaagt de game met vlag en wimpel. De besturing zit enorm goed in elkaar, waardoor je binnen no-time de ene na de andere vijand afslacht. De mogelijkheden om de game daarbij samen met vrienden te spelen, zowel off- als online, maakt het feest wat mij betreft compleet.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Buiten de graphics is het gewoon super!

 • Nooit diablo 3 gespeeld zeker? Klein spel, slechte ondersteuning voor de community en de graphics vallen bij mij ook vies tegen als je kijkt naar de grote van het spel.  Ik vind het zoiezo heel raar dat ze het zo laat over poorten.
  Wie betaald hier nou de volle mep voor? dit spel is nu al ongeveer 1/1,5 jaar oud als ik het goed heb.

 • Nog niet eens 1 jaar Mei 2012.

 • Ik zei daarom ook ongeveer, dat kan eerder of later zijn.

 • Krijgen we dit verhaal weer. De hardcore Diablo-fans maken van een mug een olifant en iedereen lult met ze mee.  Als je Diablo III niet leuk vind dan zou ik eens Torchlight II of Path of Exile gaan spelen. Waarschijnlijk doe je dit al. :P

 • Goed dat dit soort spellen ook op de console uitkomen, blijven toch vaak uit goeie games van dit genre!

 • volgens mij was blizzard dit altijd al van plan, how far the mighty have fallen :(.

 • Klinkt toch lekker positief, dat is mooi om te horen.
  Ik dacht dat het met de controls fout zou gaan, maar gelukkig niet.

 • Dat "kleine nadeel" van de controls; dat de Rage op is of een aanval met een cooldown bezig is. Dat heb je toch ook op de PC.  Ik heb hem op de PC en ik ga deze versie ook niet kopen, maar wel goed om te horen dat het gewoon goed werkt.

 • Playstation is aan het einde van zijn Latijn? Dat hoor je tegenwoordig ook bij ieder spel. Lijkt me sterk dat Diablo 3 er alles uithaalt. En ook bij de pc pak je geld gewoon automatisch op

 • Moest dit met haast getypt worden? Zie alleen maar spelfouten..  Tijdens de onthulling van de PlayStation 4 maakte Blizzard bekend dat de studioDiablo III op het platform uitbrengt
  (StudioDiablo aan elkaar?)  De rechterkan van de controller
  (rechterkant)  Zo wilde ik af en toe als Barbarian een wervelwindaanval inzetteen, maar kam ik er vervolgens achter dat ik niet genoeg Rage had opgebouwd
  (inzetten en kwam)  Diablo III is op de console minder mooi dan op de PC en heeft een interface die even wennen is, maar uiteindelijk gaat het om het spelplezier
  (spelplezier kan maar ik dacht dat hier speelplezier moest staan misschien vergis ik me)  Verder leuk stuk om te lezen! :) • Stoute eindredactie :)

 • Stoute eindredactie :)

 • Het zal over het algemeen best kunnen zijn dat de PS3 aan het eind van zijn latijn zit… Maar of Diablo 3 in aanmerking komt om dat aan te tonen? Denk het niet. Het zal wel appels met peren vergelijken zijn, maar Tomb Raider kan op de PS3 en dan zou Diablo het niet aankunnen? Laat me niet lachen, denk eerder dat Blizzard gewoon de PS3 niet snapt, wat logisch is aangezien ze nog nooit ervaring hebben kunnen opdoen met een PS3 game.

 • Dit denk ik dus ook.

 • Geen AH en offline play. Zoals het moet. Waarom kan dit voor de pc niet.?

 • DRM-ish

 • Beetje veel taalvouten

 • Vet, heb geen game-pc dus ga deze game zeker op de PS3 halen.

 • Maar ook alleen met andere console eigenaren co op? Dus geen co op met pc gamers?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren