1. Luigi's Mansion 2 Review

Luigi's Mansion 2 Review

2013 is volgens Nintendo het jaar van Luigi. Onder andere vanwege zijn rol in New Super Mario Bros. U, Mario & Luigi: Dream en Nintendo’s officiële Harlem Shake, maar met name vanwege de nieuwe Luigi’s Mansion-game voor de Nintendo 3DS. Het is immers alweer meer dan tien jaar geleden dat Mario’s ietwat sullige broertje op spokenjacht ging op de GameCube. Ontwikkelaar Next Level Games heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het 3D-vervolg en het resultaat is een mooi en bijzonder geestig avontuur – letterlijk en figuurlijk.

K. Wibus

Luigi’s Mansion 2, dat in de Verenigde Staten de ondertitel “Dark Moon” meekreeg, speelt zich af in de door spoken vergeven Schaduwvallei. Professor K. Wibus (in de Engelse games beter bekend als E. Gadd), doet hier samen met vriendelijke geesten onderzoek naar alle paranormale activiteiten in de omgeving. Wanneer op een nacht de kwaadaardige King Boo, de hoofdvijand uit de eerste Luigi’s Mansion, de duistere maan die boven de vallei in stukken hangt breekt, zijn rapen gaar. Alle spoken draaien door en maken een complete puinhoop van de Schaduwvallei. Nu is het aan Luigi, de bangste spokenvanger ooit, om de stukken van de duistere maan terug te vinden en de rust in de vallei terug te laten keren.

Gewapend met een zaklamp en een stofzuiger, genaamd de Spookzuiger 5000, gaat Luigi op onderzoek uit in vijf verschillende spookhuizen. In tegenstelling de meeste griezelgames is Luigi’s Mansion alles behalve eng. De spoken waar je op jaagt zijn eerder geschift dan gemeen en de ontmoetingen met hen gaan dan ook gepaard met een flinke dosis humor. Zo betrap je na het wegzuigen van een douchegordijn een spook onder de douche, dat eerder van jou schrikt dan andersom. Ook andere details, zoals de doodsbange Luigi die af en toe zenuwachtig met de achtergrondmuziek mee neuriet, dragen bij aan de duistere, doch vriendelijke sfeer.

Veilige missie structuur

Luigi’s Mansion 2 is dus geen Resident Evil. En dat uit zich, naast de sfeer, ook in de veilige missiestructuur van het spel. De vijf spookhuizen bestaan uit verschillende missies die vanaf een afstandje gecoördineerd worden door professor K. Wibus, die je heen en weer teleporteert vanuit zijn spookvrije bunker. Tijdens de missies houd je contact met de gestoorde uitvinder door middel van een aangepaste Nintendo DS. Aan de ene kant fijn voor de structuur van de game, maar aan de aan andere kant loeivervelend, voornamelijk vanwege het feit dat je om de haverklap wordt gestoord om nieuwe intel te ontvangen.

Wat opvalt aan de game is het oog voor detail. De spookhuizen zitten logisch in elkaar en de missies zijn zo ingedeeld dat je niet steeds dezelfde kamers bezoekt. De ruimtes zelf hebben veel verschillende thema’s – van laboratorium tot kweekkas – en er valt altijd wel iets te doen; je kunt meubels doorzoeken, tapijten oprollen, planten water geven, spinnenwebben verbranden, schilderijen van de muur zuigen en ga zo maar door. De omgevingen zijn zo interactief dat je af en toe het gevoel hebt dat je écht in de kamer staat.

Wat naast de gedetailleerde vormgeving zeker nog genoemd moet worden zijn de graphics zelf. Het is de ontwikkelaars namelijk bijzonder goed gelukt om GameCube-achtige graphics uit de 3DS te persen. De belichting, de schaduwen, de ontwerpen, de bewegingen; alles is precies goed. Opvallend daarbij is de bijzonder goede werking van het 3D scherm. Persoonlijk heb ik bij de meeste games soms last van dubbele of of nét niet goed afgestelde 3D beelden. Bij de nieuwe Luigi’s Mansion is dat anders. Het lijkt wel alsof deze game gemaakt is voor 3D. Sterker nog: de voorganger op de GameCube was oorspronkelijk bedoeld om de nooit benutte 3D-mogelijkheden van die console te tonen. Luigi’s Mansion 2 is dus een sequel dat zeker op de 3DS thuis hoort.

Conclusie en beoordeling

Luigi’s Mansion 2 is een bijzonder leuk en goed afgewerkt avontuur dat op gebied van graphics, sfeer én humor op een hoog niveau presteert. Een goede griezelgame met een vrolijke ondertoon. Absoluut geschikt voor bangeriken... maar ook uitdagend genoeg voor de stoerdere gamer.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Flinke dosis humor
 • Mooie graphics met gedetailleerde omgevingen
 • Gameplay is iedere missie weer verfrissend
 • Minpunten
 • Avontuur wordt te vaak onderbroken voor K. Wibus

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Die "Harlem Shake" doet geen eer aan het jaar van Ruuhigi, maar de game dus gelukkig wel.

 • The website wholesale for many kinds of  fashion shoes, like the nike,jordan,prada,****, also including the jeans,shirts,bags,hat and the decorations. All the products are free shipping, and the the price is
  competitive, and also can accept the paypal payment.,after the payment, can ship within short time.  free shipping, and the the price is  competitive, and also can accept the paypal payment.,after the payment, can ship within short time.  free shipping  competitive price  any size available  accept the paypal  jordan shoes $32  nike shox $32  Christan Audigier bikini $23  Ed Hardy Bikini $23  Smful short_t-shirt_woman $15  ed hardy short_tank_woman $16  Sandal $32  christian louboutin $80  Sunglass $15  COACH_Necklace $27  handbag $33  AF tank woman $17  puma slipper woman $30

 • Daily update:  === ( http://fff.to/gfo ) =====
  The website wholesale for many kinds of  fashion shoes, like the nike,jordan,prada,****, also including the jeans,shirts,bags,hat and the decorations. All the products are free shipping, and the the price is
  competitive, and also can accept the paypal payment.,after the payment, can ship within short time.  free shipping, and the the price is  competitive, and also can accept the paypal payment.,after the payment, can ship within short time.  free shipping  competitive price  any size available  accept the paypal  jordan shoes $32  nike shox $32  Christan Audigier bikini $23  Ed Hardy Bikini $23  Smful short_t-shirt_woman $15  ed hardy short_tank_woman $16  Sandal $32  christian louboutin $80  Sunglass $15  COACH_Necklace $27  handbag $33  AF tank woman $17  puma slipper woman $30  === ( http://fff.to/gfo ) =====

 • en nog 3 nices krijgen ook, oprotte met je namaakzooi

 • Must have!
  Ni no kuni (maar dan wel ps3) moet ik ook nog eens aanschaffen en fire emblem komt er ook aan.
  Argh, nu al te veel goede games :p
  En dan moeten Gta, Watch Dogs, last of us, Injustice, mario golf, rome total war 2, fifa 14, AC, remember me en voor mij zelfs pro cycling manager :p nog komen. (en dan vergeet ik er vast nog wel een paar)
  Wat een verrekte duur jaar :P  Ik denk dat ik dan toch maar een paar pc titels via de torrents moet gaan 'aanschaffen'…

 • Lijkt me een goede game ik ben nog wel aant twijfele als ik deze game ga kopen
  & recensie is wel aan de korte kant.

 • Dat niet alleen, hij staat ook vol met fouten…

 • Ik twijfelde ook, kocht em, ben blij!!  Concurrerende reviews hebben mij overgehaald, deze heeft een gebrek aan uitleg over multiplayer en andere aspecten van de game zoals het verzamelen van botten, juwelen en andere extra's zoals bonus stages en dat nintendo wat meer 'hardcore' gaat met deze game, geen checkpoints bijv. Ga je af in een missie, mag je helemaal overnieuw met die missie ipv halverwege. Er is wel een soort checkpoint in de vorm van een continue, maar deze zit goed verborgen en moet je dus vinden tijdens het spelen.  De bonus stages kan je 1x proberen, ga je af is ie weg. Moet je em opnieuw unlocken voor je volgende poging.  Het spel zit voller dan dat er nu verteld wordt. Ik zeg, koop em gewoon!

 • Oké, dus als je af gaat tijdens een missie mag je ALLES opnieuw doen?
  Goed, daar komt de twijfel weer..

 • Nee, de missie zelf vanaf het begin. Niet het hele spel :P Er zijn 5 missies volgens mij per huis en in totaal 5 huizen, de missies zijn in het begin makkelijk maar worden wat lastiger als je langer speelt. Dus stel je speelt al ruim een uur een missie en je gaat af, dan zal je dus weer een uur moeten spelen, maar laat dit je niet tegen houden, dit zorgt er gewoon voor dat het spel een beetje old-school is met dat je hand niet wordt vast gehouden met het idee van "oh maakt niet uit je mag het nog 50x proberen vanaf 5 minuten geleden" Dit zorgt er voor dat je veel zorgvuldiger speelt en niet overal zomaar doorheen rent ;)

 • Dat bedoel ik ook, daar kan ik dus absoluut niet tegen als ik werkelijk alles opnieuw moet doen..

 • Daarbij is af gaan denk moeilijk in het spel, dan moet je denk goeie missers maken wil je af gaan, je krijgt ook regelmatig health terug bij het opzuigen van spoken.

 • Lees deze review anders even (Sorry IG :P) http://www.nonly.nl/reviews/898/Luigi…

 • Of deze:  http://www.n1ntendo.nl/article/40669/…

 • Speelde hem vanavond nog bij een vriend, en ik was positief verrast. Vooral de interactie met voorwerpen in de omgeving is erg leuk, het voelde niet statisch maar nodigt juist uit om rond te snuffelen. Het had zeker een charme, terwijl ik normaal niet van m'n stoel geblazen wordt door een game van Mario en/of zijn vrienden.

 • Heb de game al gehaald maar nog niet gespeeld, zal er straks waarschijnlijk wat tijd aan geven :)

 • Voor mij geldt hetzelfde. Drukke periode dus heel weinig gespeeld tot nu toe. Na mijn tentamen maar eens een mooie speelsessie!

 • Kan niet wachten om het eindelijk te gaan spelen.
  Na al die uitstellingen is die er eindelijk

 • Man, wat een een korte, nietszeggende recensie! Ga er de volgende keer wat langer voor zitten dan die 5 minuten van nu…

 • Ze hebben wel moeite om tegenwoordig een minpunt te vinden, je kan het net zo goed een 10 geven

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren