1. Grootheidswaanzin: Tomb Raider, Hitman verkochten niet goed genoeg

Grootheidswaanzin: Tomb Raider, Hitman verkochten niet goed genoeg

De omzet van Square Enix viel afgelopen jaar tegen, omdat Sleeping Dogs, Hitman: Absolution en Tomb Raider niet goed genoeg verkochten.

CEO Yoichi Wada gaf op een vergadering met de investeerders aan dat de games wel goed werden ontvangen door de pers, maar dat de hoge scores in recensies zich helaas niet vertaalden in goede verkoopcijfers. Met name in Amerika was dat het geval. Daarom bleek er uiteindelijk een groot verschil te zitten tussen de verwachte omzet en de hoeveelheid Yens die de games daadwerkelijk in het laatje brachten.

Wat Square Enix precies verwachtte van de drie games weten we niet, maar misschien werd er iets teveel van verwacht. Sleeping Dogs zou namelijk twee tot tweeëneenhalf miljoen keer over de toonbank zijn gegaan, Hitman viereneenhalf tot vijf miljoen keer en het nieuwste avontuur van Lara Croft werd zelfs door vijf tot zes miljoen spelers aangeschaft. Dat lijken ons geen verkeerde cijfers, maar toch is het niet goed genoeg voor Square Enix.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Helaas. Ookal zijn spellen 10 keer zo goed als COD zegt niet dat ze ook 10 keer zo goed verkopen.

 • dat is toevallig,
  schreef ongeveer hetzelfde zonder jouw ding gelezen te hebben

 • Nee

 • Jouw mening.

 • Ik snap die hetze tegen CoD toch niet helemaal. Origineel is het zoveelste deel inderdaad niet, maar ze zitten stuk voor stuk goed in elkaar.

 • Goed is niet het goede woord, Anders.
  En ben het volkomen met gijs eens.

 • CoD steekt goed in elkaar, maar dat was in 2007 al toen Modern Warfare uit kwam. Een van de beste spellen die ik ooit heb gespeeld. Ik vind persoonlijk dat ze dat deel door middel van updates minstens 4 jaar lang hadden kunnen behouden zonder een nieuw deel uit te brengen. Nieuwe single player story lines, nieuwe multiplayer maps, wapens, alles. Dan behoud je 1 sterke community wat veel leuker is.  Marketing technisch is het denk ik niet eens een groot verschil. Of iedereen nou elk jaar een game van 60 euro koopt of elk jaar een aantal updates of DLC aanschaft.

 • Dan hoeven ze ook niet de hele tijd te doen alsof ze een heel vernieuwende game uitbrengen. Dát is waarom veel mensen op de serie uitgekeken zijn.

 • Vond zowel Sleeping Dogs als Hitman niet meer dan een schamele 7,5 waard. Sleeping Dogs was ik erg enthousiast over maar na de demo gespeeld te hebben met San Andreas graphics was ik er vrij snel klaar mee. Hitman was ik nog enthousiaster over en had ik dan ook hoge verwachtingen van. Helaas ook onterecht want er is bijna niks meer van over wat mijn gamershart bij de eerdere delen wel harder liet kloppen. Het zijn beiden gewoon matige games die puur en alleen vanwege het concept nog een voldoende scoren. Tomb Raider daarentegen was wel een hele goede game en heeft de eerdere twee missers ietwat gecompenseerd voor mijn gevoel. Ze mogen in ieder geval blij zijn bij Square dat niet iedereen zo kritisch naar Hitman en Sleeping Dogs heeft gekeken anders hadden ze er nog niet eens 10.000 verkocht.

 • Lol @ reacties.
  En ik maar denkende dat de Islam een gevaarlijke religie is…

 • @Christopher Moltesanti Dus je hebt van Sleeping Dogs alleen maar de demo gespeeld en basseer daar je oordeel op? De game is nu voor weinig te koop en echt heel erg de moeite waard. Zowel het vecht als race systeem is geweldig en het verhaal is ook zeer goed. Ik heb mij er in iedergeval meer mee vermaakt dan met GTA4.

 • @Carcinomatum De enige die tot nu toe extreem reageert ben je toch echt zelf. Ik speel zelden CoD, ben gestopt bij deel 2, maar het zijn toch echt prima spellekes. Niet zo meelopen in de anti-hype en een beetje objectief blijven kijken kan nooit kwaad.

 • @Chrisopher was zeg je nou gta sa graphics het was een hartstikke mooi spel hoor

 • Sowieso koopt het gamende plebs iedere COD.
  Een dom gemaakte versie an hitman is natuurlijk ook meer dan welkom.
  COD is het rtl boulevard of jersey shore onder de games.
  Kwaliteit doet er niet meer toe. Steeds maar dezelfde achterhaalde formule herhalen tot een franchise helemaal vernietigt is.
  Dat is er mis vandaag de dag. Games zijn te belangrijk geworden in het entertainment lijstje. Het is big business geworden, een developer kan nog zo graag iets willen, we hebben nog altijd bobby kotticks die er wel voor zorgen dat dat onmogelijk gemaakt wordt.  Vergelijkbaar met een kunstenaar die bezig is met zijn schilderij.
  Hij heeft enige vrijheid in de opbouw en visie.
  Meneer krabs staat er echter naast te dicteren welke kleuren e.d worden gebruikt en dat dat mooie bloemetje toch wat minder bescheiden mag ondat het anders niet genoeg een verbluffend effect heeft voor de kopers…

 • @Ruudeke360
  ben het helemaal met je eens

 • Krijg het gevoel dat mensen die hier andere gamers uitmaken voor gamend plebs etc eens een keer van hun stoffige zolderkamer moeten komen en met je rsi handje eens naar jezelf moet wijzen. Jouw mening betekent niks en jouw mening boeit niks. dan kan je nog gaan roepen hoe slecht andere games wel niet zijn. Als de rest van het ''plebs'' uitgekeken is op een game gaat deze vanzelf naar de afgrond. Blijkbaar is dit bij cod nog niet het geval, hoe erg het jou ook mag irriteren…

 • @Christopher Moltesanti: Ik weet niet op welk platform jij Sleeping dogs hebt gespeeld, maar op de PC zag dit spel er heel erg mooi uit. Vooral de gratis grafische update mocht er zijn. Ik vond het spel erg degelijk en verdiende van me zeker een 8, en dat is een heel mooi cijfer hoor. Hitman idem, zag er op PC erg goed uit en speelde ook nog eens geweldig.

 • @boer gijs
  Wel ironisch dat jij het hebt over extreem terwijl ik de Islam alleen 'gevaarlijk' heb genoemd. Niet dat ik je ongelijk geef..
  (Mehmet, kom er maar in!)

 • Wat is er gevaarlijk aan de Islam? Een geloof is niet gevaarlijk, mensen wel. Waar dan ook en met welke overtuiging dan ook. Wat een zielige, gevaarlijke, bekrompen uitspraak.

 • ShortwoodGD
  Ga je eerst maar eens in dergelijke zaken verdiepen.
  Mensen die islamcritici voor van alles en nog wat uitmaken hebben vaak zelf helemaal geen kijk op de zaak. Weigeren zich er echt in te verdiepen omdat ze al die kritiek simpelweg niet 'geloven'. Want ja boedhisten, christenen, joden, etc. Mogen toch ook geloven? Verdiep je maar eens in wereldreligies voordat je zelf met je linkse onderbuikgevoelens kritiek gaat uiten op andersdenkenden.
  Zo zitten we altijd met elkaar in het haar over geloof.  Paradox
  Ik heb wel wat beters te doen dan op een stoffige zolderkamer een rsi arm te kweken. Als ik iets aan mijn arm zou hebben zou dat komen van al dat gefitness of omdat ik te veel aan mijn pik trek. 2 gezonde factoren in mijn prachtige geswiffte appartement.
  Het gaat er totaal niet om of ik het er nu wel of niet mee eens ben, dat is de gang van zaken in vrijwel ieder bedrijf. Want het zijn immers allemaal bedrijven. Ik mag gelukkig in dit land kritiek geven op alles en iedereen zo vaak en waar ik dat ook maar wil. Ook hier op insidegamer. En als je dat niet bevalt dan raad ik je Noord-Korea aan ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren