1. FIFA 14 Preview

FIFA 14 Preview

Nou, die 9,5 die we Fifa 13 vorig jaar gaven, die kan dus gelijk de prullenbak in. Bij de onthulling van Fifa 14 weet producer Nick Channon diens voorganger in nog geen anderhalf uur vakkundig de grond in te stampen. Er vallen te vaak goedkope goals, er wordt te weinig gestreden op het middenveld, je teamgenoten denken defensief niet na en de animaties rammelen aan alle kanten. Auw, dat is wel érg harde kritiek op je eigen game. Maar hieruit blijkt wel de ambitie om zichzelf wederom te overtreffen met Fifa 14.

Bal afschermen

EA wil in Fifa 14 mooi, zorgvuldig voetbal bevorderen. “Zoals F.C. Barcelona speelt. We hebben Messi immers niet voor niets op de Fifa 14 cover,” aldus Channon. Zo is sprinten en dribbelen onder handen genomen. Door een combinatie van verbeterde animaties, realistischere physics en nauwkeurigere besturing, zijn spelers veel wendbaarder en oogt een dribbel een stuk realistischer. Als Channon de theorie opsomt klinkt het allemaal wel erg technisch en niet zo boeiend, maar als we daarna beelden van Fifa 14 zien en die vergelijken met Fifa 13, oogt die laatste ineens wat houterig en robotisch.

Iets praktijkgerichter is de toevoeging van het afschermen van de bal. Hoewel, toevoegen is hier niet het juiste woord. Dit is al mogelijk in Fifa 13, maar zoals Channon zelf al aangeeft is dat dusdanig ingewikkeld, dat de kans groot is dat je er nog nooit gebruik van hebt gemaakt. In Fifa 14 wordt het afschermen echter fundamenteel onderdeel van het voetballen. Gewoon door op de linker trigger te drukken, waardoor trucjes op hun beurt verhuizen naar de rechter analoge stick. Met enkele video’s wordt aangetoond hoe afschermen in de realiteit wordt gebruikt en hoe dit is vertaald naar Fifa 14. Met een lichte aanraking van de linker trigger wordt enkel een armpje uitgestoken, terwijl helemaal indrukken ervoor zorgt dat je speler echt zijn lichaam ervoor gooit. Dit is overigens niet alleen bij balbezit te gebruiken, maar ook tijdens een sprintje naar de bal als tegenhanger van het aan de arm/schouder/shirtje trekken wat de verdediger kan. Zo moeten er echte 'middenveldduels' ontstaan die belangrijk zijn bij de opbouw van het spel. Want als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren!

Dynamic Pressure

Maar niet alleen bij balbezit moeten we straks vernieuwingen tegenkomen, ook bij het verdedigen. Voorheen stond je er redelijk alleen voor om de tegenstander de bal afhandig te maken, maar in Fifa 14 wordt verdedigen echt een teamsport. Bijvoorbeeld door wat EA zelf dynamic pressure noemt. Op het moment dat jij druk begint te zetten, zullen je medeverdedigers ook druk zetten op hun directe tegenstander. Sowieso zullen de verdedigers hun man veel dichter op de huid zitten in dit deel. EA ontving bijvoorbeeld vaak de klacht dat verdedigers na een mislukte aanval nog te lang een beetje laks stonden te suffen en niet omschakelden. Ballen die daarom blind naar voren werden weggewerkt, belandden vrijwel altijd bij teamgenoten. Nu zitten de verdedigers er meteen bovenop en ontstaan direct weer duels.

Scoren zonder te moonwalken

Om de game gebalanceerd te houden, beschikken ook de aanvallers over enkele nieuwe acties. Door de introductie van checked runs, waarbij een spits even een stapje vóór zijn verdediger maakt, zo aangeeft de bal te willen en dan direct de diepte in rent zonder buitenspel te staan, is dit weer een stukje dynamischer en realistischer gemaakt. Ook zullen spitsen vaker langs de buitenspellijn rennen in plaats van deze altijd direct te kruisen. Zo bouw je snelheid op, maar ontspring je de buitenspelval. Het zijn acties die we in het echt vooral zien bij de beste teams van de wereld; en straks ook in Fifa 14.

Global Scouting Network

Waar er vooral aandacht was voor de vernieuwingen in de gameplay, kon EA het niet laten ook alvast een tipje van de sluier over de Career Mode te lichten. Zo zagen we alvast het menu, dat dankzij de Windows Metro-achtige tegels een stuk overzichtelijker en intuïtiever oogt. Belangrijker is echter de toevoeging van het Global Scouting Network. Hierdoor is er ook transferactie buiten de transferwindow om. Je kunt je scout gedurende het hele jaar instructies geven te zoeken naar bijvoorbeeld een grote verdediger, of een snelle flankspeler. Vervolgens zoekt hij er geschikte spelers bij. Dan draait het niet zozeer om de exacte getalletjes, maar vooral om de traits, de specifieke talenten van een speler. Met Global Scouting Network kun je je dus langer voorbereiden op het transferwindow en makkelijker talenten oppikken.

Het vervolgens scoren moet vooral visueel aantrekkelijker worden. Spelers zouden niet langer moeten gaan moonwalken of in een schietanimatie teleporteren, wat nu soms het geval is. Door de toevoeging van nieuwe animaties zet een speler nu realistischer zijn voeten neer en komen daar contextgevoelige schoten uit. Heb je alle tijd en ruimte, dan volgt een perfect schot. Sta je onder druk of ligt de bal niet lekker gecontroleerd, dan volgt een frommelschot. Dat betekent niet dat een bal er wel of niet ingaat of dat de game moeilijker is geworden, want daarin is Fifa 14 niet veranderd. Als je alle tijd hebt kan een schot nog altijd in de derde ring belanden, terwijl een klutsbal na een corner net buiten bereik van de keep kan belanden. Maar doordat de animaties nu veel beter kloppen met de context, krijg je meer visuele feedback waarom een schot er wel of niet ingaat. Bovendien zorgt de diversiteit aan schoten voor meer spektakel.

Een andere animatie die onder handen is genomen om het voetbal spectaculairder te laten lijken, is die van de bal. Met name bij vrije trappen zeilde de leren knikker eerder als een soort loden bal door de lucht. Het effect dat een bal heeft als je ‘m goed op z’n ventiel trapt, ontbrak. Nu zwabberen ballen meer dan ooit tevoren, alsof we weer met een Jabulani (WK 2010) spelen. Dat moet ervoor zorgen dat scoren spectaculairder is en bevredigender aanvoelt

Spektakel

En dat is het belangrijkste: spectaculaire goals. Goals die na zorgvuldige opbouw en mooi teamspel tot stand komen en waarbij de bal onverwachts fraai tegen het net wordt geramd. Zoals deze van Van Persie, of deze van Sneijder . En wat te denken van deze van Roberto Carlos ? Als ballen er op die manier straks ook in Fifa 14 invliegen, zijn wij inderdaad euforisch. Maar eerst zelf zien en spelen, dan bejubelen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Klinkt weer goed, kleine aanpassingen die weer voor veel goede veranderingen zorgen. Kom maar op met die game! :D

 • Het feit dat ze zoveel kritiek hebben op hun eigen game en voorganger van deze, zegt toch wel zelf dat ze zelf geen idee meer hebben waar ze mee bezig zijn. Als je na al die jaren nog steeds geen fatsoenlijke game kan maken en daarop gewoon voortbouwen in plaats van steeds veranderingen te moeten doen, dan heb je toch wel slecht bezig. Zoals ook gezegd bij de screens: publiek niet aanpassen en weinig grafische veranderingen.  Heel dit artikel klinkt gewoon als een preview van FIFA 13 "want in 12 zaten houterige animaties en blabla die zijn nu verbeterd". Jezus dat kan met een patch ook he mensen. En al die kleine tweaks waar iedereen zo lyrisch over gaat doen, klinkt ook juist als wat nieuwigheden van 12 > 13.  Als ik 13 koop, is het zeer goedkoop via eBay, na een paar maanden, als de game écht goede cijfers heeft gekregen. Anders wacht ik nog wel een jaar of.. zes. Dan hebben ze die lelijke smurf van een Messi ook nog op de cover staan ja lap. Hopelijk verschilt de UK-cover daarin.

 • Hoe pessimistisch kan je zijn? Dat ze kritiek hebben op een voorganger die onthaald is als de beste footy tot nu toe laat dat alleen maar zien dat ze gebrand zijn om een nog betere game te maken. Altijd dat gelul over kleine tweaks, wat een bullshit.  Speel die game meer dan een uur per week, dan zie je vanzelf dat de game ieder jaar stappen voor uit zet.

 • Want jij denkt dat ik niet ieder deel voldoende gespeeld heb? :lol:  Op een heel jaar doen ze maar een paar kleine vernieuwingen en noemen ze het een nieuwe game. De vorige game 'die toen de beste FIFA-game ooit was' de grond in boren, heeft niets te maken met de fouten zien in hun eigen game en deze proberen te verbeteren. Ja, dat is positief. Maar het toont vooral aan dat ze elk jaar weer zitten te klooien.  Zo kunnen ze volgend jaar ook bij FIFA 15 zeggen: FIFA 14 werkte langs geen kanten. Máár voor FIFA 15 gaan we wél zorgen dat het spel optimaal is. Als je daar niet in ziet dat ze zelf aantonen dat de "vernieuwingen" waar ze zich jaar na jaar mee bezighouden grote gokken zijn ipv welonderbouwde gameplay, ben je toch gewoon blind man.

 • Ik koop hem elk jaar en ben het met LittleC eens. Wilde dit jaar ook PES gaan proberen, omdat er wéér te weinig was veranderd in mijn ogen. Elke keer zijn er weer kleine veranderingen, en worden sommige oude fouten herstelt, maar de nieuwe verandering bevatten ook standaard fouten. Je hebt het idee alsof FIFA constant achter zichzelf aan loopt.  Nu hebben ze het geluk dat PES ook niet je van het is, anders zouden ze is veel mensen gaan verliezen. Dan blijft de officiële Premier League de enige reden om nog FIFA te halen. (Ja ik weet dat dit te modden is, maar dat wordt nooit 100%)

 • je bent gek als je zegt dat fifa 13 niet genoeg veranadering heeft….  360graden dribbel
  Nieuw verdediging systeem
  Nieuwe animaties.  Fifa 13 is HEEEEL anders van fifa 12… fifa 8/9/10/11 en 12 leken allemaal redelijk op elkaar.. maar 13 was echt heel vernieuwend.

 • @LittleC ieder jaar als je fifa koopt denk je er is niet veel veranderd, maar als je fifa 13 een tijdje speelt en je speelt dan fifa 12 terug dan denk je wat is dit een kut spel, dan pas merk je dat er echt veranderingen zijn.

 • Klinkt goed hopelijk word het goed uitgewerkt zodat ik weer een heel aantal uur in fifa 14 kan steken zoals in 13

 • Ik hoop dat ze ook iets gedaan hebben aan het volume van de goalsong… Hoor ik echt bijna niet als ik scoor door het luide publiek. :/

 • dat geluid kon je gewoon zachter zetten

 • Ben benieuwd hoe het speelt nu, het klinkt in iedergeval goed

 • Hoe zag er grafisch uit? en gaat hij Next gen?

 • FIFA I love it!
  De game dan en niet die corrupte eikels

 • Klinkt veel belovend. Dit is toch altijd een standaard game die ik altijd bij de release koop.

 • Enige gamefranchise die ik voor de volle pond koop. Je haalt je geld er dubbel en dwars uit, ieder jaar weer een kwaliteit product!

 • Fifa 13 heeft heel wat awards in de wacht gesleept en terecht. Overduidelijk de beste en grootste sport game die er is.  De verbeteringen die ik lees zijn top. Ik hoop ook dat ze het gevoel van een goal maken hebben aangepakt. Want bij fifa vindt ik het passen en de aanval opzetten leuker dan een goal maken omdat dat een beetje gemaakt overkomt. Maar ik ben eigenlijk nog meer benieuwd hoe fifa zal zijn op de next gen! De bevestiging is er in ieder geval dat hij er gelijk zal zijn op de next gen..

 • Laten ze het eerst grafisch nog maar wat aanpakken, want dat 8 bit publiek blijft elk jaar weer het zelfde… • Dat zullen ze nu wel veranderen op de Next-Gen.

 • Als Sierd de Vos commentator word: insta buy

 • Goed om te horen dat ze zo kritisch naar zichzelf en de vorige Fifa kijken. Dat kan het nieuwe deel alleen maar ten goede komen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren