1. Doom 3

Doom 3

ID Software stond aan het begin van een nu o zo populair genre: dat van de schietspellen. Met Wolfenstein, Quake en Doom bestaat de portfolio van deze ontwikkelaar uit een aantal erg belangrijke titels voor de huidige industrie. Doom, dat zich profileert als een ‘niet denken, maar schieten’ spel, kreeg al eerder een vervolg en in 2000 werd het derde deel officieel aangekondigd. Gek genoeg werden de eerste beelden gedemonstreerd om te tonen wat een GeForce 3 videokaart zoal op een Macintosh computer teweeg kon brengen. Veel belangrijker is echter dát het spel is aangekondigd en dat we er nu al bijna vier jaar op wachten.

Laten we voorop stellen dat de mensen die zeggen dat Doom 3 niet veel extra’s te bieden heeft en vooral uitblinkt dankzij technische prestaties, ook echt gelijk hebben. Doom 3 zal alles behalve een innovatief schietspel worden en zal de markt ook niet voorgoed veranderen. Maar anders dan bijvoorbeeld Half-Life 2, Halo 2 en Killzone, streeft het spel daar ook niet naar. John Carmack gaf eerder al aan met Doom 3 het spel te maken wat hij jaren terug met het eerste deel al voor ogen had. Toen kon hij dergelijke spellen nog niet maken, simpelweg omdat de techniek nog niet toereikend was.

Iets waar we tegenwoordig geen last meer van hebben; de technische ontwikkelingen zorgen ervoor dat ontwikkelaars zich uit kunnen leven op visueel gebied, maar ook op het gebied van kunstmatige intelligentie en geluidseffecten. Doom 3 wordt vooral heel erg mooi om te zien en zal daarom ook een monster PC vereisen. Bovendien is het niet de bedoeling van het spel om ook in de multiplayer optie potten te breken. Integendeel, hoewel Doom 3 wél een dergelijke speloptie zal bevatten, is het spel vooral sterk in de éénspeler modus.

Het verhaal speelt hierin een niet onbelangrijke rol. Een geheim lab op de planeet Mars is al tijden op zoek naar levende wezens en natuurlijk gaat er dan iets fout. Monsters en geesten breken uit en terroriseren de geheime basis. Onderzoekers worden vermoord, apparatuur wordt vernietigd en de eens zo prachtige basis ziet er nu uit als een slagveld vol bloed en rondslingerende organen. Want je kunt alles zeggen van Doom, het is wel heel erg bloederig en zit vol met geweld.

Deze kenmerken zorgen ervoor dat Doom 3 een angstaanjagend spel wordt waarin de speler meerdere malen een ‘bijna-hartaanval’ zal krijgen omdat de meest vreemde wezens achter hem opduiken. En dat is nog niet alles; door de mogelijkheden in de kunstmatige intelligentie, zullen de monsters zich verstoppen en er allerlei vreemde gewoonten op na houden wat het voortbewegen betreft. Knal een stel kruipende wezens met lange armen kapot en kom er vervolgens achter dat er nog een monster met uitpuilende ogen boven je aan het plafond hangt.

De visuele pracht en praal zorgen ervoor dat deze monsters extreem gedetailleerd zijn en daarbij is het mooi dat er veel verschillende soorten gespuis rond krioelen in de vernielde basis. Volgens ID Software komt de speler zelfs op het laatst nog wezens tegen die hij niet eens in zijn ergste nachtmerries is tegengekomen. Tel daarbij op dat de geheime basis vol zit met ventilatieschachten, half toegankelijke kamertjes en claustrofobische gangetjes. Door factoren zoals bloed dat aan de muur kleeft en deuren die duidelijk geforceerd zijn, is het niet echt prettig om zonder wapens rond te lopen.

Gelukkig is ook daaraan gedacht. Net als in de voorgaande delen zal Doom 3 veel wapens bevatten waarmee heel wat buitenaards gespuis kapot geknald kan worden. Dat is namelijk de kracht van Doom 3: schieten, schieten, schieten en dat allemaal zonder nadenken. In rap tempo suis je door de nauwe gangetjes terwijl je nooit zeker weet waar de gevaarlijke monsters opduiken. Pret en angst gegarandeerd! Laat Doom 3 maar komen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ja, ook wel leuk. Maar tactisch is ook nie mis. Alles of niets.  Let's eat this shit. :P

 • Doom 3 wordt vooral heel erg mooi om te zien en zal daarom ook een monster PC vereisen

  laat ik die nou net niet hebben.. :( no doom3 for me :P

 • ah mijn pc is een AMD 1800+ die draait op 2100+. nee, deze game niet voor mij, te eng :$

 • Vind het niks dat die absurde systeemeisen, nee, alleen daarom al geen Doom voor mij.

 • Ga de XBOX versie halen dan (als je een XBOX hebt trouwens). Qua graphics blijft het trouw aan de PC versie volgens het ontwikkelaar.

 • Zeg niet dat de game slecht is, ik kijk er alleen niet verder naar uit omdat ik hem toch niet zal kunnen spelen. Wacht wel op de Xbox versie, die kan ik tenminste voor een leuke prijs normaal spelen, zonder eerst mn pc flink te hoeven upgraden.

 • Hoe langer ik naar die screenies kijk hoe lelijker ik ze vind worden :s Hebben meer mensen daar last van?

 • Niet echt, al vind ik de screens toch niet zo heel erg mooi. De bewegende beelden zijn stukken mooier.

 • ik zou hem best willen, ga met mn verjaardag een AMD64 kopen, hij lijkt me hardstikke gaaf, alleen je zal best schrikken soms zo echt dat het lijkt …

 • Lijkt me NIX.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren