1. Saints Row 4 Preview

Saints Row 4 Preview

Saints Row 4 doet een poging om het wereldrecord ‘Meest achterlijke game ooit’ te pakken. Want wie dacht dat Saints Row 3 al een beetje doorsloeg, blijkt nog niets gezien te hebben. Je bent als speler nu de president van de Verenigde Staten, maar dan wel in een Matrix-achtige wereld, waarbij aliens zich vermomd hebben als agenten en jij op elk gewenst moment als superheld met honderd kilometer per uur over de straat rent en tientallen meters de lucht in kan springen.

Doorgeslagen

Tijdens PAX heb ik een demo bij mogen wonen, die mij persoonlijk een ietwat ongemakkelijk gevoel gaf. De game lijkt compleet doorgeslagen. De demo liet eigenlijk alleen maar zien hoe ‘gek’ de ontwikkelaars zijn, in plaats van dat er interessante gameplay getoond wordt. Saints Row 4 dreigt daarmee een nog grotere parodie op zichzelf te worden. Daar neigde het bij deel drie al naar, maar toen was er nog iets van een grens te bekennen.

Binnen twee seconden zien we hoe het hoofdpersonage over de grond schuift en zijn vuist in de kloten van een willekeurige voorbijganger plant. Daarna wordt een nieuw wapen gepakt, waarmee je het hoofd van een andere voorbijganger tot een abnormale grootte opblaast, waarna het uit elkaar ploft. Om me heen liggen andere gamecritici in een deuk. Ikzelf vraag me af hoe vaak het leuk blijkt om dit te doen.

Hetzelfde geldt voor het tweede dat we voorgeschoteld krijgen: een Dubstep-wapen waarmee je iedereen kan laten dansen. Voorbijgangers gooien er mooie moves uit, terwijl de auto’s als een gek gaan lopen bouncen. Het levert een leuk aanzicht op, maar na een halve minuut is ook daar de lol weer vanaf.

De ontwikkelaars merken op dat Saints Row 4 overdreven is, maar tegelijkertijd wel leuk moet blijven. Niet gek doen om gek te doen, maar gek doen omdat het leuk is. Daar heb ik tot op dit punt helaas nog niets van gemerkt. Ook met het volgende stuk wordt die scepsis niet weggenomen.

Monster Truck

We zien hoe de president met een enorme Monster Truck over al het verkeer heen dendert. Uiteraard levert dat de interesse van de politie op, die in deze Matrix-achtige wereld uit aliens bestaat. Zelfs als de leider van de Verenigde Staten is het dus geen enkel probleem om ze genadeloos af te maken.

Daarvoor heb je natuurlijk een groot arsenaal tot je beschikking. Via uitgebreide customization-opties verander je je bazooka in een gitaardoos waar bommen uitkomen. Het resultaat is hetzelfde – explosies – maar het ziet er op zijn minst uniek uit. Je blaast vervolgens wat politieauto’s op en dat was het dan weer.

Althans. Het kan en moet uiteraard nog gekker. Je hebt ook superkrachten die je kunt inzetten. Die speel je vrij door missies succesvol af te ronden, dus je bent niet gelijk een Superman. Maar ben je eenmaal op dat punt aangekomen, dan kun je helemaal los gaan. Zo schiet je ijsballen naar vijanden toe, om ze vervolgens in tienduizenden stukjes kapot te slaan. Ook is het mogelijk om heel snel te rennen en kun je net als in Prototype enorm hoog te springen en door de stad heen zweven.

Ook hier geldt dat het er best cool uitziet, maar weinig houdbare gameplay oplevert. In Prototype had je deze trucjes na een paar uur ook wel gezien. En dan heb je ook nog de mogelijkheid om Air Strikes en dat soort ongein in te schakelen. Maar wil je dat nog wel als je zelf al zo supersterk bent?

Er lijkt nauwelijks te zijn nagedacht over wat interessante gameplay oplevert. Het moet vooral zo gek mogelijk. Daarmee lijken de ontwikkelaars te ver doorgeslagen. Saints Row 4 is op het eerste gezicht erg grappig, maar heeft qua inhoud nog weinig te bieden. Ik hoop dat deze twijfel bij een eerste speelsessie nog kan worden weggenomen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Saints row zal nooit meer worden wat t was…

 • Saints Row is nooit iets geweest behalve een slap (en klaarblijkelijk steeds slapper wordend) aftreksel van …

 • Ben ik niet met je eens.  Deel 1 was voor zijn tijd behoorlijk. Dit was nog voordat GTA uit kwam en dus één van de eerste sandbox games in dat genre op deze generatie consoles.  Deel 2 voegde daar een coop modus aan toe, dus wat dat betreft niets te klagen. Dit deel hield zich nog enigszins vast aan de realiteit.  Deel 3 vond ik persoonlijk waardeloos en het ziet er naar uit dat deel 4 hier nog een schepje bovenop doet. Nee dank u, mij niet gezien.

 • Mee eens Christopher. Het eerste deel vond ik al volkomen ruk. Daarna zeiden ze dat die rukheid de persoonlijkheid van de game was. En nu maken ze de game steeds rukker zodat ruk overdreven ruk word.  Moraal van het verhaal. Dikke vette ruk serie! Klaar.

 • Ik vond anders de verhaallijn in Saints Row 2 tien keer boeiende dan die van GTA IV die iedereen als een dikke plustitel ziet.  Veel mensen hebben moeite om langs het imago en uiterlijk van de SR-serie heen te kijken. Saints Row 1 en 2 zijn echt geen slechte games. Ze lijken misschien ruk (dit leken ze mij eerst ook) maar het zit donders vol goeie shit die ik in GTA niet terug zie. Er zit in de SR games veel content, je kunt erg veel dingen doen en de ideeën die erin zitten zijn soms echt geniaal.  GTA is de laatste tijd zo serieus geworden, en SR 2 was voor mij dan ook wat GTA toen hoorde te zijn. SR3 was echter weer een ander verhaal, en daarbij probeerde de makers over de top grappig te zijn. Iets wat de plank gewoon missloeg. En met deze titel lijken ze de weg helemaal kwijt te zijn.  Een superhero spoof als gameplay onderdeel is prima, maar ga Saint row niet tot iets maken dat het simpelweg niet hoort te zijn.  Amen

 • uhm nou saints 1 leek wel een beetje op gta san maar toch was het een goede game er erg van genoten het verhaal het grappige deel en het serieuze deel in co-op ouwehoeren was ook leuk

 • Ik heb er zin in! :D

 • Ik heb er ook zin in! Net zon zin als in een kwartier met mijn ballen tussen een bankschroef geklemd te zitten! Jippie!

 • Ik hou wel van die onrealisme in games. Een keer niet zo serieus en grauw maar wat meer actie, humor en dingen die in het echte leven nooit mogelijk zouden zijn. Zet daar de vrijheid van een open-world sandbox game zoals GTA bij en je hebt voor mij een geweldige open-world game! :D

 • @Christopher Moltesanti
  geweldig commentaar

 • Doe mij maar Saints Row 2… Het ging gewoon helemaal mis bij SR3 en nu doen ze dit? Het is gewoon een compleet andere game geworden en misschien moeten we het ook gewoon zo zien.

 • Saints row 2 was het beste deel. Je was gewoon een gangster en het was leuk maar niet te overdreven. In deel 3 vond ik het hoofdpersonage al meer een clown en nu word het volgens mij gewoon een complete debiel. Ik zal de game waarschijnlijk wel kopen maar het zal nooit meer hetzelfde zijn,

 • Saint Row is GTA zonder flauw verhaal.

 • Je bedoelt "met een flauw verhaal" denk ik.

 • jep

 • Lijkt mij ook geen moeilijk spel, maar leuk dat die nog even voor gta 5 komt

 • Heb nooit saints row leuk gevonden ….

 • deel1 &2 waren aardig.Deel 3 gekocht voor 12 euro (ps plus) niet mijn ding maar wel vermakkelijk.En deel 4 vis ik wel uit de budgetbak

 • 8 leden hebben deze game.Oh okay facepalm

 • Pre-order misschien. ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren