1. Esmee in Cosplay: TomoFair 2015 - Gezellige familiedag

Esmee in Cosplay: TomoFair 2015 - Gezellige familiedag

Een hele coupé met 70-jarigen en een wat jonger stel gaapt ons vol belangstelling aan, terwijl mijn vriendin Anna en ik onze make-up in orde maken en onze pruiken opzetten. “Mag ik vragen waar jullie heen gaan?” vraagt de man van het jongere stel nieuwsgierig. “Tomofair!”, reageer ik enthousiast, “de grootste Japanse indoormarkt van Nederland.” Vervolgens leg ik zo goed mogelijk uit wat cosplay inhoudt, wat ik onderhand meer dan gewend ben, terwijl iedereen aandachtig luistert. Zodra ik ben uitgepraat, rijden we het station van bestemming binnen en worden we uitgezwaaid door een tiental fanatieke bejaarden, die ons veel plezier wensen en onze dag een plezierige start geven.


De hal van Tomofair, in Nijmegen, is inderdaad redelijk groot, inclusief tribune, kleedkamers en een stroeve groene vloer – even word ik terug geslingerd naar de gymuurtjes in mijn basisschooljaren. Buiten is er een plein met eetkraampjes, een Dance Dance Revolution-stand en een tent waar mensen Yu-Gi-Oh spelen. Maar, hoe groot deze locatie ook mag zijn, Stichting Tomocon vult het met zoveel mogelijk bezoekers, wat niet helemaal optimaal is. Het is hierdoor namelijk moeilijk om in de buurt van de stands te komen, laat staan de merchandise rustig te bekijken, wat voor mij wel de essentie lijkt van Tomofair. Uiteindelijk bekijk ik slechts vijf standjes, maar sla wel wat posters, zwarte worbla (nu ziet het er niet meer uit als koekjesdeeg) en kleurlenzen in. Andere dingen, zoals een leuke mok, een sleutelhanger of een muismat, zijn bijzonder duur – in ieder geval bij de stands waar ik me naar voren kan wurmen.

Rond het middaguur start een Super Smash Bros.-toernooi op het podium, waar een rij typische gymbankjes voor is geplaatst. Deze karakteristieke setting heeft zijn charme en het blijkt bijzonder geschikt voor een indoormarkt, ook omdat de vloer fijn is om op te zitten en vanaf de tribune heb je overzicht over alle stands en prachtige kostuums. Het Smash-toernooi loopt behoorlijk uit, waardoor de nieuw georganiseerde Cosplay Catwalk vertraging oploopt. Ik krijg de eer om de catwalk te presenteren, door de kandidaten aan te kondigen voor ze hun walk of fame doen op het podium. League of Legends, The Legend of Zelda, Assassin’s Creed; er zijn bijzonder veel fraai uitgedoste gamecosplayers naast degenen die personages uit animé, manga, stripboeken en films voorstellen.

Hoewel er wel wat kritiekpuntjes zijn, bijvoorbeeld de stroom die lange tijd uitvalt, is dit pas de tweede editie van Tomofair en dus is er nog genoeg verbeterruimte. Daarnaast is het eten goed geprijsd, de muziek goed verstaanbaar zonder je gesprekpartners te overstemmen en tickets voor het event zelf kosten maar €2,50. Dat houdt het toegankelijk voor veel mensen die “eens een kijkje willen nemen op zo’n beurs”, bijvoorbeeld.

Ik heb het sowieso altijd wel naar mijn zin, dus mijn dag is goed geslaagd. Vooral het tegenkomen van veel bekenden en het ontmoeten van nieuwe vrienden (eindelijk Ironbrownie en Lhinnor Kuro, die ik al tijden op Instagram volg, tegen het lijf gelopen, haha) maken conventies als deze erg aangenaam. Het doet me een beetje denken aan een gezellige (niet verplichte) familiedag, een prettig gevoel dat Stichting Tomocon het hele evenement weet vast te houden en dat is knap.

De dag vliegt voorbij, maar niet zonder de gebruikelijke Esmee-actie. Deze keer laat ik per ongeluk mijn nieuwe XL-rol zwarte worbla (€62) op het treinstation staan. Gelukkig staat hij er nog wanneer ik in paniek de eerste de beste trein terug pak. Samen met vriendinnen eet ik nog een hapje op het station en vervolgens begin ik tevreden aan mijn drie uur durende terugreis. Thuis geniet ik nog na met mijn nieuwe posters en de vele foto’s en filmpjes die we op Tomofair gemaakt hebben. Volgend jaar ben ik sowieso weer van de partij!

Dit artikel delen

Over de auteur

Esmee Otter Hier ook wel bekend als Esmee in Cosplay. Favo games van het moment: The Witcher 3, The Last Of Us en Persona 5.

Reacties

  • Altijd mooi om je enthousiasme zo naar voren zien te komen. Je weet je passie heel mooi te verwoorden, maar ook waar eventuele verbeterpunten liggen. Het leest lekker weg i.i.g. Ga zo door! :)

  • Haha thanks! :D Ik doe mijn best. Leuk dat je ze altijd leest en een reactie achterlaat, motiveert mij extra ^_^ Fijne zondag!

  • Death Note!

  • Yay!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren