1. De onmogelijkheid om van SimCity te houden

De onmogelijkheid om van SimCity te houden

Afgelopen twee weken heb ik mezelf aan een project gewaagd. Project SimCity. Na de rumoerige lancering van de game, die ik voor een groot gedeelte gelukkig over heb geslagen, wil ik wel eens weten hoe het er nu met de game voor staat. Dus heb ik twee weken lang de game geprobeerd om tot de conclusie te komen dat het onmogelijk is om van SimCity te houden.

Het begin van de game is goed. Het is erg leuk om een stad vanuit het niets op te bouwen en te zien hoe jouw bewoners een onderkomen vinden, aan het werk gaan en een deel van hun inkomen in de vorm van belasting aan jou afstaan. Binnen de kortste keren verdien je zo’n 10.000 Simoleons per uur en kun je echt snel uitbouwen. De basis van je stad is meestal in anderhalf uur gezet en dat is leuk.

Maar dan wordt het al snel lastig. De stad kent problemen. Je hebt te weinig stroom, er is te veel criminaliteit, er zijn overal branden, om nog maar te zwijgen over de problemen met het verkeer op straat. Dat is op te lossen door bepaalde faciliteiten neer te zetten, maar dan moet je wel aanpassingen maken aan je bestaande infrastructuur. Dat betekent dat je soms een prachtige wijk moet vernietigen om daar een politiebureau neer te zetten en zo kom je op het eerste grote minpunt terecht: de steden zijn echt veel en veel te klein. Het irriteert me keer op keer weer als ik mijn haast perfecte stad gruwelijk hard moet verminken om zo een paar zeikerige bewoners tevreden te stellen.

En dit wordt alleen erger als je je stad wil specialiseren. Vooral wanneer je naar olie wil gaan boren en daar een industrie om heen wil bouwen, dan moet je eigenlijk al heel snel een kwart van je complete stadsruimte reserveren voor die industrie. Al met al bouw je een gemiddelde stad tussen de twee en drie uur vol en vanaf dat moment is het eigenlijk alleen maar een kwestie van problemen oplossen en bepaalde dingen wat beter te laten werken. En daar vind ik dus geen hol aan. Ik voel me dan een beetje als een Social Media Expert van ING. Je probeert er wat van te maken, maar van te voren weet je dat alles toch alleen maar gezeik oplevert.

Dan ga je maar andere steden bouwen in de regio en proberen om wat interactie op te bouwen. Het idee van een tweede stad opbouwen en daarmee bepaalde basisproducten uit een andere stad importeren klinkt leuk, maar werkt niet. Zo stuur ik mijn afval naar mijn hoofdstad tegen een mooie vergoeding. Maar dit afval wordt maar één keer per dag opgehaald en tot dat moment lopen de afvalbakken helemaal over en heb je dus weer zeikende bewoners. Steden specialiseren werkt dan in mijn geval voor geen hol.

Toch is het uiteindelijk de techniek die voor de ene na de andere rage quit zorgt. Weken na de release word je om de zoveel tijd alsnog van de server afgeflikkerd. En dat is dan altijd op de momenten dat je vlak daarvoor enorme bouwaanpassingen hebt gedaan, die natuurlijk niet bewaard zijn. Of nog erger: je spel sluit na anderhalf uur opeens af en later blijkt dat er niks is opgeslagen. Weg anderhalf uur aan werk. Weg beheersing. Hallo toetsenbord, ontmoet mijn bureau. En dan tien keer en heel erg hard.

Simcity is voor mij een pure deceptie geworden. Het eerste uur is leuk, maar daarna is het afgelopen met het bouwplezier en ben je alleen nog maar bezig met gezeik oplossen en heel lang wachten voordat je stad heel langzaam uitgroeit. En dat dan alleen als de game het je toe laat. Want na een dikke maand kom ik nog steeds gruwelijk irritante dingen tegen en dat zorgt er voor dat de game zijn beloftes niet heeft waargemaakt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zeer leuk om te lezen. Waarschijnlijk minder leuk voor Jelle om het gespeeld te hebben.
  Ik ben blij dat ik deze niet heb gekocht, want toen ik hem in de MediaMarkt zag staan kriebelde het wel om het te proberen. Maar wat Jelle meemaakt, geeft me alleen maar meer gelijk om het te laten voor wat het is.

 • Ik ben het helemaal eens met Jelle.
  Ik had simcity gekocht en was na een week erop uitgekeken. Het nieuwe concept is prima, alleen had er meer ruimte moeten zijn voor een grote stad. Jammer….

 • Ik speel het ook niet meer, jammer dat ik hier geld aan uit heb gegeven

 • Vind ik ook, hoe leuk ik het ook vond om al die trailers te kijken en ernaar uit te kijken, het is gewoon leuk om een keertje te spelen. Elke keer doe je misschien net weer iets anders, maar totaal anders doe ik zelf niet (wel mogelijk met andere soorten specialisaties, maar dat is niet mijn ding). Jammer. Het had zoveel meer kunnen zijn.

 • Same here.

 • Dit overtuigd mij dat EA weer te veel oog had voor geld en maar weer is een franchise naar de Filistijnen helpt. Van tevoren was ik heel enthousiast, maar uit deze recensie blijkt dat de 'kleine' probleempjes alle gameplay in de weg zitten.

 • Maar Jelle toch… Volgens EA en Ubisoft is de markt klaar voor always online. Jij moet wel iets verkeerd doen hoor… :O

 • :lol:

 • je schreef
  Toch is het uiteindelijk de techniek die voor de ene na de andere rage quit zorgt. Weken na de release word je om de zoveel tijd alsnog van de server afgeflikkerd. En dat is dan altijd op de momenten dat je vlak daarvoor enorme bouwaanpassingen hebt gedaan, die natuurlijk niet bewaard zijn. Of nog erger: je spel sluit na anderhalf uur opeens af en later blijkt dat er niks is opgeslagen. Weg anderhalf uur aan werk. Weg beheersing. Hallo toetsenbord, ontmoet mijn bureau. En dan tien keer en heel erg hard.  snap niet wat je bedoelt ben een paar keer van de servers getrapt maar dan was het spel wel opgeslagen en kon ik gewoon later verder met mijn stad  verder vind ik het ook niet mijn beste aankoop en het irritanste puntje is zoals jij al zij de kleine steden

 • Ik snap dat het heel vervelend is als je na een hele tijd spelen in eens van de server wordt gekickt en er dan heel veel werk weg is, maar ikzelf heb daar nog nooit last van gehad dus ik vraag mij wel af hoeveel mensen dat nu ervaren

 • ik heb het al 4x gehad en een vriend van mij is door dat 2x zijn hele stad kwijt geraakt waardoor wij een nieuwe regio moesten beginnen omdat bepaalde steden gebugt waren

 • Grappig en -ondanks compact- een zeer informatief artikel Jelle. Hoewel SimCity op mijn verlanglijst stond.. vrees ik dat ik 'm er ook eraf ga flikkeren. Zonde eigenlijk, het had zo'n mooie game kunnen worden.

 • Totaal met Jelle eens, aan het begin is het leuk maar na mate je stad groter word heb je alleen maar gezeik om het goed te laten lopen.
  En idd, de landjes zijn veeeel te veeeel te klein. Het is alle voorzieningen neer zetten en je landje zit eigelijk al vol.
  Heb eigelijk best veel spijt dat ik hem gekocht hebt. Dit is gewoon geen stad bouwen.

 • hadden het geld beter voor cities XL kunnen uitgeven daar kan je teminste een stad bouwen

 • Dus mensen om het kort samen te vatten dit spel word verpest door:
  1 veel te kleine landjes (jammer omdat ze dat makkelijk hadden kunnen aanpassen)
  2 slecht werkende servers

 • Dit heeft me weer 60 euro bespaard ik wou hem kopen op de release maar ik had zo me twijfels nu weet ik zeker dat ik niet me geld er aan uitgeeft….

 • Leuk geschreven, en kan me er bijna helemaal in vinden. Behalve:  "Toch is het uiteindelijk de techniek die voor de ene na de andere rage quit zorgt. Weken na de release word je om de zoveel tijd alsnog van de server afgeflikkerd. En dat is dan altijd op de momenten dat je vlak daarvoor enorme bouwaanpassingen hebt gedaan, die natuurlijk niet bewaard zijn. Of nog erger: je spel sluit na anderhalf uur opeens af en later blijkt dat er niks is opgeslagen. Weg anderhalf uur aan werk. Weg beheersing. Hallo toetsenbord, ontmoet mijn bureau. En dan tien keer en heel erg hard."  Daar heb ik dus echt totaal geen last van. Heb welgeteld één keer meegemaakt dat ik eraf werd gegooid en wat wijzigingen kwijt was. Voor de rest draait het als een zonnetje.

 • Dit soort dingen kunnen ook gewoon per persoon verschillen :)

 • Dat is best mogelijk, maar vraag me dan wel af waarom. :P Mogelijk ligt het aan de server dan. Op welke server speel jij? Ik op Europa West 3.

 • ik vind het geen goed argument dat de problemen slecht zijn en er een ruimte tekort is.
  Dat hoort juist bij een stad besturen.
  een echte stad besturen houd in:
  problems, problems en nog een problems.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren