1. Halo: Combat Evolved

Halo: Combat Evolved

Ik kan het mij nog helder voor de geest halen. Wandelend door de grote stad Rotterdam liep ik een niet nader te noemen winkel binnen, waar ik ‘hem’ voor het eerst zag. De Xbox. Donkergroen van kleur. Het was februari 2002, en ik wist dat wij hier te maken hadden met een Xbox, geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten. Nieuwsgierig liep ik op de spelcomputer af, waarna ik mijn blik op het tv-scherm richtte. Die eerste aanblik van Halo, het spel dat draaide op de console van Microsoft, vergeet ik nooit meer. Direct vroeg ik of ik het ‘ook even mocht proberen’. Dat mocht, en even later pakte ik de controller in mijn handen, die zenuwachtig trilden. Wat was er aan de hand? Was ik dan zó nieuwsgierig naar het spel dat aan de andere kant van de oceaan torenhoge cijfers had gekregen? Mijn eerste momenten waren voorzichtig, maar na enige tijd had ik door hoe de besturing in elkaar zat. Zonder veel op het verhaal te letten liet ik het spel over mij heen komen. Na even gespeeld te hebben wilde ik niet verder spelen; het was nu ongeduldig afwachten tot 14 maart zou aanbreken. Op die dag, nam ik mijzelf voor, zou ik het gehele spel pas écht gaan beleven.

De tijd leek een aantal maanden stil te staan, totdat die dag aan was gebroken en ik de Xbox na het aansluiten opende, om de Halo-dvd er in te leggen. Lade dicht, het avontuur begon. Het Bungie logo verscheen, ondersteund door donderend geluid. Het hoofdmenu van het spel kwam een paar seconden daarna, waar de soundtrack van Halo voor een adrenalinestoot zorgde die mij direct de eerste missie op deed starten. Ik wilde beginnen, en de intro van het spel was zo enorm indrukwekkend dat ik mijn net gekochte Xbox bijna onderkwijlde.

De next-generation spelcomputer leek voor het spel gemaakt. Halo was zo overdonderend mooi, dat ik steeds weer opnieuw mijzelf verbaasde over de grafische mogelijkheden. De crash op Halo, en het eerste ogenblik dat je uit de capsule stapt, is een memorabel moment dat de spelgeschiedenisboeken ingaat. Ook de rest van het spel was twee jaar terug – en nu nog steeds – een spel dat enorm goed in elkaar zat, ondanks dat de titel wel degelijk gehaast in de winkel was geplaatst. Leveldesign dat zich leek te herhalen: het maakte mij niets uit, want Halo was en is gewoon een first person schietspel dat de stap durfde te zetten richting het onbekende.

Ook de meerspeler optie was en is briljant. Compleet, en ontwikkeld met eenvoud. Genoeg om mij vele honderden uren (ik overdrijf écht niet) speelplezier te bezorgen. Voertuigen die je met elkaar kon besturen, grote omgevingen om van afstand iemand uit te schakelen en ga zo maar door. Capture the Flag in Blood Gulch of Rockets in Prisoner zijn voorbeelden van speltypes die iedere keer weer zo ontzettend hilarisch of spannend zijn dat het nooit gaat vervelen.

Twee jaar na dato speel ik Halo nog steeds met plezier. De zee aan mogelijkheden zorgt ervoor dat je op zo verschrikkelijk veel manieren de Covenant (en in een later stadium Flood en Sentinels) uit kunt schakelen dat het spel mij nooit is gaan vervelen. Het uitbrengen van boeken die de achtergrond beschrijven dragen bij aan de sfeer, net als de de door Martin ‘O Donnel gecomponeerde muziek.

Met Halo 2 in het vooruitzicht lijkt het er op dat ik de komende drie jaren ook met een titel van Bungie achter mijn Xbox zit. Ditmaal mét online-functie en voor mij al gegarandeerd een meesterwerk, voordat het spel ook maar ooit door de pers of mijzelf is gespeeld. Het is ongetwijfeld weer een spel dat door Bungie met grote zorg wordt ontwikkeld. Totdat Halo 2 er is blijf ik afwachten en genieten van de momenten die ik op Halo beleef. Halo: Combat Evolved.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • halo is warfare op zijn best en halo 2 is the ultimate war.

 • Halo is een overschatte boutgame. Een doodordinaire shooter die er gewoon leuk uitziet op een console, niets meer, niets minder.

 • @notorious_roy: Zeer goede AI van de tegenstanders, zeer goed doordachte omgevingen, redelijk sterk verhaal, sterke sfeer, op het momenten van de lancering 1 van de weinige shooters (de enige misschien zelfs?) waar je in voertuigen kon stappen, goede balans tussen verschillende wapens, op het moment van lancering uitzonderlijk mooie graphics (iig voor een console), zeer geslaagde controls ondanks de controller ipv de muis.  Dat noem je imo niet onderschatten maar op waarde schatten.

 • Halo is net zo heilig voor Xboxfans als Zelda voor Nintendofans. Hier valt geen nuttige discussie over te voeren :).

 • halo is een topper en blijft een topper.

 • @Megaman: uiteraard, maar niemand is zo heilig als Sonic!

 • idd ik ben geen Sega fanboy maan sonic is de man/hedgehoc

  maar ik vindt Halo net als Notorious_roy niet zo speciaal het is gewoon een beetje op aliens knallen enzo dus voor mij is het niet veel speciaals

 • Eerlijk gezegd wel. De moment die je je capsule uitstapt en een enorme wereld voor je krijgt. Je kijkt naar boven, prachtige lucht, energie stralen die naar de andere kant van de ring gaan op een afstand, prachtig achtergrond. En denk maar na hoe de "Halo" in Halo 2 eruit gaat zien.

 • Megaman en Senpai hebben wel gelijk :)

 • Neuh eigenlijk niet. Voor de duidelijkheid, ik bén dus de schrijver van de re-play, maar ik ben van mening, en daarnaast weet ik ook gewoon zeker dat Halo een topspel is. Het spel is zeer solide en was bij de launch van de Xbox haar tijd al vooruit. Of je er nu van houdt om op aliens/flood af te schieten, het spel ís gewoon goed. Dat je t leuk vind, of juist niet is inderdaad een mening, maar het valt gewoon niet te ontkennen dat je met een topspel hebt te maken.

 • "want Halo was en is gewoon een first person schietspel dat de stap durfde te zetten richting het onbekende."  Zet er dan wel bij "van de consoles". Op de PC is het maar een matige game qua gameplay. Zelf was ik totaal niet onder de indruk van de X-Box versie. Framerate had veel drops, graphics waren aardig maar veel dezelfde textures. Ik ben het er gedeeltelijk mee eens dat Halo voor console FPS veel heeft gedaan (terwijl er daarvoor ook al goeie titels waren, Goldeneye bijvoorbeeld). Maar op de PC kan ik 10 betere titels opnoemen.

 • Halo is gewoon nog steeds het beste Xbox spel vind ik. Speel hem sinds een paar weken weer erg veel, en het blijft een gruwelijk goed spel.

 • Halo was gehaast, daarom had je frameratedrops, repetitieve omgevingen………….  Halo was gewoon vet omdat het een 2 wapens limiet had, sterke AI, prachtig soundtrack (imo beste soundtrack aller tijden), goed verhaal (al hoewel Halo maar een introductie eigenlijk was, Halo 2 word de real deal), granaten een primair functie, "vehicles" goed geïntegreerd in singleplayer (al hoewel de Ghost nogal saai was), herlaadbare armour, sterke balans tussen (de negen) wapens.  Maar toch kreeg ik altijd de indruk dat Halo toch vele malen beter kon. Met Halo 2 kreeg ik gelijk.  Trouwens Halo is één van hoogste rated games aller tijden.
 • Hitmastersnake: Ooit een Final Fantasy gespeeld? DIE hebben pas goeie soundtracks, daar verbleekt Halo gewoon bij.  Verder was het verhaal wel goed ja, dat geef ik wel toe, en het is ook echt geen slechte game, maar ik snap niet dat iedereen deze titel legendarisch vind. Want dat vind ik niet.

 • Final Fantasy's soundtrack vind ik juist troep. Van VII tot X…….. troep troep troep en niet vergeten: troep. Moet nog Final Fantasy X-2 spelen en kijken of het weer troep is (de soundtrack dan). Trouwens de soundtrack van Halo midden in een gevecht (en geen turnbased crap ála Final Fantasy) geeft je gewoon het gevoel dat je echt een onderdeel van de oorlog uitmaakt.  Jij vind niet dat Halo top is, ik vind het wel.

 • Mensen mogen zeggen wat ze willen……. 40 awards, één van de hoogste rated games aller tijden, Game of the Year 2001. En dat voor een spel dat gehaast werd die tegen GTA III en MGS 2 opgebots had in dezelfde jaar. Ik wil niet weten hoe het zou uitpakken als het niet gehaast werd.

 • Notorious_Roy heeft het niet zo op met de Xbox en met FPS games :P Maar lange reviews over Final Fantasy zijn geen probleem ;) Toch houden we van je hoor, NR :P  Halo is voor de Xbox gewoon een geweldige FPS, een van de beste games beschikbaar op de console. Het is ietwat overhyped, omdat het gewoon een goed spel is, met een mooi verhaal (wat overigens niet op kan wegen tegen RPG-verhalen, maar daar is het verhaal de kern, hier slechts een belangrijke bijzaak).  Dit is de eerste FPS op een console die ik speelbaar vond. GoldenEye had dat niet zo voor me op de N64. De gameplay in Halo is voor PC-freaks niet te begrijpen, want een FPS op een console staat niet gelijk aan een FPS op de PC. Eerstgenoemde is veel 'eenvoudiger', geen toetsenbord en geen muis. Maar jammer genoeg kunnen alleen de mensen die de game langer dan een half uurtje gespeeld hebben pas echt voelen waarom dit zo'n topgame is.  De muziek (en daar bedoel ik de score bij, Halo kent geen pure gezongen prachtige songs als Final Fantasy) die op het juiste moment wordt inzet en voor sfeer zorgt, het gevoel dat je daadwerkelijk in het verhaal zit en de belangrijkste schakel bent in een oorlog, maakt dit spel tot een Xbox klassieker.  De PC versie was een gemiste kans, wat dat betreft was het ook beter geweest om die nooit uit te brengen. Hopelijk landt Halo 2 ook nooit op de PC, want het is een pure console FPS.


 • notorious_roy zielige Nintendroid.  Halo is een van de beste games deze generatie. De beste console shooter ever… tot Halo 2 dan! ;)  Kijk hoe lang het spel al uit is en nog steeds verkoopt het goed.


 • als halo zo een kut game is waarom kopen de pc mensen het spel dan trekt het toch wel want anders haal je hem niet,

  en ze zitten nu te zeiken over het spel, en als halo 2 uit is dan is het weer een zeer goed spel, dat zijn van die gasten die niet weten waar ze over praten, of ze zijn jeloers dat het op de pc niet zo goed is.

 • IK heb halo gespeeld op PC en ik vond er helemaal niks aan .Het was te saai.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren