1. De Dikke van Es - De potentie van de Vita

De Dikke van Es - De potentie van de Vita

Deze week is de PlayStation 4 in de Verenigde Staten gelanceerd. Dat betekent dat we de eerste reviews van de games hebben mogen aanschouwen en dat we langzaam maar zeker leren wat de verschillende functionaliteiten ons bieden. En van al die functionaliteiten blijf ik de Remote Play-mogelijkheid van de PlayStation Vita het mooiste van allemaal vinden.

De afgelopen twee weken heb ik even bijgehouden hoe vaak de televisie beneden bezet is. Dat is best wel vaak. Als ik 's avonds thuiskom is er een soort ritueel dat bestaat uit eten, het jongste monster naar bed, het oudste monster naar bed, het journaal om half 8 op RTL 4 kijken, vrouwlief die per se Goede Tijden, Slechte Tijden wil zien (en ik die het vanuit een ooghoek altijd meekrijg, ook al doe ik iets anders). Vervolgens is het hopen dat er geen andere serie komt die zij wil zien. Natuurlijk zijn er momenten waarop ik de televisie claim en haar op de iPad zet, maar daar moet wel een strijd voorr geleverd worden. Doe ik het te vaak achter elkaar, dan gaat zij daar niet mee akkoord en zit ik dus met de gebakken peren. Het alternatief is vluchten naar mijn man-cave, mijn gamekamer op zolder, maar ik vind het vaak gezelliger om beneden te zijn.

Remote Play kan dus een prima uitkomst bieden. Lekker een potje FIFA 14 op de Vita of even verder met die ene missie uit Call of Duty. Afgelopen week kregen we de kans om de Remote Play-functie in het echt te testen. In het hoofdkantoor van Sony Consumer Electronic Benelux heeft PlayStation namelijk een prachtige ruimte ingericht, waar media en genodigden de kans krijgen om voor de release aan de slag te gaan met de PlayStation 4 en al zijn functionaliteiten. Daar zit dus ook Remote Play bij. We kregen daarbij te zien hoe makkelijk dit principe eigenlijk werkt. Wanneer je hetzelfde account op de PlayStation 4 en Vita gebruikt, activeer je op de Vita de nieuwe Remote Play-app, waarna de Vita contact zoek met de PlayStation 4. Dit gaat het makkelijkste wanneer je gebruikmaakt van hetzelfde WiFi-adres, maar dat is geen must. Zodra je contact hebt gemaakt, wordt de Vita de controller en kan de televisie uitgezet worden. In de PlayStation ruimte was het internet niet al te best, maar draaide FIFA 14 toch behoorlijk goed op de handheld.

Maar je hoeft niet op hetzelfde netwerk te zitten en dat vind ik stiekem het mooiste van allemaal. Wanneer ik bijvoorbeeld op werk zit, kan ik via het netwerk van Sanoma via het internet contact maken met mijn PlayStation 4 die zo'n tachtig kilometer verderop staat. Even iets eerder stoppen met de lunch en dan via mijn Vita een potje NBA 2K14 spelen. En daar houdt het niet bij op. Het zou uiteindelijk mogelijk moeten zijn om op elke plek in Nederland via je Vita contact te maken met je PlayStation 4. Ten eerste via de WiFi hotspots die je steeds vaker tegenkomt. Want als een matige netwerkverbinding zoals we die bij Sony zijn tegengekomen al zo goed werkt, dan kan dat waarschijnlijk ook via de hotspots bij bijvoorbeeld de McDonalds en misschien zelfs wel in de trein.

En als 4G overal in Nederland goed werkt en er een abonnementsvorm komt, waarbij je echt onbeperkt mobiel internet hebt, dan kun je je mobiele telefoon als hotspot gebruiken en overal je PS4-games op je Vita spelen. De onderstaande video toont aan dat dat namelijk gewoon kan!

Nog minder dan twee weken en dan gaan we zien hoe dit soort dingen in Nederland gaan uitpakken!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb mijn game PC naar beneden gehaald omdat ik niet meer elke keer boven wilde zitten. Een 22"monitor erbij die ook zo onder tafel te plaatsen is en niemand die moeilijk doet. En 's avonds ook nog samen op de bank zitten. Maar daar kan ik nu voortaan ook gamen als er zonodig iets op moet wat ik niet wil. Samen op de bank en toch niets zien omdat je remoteplay hebt. Win win!

 • Inb4 iemand *rw1* weer grappig denkt te zijn:  "Wat is een Vita?"  Verder vind ik Remote Play inderdaad een erg mooie feature. System-seller voor de PSVita, naast Tearaway binnenkort. :)

 • :lol:

 • diep respect voor rw1 dus!

 • Systemseller voor de Vita? Als je de PS4 er bij koopt ja… Klinkt bijna als een shampoo product: "Voor het beste resultaat gebruik onze eigen conditioner!".

 • Wie gaat er in vredesnaam, na 400 euro uit gegeven te hebben aan de PS4, nog een PSVita halen, enkel en alleen voor remote play… Niemand. Dit is alleen leuk voor de mensen die al een Vita hadden. Absoluut geen system seller, houd toch op. Misschien over een jaar of 2/3, als de Vita rond de 100 euro te koop is, nu nog zeker niet. En zeker niet op korte termijn.

 • Vast niet enkel en alleen voor remote play, maar er zijn inmiddels toch ook flink wat toffe Vita games verschenen en samen met remote play is de Vita dan toch wel een aantrekkelijk dingetje.

 • Heb geen Playstation console of handheld, maar ben wel geïnteresseerd in de PS4. De combinatie van en interactie tussen de Vita en PS4 vind ik er heel goed uitzien.  Graag zou ik over een aantal maanden/jaren een PS4 + Vita bundel willen zien, deze zou ik in ieder geval wel aanschaffen. Als je daarnaast nog een PS+ abonnement neemt dan heb je volgens mij genoeg 'gratis' games om te spelen. :)

 • Maarehh even voor de duidelijkheid: wat is een Vita? :S

 • Ik krijg een vita voor m'n verjaardag van m'n vriendin. Ben 2 dagen voor de launchdag jarig. Dus dacht dat is wel een leuk cadeau. Ben heel benieuwd naar de remote play.

 • Als ik de netwerkverbinding van Sanoma in de Live Streams zo zie dan wordt het moeilijk om daar met een Vita games mee te streamen. :P  NAT - Moderate
  Connection lost - (Disconnected from Xbox Live) • Ik mis iets hier; jij hebt NAT moderate bij Sanoma ofzo? Je werkt daar dus? :P

 • Nee, in de stream van vorige week met COD: Ghosts kon je zien dat de NAT op moderate stond en dat het zoeken naar matches een eeuwigheid duurde.  Daarnaast werd meerdere keren de connectie met Xbox Live verbroken zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor was, de stream zelf ging ook een aantal keren op zwart. ;)

 • Zegt niks over de netwerkverbinding, zijn gewoon de instellingen van de router waar mee ze connecten. Ze zitten immers in een groot kantoorgebouw met meerdere bedrijven, ga er van uit dat ze daar gewoon glasvezel hebben(Tenzij de bezuinigingen erg extreem zijn, Jelle? ;) )

 • Hele mooie feature, voor degene die al een Vita hebben natuurlijk. Een PS4 plus een Vita kopen is een veel duurdere oplossing dan een Wii U. Echter kun je natuurlijk niet 16km verderop via de WiiU gamepad spelen :P

 • dat gaat met de vita ook wel een probleem worden, aangezien weinig mensen over een goede internetverbinding beschikken die het kan streamen ernaar.

 • Het zal wel aan mij liggen, maar dat de Vita van handheld met potentieel nu als een soort PS4 extraatje gepresenteerd wordt vind ik vrij zonde.

 • Het is in mijn ogen wel een mooie manier om mensen kennis te laten maken met de Vita, zo kunnen nieuwkomers het in eerste instantie als gamepad of verlengstuk van de PS3/4 console gebruiken en spelenderwijs kennis maken met de functionaliteiten van de Vita. Op die manier worden de Vita games zelf misschien ook wat aantrekkelijker voor gamers. :)  Maar zoals je zegt, het is wel jammer dat de Vita kwa marketing op deze manier niet meer als een volwaardig handheld gepresenteerd word.

 • eensch met sadist.  Nu speelt de vita eigenlijk de rol van streaming device, terwijl het eigenlijk al een pracht apparaat is met wat toffe vita games (niet genoeg dat is duidelijk).  Het is zonde dat de potentie van de handheld zelf niet benut wordt.

 • De Vita zoals die nu er voor staat zit op een dood spoor, dus als je via deze weg de Vita kan herintroduceren op de markt met een grotere potentiele slagingskans, why not?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren