1. Zenuwslopend Kampioenschap League of Legends in Rotterdam Ahoy

Zenuwslopend Kampioenschap League of Legends in Rotterdam Ahoy

Wie plaatst zich voor het wereldkampioenschap League of Legends in Amerika? Dat is dé vraag die miljoenen fans van de game het weekend van 16 en 17 april bezighoudt tijdens het Europees Kampioenschap in Rotterdam Ahoy. De vier beste teams nemen het tegen elkaar op in een intense strijd begeleid door drie fanatiek commentators en het gejuich van de duizenden aanwezigen op de tribunes.

Halve finale
De wachtrij is vier rijen dik wanneer de deuren van Ahoy openen en alle gamefans en LoL-cosplayers door laat stromen naar de zaal. Blauw en rood licht delen de zaal op in de kleuren van de twee teams die zaterdag vechten om de derde plek in het kampioenschap: H2K en Fnatic – waar de Rotterdamse Fabian Diepstraten toe behoort. Ze spelen een best-of-5-wedstrijd die verrassend uitpakt.

Fnatic behaalt als eerste twee overtuigende overwinningen en even lijkt de wedstrijd maar van korte duur. H2K maakt echter een goed uitgekiende beslissing om de twee favoriete champions (personages) van het vijandelijk team uit te sluiten in de zogeheten Draft Pick. H2K komt sterk terug en sleept in de derde en vierde ronde de overwinning binnen.

Draft Pick
De Draft Pick is een gamemodus waarin beide teams om de beurt een champion kunnen bannen, ofwel uitsluiten van de game. Vervolgens kan een speler van het ene team een champion kiezen, waarna het andere team er twee kiest tot alle vijf de spelers van beide teams een personage hebben. In de slotfase van de Draft Pick kan het team deze personages onderling nog wisselen.


Comeback
Wanneer de vijfde ronde start lijkt het vrij hopeloos wanneer Fnatic opnieuw wat steken laat vallen. Menig toeschouwer zit met de nagels in de mond geïntegreerd toe te kijken wanneer Fnatic plotseling het volledige vijandelijke team overmeestert en direct doorduwt naar de kern van de basis. Net als in de eerste en tweede game worden die veertig seconden, waarin alle H2K-leden zijn uitgeschakeld, H2K fataal.

Een oorverdovend applaus barst los en Fnatic-fans, die het overgrote deel van Ahoy vullen, slaan verwoed hun rood en blauw verlichte opblaasbanners tegen elkaar. Fabian en teamgenoot Lee ‘Spirit’ Da-yoon staan glunderend op het podium terwijl de hele zaal gevuld wordt door de stemmen van jolige fans die ‘Fabian, Fabian!’ schreeuwen. Hij kan een trotse glimlach niet onderdrukken.

”Het voelt net alsof ik de finale heb gewonnen.” – Fabian Diepstraten


“Toen we 2-0 voorstonden dacht ik al dat we gingen winnen”, vertelt Fabian opgetogen aan InsideGamer. “Ik zat al gelijk mijn interview voor te bereiden, maar ze veranderden hun tactiek en daar konden we even niets op bedenken. Maar het voelt goed om hier te winnen want zoveel mensen zijn hier voor ons, en voor mij. Het voelt net alsof ik de finale heb gewonnen.”


Finale
Op de zondag vindt de finale plaats tussen Origen en G2 die strijden om de prijzenpot van €100.000,- en een plek in het WK. G2 heeft zowel een Nederlandse speler als coach, Glenn Doornenbal en Joey Steltenpool respectievelijk. Een groot deel van de zaal zit daarom ook G2 aan te moedigen tijdens de zenuwslopende finale. Eerst winnen beide teams een ronde, maar vervolgens domineert G2 de derde en vierde ronde en verovert dit team dus de eerste plek in het Europees Kampioenschap.

eSports
eSports wordt steeds groter en bekender, ook in de mainstream media, zowel wereldwijd als nu in Nederland. Dat het Europees Kampioenschap in ons kikkerlandje wordt gehouden is dan ook een mooie stap voor de ontwikkeling van professioneel gamen en toont aan dat er in alle uithoeken van de wereld interesse in is.

Jason Yeh, head of eSports bij ontwikkelaar Riot Games, legt aan InsideGamer uit dat steeds meer spelers naar het professioneel niveau klimmen. “Met name in landen als Brazilië, Turkije en Vietnam, waar heel veel spelers zijn. Zij maken een enorme inhaalslag.”

De groei van eSports is mede te danken aan de toenemende populariteit van streaming. “LoL-spelers zijn niet alleen geïnteresseerd in het spelen van de game zelf, maar ook in het kijken naar ’s werelds beste spelers”, licht Yeh toe. Het toernooi in Ahoy werd dan ook door miljoenen fans van over de hele wereld bekeken via Twitch.

Het Europees Kampioenschap van League of Legends heeft duizenden Nederlandse gamefans tevredengesteld en de ogen van miljoenen League-fans van over de hele wereld op Rotterdam Ahoy gericht. Na een reeks boeiende rondes overwint Fnatic in de halve finale en pakt G2 de ultieme zege in de finale, waarmee Nederland prominent zijn stempel drukt op de verruiming van globale eSports.

Dit artikel delen

Over de auteur

Esmee Otter Hier ook wel bekend als Esmee in Cosplay. Favo games van het moment: The Witcher 3, The Last Of Us en Persona 5.

Reacties

  • Leuk verslag! Ik ben niet echt een LoL speler, maar het zou mij wel vet lijken om er bij te zijn geweest. Mooi dat E-sports ook hier zoveel aandacht krijgt :)

  • Speel zelf dota maar ben vorig jaar naar Franfurt geweest tijdens het ESL one toernooi en het viel me 100% mee. Was bang dat het nogal saai zou zijn maar er hangt echt een leuke gemoedelijke sfeer en er zijn een hoop leuke dingen te doen naast het toernooi zelf.

  • Vet hoe dit groeit!

  • Het was echt super tof, sfeer was geweldig en zoals altijd doet Rito dit perfect met de show. Ook geweldig dat Xpeke in de laatste game als sub kwam en early en mid game G2 aan het slopen was, gelukkig kwam G2 terug en is er een nederlander kampioen!

  • Wow.. of eerder LoL. pun intended.
    nooit gedacht dat dit in nederland zo groot was.

  • Zag je op het grote scherm in het stadion :P Zelf speel en snap ik weinig van LOL. Maar toch mij vermaakt in het stadion :)

  • De presentatrice is een Belgische. Ze heeft haar hobby met haar studie (die totaal geen link had met LoL of andere games) kunnen combineren. Moet toch leuk zijn!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren