1. Vooroordelen over spellen

Vooroordelen over spellen

Je kent het wel. Vrienden en familie kijken je raar aan als je vertelt computerspellen te spelen. Of dat je eindelijk tijd hebt gevonden om nou eens dat vette spel te spelen en je vriendin vraagt wanneer je nou eens stopt met spelen en naar beneden komt. Computerspellen zijn nog steeds niet algemeen beschouwd als nuttige bezigheid, terwijl zaken als ‘een filmpje pakken’ of ‘Idols kijken’ dat wél worden. Deze keer in de rubriek Top 5 behandelen we de vijf grootste vooroordelen over computerspellen.

Nummer 5 - Veroorzaken gewelddadigheid

De discussie is al jaren aan de gang en onlangs door een incident op een middelbare school wederom opgepakt: spellen wekken geweld op. Alles wat op de markt komt, is gewelddadig en zorgt ervoor dat ‘onze kinderen’ elkaar alle hoeken van het speelplein laten zien. Onlangs werd dezelfde discussie bij het televisieprogramma ‘Bij ons thuis’ nogmaals in het leven geroepen en dat helderde een heleboel zaken op. Ook onze eigen Mortal Marcel schreef al een column over dit fenomeen.

Natuurlijk is dit een groot vooroordeel, want computerspellen zijn helemaal niet altijd gewelddadig. Sterker nog: de échte kunstwerkjes zijn veelal gebaseerd op een sprookje of hebben alleen functioneel geweld. En als er dan eens een goed, maar gewelddadig, spel op de markt verschijnt (Grand Theft Auto bijvoorbeeld), dan is dit duidelijk vermeld en kunnen ouders zelf bepalen het spel niet aan te schaffen voor hun kinderen.

Nummer 4 - Alleen voor NERDS

Stel: je bent middelbare scholier, je gaat naar de brugklas en moet vertellen wat je hobby’s zijn. Zeg je dan dat je graag computerspelletjes speelt? Ja? Dan ben je wellicht een uitzondering. Computerspelletjes worden nog altijd in verband gebracht met de bekende ‘Nerds’. Wat zijn nerds, vraag je me? Volgens de woordenboeken is de Nederlandse vertaling ‘oen’, ‘sufferd’, ‘druiloor’, ‘schaapskop’ of ‘sul’. Die laatste zou in deze context het beste passen.

Natuurlijk is ook dit een echt vooroordeel, misschien nog wel groter dan dat spellen altijd gewelddadig zijn. Immers, computerspellen hebben zich de laatste jaren als een echte vorm van entertainment ontwikkeld en zijn tot veel huiskamers doorgedrongen. Wie heeft er eigenlijk nog nooit een spel gespeeld? Bovendien is het spelen van een computerspel veelal een soort levensstijl geworden waarin veel mensen zich kunnen vinden. Voor ons is een computerspel door iedereen te spelen, al zijn we het sowieso niet eens met het scheldwoord ‘nerd’.

Nummer 3 - "Een spelletje"

Alleen nerds spelen spelletjes en het maakt hen vaak gewelddadig. Dat zijn bekende vooroordelen die erg gemakkelijk te typeren zijn. Een veel groter vooroordeel is dat mensen een computerspel ook nog echt als ‘een spelletje’ zien, als iets wat niet veel voorstelt en een kleine hobby is die door weinig mensen wordt beoefend. Muziek, televisie en films is volgens velen veel groter en verder ontwikkelt.

Die ‘spelletjes’ zijn echter groter geworden dan menig onwetende denkt. De industrie gaat in omzet voorbij Hollywood en zoals we eerder al aangaven, zijn de nieuwe spelcomputers doorgedrongen tot veel huiskamers. Door de dalende prijzen, stijgende promotie en toenemende kwaliteit lijkt het erop dat computerspellen in de nabije toekomst steeds belangrijker worden als vorm van entertainment.

Nummer 2 - Tijdverspilling

“Zit je nou nog steeds je tijd te verdoen, begin eens aan je huiswerk!” zei mijn moeder vroeger regelmatig. Veel mensen vinden dan ook, dat een spel spelen tijdverspilling is. Ga maar na: een film kijken, televisieprogramma's volgen, naar een voetbalwedstrijd gaan of de stad een bezoekje brengen, is allemaal nog steeds meer gewaardeerd. Start een spel op en je kunt rekenen op neerbuigende blikken van je omstanders.

Zonde, want voor ons zijn computerspellen het tijdverdrijf van alle andere vormen van entertainment. Immers, tegenwoordig hebben de spellen het uiterlijk van een film, het verhaal van een goed boek en de geluidseffecten van goede muziek. Dit maakt het tot een combinatie die gewoon enorm lekker is om daar je ‘tijd mee te verdoen’.

Nummer 1 - Slecht voor je

Een spel spelen zorgt voor een dikke buik, vierkante oogjes en een slechte conditie. Bovendien maakt het je gewelddadig, ben je een nerd als je het speelt en verspil je tijd die je ook had kunnen stoppen in sportieve bezigheden. Het mag duidelijk zijn: een spel spelen is gewoon slecht voor je!

Bewezen is echter dat dit helemaal niet waar is. Kinderen die opgroeien met een spelcomputer zijn later scherper in hun reactievermogen. Daarnaast zorgt een spel voor een goede hand-oog coördinatie en vanwege de meestal Engelse teksten leert iemand beter Engels lezen, praten én begrijpen. Door Eye Toy is bovendien het vooroordeel dat spellen voor een dikke buik zorgen, weggevaagd. Tijdens het dansen, springen en boksen voor de PlayStation 2 camera ben je sportief bezig en verbrand je nogal wat calorietjes.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lol @ Topimage ^_^

 • haha, cool stukje.

 • Datum: 5 april 2004 Schrijver: Kris Boon

  Je kent het wel. Vrienden en familie kijken je raar aan als je vertelt computerspellen te spelen.  Hoe ouder je wordt , hoe gekker ze kijken .

  Ik zit nu op de 28 en het einde is nog niet in zicht :) .

  Grappig stukje om te lezen ! • ckers goed stukkie recht voor ze raap mag je wel zeggen

 • Cool geschreven :)

 • Nerds is al een jaartje of 2 van toneel.. vroegah konden alleen nerds een besturingsysteempje installeren en werden ze al gek bij het horen van een nieuwe game..  nu kan (bijna) iedereen met een pc omgaan en ben je juist een nerd als je dat niet kan :) Ik denk dat een ander vooroordeel is dat gamen = kinderlijk.. dat zal vast ook een groot vooroordeel zijn.

 • aaahahahah…ja zker…haal dat weg

 • Over vijf tot tien jaar is gamen ook populair onder 30ers en 40ers omdat zij het kennen en er mee zijn opgegroeid.  Goede collumn (of rubriek of stukje ofzo)!

 • Mooie column……

 • Tof stukkie Kris..  Beware of the d0rks… :p

  Nerds zijn gewelddadig.. Schitterend..

 • Door Eye Toy is bovendien het vooroordeel dat spellen voor een dikke buik zorgen, weggevaagd. Tijdens het dansen, springen en boksen voor de PlayStation 2 camera ben je sportief bezig en verbrand je nogal wat calorietjes. Of Samba de Amigo, Donkey Konga, Dansmat spelletjes.

  Nieuwe conditietrainingsmethode in the making…  Ik zie TelSell al voor me:

  Mike: "Wow I just do what it says on the screens with these maracas and I loose weight?! It's amazing!

  Harry: "Yes, it is Mike"  :D

 • Goed artikel Kris, echt interessant om te lezen.

 • echt lollig dit…jammer genoeg zijn er nog steeds teveel onwetende mensen die deze vooroordelen nog hebben dus het zal nog wel een tijdje duren voordat al het gezeik van games weg is :(

 • Tja, dit blijft nog wel een tijdje doorgaan.  Maar eerlijk gezegd heb ik er zelf niet zoveel last van, omdat de meeste gasten die ik ken (collega's en vrienden) ook een op zijn minst een ps2 hebben of een pc hebben. En dat zijn toch ook gasten boven de 30 (met name mijn collega's).

  Eigenlijk vind ik dat deze vooroordelen zelf vooroordelen zijn, want niemand in mijn omgeving denkt nog zo.  Maar dat geld dus voor mij. k Weet niet hoe het bij de anderen is.

 • Dat geld overigens niet voor punt 1 (geweld), want dat heb ik zelf nog in de krant zien staan een poosje geleden.

 • ''tegenwoordig hebben de spellen het uiterlijk van een film, het verhaal van een goed boek en de geluidseffecten van goede muziek.''  Prachtige uitspraak!!

 • wel ik ben een nerd die graag tijdverspillende epileptische computerspelletjes speelt om daarna mensen ermee af te schieten….en nu ga ik even dit artikel lezen…

 • Ik ben 30 en ben ook opgegroeid met de Commodore64. En gelukkig spelen enkele vrienden van mij ook computerspellen. En ik geniet ook met volle overtuiging van games. Vooral de online games doen me een deugd.

 • naja als ze mij een nerd vinden omdat ik game doen ze dat lkkr heb ik schijt aan is alleen zo jmmr dat sommige mensen zo snel vooroordelen hebben maja

 • leuke column, het fucked mij niet zo veel of mensen weten dat ik games speel. Noemen ze me maar een NERD :D.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren