1. Splinter Cell: Pandora Tomorrow

Splinter Cell: Pandora Tomorrow

De E3 van 2003 bracht behoorlijk wat lekkers voor de Xbox. In het eerste kwartaal van dit jaar zouden we bedolven worden met toppers. Fable, Sudeki, Kameo en Halo 2 zouden allemaal begin 2004 uitkomen. Inmiddels zitten we in het tweede kwartaal en zijn al deze spellen nog steeds niet in zicht. Gelukkig weet Ubisoft zich wél aan zijn beloftes te houden en is Pandora Tomorrow onlangs gewoon uitgebracht. Zodoende is het eerste kwartaal toch nog de moeite waard voor de Xbox.

Sam Fisher begint zijn tweede avontuur in de ambassade van Indonesië. En dat is meteen het grootste verschil met het eerste deel, dat zich in het grauwe Georgië afspeelde. Naast Indonesië zijn er ook missies die zich onder andere afspelen in Parijs en Jeruzalem. Dankzij deze variatie blijft het spel fris en zal het niet snel in herhaling vallen.

De eerste missie laat meteen de nieuwe mogelijkheden van Pandora Tomorrow zien. Zo kan Sam nu hogere locaties bereiken door tegen muren aan te springen. Een andere nieuwe beweging is de zogenaamde SWAT move. Met een vloeiende beweging beweegt Sam zich langs een deuropening zonder gezien te worden. Ook is het nu mogelijk om al hangend een vijand uit te schakelen. Kortom, aan Sam zal het niet liggen als de missie mislukt.

Het mislukken van de missie ligt eerder aan de bewakers. Ondanks dat ze nooit hebben geleerd om naar boven te kijken, is de intelligentie van deze heren behoorlijk hoog. Zo zullen ze zich niet bedenken om hulp in te roepen of voorzorgsmaatregelen te treffen als je jou zien. Die voorzorgsmaatregelen bestaan uit drie categorieën; bij de eerste hebben ze gewone kleding aan, bij de tweede trekken ze een beschermend vest aan en bij de laatste categorie zetten ze ook nog een helm op. Gelukkig doen ze die dingen uit als ze je een tijd niet meer gezien hebben.

De singleplayer mode zorgt voor een uurtje of tien uitstekend speelplezier. Het verhaal zit goed in elkaar en de verschillende missies zijn stuk voor stuk de moeite waard. Maar Pandora Tomorrow heeft meer te bieden. Een multiplayer mode waar je ú tegen zegt.

Deze online multiplayer kan je met vier mensen, verdeelt over twee teams, tegelijk spelen. Het ene team, de spionnen, moet op een twee- of drietal plaatsen een zogenaamde NOD hacken, terwijl de bewakers dit juist moeten voorkomen. Beide teams spelen totaal anders. De spionnen spelen vanuit de derde persoon (camera erachter), terwijl de bewakers alles vanuit de eerste persoon zien (de ogen). Qua wapens is er ook een groot verschil. Zo zullen spionnen het met flash bangs, chaff grenades of spy bullets moeten doen, terwijl de bewakers met grof geschut zoals mijnen en granaten aan komen.

Beide teams zijn leuk om te bespelen, alhoewel mijn voorkeur uitging naar de spionnen. Vooral de mogelijkheid om met je spion de bewakers af te luisteren is hilarisch. Een voorbeeld: samen met een vriend van mij speelden we tegen twee andere Nederlanders, die nog niet zo goed waren. Als spion zijnde wisten we hun keer op keer te wurgen en in slaap te krijgen. Na een beetje dollen besloten we ze af te luisteren: ‘‘Shit man, die gasten zijn echt goed’’. ‘‘Ja, ‘t is niet leuk. Oh fuck, hij zit achter je. Pas op!’’. Het gevolg was uiteraard een grote lachbui bij mij en mijn compagnon.

Tot nu toe heb ik slechts twee van de ongeveer acht mappen gespeeld. De verschillende locaties zijn namelijk behoorlijk groot en je doet er dan ook een tijd over om de hele map te kennen. Tevens heeft Ubisoft beloofd, om de zoveel tijd wat nieuwe multiplayer mappen beschikbaar te stellen, wat de toch al niet geringe levensduur flink zal verlengen.

Audiovisueel is Splinter Cell wederom superieur. De licht- en windeffecten van het eerste deel waren al mooi, maar Ubisoft heeft voor Pandora Tomorrow alles uit de kast gehaald. Wapperende gordijnen, felle schijnwerpers of brandende vuren, alles ziet er prachtig uit. Naast de lichteffecten heeft Ubisoft Sam ook aangepakt. Zijn verschillende bewegingen lopen nog soepeler dan voorheen, wat het spel een stuk ‘echter’ maakt.

Ook het geluid is weer van de bovenste plank. Overal om je heen hoor je geluid dat bij het level past. Zo hoor je in de jungle verschillende vogels en zul je tijdens een treinreis steeds het ‘gedekkedeng’ horen. Maar ook het acteerwerk van verschillende personages klinkt mooi, waardoor het absoluut overtuigt.

Conclusie en beoordeling

Splinter Cell: Pandora Tomorrow is hét Xbox spel van het eerste kwartaal. De singleplayer is beter dan het eerste avontuur en daarbij krijgen we in dit vervolg ook nog eens een geweldige multiplayer mode. Ubisoft heeft het weer voor elkaar gekregen een topgame op de markt te brengen. Op naar het derde deel!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Visueel
 • Verhaal
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Veel dingen komen bekend voor

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • het is ook een vet goed spel.

  maar heb je noch een craditcard nodig om online te komen.

  ook met die live paketten?

 • ja helaas wel :(

 • ik ga hem binnekort effe bestellen lol ook echt "Insiders Choice" lol :) hahaha

 • Dit spel verdient de Insiders Choice :)

 • De hype rondom het tweede deel lijkt wat afgenomen te zijn. Het spel verdient natuurlijk wel alle krediet, maar zo lovend als over deel één wordt niet meer gesproken. Misschien is het de tijd van het jaar met alle andere toppers. Iedereen heeft het over Far Cry en MGS: TS

 • SC: Pandorra Tomorrow is echt master! Supervet spel, vooral op Live is het echt heel leuk om te spelen! :) Maar Single player is ook gewoon dik!! Zeker die 9 waard.

 • helemaal mee eens, maark vind toch echt dat jullie idee uit de scorelijst moeten schrappen, lijkt een beetje veel op orginaliteid terwijl er amper orginele games worden gemaakt

 • whoa, insiders choice :P lijkt me ook een vette game

 • De singleplayer kan mij totaal niet boeien, maar online is wel strak ja.

 • Ja zeker een vet spel. De 9 is volkomen terecht.

 • Lijkt me geweldig dit spel.

 • …..het eerste deel was al brilliant en men zegt nu dat het "vrijwel" hetzelfde spel is…maar dan met een aantal vernieuwingen……MIJ EEN ZORG!!!!! als het maar een goed spel is!!

 • zeker wel een heel gaf spel, maar het beste van Q1 voor de xbox? ik vind ninja gaiden ook zeer geslaagd! het zijn beide de beste games van Q1

 • Damm, SC1 vond ik niks maar die online optie klinkt te vet :D

 • moet dit spel hebbe…….krijg hem over twee dagen!!!!! (illegaal, maar ja..)

 • Ja ja bas en nu doet ie t niet bij je en heb ik m van je gekregen ;p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren