1. RollerCoaster Tycoon 3

RollerCoaster Tycoon 3

RollerCoaster Tycoon kwam bescheiden op de markt in 1999, maar het spel waarin je pretparken kon bouwen werd al snel een gigantische hit. Dit zorgde ervoor dat er een tweede deel en vier uitbreidingen verschenen. In totaal werden de RollerCoaster Tycoon spellen bij elkaar meer dan zeven miljoen keer verkocht en het spel heeft dan ook bewezen een leuk, goed ontworpen en kindvriendelijke titel te zijn. Onlangs werd een nieuw deel aangekondigd: RollerCoaster Tycoon 3.

De grootste verandering in dit nieuwe deel is duidelijk zichtbaar; het spel is volledig in 3D, waar de vorige twee delen het nog moesten doen met twee dimensies. RollerCoaster Tycoon 3 ziet er fantastisch uit door de 3D engine. Deze overgang betekent niet alleen dat het spel er compleet anders uitziet, maar het geeft je ook de mogelijkheid om in een door jezelf ontworpen achtbaan te rijden!

Het nieuwe deel zal ook meer aandacht besteden aan de bezoekers van je park. In de eerdere twee delen zagen de bezoekers er bijna allemaal hetzelfde uit en wilden ze allemaal hetzelfde. In RollerCoaster Tycoon 3 krijg je het veel lastiger. De bezoekers hebben nu verschillende leeftijden en dus andere interesses. Dit betekent dat je voor elk type bezoeker je park moet indelen. Ouders met kinderen willen kindvriendelijke attracties, terwijl tieners en volwassenen op zoek gaan naar de spannendere attracties. Ondertussen willen de oudere bezoekers weer een ander soort vertier. Als je dan nog toepassende muziek toevoegt aan de juiste attracties heb je nog meer kans dat je de bezoekers naar de juiste attracties weet te lokken. Dit keer komen de bezoekers ook niet meer als individuen je park binnen, maar in groepen. Groepen vrienden, schoolreisjes enzovoorts.

De 3D engine zorgt er dus ook voor dat alle bezoekers er anders uitzien. Verschil in geslacht, leeftijd, lengte, kleding, en nog heel veel meer. De makers beweren dat er geen twee bezoekers zullen zijn die er hetzelfde uitzien. Ook zul je duidelijk de gezichtsuitdrukking van je bezoekers kunnen zien. Als je bijvoorbeeld meerijdt in één van je achtbanen kun je om je heen kijken, en zien hoe je bezoekers de rit ervaren. Sommige bezoekers zullen zich stevig vastgrijpen, terwijl anderen hard schreeuwend hun armen de lucht in gooien.

Net zoals in de voorgaande RollerCoaster Tycoon spellen is het leukste aspect van het spel natuurlijk om je eigen achtbaan te bouwen, waarin je dit keer, zoals ik eerder al aangaf, ook kunt meerijden! Natuurlijk zullen er weer genoeg pre-made achtbanen in het spel zitten, maar dankzij de 3D engine is het nu veel makkelijker om je eigen achtbaan in elkaar te zetten. Je kunt tijdens het bouwen van je achtbaan van alle kanten bekijken of het stuk wel goed past en hoe het er uit gaat zien. Alles zal gepaard gaan met vijf verschillende thema’s. Je kunt dit keer ook veel meer met je attracties en winkeltjes doen. Zo kun je meerdere soorten paraplu’s verkopen en andere soorten hamburgers aanbieden.

RollerCoaster Tycoon 3 zal de gebruikelijke missies bieden. In het begin heb je zes parken tot je beschikking waarin je aan de slag kunt. Na elke succesvolle missie komt er weer een nieuw park vrij. Je kunt ook kiezen om een los spelletje te spelen in een willekeurig park, zonder geldproblemen, opdrachten of tijdslimieten. De interface is ook aangepast. In de oudere delen was het nog wel eens zo dat de veel schermpjes je zicht op het park blokkeerden. In deel drie zullen alle menuutjes en schermpjes zoveel mogelijk aan de zijkanten worden gehouden.

De grafische pracht van het spel zal er voor zorgen dat er gigantische parken kunnen worden gemaakt, met daarin duizenden verschillende bezoekers die allemaal hun eigen behoeften hebben. Het spel is al geruime tijd in ontwikkeling en persoonlijk kan ik niet wachten tot ik een ritje in mijn eigen achtbanen kan maken. Als alles goed gaat komt RollerCoaster Tycoon 3 eind dit jaar nog uit.

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • ziet er ontzettend leuk uit, als ze maar niet de fout gaan maken om het op theme park world te laten lijken want die game was vergeleken met rollercoaster tycoon 1 en 2 gewoon heel slecht. Eigenlijk zouden ze het zo moeten maken dat je kan bouwen in "2D" en kan bezichtigen en andere acties uitvoeren in 3D.  Nou ja we wachten af … ik vind Rollercoater tycoon een leuke serie nu maar hopen dat deel 3 het niet verpest

 • Mwoah, denk dat deel 3 niet wordt verpest. Dat heeft deel 2 namelijk al gedaan. Gewoon een uitbreiding mijns inziens.  Maar dit… Dit ziet er een stuk beter uit! Ik begin er weer een beetje in te geloven! Atractieparken bouwen is natuurlijk dikke pret!

 • Als ik zo naar de screens kijk lijkt "grafische pracht" me wat overdreven.

  De makers beweren dat er geen twee bezoeker zullen zijn die er hetzelfde uitzien.

  bezoekers

 • de eerste twee waren al zoooooooo verslavend….maar zal deze opvolger de charme nog wel in huis hebben?

 • Vet, zelf in je achtbanen rijden. Da's weer iets beters.  Die aanpassingen van de bezoekers, echt vet, dat word weer een echte uitdaging :P  3D en nog zoveel meer, super. Misschien koop ik 'm wel. Kheb al 1 en 2 (alé, m'n broer heeft het :P) dus nu 3.


 • ziet er mooi uit lijkt me wel wat

 • Zelf in je zelfgemaakte achtbanen rijden kon 5 jaar geleden ook al in Theme Park World.

 • Dat is inderdaad niet zo vernieuwend. Ik ben wel blij dat er eindelijk eens wat aan het uiterlijk van de serie wordt gedaan. RCT 2 was het uitbrengen niet eens meer waard, hoezo gedateerd…

 • deel 1 vond ik nog wel leuk, die heb ik ook uitgespeeld. Maar 2 kon me niet echt boeien, en ik zit niet echt te wachten op een derde deel…

 • Je moet dit spel niet vergelijken met themepark world. Die achtbanen daarzo stelde echt geen ruk voor. Dit spel heet niet voor niets Rollercoaster Tycoon 3 :). Hier kun je de achtbanen van je dromen creeëren, niet in dat feelgood spelletje van Bulfrog.

 • dit is egt een verbetering, deel 2 leek nog teveel op de originele

 • theme park von ik leuker :) Maar rollercoaster tycoon is ook nie slecht, vooral het feit dat dat je boze mensen kon oppakken en ze in de plomp kon mieteren om ze te verzuipen ;)

 • Heb deel 1 en 2 met veel plezier gespeeld. Ik ben dan ook benieuwd naar het derde deel.

 • Mooizo, ik ga em zeker checken, alleen denk ik dat hij op de meeste pc's niet meer goed gaat draaien of alles op low moet doen.

  want dat was het ook altijd van RCT dat je het op elke pc kon spelen :)

 • Ik heb deel 1 met veel plezier gespeelt, deel 2 geprobeert maar vond het niet veel. Dit deeltje 3 lijkt me wel weer wat met die vernieuwingen. We zullen het zien zodra die uit is. :D

 • Ehhh, dit klinkt als Theme Park :P (die laatste)

 • @megaman, ik vergeleek de looks … dat heeft wel heel veel weg van Theme Park World … daarom hoop ik niet dat de rest van het spel ook die kant op gaat … dan zou je het rollercoaster tycoon concept helemaal verkrachten

 • Als het rollercoaster designen nog maar net zo makkelijk gaat als bij 1 & 2. Dat vond ik wel super gaan ivm theme park. Dat systeem suckte vreselijk

 • het speelt ook gewoon heel mooi als je dat filmpje ziet, dit spel wordt denk k wel weer een must om te kopen

 • Nee lijkt me niks…. waarom moet alles verneukt worden om door 3d te worden??

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren