1. Colin McRae Rally 04

Colin McRae Rally 04

De Schot Colin McRae draait al jaren mee in de top van het World Rally Championship. Het spel dat zijn naam draagt, draait óók al jaren mee aan de top, en dat spel heeft in Colin McRae Rally 04 nu ook op de PC een opvolger gekregen. Colin McRae Rally 04 op de PC is een langverwachte titel die pas een half jaar na de console versies het licht ziet. Of het wachten wordt beloond? Absoluut!

Zodra je een rally opstart, is meteen al duidelijk dat Colin McRae Rally 04 grafisch in ieder geval heel dik in orde is. De omgevingen ogen realistisch, en de auto’s zien er puntgaaf uit. Oog voor detail: alles wat je maar kunt bedenken zit op/aan/in de auto, van het blokje met aantekeningen van je bijrijder tot de nodige versieringen en reclame aan de buitenkant van je auto. De effecten tijdens het rijden, zijn ook schitterend weergegeven. Let bijvoorbeeld eens op de stofwolken in Griekenland, of het opspattende sneeuw in Zweden. Het schademodel, niet onbelangrijk in de rallysport, is goed uitgewerkt; werkelijk alles kan kapot, en alle schade is ook daadwerkelijk zichtbaar, met uitzondering van de schade onder de motorkap natuurlijk.

Wat de techniek betreft moet ook het geluid nog even genoemd worden. Codemasters heeft het geluid van alle auto’s in het spel apart opgenomen, waardoor elke auto in het spel nu zeer realistisch klinkt. Het aparte van de manier waarop Codemasters het geluid heeft gebruikt, is dat het geluid heel anders klinkt wanneer je een andere camerapositie gebruikt. Binnen in de auto zul je het knallen van de motor niet horen, maar daar zul je wel het geluid van het schakelen duidelijk kunnen horen, terwijl je buiten vooral de motor hoort grommen.

Belangrijk in een spel met auto’s is per definitie de besturing. Op dit punt zit het met Colin McRae Rally 04 goed. Persoonlijk ging het racen met een controller mij makkelijker af dan met een stuur. Het rijden met een stuurtje ging wel, maar vergeleken bij het sturen met de controller ging het niet zo heel soepel, waardoor ik een aantal keer flink de bosjes in vloog. Schade oplopen is dan ook iets wat er zeker bij hoort. Hoewel het volgens mij nauwelijks mogelijk is een hele rally lang niets te raken, is het zeker niet zo dat het overdreven moeilijk is om goed door te bochten te komen. Zodra je de techniek op de verschillende ondergrondsoorten door hebt, lukt het vrij aardig de verschillende Stages ongeschonden door te komen. Mocht je toch nog schade oplopen: na elke twee etappes kun je de auto laten repareren. Dat werkt als volgt: je hebt zestig minuten tot je beschikking. Je hebt een lijst met onderdelen die gerepareerd kunnen/moeten worden, waarbij ieder onderdeel een bepaalde tijd nodig heeft. Het is dan aan jou om die zestig minuten in te delen zodat je precies díe onderdelen gerepareerd hebt die je in de komende twee etappes nodig zult hebben.

Helaas is het wereldkampioenschap niet compleet. Rijd je het WK voor de vierwiel aangedreven auto’s, dan rijd je, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, in maximaal acht verschillende landen. Colin McRae Rally 04 beschikt niet over de officiële FIA licentie, dus behalve Colin McRae zelf zul je geen echte namen aantreffen onder de rijders. Wellicht is dat ook de reden dat er een aantal rally’s ontbreken in het spel. Gelukkig is er genoeg diversiteit om verschillende ondergrondsoorten in het spel te verwerken. Door de verschillende type auto’s en ondergrondsoorten zul je een heel eigen stijl kunnen ontwikkelen.

Dat iedereen een eigen stijl heeft, merk je pas echt als je Colin McRae Rally 04 online gaat spelen. Sommige spelers komen in de ene rally totaal niet uit de verf, maar laten in een andere rally alles en iedereen achter zich. In de multiplayer kun je zowel hele rally’s als losse etappes rijden. Best opvallend is dat het allemaal heel soepel loopt; het komt bijna niet voor dat je een te trage connectie hebt. Soms wil het wel gebeuren dat je jouw tegenstanders alle kanten op ziet vliegen (de lucht in, door bomen heen), maar daar heb je zelf geen last van.

Conclusie en beoordeling

Colin McRae Rally 04 blijft ook op de PC leiden in het rallygenre. Het ziet er zeer goed uit, het klinkt goed, de wagens voelen heerlijk aan en het rijden voelt op alle ondergrondsoorten even realistisch. Hoewel het aantal landen wat beperkt is, bieden de zes verschillende Wereldkampioenschappen genoeg plezier, en mocht dat niet genoeg zijn, dan kun je jezelf tot in de kleine uurtjes vermaken met de multiplayer.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Technisch zeer sterk
 • Elk type ondergrond voelt goed aan op zijn eigen manier
 • Goede, stabiele multiplayer
 • Minpunten
 • Er ontbreken enkele landen uit het World Rally Championship
 • Sturen met D-pad is stukken makkelijker dan sturen met stuurtje

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Rally games zijn niet me ding maar ik begrijp dat colin een van de beste of de beste in t genre is.

 • Persoonlijk ga ik voor RSC2, maar Ralley sport dingen zijn ook mijn ding niet haha, maar ik probeer ze wel. MP is wel fun.

  Speelduur: Dit spel speel je tot je je handen kunstmatig van je controller of stuurtje moet laten verwijderen.lol :D

 • Ik vind Race Drive 2 wel toffer. Heb de demo gespeeld en vond het aardig leuk. Heb je tenminste tegenstanders. Colin McRea is niet slecht maar ik had altijd mot met de auto's en vond het soms iets tegemakelijk te besturen…

 • Goeie recensie!

 • @VoetbalPrimeur.nl: dank u :-)

  Rally is wel een genre dat je inderdaad moet liggen wil je het leuk vinden. Ik denk inderdaad dat veel racegamers het racen op een circuit, of in elk geval tegen echte tegenstanders, leuker vinden dat Rally rijden. In de multiplayer is overigens wel leuk dat je je tegenstanders wel ziet rijden als zijnde "shadow cars".

 • Vind het erg jammer dat CM04 geen officiele licensie heeft. Haalt toch een beetje het realisme er vanaf. Zonder een licentie is het minder leuk.  @JJJur: Colin McRea stond aan de top, maar heeft inmiddels plaats gemaakt voor andere coureurs. Langzaam maar zeker begint hij steeds meer bij de uitgerangeerde coureurs te horen.

 • Klopt ja. Andere Goden regeren tegenwoordig als het gaat op het kampioenschap, maar Colin rijdt nog steeds een aardig potje mee hoor…

 • ik mis: Dit spel speel je tot CMR 05 uitkomt :)

 • Rallisport Challenge 2 is iets voor mij. Lekker scheuren en geen realistisch gedoe.

 • @ BMH: op een gegeven moment krijg je daar wel genoeg van hoor ;-) maar het komt er wel op neer ja :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren