1. VrijMiRob - Smash Bros. Melee: Serious Business

VrijMiRob - Smash Bros. Melee: Serious Business

Er is één game waarvan ik zeker weet dat zo´n beetje negentig procent van alle GameCube-gamers hem kapot heeft gespeeld: Super Smash Bros. Melee. Ook ik behoor tot die negentig procent. Smash Bros. Melee is het vervolg op het originele Smash Bros. waarin verschillende Nintendo-iconen (denk aan Mario, Link, Donkey Kong, etc.) het tegen elkaar opnemen. Eigenlijk hoef ik je dat niet eens uit te leggen want het moet wel heel raar zijn wil je de game nooit gespeeld hebben, laat staan dat je er nog nooit van gehoord hebt.

Ons eigen Cube-clubje

Jaren geleden vormde ik op de middelbare school met een aantal vrienden (waaronder IG-redacteur Kevin) een soort GameCube-posse. Regelmatig spraken we bij elkaar af om daar verschillende multiplayergames te spelen, waarvan Smash Bros. Melee de meeste uren op de teller heeft staan. Middagen, avonden, soms zelfs nachten lang zaten we aan de buis gekluisterd en vochten we het uit met personages als Fox, Marth, Sheik, Falco en Link. Wat voor ons als een vermakelijke party-game begon ontaarde al snel in competitieve één-tegen-één potjes. We begonnen steeds minder met items te spelen, we perfectioneerden onze kunsten met één bepaald character en we vochten op een bepaald moment alleen nog maar op Final Destination. Smash Bros. Melee was serious business.

Super Smash Bros. Melee is een game die bij toeval boven zichzelf uitsteeg. Wat eigenlijk een partygame moest worden met een vechtsausje, werd uiteindelijk één van de meest diepgaande fighters op de markt. Dat komt doordat de game niet binnen de regels van het fightinggenre opereert. Het lijkt niet op 3D-fighters zoals Tekken, maar het is tevens compleet anders dan bekende 2D-fighters zoals Street Fighter. Het vechtsysteem is echt one of a kind. Daarbij ontdekten spelers al snel allerlei uit te buiten trucs die de ontwikkelaar waarschijnlijk nooit zo voor ogen had, maar die het spel juist nog meer diepgang gaven. Woorden als wavedashing, short hopping en L-canceling werden bekende termen onder doorgewinterde Smash-spelers.

Meanwhile, in America…

Net zoals ik tien jaar geleden samen met vrienden urenlang Smash Bros. Melee aan het spelen was, zo deed een groep jongens in de Verenigde Staten dat ook. Net als wij begonnen ze op zolderkamers met een stel vrienden, een paar Cube-controllers en een hoop tijd om te doden. Er is echter een groot verschil tussen ons en hen. Die Amerikaanse jongens zouden namelijk de besten van de wereld worden. En het mooie is dat daar een documentaire van is gemaakt.

In de documentaire ‘The Smash Brothers’ volgen we een aantal jongens die beschouwd worden als de beste Smash-spelers van de wereld. We zien hoe ze beginnen, hoe ze een kleine community opbouwen die steeds groter wordt, en hoe mettertijd nieuwe spelers zich tot de elite weten te scharen. De documentaire is interessant omdat sommige dingen juist zo herkenbaar zijn. Het gamen op oude SDTV’s, de knullig opgezette toernooitjes en de vele potjes Smash die lekker old skool nog gewoon van het tv-scherm gefilmd worden. Youtube en Twitch was er in die tijd namelijk nog niet. Het is simpelweg een van de leukste gamingdocumentaires die ik heb gezien, alleen al vanwege de herkenning en de nostalgie. Of je nu veel of weinig verstand hebt van Smash Bros. Melee, The Smash Brothers is zeker een aanrader! Hieronder vind je de eerste van de in totaal negen afleveringen, prima kijkvoer voor het weekend dus. Enjoy!

Dit artikel delen

Over de auteur

Rob

Reacties

 • Thuis maar eens kijken, ziet er tof uit :)

 • Ik kan ook niet wachten tot de nieuwe smash bros. uitkomt. Ik hoop alleen wel dat er niet teveel characters sneuvelen ten opzichten van de vorige games.

 • Heb je je Cube nog Rob? Gaan we binnenkort ons clubje weer in ere herstellen. ;-)

 • Hij moet nog wel ergens liggen volgens mij. ;)

 • Beste Gamecube spel dat er is. Mijn zus en ik hadden hem zo hard ge-nolifed dat we Mewto in alleen Multiplayer hadden ge-unlocked en daar moet je iets van 2000 potjes voor doen. xD

 • Ik liet destijds mn Cube 20 uur aan staan om Mewtwo te unlocken :D

 • Aah noob xD

 • Leuk artikel en leuke documentaire. Zelf het spel toendertijd ook kapot gespeeld.

 • Heel vaak gespeeld, serieuze en party fights.

 • In de jaren 2003-2007 ongeveer speelde ik bijna elke zaterdag met m'n neefje en 2 andere vrienden elk weekend Smash Bros. En vaak ook nog eens op donderdagavond. En dat werd met de week serieuzer.  Een paar van ons begonnen inderdaad heel specifiek te oefenen met 1-2 characters, leerden essentiële trucs zoals SHFFL en wavedashing en hebben zelfs aan wat lokale toernooitjes meegedaan in Enschede.  De meeste potjes begonnen met 5-stocks, zonder items, free for all. De laatste 2 die overbleven (meestal dezelfde 2 mensen: ik en een van m'n vrienden) vochten de rest van de stocks dan in all seriousness uit alsof ons leven ervan afhing. We speelden niet alleen maar Smash Bros. Maar op een gemiddelde zaterdag (van 13:00 tot vaak 02:00 of later) zat SSBM er zeker wel minimaal 5 uur in.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren