1. Unreal Tournament 2004

Unreal Tournament 2004

Toen er in het einde van 2002 een vervolg kwam op Unreal Tournament werd het meteen een succes. Unreal Tournament 2003 bood verbeterde graphics en een vernieuwde gameplay. Deze gameplay was alles behalve slecht maar wist toch niet dezelfde ervaring af te leveren als zijn voorganger. In Unreal Tournament 2004 is alles van het origineel weer terug; de mappen, het geluid, de speelmodi, de gameplay; Unreal Tournament zoals het bedoeld is!

Veel mensen hebben het idee dat Unreal Tournament 2004 gewoon een iets uitgebreidere versie is van de 2003 variant, het tegendeel is echter waar. Het spel heeft dezelfde grafische engine als zijn voorganger en oogt daarom niet vernieuwend. Inhoudelijk is het spel in grote mate veranderd. Er zijn drie elementen die Unreal Tournament 2004 meer dan het kopen waard maken.

Ten eerste is dit het meest complete spel wat ik ooit gespeeld heb. Verspreid over alle tien verschillende speelmodi zijn er ruim honderd mappen aanwezig in dit spel. Dit is gigantisch veel, zeker als je nagaat dat dit aantal bij de meeste spellen tussen de tien en twintig ligt. Alleen al aan het mappen assortiment is te zien dat Epic weer terug wilde naar de originele gameplay. Mappen als Facing Worlds en Deck17 zijn weer terug en zijn, buiten een nieuwe grafische look, niets veranderd, waardoor ze weer net zoals vroeger spelen. Ook de grote collectie spelerskins is geïnspireerd door die uit het originele Unreal Tournament. Omdat het hier om een immens spel gaat is het spel verspreid over zes cd’s, of voor de gelukkigen onder ons één DVD. Voor de spelers die echter hier nog niet genoeg aan hebben worden er wekelijks nieuwe mappen en mods voor Unreal Tournament 2004 uitgebracht. Ook zal Epic de beste mods en mappen voor jou selecteren en deze voor jou beschikbaar stellen via het spel zelf.

Buiten de acht speelmodi die ook in de voorganger aanwezig waren biedt Unreal Tournament 2004 ook twee nieuwe speelmodi. De eerste is niet helemaal nieuw, dit is Assault. Deze speelmodus was wel aanwezig in het origineel maar ontbrak in het vorige deel. In deze speelmodus zullen twee teams het tegen elkaar opnemen. De één moet verschillende plekken aanvallen terwijl de ander deze moet verdedigen. Er zijn een aantal leuke elementen toegevoegd zoals het gebruik kunnen maken van unieke voertuigen. Er is zelfs één map die begint met een ruimtegevecht tussen beide teams. Elke map heeft een aantal unieke elementen waardoor deze speelmodus lang leuk blijft.

De speelmodus Onslaught maakt dit spel echter pas echt interessant. Verspreid over de map staan een aantal powernodes. Deze zul je samen met je team moeten overnemen. De conflicten beginnen echter pas wanneer alle lege powernodes overgenomen zijn en het aanvallen op vijandige powernodes begint. Wanneer één team alle powernodes heeft overgenomen zal het schild om de powercore verdwijnen en zal deze kwetsbaar zijn voor aanvallen. Het uiteindelijke doel is dus om de powercore van de vijand te vernietigen. De mappen zijn tamelijk groot en om snel te kunnen reizen en aan te vallen zijn er zes verschillende voertuigen beschikbaar. Variërend van de behendige Manta tot de logge, maar zeer krachtige Leviathan. Zes voertuigen lijkt misschien weinig maar ze zijn allemaal zo verschillend en hebben allemaal zoveel verschillende mogelijkheden dat je er wel een tijdje zoet mee bent. Ook zijn er in Onslaught een aantal speciale wapens beschikbaar die vooral sterk zijn tegen voertuigen. Onslaught op zichzelf maakt dit spel al het kopen waard. Deze speelmodus is zó uitgebreid en zó uitgebalanceerd dat je er na maanden spelen nog niet genoeg van hebt.

De derde reden waarom Unreal Tournament 2004 zeker het kopen waard is zal vooral de spelers aantrekken die al iets langer met de reeks bekend zijn. De oude gameplay, die het origineel zo uniek en leuk om te spelen maakte, is terug. De manier van bewegen, de mappen, de wapens, het geluid, de speelmodi; alles geeft je weer het gevoel van vroeger. Dit houdt echter niet in dat het spel niks nieuws te bieden heeft. De mappen zijn nog mooier dan dat ze in Unreal Tournament 2003 waren en het spel biedt ook zat nieuwe mogelijkheden zoals het gebruik van voertuigen en nieuwe wapens.

Conclusie en beoordeling

Unreal Tournament 2003 was een succes, maar is nooit zo goed geweest als het origineel. Unreal Tournament 2004 is niet alleen even goed als het origineel, maar op vele vlakken zelfs beter. Het spel is gevuld met genoeg speelmateriaal om de komende eeuw mee door te komen. Alles bij elkaar opgeteld is Unreal Tournament 2004 nu al één van de beste multiplayer spellen van het jaar.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Onslaught ownage
 • Unreal Tournament zoals het bedoeld is
 • Heel veel content
 • Minpunten
 • CD versie bestaat uit 6 CDs
 • Lange laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • 4 x een 9 :D  Verdient het spel ook wel naar mijn mening. Enorm veel levels en een super online modus.

 • Is wel een goed spel en je kunt er goed mee spelen.

 • Ik hou neit echt van UT, maar het is idd een goede game. Alleen jmmr dat ze UT2003 hebben uitgebracht en niet gelijk deze.

 • Dees is echt goed, ben er ook helemaal verslaafd aan :-)  En de minpunten: die waren wel moeilijk te vinden heh?

  -6 CD's: dan koop je toch de DVD versie, iedere PC die dit spel kan draaien heeft toch wel een DVD speler

  - Laadtijden: valt ook nog wel mee, deathmatch in 5-10 seconden en onslaught in 15-20 seconden, er zijn maar weinig spellen die dat halen  Maja, d'r moesten toch minpunten staan…
 • …nu maar w8en tot ie uitkomt op de xbox

 • Unreal Tournament is nogsteeds hardstikke un-real. Alleen het begint er wel steeds mooier uit te zien.

 • En de minpunten: die waren wel moeilijk te vinden heh?

  -6 CD's: dan koop je toch de DVD versie, iedere PC die dit spel kan draaien heeft toch wel een DVD spelerWeet je wat alleen het probleem is? Die DVD versies zijn retemoeilijk te vinden! Overal de CD versies :S  Voor de rest wel eens met cijver enzo :)

 • ja, ben het er ook mee eens, ben echt verslaafd aan onslaught!! fantastisch hoe gebruik wordt gemaakt van voertuigen!

 • onslaught rulez! Laattijden vind ik overigens nog best lang maar das niet zo boeiend imo. Kun je snel wat dirnken halen. DVD versie kun je overigens het beste impoteren. Online winkels hebben hem vaak namelijk gewoon op voorraad. Hier in NL duidelijk niet :S

 • mijn favoriete level blijft trouwens CTF Facing Worlds (of 'twee torens' zoals ik hem, ondanks alle ergenis van sander :P, noem). Net nog ff gedaan, ik ben zo'n vuile snipergast die aan de zijkant op zo'n toren gaat zitten :P

 • CTF-FaceClassic ziet er in ut2k4 echt meesterlijk uit idd.  snipen doe ik ook, maar niet bij ctf :P dat speel ik alleen op instagib  AS-Convoy is gewoon leuk om daar op zo'n richel te gaan staan snipen :)  Onslaught is ook gewoon goed gemaakt, en origineel :)  ik zie het strax al voor me, Capture the flag met die ONS voertuigen :)


 • dikke gameplay, strakke graphics, echt een aanrader vind ik.

 • ik vind trouwens die nieuwe onslaught level, met die soort van Amsterdam CS stijl framewerk in het midden erg cool, hij is goed gebalanceerd die level (weet ff niet de naam van de map)

 • Ugly Bob, je kan lang wachten want UT2004 komt niet op Xbox wel komt er een UC2, maar die is heeeel anders. De wachttijden met preloaded skins is best lang, als je dit uit zet is het best te doen. Vooral de Assault en Onslaught hebben laadtijden boven het gemiddelde.  Ik zat idd een tijdje na te denken over minpunten. Jaap heeft het BTW over 1 van die officiele extra mappen voor de mensen die zich het afvragen.  Over voertuigen in CTF, de plugin ervoor is aanwezig voor map makers, kans dus dat we dit in de toekomst zullen zien. Hopelijk word de plasma tank uit 1 assault map ook nog naar Onslaught gezet in een nieuwe map want dat voertuig is ook best cool.


 • 100% is het nooit te zeggen, maar sinds de demo speel ik het de hele tijd en bij de volledige versie ook. En de speelmodus is zo variatief dat het net zoals spellen als CS en Battlefield heel lang leuk blijft dat kan je gewoon herkennen een speelmodi.

 • UT was idd erg cool(speel ik nog regelmatig online). UT 2003 was erg mooi maar ik miste gewoon iets (deze heb ik verkocht). En als ik nu UT2004 zie is deze mooi maar speelt als UT. Als ik alle reviews mag geloven is dit een toppertje. Komt dus in m'n gamescollectie:). En die 6 CD schijven. De meeste mensen die een nieuwe computer kopen of samenstellen zallen toch heus wel een DVD speler/brander er in hebben zitten.

 • 'anctient'UT was al beter dan de rest (misschien niet beter dan CS, maar dat is een oude discussie :P)

  UT2k4 zet gewoon weer een enorme stap vooruit.

  Ik ben het met iedereen eens dat dit is wat 2k3 had moeten zijn, maar dat vinden ze bij Epic zelf ook al ;)  Onslaugt is geniaal; netjes jatwerk, en goed omgezet naar het Unreal universum.

  Ik vind het single player tournament trouwens ook geweldig uitgewerkt, met voorrondes, een team dat je zelf samen kan stellen en challenges waarbij je geld of een enemy player mee kan winnen.  en ik ook heb de DVD versie bij Dynabyte gekocht, ik had hem gewoon gepreordered :P:P enneh, bij het bestellen ff een klanten kaast aanvragen. toch weer goed voor 10% korting ;)  BTW, Face was het beste CTF level, alleen een aantal truukjes (je translocator naar de andere toren schieten met je hamer?) kunnen niet meer…

  en de lift-jump in DM_Deck-17 is ook net ff anders :/

  naja, ik wen er wel aan :P  —-

  There's nothing to beat the Unreal, unless it's the Unnown
 • Dit spel is echt hard (H) onslaught vind ik alleen wat minder hoor……

 • ik weet wel om de wachtijden verkorten van het laden meer geugen kopen heb ik ook gedaan

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren