1. Ontwikkelaars kunnen Share-knop op PS4 uitschakelen

Ontwikkelaars kunnen Share-knop op PS4 uitschakelen

Ontwikkelaars hebben de keuze om de Share-knop op de PlayStation 4-controller tijdelijk uit te schakelen. Dat meldt Shuhei Yoshida van Sony Worldwide Studios tegenover de Japanse site 4gamer.net.

Met de Share-knop kunnen spelers video's opnemen van de game die ze spelen en deze beelden delen met andere spelers via bijvoorbeeld PlayStation Network. Een leuke manier om tactieken door te spreken, of grappige bugs of geheime gebieden aan je vrienden te tonen. Maar volgens Yoshida kunnen ontwikkelaars ervoor kiezen deze optie uit te schakelen.

Als het is om schoonheidsfoutjes te verbergen, zou dit een kwalijke zaak zijn, maar Yoshida geeft een goed voorbeeld. Stel dat spelers massaal video's van een eindbaas online gooien, terwijl de ontwikkelaar liever wil dat spelers die pas na uren noeste speelarbeid te zien krijgen. Bepaalde scènes zouden spoilergevoelig kunnen zijn en video's daarvan kunnen het speelplezier van andere gamers verpesten, op dit soort momenten kan een inactieve Share-knop handig blijken.

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

 • Dit is een slechte keuze, alle noemenswaardige prestaties kan je straks niet sharen.

 • Dit is een slechte keuze, alle noemenswaardige prestaties kan je straks niet sharen.

 • Share is een toevoeging die mij nu al tegenstaat. Ik hoef mijn gamen en sociaal netwerken niet samen te voegen en ik vrees dat de share knop alleen problemen gaat geven, wanneer hij 'random' een keer ingedrukt wordt…

 • Bij het woord "Social" direct wordt gedacht aan het delen van content op Sociale Netwerken als Facebook, Twitter, Google+ en ga zo maar door.  Dit kan, dit hoeft echter niet. Je kunt er ook voor kiezen om het alleen met je PlayStation Network-vrienden te delen of het alleen op YouTube te gooien. Je hebt zelf de controle over op welke netwerken je het wil gaan delen.  Daarnaast is het niet zo dat als je op "Share" drukt hij direct gaat delen. Ik weet niet zeker of ik het goed gezien heb, maar je moet nog bevestigen en je kunt nog bepalen op welke netwerken je de content wil delen. Het is dus niet zo dat een ongelukje mogelijk is op dit punt.  Mij lijkt het leuk om bepaalde dingen met mijn PSN-vrienden te delen en misschien op YouTube te gooien. Iets wat bijvoorbeeld ook al mogelijk was via het Call of Duty-theater. Normaal neem ik niets op, maar dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=vwzsmX…, heb ik bijvoorbeeld geupload. Daarnaast kwam ik mezelf op YouTube tegen in dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=qs-oKB…, waarin ik genadeloos door een 360-sniper wordt neergehaald.  Erg leuk en mogelijk gemaakt door die CoD-theater! Het lijkt me leuk als dit bij ieder spel mogelijk is door het sharen via de PS4.

 • helemaal eens met cerando! Alleen vond ik het bij cod theater nog te lang duren allemaal qua editen e.d. hopelijk kunnen ze dat beter doen!

 • Haha nice filmpje CerandoX! Lekkere worp :p

 • Is idd een zieke worp CerandoX! Maar zoals je inderdaad zegt heeft het geen nadelen, mits je de knop ook uit kunt zetten. Ik speel vooral voor mijzelf en ik hoef niet per se met anderen te delen welk spel ik speel of wat ik doe. Het is dus een leuke toevoeging voor de mensen die er behoefte aan hebben en misschien een kijkje waard voor de mensen die nog geen aandacht hebben gegeven aan het show-element van gaming (zoals ik ;P).

 • Ik kan goed begrijpen dat ontwikkelaars om deze redenen gebruik willen maken van de uitschakel-optie. Het zal allicht schelen in het aantal mensen dat daadwerkelijk zal proberen om zoiets als een eindbaas op eigen kracht te doen. Maar hoeveel miljoenen tutorials zijn er wel niet te vinden op een als YouTube? Moet toegeven dat ik dat soort video's regelmatig raadpleeg…

 • Ja maar je weet natuurlijk niet hoe de omgeving waarin het geshared word eruit gaat zien, wellicht kan je het zien bij je vrienden op PSN. Ik denk meer dat het erom gaat dat mensen het niet per ongeluk tegenkomen en dus gaan klagen over spoilers.  Ik zie de share button eigenlijk alleen maar als iets positiefs, denk bijvoorbeeld aan een mooi doelpunt delen die je in FIFA hebt gemaakt of een leuke killstreak in een shooter. Je hoeft het allemaal natuurlijk niet te gebruiken ;)

 • Misschien dat ze een gedeelte van de game "unshareable" maken, dan kan je de normale dingen wel sharen zoals easter eggs e.d. en boss fights blokkeren.

 • Lol, dit zou een behoorlijke no-go zijn. Ik bedoel, nu kunnen we toch ook alles capturen?

 • Ik vind dat sony met de share knop de hele game-capture markt ff totaal naait. Heel veel bedrijven zoals Hauppauge en Elgato verkopen jaarlijks heel veel gamecapture hardware. Ik heb persoonlijk vorig jaar een HDPVR gekocht om te recorden voor mijn youtube channel.
  Je moet dus voordat je begint met youtube de keuze maken. Niet iedereen investeert ff 180 euro voor een PVR. Als straks IEDEREEN dingen op youtube kan zetten vrees ik voor de kwaliteit van youtube als geheel.

 • En ze hebben de blu-ray markt ook genaaid door er een blu-ray speler in te drukken!  Kortom: het domste argument wat ik deze week gehoord heb.

 • Het kaf wordt altijd van het koren gescheiden, dit is nu ook al zo. Het is niet dat er alleen maar hoogstaande video's op YouTube staan, in tegendeel, het merendeel is troep.  Daarnaast is het lekker boeiend dat die bedrijven genaaid worden, moeten ze dus een nieuwe markt zoeken. Zo werkt dat nou eenmaal. Ik heb daar geen medelijden mee.

 • ben het eerste gedeelte met cerando eens, maar niet helemaal. Volgens mij zit er een limiet van 5 minuten op de videos die je met de PS4 kan uploaden, dus tenzij je iedere 5 minuten een nieuwe opname wilt starten, is het bericht van INFsleeper ook niet gepast. Daarnaast is het zo dat veel youtubers (ikzelf ook) eerst nog willen editen voordat ze het online gooien, dan is het wel zo handig om het spul eerst op je computer te hebben. Volgens mij is er geen functie op de ps4 om de videos naar de computer te streamen, dus een capture card is wel degelijk nog handig en zelfs gewenst voor mensen die spul opnemen. Een hele markt om zeep helpen is dus niet het geval.

 • Het is inderdaad ook nog eens voor van die "wauw" momenten en niet voor complete walktroughs.

 • Killzone Shadow Fall filmpje die tijdens de meeting live geupload werd, was meer dan 7 minuten lang.

 • Mij lijkt het tof, kan je van alles op youtube gooien!

 • lijkt me echt de meest doelloze knop ooit gemaakt.

 • Ik snap wel dat het SOMS handig zou zijn in verband met copyrights voor scénes die stukken van een film bevatten.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren