1. Puyo Pop Fever

Puyo Pop Fever

Puyo Puyo is een oud, Japans arcadespel dat in het Oosterse land immens populair is en waarvan in de loop der jaren veel verschillende versies zijn verschenen (herinnert iemand zich de NES-versie nog?). Helaas beperkte deze rage zich voornamelijk tot Japan, maar onder de hoede van Sonic Team is er inmiddels een versie voor de huidige generatie spelcomputers verschenen: Puyo Pop Fever.

En vanaf het moment dat je het spel in je spelcomputer stopt, is één ding overduidelijk: Puyo Pop Fever is typisch Japans. Felle kleuren en kinderachtige figuurtjes die vaak erg zeurderig overkomen, kortom: ongelooflijk kitsch (vooral voor ons, nuchtere Hollanders). Dit betekent niet dat het spel hierdoor direct het aanzien niet waard is, want dit is eigenlijk het gezicht dat het beste bij een soortgelijk, Japans puzzelspelletje past.

Puyo Pop Fever stelt qua diepgang eigenlijk bijzonder weinig voor. À la Tetris dien je vier “puyo’s” - die in willekeurige volgorde naar beneden komen - van dezelfde kleur met elkaar te verbinden. Lukt dit, dan zal dit “kwartet” verdwijnen en zal je tegenstrever tegelijkertijd doorzichtige puyo’s in het speelveld zien verschijnen, wat het vormen van vier hetzelfde gekleurde puyo’s een stuk moeilijker maakt. Klinkt ingewikkelder dan het daadwerkelijk is, want eigenlijk is hier gewoon sprake van een simpele variant op Tetris.

Hierdoor is Puyo Pop makkelijk op te pakken, maar vergis je niet; het nodige denkwerk is absoluut vereist. Vorder je namelijk in het spel of speel je tegen een vriend, dan is het vormen van vier gekleurde blokjes vaak niet genoeg. Op zo’n moment moet er toegewerkt worden naar zogenaamde “chains”. Dit betekent dat je door middel van het plaatsen van puyo’s, meerdere kleuren wegspeelt: bijvoorbeeld vier rode en vier groene. Wil je dit groots aanpakken, en hiermee voor flinke combo’s én problemen voor je tegenstander (lees: doorzichtige puyo’s) zorgen, dan zal er flink wat inzicht aan te pas moeten komen.

De singleplayer bestaat uit een simpele, doch nuttige training. Hierin wordt je even, natuurlijk weer bijzonder kitsch, geleerd hoe het spel in zijn werk gaat. Hierna moet de speler zijn heil zoeken in de WakuWaku Cours of de HaraHara Course. Beide bestaan uit acht stages (ingepakt in een lachwekkend verhaal) en worden moeilijker naarmate je vordert. De eerdergenoemde chains zijn hier wederom van groot belang.

Toch zal het avontuur in je eentje waarschijnlijk niet vreselijk lang weten te boeien, want Puyo Pop Fever is vooral een aangenaam spel wanneer je overgaat tot de multiplayer. Deze bestaat wederom uit een diverse modi. Snel handelen, goed inzicht en geluk zijn de woorden die hier centraal staan. Telkens zal de sessie op een andere manier verlopen, en er zal gegarandeerd flink wat afgelachen en geschreeuwd worden. En zo hoort het ook, in soortgelijke spellen.

Zoals aangegeven oogt Puyo Pop visueel gezien erg Japans. Een mengeling tussen 2D en 3D passeert de revue, maar hier valt weinig opvallends over te constateren. Ware het niet dat bepaalde effecten, samen met goed passende geluidseffecten, de doelmatigheid en sfeer van het spel versterken, waardoor je je soms daadwerkelijk achter een Japanse arcadekast waant. Na een uurtje zal de geluidsknop echter hoogstwaarschijnlijk snel dichtgedraaid worden, want anders bestaat de kans dat de iets té vrolijke geluidseffecten de rest van de dag door je oren zullen galmen. En ik verzeker je, dan heb je geen aangename dag.

Conclusie en beoordeling

Puyo Pop Fever is een spel voor jong en oud. Voor iedereen is het spel snel en gemakkelijk onder de knie te krijgen, en zijn er absoluut uitdagingen terug te vinden. Vooral de meerspeler opties zorgen er voor dat Puyo Pop Fever een vermakelijk puzzelspel is geworden, dat erg verslavend kan werken. Een leuke, vrolijke variant van Tetris, op een heel Japanse manier gepresenteerd. Niets meer en niets minder. Spreek dit alles je aan, dan resten enkel nog mijn wijze woorden: koop of huur dit spel!
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Verslavend spelletje
 • Leuke multiplayer
 • Minpunten
 • Kitsch
 • Weinig variatie
 • Allesbehalve vernieuwend

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • uhm…was dit spel niet eerst op Gammo??

 • Ja klopt.

  Het lijkt me eerlijk gezegd een ontzettend leuk spel voor met vrienden :).

 • ……ik haat blije spelletjes….te veel kleuren naar mijn goesting

 • ugly bob, ik speel liever blije spelletjes met veel kleuren dan horrorgames met alleen zwart grijs en wit…  maar afijn wel een leuk spelletje dit, al vraag ik me af wie hier 60 euri aan gaat uitgeven….

 • De meeste mensen kennen het spel overigens wel uit de Megadrive periode (Dr Robotnik Mean Bean Machine).

 • Beste puzzle game van de laatste jaren, cijfer is dan ook veel te laag

 • niks voor mij

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren