1. Mario en de RPG

Mario en de RPG

Als je met een Nintendo fan praat en je neemt de naam Mario in de mond, dan begint hij of zij spontaan te hyperventileren. Voeg je daar het woord RPG aan toe, dan heb je kans dat hij of zij van een flat afspringt. Afgelopen week werd het spel Paper Mario 2 aangekondigd en alle Nintendo fans barstten weer in euforie uit. Wat is dat toch? Waarom wordt iedereen zo wild bij de komst van een nieuwe Role Playing Game waar die gekke loodgieter de hoofdrol speelt? Komt het door de hoge kwaliteit van de spellen, of is het gewoon omdat Nintendo fans een tekort aan RPG’s hebben?

Eigenlijk is het een beetje van beide. De consoles van Nintendo hebben sinds de Nintendo 64 een tekort aan RPG’s. Maar gelukkig was Mario er nog, die naast zijn platform avontuurtjes ook voor een paar sterke RPG’s zorgde. Er zijn er op dit moment drie verschenen en de vierde, Paper Mario 2, komt er aan. Tijd om de geschiedenisboekjes in te duiken en te kijken welke avontuurtjes Mario tot op heden heeft beleefd.

Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars - Super Nintendo

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=13093

Het begon allemaal op de Super Nintendo met Super Mario RPG. Dit spel, dat is ontstaan door de samenwerking tussen Nintendo en Square, wordt door velen als dé RPG titel op de Super Nintendo gezien. Het spel begint op het moment dat Bowser voor de zoveelste keer de prinses heeft ontvoerd. Mario komt zijn kasteel binnenstormen, redt de prinses en denkt stiekem al aan een zoenscène. Helaas voor hem gaat dat niet door. Vanuit het niets valt er opeens een enorm zwaard op het kasteel. Dit zorgt ervoor dat Bowser, Peach en Mario over de wereld verspreid worden. Na deze ontwikkelingen begint het verhaal pas echt. Mario vindt een paar vrienden en gaat op zoek naar zijn verloren geliefde. Tijdens deze tocht komt hij veel vijanden en oude bekenden tegen, wat voor de Mario fan alleen al een goede reden was om het spel te halen. Er was er echter nog één . Het spel zag er voor die tijd (1996, het was tevens één van de laatste spellen voor de Super Nintendo) prachtig uit. Helaas is het spel nooit in Europa uitgekomen, waardoor velen deze geweldige RPG moesten missen.

Paper Mario - Nintendo 64

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=13094

De tweede Mario RPG luidde wederom het einde van een tijdperk in. Paper Mario verscheen op de Nintendo 64 en was meteen ook de laatste topper voor die spelcomputer. Het spel kwam van de hand van Intelligent Systems en viel vooral op door de uitstekende techniek. In een tijd waarin bijna elke RPG 3D was, deed Mario eigenwijs en beleefde zijn avontuurtje in twee dimensies. Bij de originele techniek viel het plot in het niets. Bowser heeft wederom de prinses gekidnapt en hij heeft er tegelijkertijd ook maar even voor gezorgd dat hij onoverwinnelijk is. Mario kan Bowser nu maar op één manier verslaan en dat is door alle zeven Star Spirits te verzamelen. Helaas liggen deze Star Spirits verspreid over alle uithoeken van het land en moet Mario dus lang zoeken voor hij ze allemaal heeft. Gelukkig staat Mario er ook deze keer niet alleen voor. Hij ontmoet onderweg een aantal nieuwe vrienden die hem kunnen helpen. Een verschil met Mario RPG is dat je deze metgezellen ook buiten de gevechten nodig had om sommige puzzels op te lossen. Dit tweede deel kwam gelukkig wel in Europa uit en heeft de harten van veel Nintendo fans veroverd.

Mario & Luigi: Superstar Saga - Game Boy Advance

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=13092

Mario’s derde RPG avontuur beleefde hij vanaf het begin met een metgezel. Samen met zijn broertje Luigi gaat hij deze keer op pad om de stem van Peach te redden. Deze is namelijk gestolen door een boze heks. Mario & Luigi: Superstar Saga bracht qua gameplay niet al te veel verandering ten opzichte van de twee vorige avontuurtjes. De verschillende gevechten speelden zich nog steeds turn based af.

Ook werden in dit deel wederom de random encounters vermeden. In plaats daarvan zag je de verschillende vijanden over het veld heen lopen en begon je alleen te vechten als je met hen in aanraking kwam. De humor was wel uniek te noemen. Mario was de beroemdheid en Luigi was de vage onbekende. Zodoende werd Luigi meerdere malen green guy genoemd, wat een aantal komische situaties opleverde. Superstar Saga is net als zijn twee voorgangers een zeer vermakelijke RPG die garant staat voor een aantal uurtjes speelplezier.

Paper Mario 2 - GameCube

Na drie geslaagde RPG’s met Mario in de hoofdrol zijn de verwachting omtrent Paper Mario 2 hooggespannen. Het is maar afwachten of Mario aan die verwachtingen kan voldoen. Morgen zullen we dieper ingaan op wat Paper Mario 2 te bieden heeft.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Als je met een Nintendo fan praat en je neemt de naam Mario in de mond, dan begint hij of zij spontaan te hyperventileren. Voeg je daar het woord RPG aan toe, dan heb je kans dat hij of zij van een flat afspringt. Hahahhahaha, dikke lol. ^___^

 • Hmm die GBA game moet ik maar eens gaan checken, thx voor de tip ;)

 • hahaha idd dav!d :) maar er zijn toch wel meer games van mario zoals mario bros. op de NES??

 • Hmm, leuk, maar toch wat opmerkingen :D  Mario RPG: Dit werd helemaal niet als dé RPG op de SNES gezien hoor, er waren ook nog Chrono Trigger en FF6 en Secret of Mana. Die zijn toch zeker wel een stukje beter  Mario & Luigi: Bracht HEEL veel extra's qua gameplay, omdat je nu erg veel moet samenwerken op sommige puzzels moet op te lossen. Tis anders dan in Paper Mario, waar je soms gewoon de ability van je metgezel gebruikt. Verder is er bij geen enkel andere Mario RPG een random encouter systeem, Paper Mario en Mario RPG hadden dit ook niet :)


 • @Senpai, dit artikel gaat over Mario en de Rpg  @notorious_roy, Super Mario RPG was inderdaad niet de beste RPG op de SNES. Chrono Trigger, Secret of Manna, Lufia staan in mijn ogen net een tree hoger. FF 6 heb ik nooit gehad maar naar horen zal die ook van hetzelfde niveau zijn geweest.

 • @ roy  Door velen betekend niet door allen. Ikzelf vond bv Chrono Triger beter.  Van dat xtra samenwerken klopt, niet vermeld. En random encounters werden idd nergens gebruikt, daarom staat er ook in dit deel.


 • Mario & Luigi: Superstar Saga ruled! Ik had hem ook om 9 uur in de ochtend op de release :)

 • Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars - Super Nintendo, heb ik echt helemaal scheel gespeeld!!! Wat een game….. wat een mooie tijd was dat

 • Paper Mario is nog altijd de beste :D.

 • Nog even iets voor de mensen die het misschien niet helemaal begrijpen. Paper Mario is niet helemaal 2d, de karakters zijn helemaal plat (als papier) maar de omgevingen zijn wel 3d (een beetje). :P

 • hoe meer mario-rpg's hoe beter!!!! eigenlijk heeft Nintendo gewoon een gebrek aan rpg's en daarom vind ik het al mooi als er een uitkomt voor de cube en al helemaal met die bolle loodgieter

 • Paper mario 2 staat echt aan mijn most wanted list van 2004 :D deze moet ik echt spelen. Helaas had ik deeltje een moeten missen op de n64 :( maar dat gaat dit keer niet meer gebeuren :P

 • HIer kunnen mensen ook even zien hoeveel mooier paper mario 2 is dan paper mario 1.

 • Mario RPG's zijn een groep van me favorietste mario spellen en ik geniet van elk deel, keb ze ook allemaal gespeeld (op PM 2 na dan). Ik vind persoonlijk Paper mario de beste, met daarna Mario & Luigi op een steenworp afstand (ofzow). Ze motten snel de tweede PM afhebben, ik kan niet wachten :D

 • Mario is dom, net als meeste van zijn games, met een enkele uitzondering.

 • Dit word egt een vette game die ik moe hebben :D:D:D:D

 • Theonegamer, je hebt nog nooit een mario rpg gespeeld anders zou je weten dat ze veel leuker zijn dan die andere doorsnee spellekes…

 • eigenlijk is het ook raar dat een dikke loodgieter zo populair is, maar toch….. veel mario games zijn gewoon goed. Vooral de RPG's!

 • kheb eigenlijk nog nooit een mario rpg gespeeld, moet maar eens verandering in komen..

 • Superstar Saga is heerlijk : )

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren