1. This is Football 2004

This is Football 2004

Met FIFA 2004 en Pro Evolution Soccer 3 al weer enige tijd op de markt, lijkt Sony een goede stap te zetten door nu met This is Football 2004 te komen. Op FIFA ben ik inmiddels wel uitgekeken en Pro Evolution Soccer 3 kan helaas niet online. Vooral de netwerkfunctionaliteit leek mij dus erg interessant, maar ook naar de speelbaarheid was ik al dan niet in mindere mate benieuwd. Zal This is Football 2004 een tussendoortje zijn tot Pro Evolution Soccer 4 komt? Of is het misschien wel meer?

Alle voetbalspellen verschillen en iedereen vindt wel iets anders belangrijk in een voetbalspel. De één koopt een spel om in de competitie met ADO Den Haag te kunnen spelen, terwijl de ander zo realistisch mogelijk wil voetballen. TIF2004 had blijkbaar moeite met het verkrijgen van alle licenties. Veel buitenlandse clubs zijn voorzien van echte spelersnamen terwijl de Nederlandse competitie die weer niet heeft. Ook het Nederlands elftal heeft fictieve namen, in tegenstelling tot andere landen. Deze zelfde wisselvalligheid geldt voor de shirtjes. Voor degene die hier niet veel om geven, gaat het er waarschijnlijk om hoe het spel aanvoelt, of je vrijheid hebt en of het spel realistisch is.

Aan de mogelijkheden die je als speler hebt is in ieder geval aandacht besteed. Je hebt de beschikking over een aantal trucs zoals de schaar en het overstapje, maar ook de 'schwalbe' is aanwezig. Wat aan de trucs echter lastig is, is dat spelers die in het echt vrij technisch zijn een andere truc hebben dan de doorsnee speler. Leuk bedacht, alleen weet je niet altijd welke truc er nu uitgevoerd gaat worden waardoor het resultaat verschilt. Met de rechter thumbstick kun je tijdens het spel overigens de formatie en strategie aanpassen. Dit is vooral erg handig wanneer er over internet wordt gespeeld; het spel hoeft zo niet steeds stilgelegd te worden.

De speelbaarheid van TIF2004 heeft eigenlijk twee gezichten. Voor de liefhebbers van de sport zitten er wat mindere kanten aan het spel. Zo is de balaanname bijvoorbeeld niet al te vlot, waardoor je eerder balverlies lijdt. Daarnaast komt de besturing van de spelers wat stroef over en heb je niet zoveel controle als bijvoorbeeld bij Pro Evolution Soccer. Het afronden op de goal laat ook een beetje te wensen over. Ik heb het gevoel dat je niet 360 graden kunt draaien en dat de bal daardoor vaak in een specifiek gedeelte van het doel terecht komt. Soms gaat de bal ook recht op de keeper af terwijl je toch écht in de linkerhoek mikte.

De 'algemene' speler zal zich hier echter niet gauw aan storen. De bediening heb je vrij vlot door en na wat speelsessies weet iedereen wel hoe de bal het doel in moet. TIF2004 staat voor hen zeker garant voor een behoorlijk aantal leuke potjes voetbal. Het enige waar iedereen zich aan zal storen zijn de laadtijden. Want wat duurt het toch lang voordat je aan het spelen bent. Daarnaast doet Sony nog een gewaagde stap in de vorm van Nederlands commentaar. In het eerste opzicht lijkt dit een erg leuk idee, maar na een tijdje wordt het wel irritant. Met de stem is niets mis, maar de zinnen die er uitkomen lijken af en toe rechtstreeks vanuit het Engels te zijn vertaald.

Gelukkig zijn er ook nog positieve punten in het spel. De eerste daarvan is de netwerkfunctionaliteit. Hier doet TIF2004 uitstekende zaken, want de optie is erg goed verwerkt. De spelers zijn onderverdeeld in publieke en gesloten kamers en je kunt in totaal met acht (vier tegen vier) anderen tegelijk een wedstrijd spelen. Daarnaast kun je van elke speler uitgebreide gegevens bekijken, waaronder het aantal gewonnen en verloren wedstrijden, het aantal verkregen rode en gele kaarten, en uiteraard de ranking.

Naast de netwerkfunctionaliteit heeft TIF2004 nog een leuke toevoeging. Dit is de challenge mode. Hierin speel je losse wedstrijden waarin je zoveel mogelijk punten moet zien te halen. Deze punten behaal je door bijvoorbeeld een mooie actie, doelpunt, sliding of truc te maken. Aan de andere kant gaan er voor overtredingen en kaarten weer punten af. Aan het eind van de wedstrijd krijg je het aantal behaalde punten te zien, tezamen met een code. Deze kun je op de website van TIF2004 opgeven en kijken op welke plaats je bent geëindigd.

Conclusie en beoordeling

Zoals je hebt kunnen lezen heeft TIF2004 eigenlijk twee kanten. Voor de veeleisende speler stelt de speelbaarheid iets teleur, maar de uitstekende netwerkfunctionaliteit en de challenge mode maken een hoop goed. Zoek je een leuk online voetbalspel, dan kan ik je TIF2004 zeker aanraden. Heb je het toch iets meer op realisme, dan zou ik wachten op Pro Evolution Soccer 4. Voor de algemene speler is TIF2004 gewoon een leuk voetbalspel, niets meer en niets minder.
5,7
Score
57
Score: 55
 • Pluspunten
 • Challenge Mode
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Nederlands commentaar
 • Lange laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat is er mis met een 7???

 • bij TIF 2003 vond ik het commentaar van Hugo Walker juist heel leuk! maarja ik heb toch geen netwerkadapter en als je WE/PES gewend bent dan ben je niet snel tevreden met een ander voetbalspel.

 • Het is FC Den Haag ;)

  Maar wat is er dan zo irritant aan dat commentaar? Ik kan me er niks bij voorstellen (behalve als het toevallig door jack v. Gelder word gedaan)

 • Imo is voetbalcommentaar altijd brak. Na tien potjes spelen heb je alle zinnetjes wel een keer gehoord, maar daar is weinig aan te doen.  In ieder geval, die challenge mode is wel een leuke toevoeging. Sowieso leuk dat er naast FIFA en PES nog een 'goed' voetbalspel is…

 • Hmm… Heb demo gecheckt maar kon me nou niet echt overtuigen. Alle spelers lopen volgens mij gevoel door elkaar heen. En een bal die voorgezet wordt buiten de achterlijn en waar uit gescoord wordt is ook niet echt realistish. Ok het is een demo dus niet helemaal af. Wacht wel weer tot de nieuwe PES op de planken ligt:)

 • Maar wat is er dan zo irritant aan dat commentaar? Ten eerste hoor je megavaak dezelfde zin en ten tweede zijn het gewoon irritante vertalingen zoals "hij heeft de bal gestolen" of "precies wat je van een speler van zijn kaliber mag verwachten". Heb je dat een commentator ooit horen zeggen :x  Ten tweede is het gewoon matig uitgewerkt want hij zal bv nooit de club ofzo noemen, altijd de thuis- of uitspelende ploeg doet dit of dat. Gaat gewoon irriteren en je kan het ook niet uitzetten.

 • Wanneer komt Pro Evolution 3 eigenlijk?  Die komt vorig jaar uit

 • Toch erg jammer dat de speelbaarheid wat matig is, zeker als je de multiplayer doet. Je hebt dan een veel leuker potje voetbal, waardoor je met meer plezier speelt. Ik houd er wel van als je de bal goed/snel kunt aannemen en daarmee je tegenstander helemaal wegspeelt, dat wordt zo wat lastiger lijkt me.

 • Reactie van Ronald_NL geplaatst op 4 april 2004 14:03

  Quote:Wanneer komt Pro Evolution 3 eigenlijk?  Die komt vorig jaar uit  Zo lang moeten we nog wachten :)

 • Mja dat commentaar is met elke footie zo. "precies wat je van een speler van zijn kaliber mag verwachten" vind ik niet echt een rare zin…

 • Het commentaar in Winning Eleven is echt super goed hoor. En bij FIFA kan het er ook nog mee door. Maar hier heb je echt het idee dat je naar een robot zit te luisteren

 • Ik houdt het wel bij PES en/of Fifa.

 • Oke oke ik heb een foutje gemaakt.

  Maar wanneer komt PRO EVOLUTION 4 ?

 • Waarschijnlijk november

 • ja oktober/november

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren