1. Vergeten grootheden

Vergeten grootheden

Tijdens de 8 en 16-bit periode hebben we een hoop klassiekers voor-geschoteld gekregen. Spellen die wij nu als grondleggers van hun genre zien, denk aan een Streetfighter II, Mortal Kombat, Sonic of een Mario. Deze spellen hebben stuk voor stuk een plaats weten te veroveren in de spelgeschiedenis. Maar er zijn ook een hoop spellen die, door omstandigheden, in de vergetelheid zijn geraakt. Over deze spellen wil ik het even hebben.

Eén zo’n spel is Splatterhouse, één van mijn favoriete spellen ooit. Velen onder jullie zullen deze serie niet kennen, hiervoor moet men zich eigenlijk doodschamen. Splatterhouse was het verhaal van Rick en zijn vriendin Jennifer. Deze twee willen een scriptie schrijven over het beroemde/beruchte West Mansion, het huis van de op mysterieuze wijze verdwenen Dr. West. Zo gauw de twee het huis binnenstappen om onderzoek te plegen, breekt de hel los! Jennifer wordt ontvoerd en Rick wordt neergeslagen en voor dood achter gelaten.

Terwijl Rick dood op de grond ligt verschijnt de 'Hell Mask/Terror Mask' die zich op Ricks gezicht nestelt en hem weer tot leven wekt. Herboren met magische krachten gaat Rick, als een Jason Voorhees kloon, opzoek naar zijn Jennifer. Onderweg komt hij de meest gruwelijke monsters tegen, die hij één voor één om zeep moet helpen om zijn geliefde Jennifer te redden.

Splatterhouse is in mijn ogen de voorloper van alle gore/horror survival spellen die door de jaren zijn verschenen. De spanning die Splatterhouse in die tijd met zich meebracht, is voor mij maar door weinigen evenaart. Splatterhouse heeft nooit echt het grote publiek bereikt, misschien omdat het van alle kanten werd tegengewerkt door bepaalde normen en waarden of door groeperingen. Of misschien sprak het weinigen aan.

Onlangs dook het gerucht op dat Namco een remake wil maken van deze vergeten topper. Ik hoop dat dit waar is, want dan kunnen Resident Evil en Silent Hill hun borst nat maken. Naast Splatterhouse was er nog een spel dat in mijn ogen een absolute topper was, maar door slechte marketing en timing die verdiende status niet heeft bereikt.

Deze topper kwam uit op de Sega Megadrive en werd Ranger X genoemd. Het jaar is 1993, de Megadrive is aan zijn laatste dagen toe en Sega komt met de MegaCD. Opeens komt er een onbekend spel uit op de Megadrive, genaamd Ranger X. Ondanks dat het waarschijnlijk één van de mooiste Megadrive-spellen ooit is, kent het weinig roem en bekendheid.

De grootste reden hiervoor was de introductie van de MegaCD en zijn vele crappy spellen. Sega was namelijk zo gericht op het laten aanslaan van de MegaCD, dat men dit juweeltje gewoon heeft laten zitten. Ranger X was bedoeld als het antwoord van Sega op de kaskraker Probotector van Nintendo.

Het was in principe een simpel spel, je klimt in een Gundam wing-achtige mech en schiet alles kapot wat in je buurt komt. Iedere level had zijn eigen eindbaas en zijn roedel vijanden die je tot gort moest schieten. Er was niet echt een zwaar intelligent achtergrondverhaal, maar dat was niet echt nodig bij dit spel. Jij bent de held, de rest is de vijand en die moesten dood. Je mech, of Ranger X zoals die eigenlijk heette, was uitgerust met een gigantisch arsenaal voor die tijd. Buiten een gelimiteerde zweefmogelijkheid, bezit het een arsenaal waar menig hedendaags spel jaloers op mag zijn. Je hebt oneindig veel kogels en een gigantische voorraad aan raketten en speciale bommen en lasers. Ik hoor jullie al denken: “Lekker makkelijk, je kogels raken niet op.”, vertrouw me, je hebt ze echt nodig. Ja, Ranger X is weer zo’n spel dat alles had om een klassieker te worden, maar dat door omstandigheden niet gehaald heeft.

Het laatste spel dat ik wil aankaarten in dit stukje, is de geweldige en zeer enge Phantasmagoria! Phantasmagoria was een project van Sierra On-line en was een horror survival zonder gelijke. Het verhaal is simpel, en begint met een pas getrouwd stel dat in het oude huis van een overleden illusionist komt te wonen. Vanaf het moment dat ze de deur achter zich dicht doen, begint de pret; vreemde verschijningen, geluiden van huilende kinderen, je kent het wel. Op den duur begint de man van het stel zich vreemd en gewelddadig te gedragen. Jij moet als de vrouw het geheim van het huis ontrafelen en je man redden van de duistere krachten die bezit hebben genomen van hem. Phantasmagoria was op zijn minst uniek en extreem creepy te noemen.

Ik herinner mij nog die lange nachten achter mijn PC, terwijl je kinderstemmen om je heen hoorde (iedere tien minuten achter je kijken of er echt niemand stond). Phantasmagoria was één van de betere en eerste Full Motion Videogames op de markt, dit maakte het spel nóg enger dan dat het al was.

Spijtig genoeg werd Phantasmagoria na deel één te gewelddadig en besloot men na deel drie er een eind aan te maken (wegens teveel commentaar van bepaalde groeperingen). Het feit dat Phantasmagoria niet ontzettend lang of moeilijk was, hielp ook niet echt. Dit zijn maar enkele van de vele spellen die door de jaren heen vergeten zijn in videogamesland.

Tegen die tijd begon de spelindustrie een ongekende bloei door te maken, spel na spel kwam uit. Door deze ontwikkeling zijn er vele toppers stilletjes in de grote vuilnisdump van de spelindustrie verdwenen. Hopelijk zullen we voortaan meer waardering tonen voor onze spellen en zorgen we ervoor, dat zij niet naast de bovengenoemde titels verdwijnen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Phantasmagoria.. hail to this one! 7 cd's en heb hem nog orgineel hier liggen. Heb hem 3x uitgespeeld. Vooral de laatste stukken moet je omtiegelijk snel doen, en was erg spannend. Top.  Helaas vind ik je column een stuk zwakker dan je andere columns.. vooral omdat "vergeten grootheden" nu eenmaal bestaan uit 100den games en dat er hier maar 2 genoemd worden. Ook is je conlusie te kort en kan elke gamer dit vertellen..  om kort te zijn: samenraapseltjes van je ervaring met een uitgekouwen conclusie.  Mijn conclusie: je zwakste column die ik gelezen heb.. sorry.
 • Er zijn 3 delen van SplatterHouse. Ik heb deel 2 hier nog liggen. Geweldig spel. Die baby's met kettingzaag mollen :D

 • Ik durf toch echt zo te beweren dat Alone in the Dark ruim voor Splatterhouse was, maar ik zal het even controleren. Ik zal een dubbelpost maken als ik niet gelijk heb.  Toch geen dubbelpost, maar ik heb niet gelijk…  Ik ben wel 19, maar dit is toch wel echt voor mijn tijd.  Splatterhouse (arcade weliswaar, het is trouwens van namco) is uit 1988 en AitD (interplay) slechts uit 1992.

  Het is trouwens een scroll fighter, Splatterhouse:

  http://www.klov.com/game_detail.php?letter=S&game_id=9728


 • Ik wil hier nog eventjes nog een spel opnoemen die niet erg oud is en toch nog in de schaduw beland en dat is Powerstone 2. Wat Mario party niet lukte lukte dit spel wel: de beste multiplayer party spel worden. geen 1 multiplayer party game kan dit spel evenaren. hopelijk komt Capcom met een vervolg die ook online te spelen is.

 • zal wel niet mindgame. na de DC is powerstone vrijwel dood verklaard. zit weinig fut meer in.

 • Sega heeft al een generatie overgeslagen…zullen ze nu weer meedoen? lijkt mij niet dus zal wel weinig meer uit de sega hoek komen..

 • ….Sega is doood….wanneer gaan ze dit nu eindelijk snappen?

 • lekker informatief stukje • Sega heeft al een generatie overgeslagen…zullen ze nu weer meedoen?

  Welke?

 • Ik zit nog steeds te wachten of er nog een softwarebedrijf een spel zoals Turrican gaat maken.

 • Leuke achtergrond info over deze spellen en best wel leuk er iets over te horen, maar wat meer humor had geen kwaad gekend…  Ik vind zelf Gazillionaire Deluxe een miskend toppertje, maarja volgens mij ben ik weer de enige met deze mening…

 • welke?uhm de xbox,gamecube en playstation 2 generatie natuurlijk…of wou je de dreamcast tot deze generatie meetellen?….

 • Duh!!!  Ze zijn allemaal 128-bit. het kwam maar een jaar eerder dan de PS2 uit. De XBOX en GC zouden volgens jouw logica dan ook in een apparte genertatie horen. Bij welke generatie hoort hij dan? Bij die van de PSX en N64?

 • Phantasmagoria.. hail to this one! 7 cd's en heb hem nog orgineel hier liggen. Heb hem 3x uitgespeeld. Vooral de laatste stukken moet je omtiegelijk snel doen, en was erg spannend. Top.  Helaas vind ik je column een stuk zwakker dan je andere columns.. vooral omdat "vergeten grootheden" nu eenmaal bestaan uit 100den games en dat er hier maar 2 genoemd worden. Ook is je conlusie te kort en kan elke gamer dit vertellen..  om kort te zijn: samenraapseltjes van je ervaring met een uitgekouwen conclusie.  Mijn conclusie: je zwakste column die ik gelezen heb.. sorry. Tja ik heb tegenwoordig maar maximaal 1000 woorden om mijn ding te vertellen, dus veel ruimte heb ik niet.

  Heb gewoon 3 games gepakt die mij vroeger het meest aanspraken.

  Natuurlijk weet ik dat er meerdere games waren die in de vergetelheid zijn geraakt, maar kan ze niet allemaal gaan noemen.  Ik geef je gelijk dat dit niet mijn beste werk is, maar meer kon ik er deze keer niet van maken. (kan niet altijd feest zijn)  Wil je alles over Splatterhouse te weten komen kijk dan op deze site;

  http://www.classicgaming.com/splatterhouse/ • Mwah ik vind het jammer dat men rpg's met Final Fantasy verbindt… het zijn zeker goede spellen maar het zijn gewoon prachtige verhaallijnen met als excuus het vechten. Final Fantasy vind ik echt fantastische spellen maar het zijn gewoon bijna geen rpg's. Geef mij maar lekker oldschool Dragon Quest.

 • Phantasmagoria woow die heb ik kapot gespeelt vroeger was echt een van me fav adventures jammer genoeg werkt ie niet meer :(

 • Idd Rickraptor2, Gazillionaire DeLuxe is een miskende topper!

  Fantastisch geluid, heel leuk uitgewerkt en met veel humor gemaakt!

  En een goed handelssysteem voor die tijd. Ik ben er vorig jaar nog aan verslaafd geweest voor weken. Steeds weer naar de volgende planeet willen, terwijl je weet dat je eigenlijk geen tijd hebt.

 • MGS 2 is wel oke , alleen te veel cutscene's imo , maar dat vinden de meeste . Deel 1 op de ps one is beter imo .

 • misschien een rare vraag maar Phantasmagoria was dat niet gebaseerd op "the 7th guest"?

 • Ze vertonen wel wat gelijkenissen, maar ik zou niet zeggen dat Phantas op the 7th guest is gebasseerd.

  Phantas was, in zijn tijd, een groundbreaking game.  Je kan wel zeggen dat phantas gebasseerd was op the Shining van Mr. King.

  De verhalen lijken op bepaalde punten verdomd veel op elkaar.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren