1. Harvest Moon: A Wonderful Life

Harvest Moon: A Wonderful Life

Ik moet bekennen dat het me niet gemakkelijk af is gegaan. Het leven van een boer gaat namelijk niet over rozen, en mij zul je in het echte leven dan ook niet een koe kunstmatig zien insemineren of eieren zien rapen in een kippenhok. In Harvest Moon: A Wonderful Life is insemineren gelukkig niet aan de orde, maar gelegde eieren zullen wel degelijk moeten worden geraapt. Het boerenleven wordt en werd door de Harvest Moon spellen altijd behoorlijk nauwkeurig uitgebeeld, waarbij simulatie een grote rol speelde. De dagelijkse routine én de beslissingen voor bijvoorbeeld een uitbreiding van je boerderij spelen een grote rol in Natsumé’s spellenreeks.

In eerste instantie had ik het na een tijdje spelen echt helemaal gehad met A Wonderful Life. An Awful Life was in mijn ogen beter op zijn plaats, en al snel wisselde ik het spel dan ook om met een ander spel. Een recensie schrijf je alleen niet na vijf minuten te hebben gespeeld, en om het spel nu maar niet direct af te straffen, besloot ik het nog een keer te proberen. Al wandelend langs de verschillende delen van mijn boerderij en het aangrenzende dorp begon ik warempel steeds meer interesse te krijgen in het spel. Ik las de aantekeningen die in het spel aan waren gegeven met betrekking tot de zorg voor dieren en het gewas, en besloot de nodige inkopen te doen. Naast mijn al aanwezige koe kocht ik een kip en enkele gewassen.

Verslaafd

Waar ik eerst nog het hardst riep dat het spel niets voor mij was, heb ik uiteindelijk toch toe moeten geven aan A Wonderful Life. Momenteel kan ik nog wel zonder Harvest Moon, al speel ik iedere dag wel even om weer even te kijken of het gras moet worden gemaaid, of mijn koe moet worden gemolken. De verslaving neemt langzaam toe en gaat dan ver, tot het moment dat ik in mijn slaap bedenk welk gewas ik nu weer het beste kan verbouwen, of hoe ik mijn volgende dag ga indelen. Gelukkig is het nog niet zó ver.

De oorzaak van de verslaving is mij niet helemaal duidelijk. Oké, een simulatiespel als The Sims wordt ook door miljoenen mensen gespeeld, die er vele uren van hun leven aan weten te spenderen. Mij niet gezien, want ik heb echt een gruwelijke hekel gekregen aan alles dat met deze spelserie te maken heeft. Maar goed, hoe saai ik Maxis’ langlopende serie ook vind, ooit is het daarvoor allemaal zo’n beetje begonnen met Harvest Moon. Het simuleren van het leven op de boerderij is de basis van het spel, en dit trekt mij wel aan. Maar waarom dan? Geen idee, en het hoe en waarom wil ik eigenlijk ook niet weten. Het spel steekt gewoon goed in elkaar en het leiden van een boerderij schept verantwoordelijkheid. Misschien is dat inderdaad de reden dat ik Harvest Moon wél leuk vind, en The Sims niet kan luchten of zien. In The Sims heb je namelijk vooral de verantwoordelijkheid voor jezelf en je huis, terwijl je als boer in A Wonderful Life een hele boerderij hebt te onderhouden.

Mogelijkheden te over in het spel dat je bijvoorbeeld vraagt om routine in je werk aan te brengen of om een vrouw te zoeken én te onderhouden. Scheer een schaap of schud de appels uit je boom. Je zult ook op de verschillende seizoenen en het weer moeten letten om je gewassen niet te laten verdorren of je koe niet ziek te laten worden. Houd je vrouw tevreden en lever steeds hogere kwaliteit producten af. Hoe hoger de kwaliteit is, des te meer je verdient. En dat verdiende geld steek je weer in beter materiaal, producten of een nieuw dier in je steeds groter groeiende boerenbedrijf.

Conclusie en beoordeling

Harvest Moon: A Wonderful Life is een titel met potentie voor de beginnende boer. Ook liefhebbers van simulatiespellen kunnen waarschijnlijk wel hun ei kwijt. De enorm lange speelduur van maar liefst 120 uur zorgt ervoor dat je je vele weken met het spel kunt vermaken. Zelf heb ik mij door het eerste gedeelte heen kunnen bijten, waar anderen misschien al snel genoeg hebben van het spel. Ook als je nog nooit een Harvest Moon titel hebt gespeeld of je The Sims, net als ik, verafschuwt, is A Wonderful Life het proberen waard. De titel heeft een hoge verslavingsfactor die je, vooral als beginnend speler, wel de kans moet gunnen om op je in te werken. Ik ben in ieder geval aangenaam verrast door het spel. Een echte aanrader voor de liefhebbers van het (virtuele) boerenleven.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • houdbaarheid
 • mogelijkheden te over
 • Minpunten
 • begin is doorbijten
 • vroeg opstaan
 • vraagt veel van je vrije tijd

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Vroeg opstaan, hahaha :) Geweldig. Kga hem zeker halen.

 • Het lijkt mij een heel coole game, maar ik wil gewoon niet ZOveel tijd in een game stoppen, daarvoor zijn er teveel andere toffe games…

 • ik zit te twijvelen of ik hem ga haalen,

  ff op meer reacties wachten.

 • lijkt me leuk spel :) maar het is geen cube waard :(

 • @notorious_roy:  ik heb het spel ook maar ik speel het ook maar af en toe. Zoveel tijd heb ik namelijk ook niet. Het is bij mij altijd zo van: Goh ik heb ff tijd over: laat ik ahrvest moon gaan spelen. Ben door die mentaliteit ook helemaal nog niet ver :P

 • Ik vindt het echt te gek.Heb vorige week 2 games gehaald, Metal Gear Solid TS en Harvest moon en ik speel bijna alleen met de laatste.

 • …….jezus maat…dit is een spin-off van the sims………(wel lastig aangezien harvest moon eerder uitkwam op gameboy..), de sims is (vind ik) toch vele intersanter

 • Ugly Bob: Harvest Moon kwam al uit op de SNES, VER voordat er ook maar iets te zien was van de Sims :)

 • Maar goed, hoe saai ik Maxis’ langlopende serie ook vind, ooit is het daarvoor allemaal zo’n beetje begonnen met Harvest Moon.

  Duidelijk, niet?

 • Deze game lijke me super vet maar ik heb geen tijd!

 • Tijd heb je niet, tijd maak je ;)

 • Hoe lang heb je het spel gespeeld voordat je deze review schreef Daniël? Of in welk Chapter zat je? eerlijk antwoorden graag ;)

 • best wel leuke game. Misschien koop ik hem nog wel een keer, ik vis hem wel uit de budgetbak ;)

 • Ik heb em, hij is vet strak, ben mooner voor leven :D:D

 • Ik wou deze al sinds ik de snes versie heb gespeeld en die was ook al enorm verslavend :p en ik vond Animal Crossing ook zo leuk dus lijkt me deze ook vet.

 • hehe hoi ik bel dah pro

 • Pro GaMer

  Ik heb een aantal optie's voor je. Ik ben namelijk verslaafd en speel het (ik heb vakantie). Nu van 8 in de ochtend tot 9uur in de avond. Samen met een vriend van me. Ik heb al 3 hanen en ene vrouwtjes kip. Een stier en een koe, een paard, geit en nog een schaap. En ik ben zaterdag pas begonnen! in 2 dagen dit allemaal! Verder hbe ik een prachtige vrouw Celia, en een kindje! Nu weer even verder met de vraag.  Je kan op vele manieren geld verdienen..

  1. Bloemen plukken die je voor 10 G kan verkopen aan de reizende koop man. Dit trekt mij opzich niet zo aan, maar ik doe het wel. Zodat ik af en toe wat kleingeld heb.  2. Ga vissen, heb geduld. Want denk er maar aan, hoe langer de dobber blijft drijven hoe groter de vis is. Ik raad 2 plekken aan: In het midden tussen de waterval en de brug. En in de bron van de waterval. Hier kan je Yamema's en big yamema's vangen. Die 500 G en 1000G zijn.  3. Fodder verkopen. Ga hakken in het weiland, en haal 99 fodder uit dat raampje. Verkoop het aan van je krijgt 990 G!  4. Melk verkopen, in die doos.. En als je koe geen melk geeft, koop een stier wacht tot hij op groeit en koop een miracle potion.
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren