1. Cultgames - 50 Cent: Blood on the Sand

Cultgames - 50 Cent: Blood on the Sand

Wie kent ze nog? Die ene obscure titel voor die minstens zo obscure console of dat ene spel die in zijn tijd zo anders was dat hij compleet verkeerd werd begrepen. Wij zijn ze gelukkig niet vergeten en we eren ze in Cultgames. Deze keer aan de beurt: 50 Cent: Blood on the Sand.

Er schuilt een kunst achter een film die zo slecht is dat ie weer goed wordt. Een speciale samenloop van omstandigheden: een beperkt budget, een slechte regisseur, ongeoefende acteurs, een script vol gaten en een heel klein beetje sterrenstof. Bij een slechte game ligt het anders. Een slechte game is vrijwel altijd frustrerend om te spelen en moet dus tot op een zekere hoogte speelbaar zijn om het op een ironische manier leuk te maken. 50 Cent: Blood on the Sand slaagt daarin als geen ander.

Tenzij je mediamagnaat 50 Cent voor de volle honderd procent serieus neemt is Blood on the Sand een uitstekende game om ironisch van te smullen. Neem bijvoorbeeld alleen het verhaal al. De aanleiding voor de moordpartijen van ‘Fiddy’ is op het idiote af. Na een succesvol concert, ergens in het Midden-Oosten, krijgt de rapper en zijn G-Unit niet de tien miljoen dollar die hen beloofd is, maar een met diamanten versierde schedel. Bij het vertrek uit het niet nader genoemde land worden Fifty en zijn homies overvallen en begint de jacht om zijn ‘fucking’ schedel terug te krijgen. In de woord van 50 zelf: ‘’That bitch took my skull!’’

Het verhaal zit vol met belachelijke twists, stereotypes in alle soorten en maten (vooral de gluiperige Arabier wordt ruimschoots gerepresenteerd) en het hele zooitje neemt zichzelf net iets te serieus. Het maakt Blood on the Sand een geweldige game voor wie de humor wel kan inzien van zulke onzin.

Blood on the Sand loopt haast over van de onzin. De dialogen tussen 50 Cent en één van de G-Unit leden, die altijd bij hem in de buurt is, zijn om van te smullen. Omdat de tweede speler zelf kan kiezen als welk lid van deze rapgroep hij of zij speelt ontstaat er in de game een rare dynamiek tussen de personages. Of je nu Tony Yayo, Lloyd Banks of DJ Whoo Kid op sleeptouw neemt, 50 Cent lijkt ze nauwelijks te erkennen. De drie andere heren spreken Fifty constant aan en maken unieke opmerkingen over de situatie, maar 50 Cent zelf negeert ze eigenlijk maar. Net alsof hij, en de rest van de wereld, de G-Unit nauwelijks serieus neemt.

Het meest foute onderdeel van de game is echter een kleine, maar ‘briljante’ toevoeging aan de gameplay. Op het eerste gezicht doet Blood on the Sand veel denken aan een game zoals Gears of War, de besturing is haast exact hetzelfde, maar er is een twist die alles op zijn kop zet. Er is namelijk een speciale knop gereserveerd voor 50 Cent’s scheldkunsten. Vloek je namelijk net voordat je een anonieme terrorist doodschiet dan krijg je meer punten voor je kill.

Het laat zich raden dat die scheldknop constant ingedrukt kan worden met hilarische resultaten. Vloekend en tierend loop je door de bruinige en grijzige levels, alles en iedereen die je ook maar een beetje in de weg staat door de kop schietend. Helemaal absurd wordt het wanneer je je door vloeken verdiende punten besteed aan nieuwe heftigere scheldwoorden die bij gebruik meer punten opleveren. Als je Blood on the Sand goed hebt uitgespeeld heb je tegen het einde van de game hoogstens vier wapens in de winkel gekocht, maar ben je wel in het bezit van de grofste scheldwoorden. (‘FUCKING PIECE OF FUCKING SHIT!’)

50 Cent: Blood on the Sand zit bomvol met onbedoeld ‘magische’ momenten. Of je nu vloekend en tierend terroristen doodschiet in slow motion of onder begeleiding van In Da Club deuren intrapt en dwazen doodsteekt, het voelt allemaal alsof je de fantasie van 50 Cent speelt. Je begeeft je in een wereld waarin 50 de coolste motherfucker ooit is en waarin iedereen die hem dwars zit een kopje kleiner gemaakt wordt. Blood in the Sand is alsof je even in die verknipte realiteit mag begeven en voor wie daar de absurditeit van kan inzien is dat een feestje.

Dat Blood on the Sand zo standaard speelt als het maar kan is eigenlijk ideaal. In vergelijking met 50 Cent’s vorige game Bulletproof is dit een meesterwerk want in Blood in the Sand hoef je niet te stoeien met de slechte besturing of onmogelijke bugs om het absurdisme en de zottigheid van de 50’s wereld in je op te nemen. Dat is geweldig, voor wie het met een korreltje zout kan waarderen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Dit artikel is waarschijnlijk beter dan de game!

 • Waarschijnlijk.

 • Hehe, ja, ik heb een keer een hilarische let's play van de game gezien en het is onmogelijk er niet bij in de lach te schieten. Zoveel debiele momenten…en die swear button maakt het al helemaal onmogelijk om de game serieus te nemen.  Charlie Brooker's review van de game is ook hilarisch wat dat betreft; http://www.youtube.com/watch?v=CGC8fO…

 • Geweldige review ja!

 • LOL Inderdaad het had van mij wel ietsje langer mogen duren.

 • Leuk Artikel!

 • Fout bij de artikelnaam je hebt cultgame ipv kutgame neergezet

 • HAHAHAHA… nee…

 • Deze is nog verrassend goed voor een kutgame. Ik heb zat slechtere games gespeeld: Rogue Warrior, Blackwater, Iron Man 2 & Infernal to name a few :)  Tof stuk, Thijs ;)

 • 50cent fanboy deteceted

 • GGGGGGGGGGGG-UUUUUUUUUUUNOOOOOOOOOOOOOOOOT

 • Tijdje geleden nog uit het budget bak gevist voor tien euro. En nou ik terug denk zaten er inderdaad hilarische momenten in. Vooral die Swear button is in zijn eigen recht nog geniaal te noemen. Ik krijg er in een keer (na het lezen van deze artikel) spontaan zin om deze game nogmaals te herspelen.

 • egt een zware tering game dit.. en toch jammer want ik vond die eerste game wel leuk…

 • Zo'n artikel zou ook uitstekend passen bij BMX: XXX

 • Ik heb 'm serieus uitgespeeld. Hij was misschien lachwekkend slecht, maar ik heb me toch vermaakt op één of andere manier..:P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren