1. Werkt je PS4 sneller met een SSHD? - De Harde Waarheid

Werkt je PS4 sneller met een SSHD? - De Harde Waarheid

De harde schijf van je Playstation 4 vervangen met een SSHD. Gaat je PS4 daar sneller van werken? Is het je geld waard voor de snelheden die hij daadwerkelijk oplevert? Martin zoekt het samen met tech-guru Wilbert voor je uit!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Waarom niet gelijk een test met een volledige SSD? Testen met een hybride is een beetje krom.. Een SSHD "leert" hoe vaak bepaalde bestanden gebruikt worden en plaatst die in het flash gedeelte van de schijf. Je zult (vooral in dit geval) nooit weten welke bestanden nu precies wel of niet op het flash geheugen zijn geinstalleerd. Ik hoop dus dat jullie (misschien wat uitgebreider en meerdere pogingen per test?) binnenkort ook een volwaardige SSD testen.  Netflix testen is ook een beetje vreemd aangezien dat een online service is, en vrijwel los van je harddisk staat. Mooie testen zouden games als Witcher 3 of GTA V zijn, terwijl de console offline is.  Enige tijd geleden heb ik overigens wat testen gedaan met een SSD als externe schijf op de Xbox One:
  http://www.insidegamer.nl/community/a…

 • "Die we hebben gekregen van Seagate". Gewoon reclame dus.

 • Een SSD staat zeker op het verlanglijstje. Die ga ik dan op dezelfde manier testen (een paar reacties lager ga ik daar verder op in). Mooie bevindingen in jouw test, trouwens! Ik hoop met de SSD ook Fallout 4 onder handen te nemen. Ik lees goede verhalen over het verschil in laadtijden en ook de afwezigheid van gestotter tijdens het spelen.

 • Ga lekker ergens anders technisch lopen doen

 • Ja Gaaiz, IG is voor console newbz, niet te moeilijk doen… Dat zie je ook aan de PR video :P

 • We krijgen ook zo vaak games om te recenseren. Is dat dan ook meteen reclame?

 • Alleen bij een hoog cijfer!

 • Dat is ook gewoon reclame hoor. Waarom denk je dat ze hun games zomaar laten recenseren ;p

 • Het is op zijn minst (bijna) gratis publiciteit.

 • Jullie "onderzoek" slaat kant noch wal. Jullie testen in eerste instantie het opstarten van de PS4, dat sneller blijkt op die van Wilbert, maar daarna gaan jullie in één rits door met het starten van een game, menu doorlopen, weer afsluiten en weer terug in het menu komen. Daar valt toch niets aan af te lezen? Als het opstarten van Wilbert sneller gaat, is hij toch ALTIJD sneller klaar met de volgende handelingen?… Hoeveel sneller wordt dus nergens gemeten. beetje nattevingerwerk van "ja ongeveer 10 seconden, en in totaal misschien wel 20". *zucht*

 • Voor de video waren we op zoek naar een visuele manier om het (eventuele) verschil tussen een SSHD en HDD duidelijk te maken. Vooraf heb ik, met de stopwatch in de hand, elke afzonderlijke stap bijgehouden en genoteerd. Hieronder staan de tijden in seconden, het gemiddelde van drie metingen, afgerond op tienden:  PS4 Boot  HDD: 34
  SSHD: 25,2  Startup Black Ops 3  HDD: 37,9
  SSHD: 35,8  Startup Zombie-mode  HDD: 34,6
  SSHD: 27,6  Exit Zombie-mode  HDD: 18,8
  SSHD: 15,9  Eerste level campaign  HDD: 26,3
  SSHD: 25,2  Zoals je ziet laadt de SSHD consistent sneller, al scheelt het vaak slechts enkele seconden. De boottijden en het starten van de Zombie-mode is weer significant sneller: respectievelijk ongeveer 25 en 20 procent.  Ik had dolgraag ook mee willen nemen of een SSHD ook sneller een game installeert, maar de manier waarop Black Ops 3 dat aanpakt is heel ondoorzichtig. Daarom ben ik daar niet verder in gedoken. Ook had ik graag Fallout 4 getest, maar die was helaas niet beschikbaar.  Als je vragen hebt over het bovenstaande, roept u maar! :)  Wilbert

 • Misschien nog een interessante toevoeging:  In eerste instantie ging ik direct aan de slag met Black Ops na de installatie. Eenmaal opgestart ontdekte ik dat elke modus afzonderlijk geïnstalleerd wordt en je kunt dit niet zomaar forceren. Wetende dat de laadtijden gedurende de installatie niet betrouwbaar zijn heb ik toch wat geprobeerd te spelen. Je raadt het al: de laadtijden zijn dan om te huilen. Alleen al terug naar het menu vanuit de Zombie-mode kost je al ruim twee minuten.  Ik heb de game rustig laten installeren en ben vervolgens aan het werk gegaan. De SSHD liet grofweg dezelfde resultaten zien, met uitzondering van de exit uit Zombie-mode, die verbazingwekkend genoeg een halve minuut meer nodig had dan de HDD. De snelheidswinst van de voorgaande stappen gaat dan volledig verloren. Voor de zekerheid controleerde ik op updates en BO3 draaide inderdaad niet op de meest recente versie, wat de controle-PS4 wel deed.  De twee sets aan data waren dus niet vergelijkbaar en ik heb alles opnieuw getest, met de bovenstaande resultaten.

 • Fijne toevoeging. Dan heb ik wel de tip voor je: verwerk deze informatie in het filmpje! Daar zitten mensen op te wachten! Zoals het nu gepresenteerd wordt komt het niet over alsof jullie verstand van zaken hebben (niet verkeerd bedoeld). Als je deze gegevens toch hebt, laat ze zien! Zet een stopwatch via je video-editing software erbij. Visualiseer het.
  Verder vind ik het absoluut een meerwaarde als dit soort artikelen op InsideGamer verschijnen, maar in 14,5 minuten moet je completere info kunnen krijgen.

 • Uitstekende tip en dat gaan we absoluut meenemen voor de volgende keer. Bedankt! • Sluit me helemaal aan bij Sjnievot. Absoluut van toegevoegde waarde voor InsideGamer, mits het goed wordt uitgevoerd. Hopelijk gaan jullie er wel mee door en nemen jullie de tips (en het commentaar) mee in toekomstige video's. Overigens dacht ik dezelfde test een paar maanden geleden ook al te hebben gezien op de site van jullie buurtjes PowerUnlimited.

 • Ik zou nog wel tests willen zien met het opstarten van Bloodborne en/of Fallout 4 en ook in-game bij het betreden van een bepaald gebied met bijbehorende laadschermen. Als je dan toch bezig bent is er ook een verschil tussen een disk en een digitale versie?  Nu kon ik het Black Ops gedeelte niet goed volgen omdat jullie apart direct doorgingen vanaf het hoofdmenu, de rest ging wel tegelijk. Mijn complimenten voor de actuele onderzoeksvideo waarin een terugkerend onderwerp eens word getest, maar er zijn nog wel wat puntjes vatbaar voor verbetering. :)  *De studio ziet er goed uit, maar de presentatie is zo wel wat ongemakkelijk. Misschien is het handiger als Martin naar het scherm achter Wilbert kijkt en visa versa (controllers omwisselen), dat is beter voor de nekjes denk ik. :P

 • Disc/digitaal zou naar mijn weten niet mogen verschillen. Dit omdat ook disc games naar de harddisk worden gekopieerd vanwege de lage leessnelheid van Blu-Ray.

 • Slechte TEST EVER!

 • Ik had niet anders van IG verwacht

 • SlechtSTe comment ever!  On topic:
  SSD's zijn duur en snel, HDD's erg goedkoop en langzamer. Eigenlijk weet iedere computergebruiker dit inmiddels al jaren. Bij een PC is de harde schijf vaak echt de "bottleneck". In een console hangt het af van wat je doet.
  Wil je een SSD van 1 tb, dan moet je echt diep in de buidel tasten en is het voor een console, op dit moment, economisch niet waard. En dat weet iedereen al voordat dit getest wordt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren