1. VrijMiRob – Kinderspel

VrijMiRob – Kinderspel

Je kent het vast wel. Een verjaardag bij je thuis, en aan jou de taak om dat ene jonge neefje of buurjongetje te vermaken omdat ‘hij thuis niet zo’n mooie spelcomputer heeft staan’. Vandaag is zo’n situatie voor ondergetekende weer eens aangebroken. Terwijl ik dit schrijf zit mijn vriendin braaf met haar kleine broertje een bordspel te spelen, zodat ik aan dit artikel kan werken. Maar zodra dit artikel af is weet ik dat er geen ontkomen aan is: dan moet de Xbox 360 weer aan, en zit ik tot diep in de avond aan de buis gekluisterd om spellen te spelen die ik eigenlijk niet echt spannend (meer) vind. Het is dan ook een kunst om dergelijke speelsessies met de jonkies ook voor jezelf nog een beetje interessant te houden. En omdat ik in mijn leven regelmatig neefjes over de vloer kreeg, heb ik een aantal tactieken ontwikkeld om dat doel te bereiken.

Let wel, we hebben het hier over kleuters die net oud genoeg zijn om te gamen, niet van die twaalfjarige blagen die nu al beter zijn in Call of Duty dan ik überhaupt ooit zal worden.

1: De ‘laat-hem-denken-dat-hij-speelt’-tactiek

Deze tactiek werkt vooral op de echte jonkies die nog geen benul hebben van controller-input. Als datgene wat er op het scherm gebeurt maar tof genoeg is, dan vergeten ze al snel welke knoppen ze in moeten drukken en zelfs óf ze die knoppen überhaupt indrukken. Het mooie hieraan is dat je jouw neefje/broertje/buurjongetje/blaagje dus gewoon een controller kunt geven die niet aan staat, om vervolgens zelf de game te spelen die je wilt. Actiespellen, racegames, platformers; zolang die kleine denkt dat hij al die zieke combo’s uit zijn mouw schudt heeft hij de tijd van zijn leven. Leuk detail: bij het hanteren van deze tactiek heb ik regelmatig meegemaakt dat die kleine begon op te scheppen over zijn (dus eigenlijk mijn) geweldige skills. Aandoenlijk en hilarisch om te horen!

2: De ‘Gulden Middenweg’-tactiek

Oké, je moet misschien een beetje inschikken, maar er zijn op zich een hoop coöperatieve games die prima te spelen zijn voor zelfs de jongste spelers. Wat te denken van de Lego-games bijvoorbeeld. Het zou je verbazen hoe snel jonkies het principe van ‘beetje springen, beetje rammen en beetje puzzelen’ doorhebben. Nadeel is dan wel weer dat ze het regelmatig vooral heel erg leuk vinden om hun medespeler expres te saboteren. Zoals mijn schoonbroertje dus, die qua persoonlijkheid ergens tussen enorme braverik en pure antichrist hangt. Spelen we Lego Batman 2, dan is hij vooral druk mij in een ijsblok te veranderen met Superman’s ijskrachten. Een beetje geduld is dus geboden.

3: De ‘CPU-vs-CPU’-tactiek

Deze werkt natuurlijk alleen bij fighting games en sportspellen met de mogelijkheid om twee computerspelers het tegen elkaar op te laten nemen. Want ja, die kids hebben toch geen flauw benul wat een CPU vs CPU betekent. Het is misschien niet zo spannend omdat je zelf ook niet speelt, maar je geeft je partner een controller, neemt er zelf één, en geniet vervolgens van een potje Ajax tegen Feyenoord in FIFA of Ken tegen Sagat in Street Fighter.

4: De ‘Zet-de-Wii-aan’-tactiek

De Wii aanzetten. Wii Sports erin of elke andere inwisselbare minigame compilatie. Klaar.

5: De ‘Huh-hij-doet-het-niet’-tactiek

Dit is wel de meest smerige tactiek, maar wel eentje die vaak werkt. Hierbij haal je van te voren even de batterij uit je controller, of de stroomkabel achter uit de console, waardoor hij het dus niet doet. Zeg je vervolgens tegen die kleine blaag dat je console het heeft begeven, dan kun je dat meteen bewijzen door meermaals op de aan-knop te drukken zonder dat er wat gebeurt. Je kunt zelfs gewoon je game aan laten staan en alleen je tv uit zetten, die koters hebben toch niets door joh.

Tot slot is het natuurlijk soms ook gewoon heel erg leuk om met kinderen te spelen. Het is leuk om te zien wanneer zelfs de jongste gamers de basisprincipes van gaming beginnen te leren. En wat is er nou leuker dan om al die broertjes, neefjes en buurjongetjes een handje te helpen bij datgene wat we zelf allemaal nog altijd met veel plezier doen? Gewoon lekker een spelletje spelen dus!

Dit artikel delen

Over de auteur

Rob

Reacties

 • Ik krijg spontaan zin in kinderen :)  Erg leuk artikel meester Rob!

 • Je kan ze ook op je console late spelen en dan zelf op de pc gaan maar is wel ongezzeligger.

 • Laat ze Manhunt spelen en roep de ouders. Fixed.

 • :D

 • Vorig jaar nam ik mijn neefje maar een stripclub. Volgend jaar gaat ie mee naar de Nieuwezijdse Voorburgwal………

 • Lol maar waarom naar de nieuwezijdse Voorburgwal in Amsterdam?

 • Mmm dacht altijd dat het daar nieuwezijds heette. Blijkt toch oudezijds te zijn, maar you get the point…

 • Haha, dit klinkt mij zo bekend in de oren! Op nieuwjaarsdag zat ik ook met zo'n kleine opgescheept. Ik had mijn 3DS bij me en hij was de hele tijd aan het vragen of hij er niet mocht op spelen. Ik had liever van niet maar hij stopte maar niet met zagen waardoor ik uiteindelijk toch maar toegaf. Man, wat had ik daar spijt van. Hij begon met mijn 3DS te schudden waardoor die schermen die hele tijd open en dicht klapten. Ook zat hij met zijn handen op beide schermen waardoor die vol stonden met kleine vingerafdrukjes. Daarna heb ik gauw mijn 3DS terug afgepakt en heb ik de 'Huh-hij-doet-het-niet'-tactiek toegepast. Toevallig was de batterij leeg.

 • ja ik ken dat. als die kinderen die gaan schudden met die 3ds schermen. denk van waar is dat voor nodig.

 • Het enige waar ik op dat moment aan denk is: "geef mijn 3DS a.u.b. terug!"

 • hahaha XD

 • Met games zoals Smash Brothers en Mario Party geef je de kleintjes gewoon een controller en dan zet je een bot voor ze in de plaats. Vaak gebeurt er zoveel op het scherm dat ze niet eens door hebben dat hun input niet overeenkomt met wat dat karakter doet.  En anders heb je ook nog 'co op' games zoals Sonic met Tails, Mario met Yoshi. :)

 • Erg leuk artikel Rob, kan een aantal van de gemenere trucjes wel waarderen :P  Als je zo'n hummel op bezoek hebt, hoor je het gamen eigenlijk aan te moedigen. Jammer genoeg willen ze vanaf hun tiende vaak niets anders dan GTA en CoD spelen, maar als ze iets jonger zijn dan kan je ze laten kennismaken met wat platformers, fighters etc en dan kan jij nog wel eens aan de basis staan van de geboorte van een gamer *pinkt traantje weg*

 • Ik lees dit en denk gelijk aan mijn neefje! Helemaal gek van voetbal dus je raad het al FIFA 14 en ik vind voetbal even leuk als hem het houd me lang bezig maar met FIFA ben ik wel na 1 of 2 potjes klaar. Het is dan ook strond vervelend dat hij het de hele dag doordoet ook thuis op mijn oude PS2 en als je dan bij mij komt en je hebt toegang tot de MOTHERFUCKING PS4 wil je nooit meer anders en hij vind alle andere spellen saai :( hij is te slim voor al deze truukjes denk ik behalve de hij doet het niet versie maar dat vind ik weer zielig. Hij is 7 jaar maar ik ga het zeker wel proberen

 • Ik heb teveel volwassen games voor mijn neefje.. mensen nog tips hier? (PS3)
  wat ik wel heb is Little Big Planet en Rayman

 • Aan Rayman heb je al snel genoeg denk ik, heel veel beter dan dat kan haast niet op platformgebied ;)  Grote aanrader is Castle Crashers; lage instapdrempel en perfecte coöpgame. Niet ingewikkeld maar wel uitdagend. Is op PSN voor iets meer dan een tientje te krijgen waarschijnlijk, dus een klein kostenplaatje.  Je zou Ratchet & Clank: All 4 One kunnen proberen (hoewel dat één van de slechtere delen in de serie is, maar ja wel de enige met coöpgerichte gameplay) en anders misschien een kartgame als ModNation Racers of LittleBigPlanet Karting. Sly Cooper: Thieves in Time of de Future-serie van Ratchet & Clank zijn enorm goede games en door het cartoony uiterlijk spreken die kinderen aan, maar die zijn wel singleplayer dus dat wordt controller doorgeven.

 • Gister dus uiteindelijk de hele dag Lego Batman 2 lopen spelen met mijn broertje. Dus zeker een aanrader!

 • Ik heb een zoontje van bijna 3 die ook graag een game speelt met papa, hij heeft z'n eigen controller (een oude 360 controller) en speelt dan samen met mij. Hij denkt dat hij het spel bestuurd maar dat ben ik en hij heeft dan de meeste lol en daar word ik dan ook weer blij van.  Vooral Need for speed Rivals, Knack en super mario 3d world zijn nu zijn favorieten ;-)

 • Haha wat leuk allemaal

 • Ik vraag me af welke leeftijd en IQ ze hebben. Het eerste wat iemand tegenwoordig checkt ongeacht de leeftijd is of de kabels goed zitten. En als je niet speelt krijg je dat vanzelf wel door na enige tijd.  Laatst vrienden over de vloer gehad die fanatieke PC gamers zijn en nooit een 360 controller vastgehad hebben. PGR4 gespeeld en om het spannend te houden bleef ik altijd maar een beetje rond hun hangen en ging ik er pas in de laatste ronde vandoor. Voor hun het idee dat ze zo slecht nog niet waren en voor mij een uitdaging op laag tempo te blijven:p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren