1. Breed

Breed

Toen Breed aan het publiek werd getoond, schreeuwde men meteen ‘dit wordt de Halo beater!’. Het had werkelijkheid kunnen worden, ware het niet dat het spel keer op keer werd uitgesteld. Nu, een half jaar na Halo op de PC, komt Breed eindelijk uit. En ik kan jullie vertellen, dit is géén Halo beater!

Laten we maar beginnen met de pluspuntjes, daar zijn we sneller klaar mee. Breed speelt zich af op de aarde. Deze is tijdens de afwezigheid van het slagschip Darwin overrompeld met de Breed, een buitenaards ras. Het hoe en waarom is me ontgaan, maar het is de bedoeling dat we de aarde terugveroveren. We zullen de Breed laten zien, dat we niet met ons laten sollen!

Leuk is dat we ook in dit spel gebruik mogen maken van voertuigen. Tanks, buggy’s en heuse fighters komen erin voor en jij mag ze allemaal gebruiken in je strijd tegen de Breed. Maar waar de landvoertuigen het prima doen en meedragen in de actie, is het vlieggedeelte minder. Het is dat je hittezoekende raketten tot je beschikking hebt, anders was ik nog steeds bezig met Breed uit de lucht schieten.

Ook de landschappen mogen er zijn. De grafische engine mag ondertussen dan wel verouderd zijn, de landschappen zien er goed uit. Geen Far Cry, maar zeker geen Doom I. En de behoorlijke grootte van de landschappen helpt ook mee, wat trouwens meteen ook een nadeel vormt. Want als je geen voertuig hebt, is het lopen, lopen, lopen tot je neervalt. En aangezien de mariniers die je tot je beschikking hebt te lui zijn om te rennen en alleen rond joggen, kan dat soms irritaties opleveren.

De missies zijn redelijk gevarieerd en er is zowaar moeite in gestoken. Jammer dat de verhaallijn zo bar slecht is, want de missies zijn zeker niet onaardig. Aanvallen, verdedigen, sluipmissies, van alles zit er wat bij. Gemis is hier dat de missies lineair zijn, verwacht dus geen moeilijke tactische keuzes, alleen irritaties als je per ongeluk de verkeerde afslag hebt genomen en het hele stuk terug kan joggen.

Als je denkt dat je tijdens het joggen wel een leuke discman bij je hebt om naar te luisteren, kom je bedrogen uit. Op het begin lijkt het leuk, een semi rock/stamp deuntje dat uit je speakers komt. Maar na een tijdje merk je dat het eentonig wordt. En na een iets langer tijdje zet je de muziek af en de radio aan. Als je lang genoeg gespeelt hebt, verlang je zelfs naar Classic FM. De Breed en je teammaten maken ook niet het verschil, als ze al wat zeggen is het meestal gegil van de pijn. Kan je beter Classic FM opzetten.

De Kunstmatige Intelligentie is ook niet van het hoogste niveau; slechts hier en daar word je verrast door een verstopte Breed, maar naast af en toe een rol naar links of rechts doet de Breed weinig om je te stoppen. Dat ze hierdoor ongevaarlijk zijn is des te minder waar. Het gevaar komt in de aantallen. Er is altijd wel een Breed dat je spervuur heeft ontweken en stiekem vanuit een hoekje op je loopt te knallen. Gelukkig dat je teamgenoten ook nog wat Kunstmatige Intelligentie hebben gekregen, want ze schieten ook wel een Breed of twee neer. Tenminste, voordat ze het ravijn invallen, want de pathfinding is niet veel soeps.

Maar een singleplayer kan nog zo brak zijn, als het spel een goede multiplayer heeft kan het toch nog de aanschaf waard zijn, niet? Helaas kon ik door gebrek aan servers niet uitvoerig de multiplayer testen. Gelukkig ben ik de trotse bezitter van meerdere PC´s, dus een LAN sessie met enkele vrienden begon al snel. Helaas eindigde het nóg sneller. Want waar ik nog een mening over de multiplayer moest vormen, hield de rest het al snel voor gezien. Veel mogelijkheden heb je niet, de enige multiplayer optie is namelijk deathmatch. En mocht het je lukken een server binnen te komen, dan krijg je wellicht problemen van het kaliber ‘door objecten heen lopen’.

Conclusie en beoordeling

En dat brengt dat ons bij de conclusie. Nu moet ik bekennen dat ik mijn twijfels had bij Breed. Er waren momenten dat ik het spel een ‘4’ wilde geven, maar over het algemeen is het toch wel een ‘7’ waard. Van een zogenaamde ‘Halo beater’ is echter absoluut geen sprake. Vernieuwing is er namelijk niet. Wat wel weer positief is, is dat het spel voor €40,- in de winkels ligt. En dáár mag de concurrentie een voorbeeld aan nemen!
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Voertuigen
 • Grote mappen
 • Minpunten
 • Matige Kunstmatige Intelligentie
 • Slechte multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Is het niet gewoon zo dat iedereen dit spel zo'n slecht cijfer geeft, omdat het niet waargemaakt heeft, wat het beloofde?  Want het spel ziet er nog steeds hartstikke goed uit en dat met die voertuigen is ook nog niet zo vaak gedaan.

 • Mwoah, zo goed ziet het er niet uit hoor, je kan merken dat de grafische engine z'n beste tijd heeft gehad. En die voertuigen begint een beetje op uitmelken te lijken. Halo, Battlefield, Far Cry, Unreal, om maar eventjes wat FPS'jes op de PC te noemen…

 • Jawel, maar stel dat dit spel een half jaar of een jaar geleden op de markt was geweest? Had je het dan niet een veel hoger cijfer gegeven? En wanneer je het dan wel een hoger cijfer zou hebben gegeven, waarom heb je dat nu niet gedaan?  Is het dan echt allemaal graphics en wat nieuwe voertuigjes? Ik kan wel meer spellen met een slechte AI bedenken die topcijfers kregen, Halo.

 • Meer dan een 6 vind ik hem idd niet waard.

 • Ik klik op een willekeurige screen: mmm idd, het is net Halo met een Battlefield omgeving.

 • Ik vond halo ook niets eigenlijk maar ja…

  te slome reactie snelheid enzo

 • Bij Halo hadden ze de sniper imo te krachtig gemaakt en gelukkig had het spel niet van die mooie plaatsen waar je makkelijk kan zitten zodat niemand je kan zien en of aanvallen…

 • Van Fanel > dat kon allemaal makkelijk in 1 reactie.  Heb de game zelf nog niet gespeeld dus kan er nu niks over zeggen.

 • Breed is een beetje een treurig project. CDV, de uitgever, heeft nadat Brat Designs klaar was nog zelf een hele reeks aanpassingen gemaakt waardoor het verhaal niet meer met de game klopte (voor een groot gedeelte). Er werden ook behoorlijk wat graphics veranderd.  Breed zoals deze nu in de winkels ligt, was niet het spel dat Brat Designs aan CDV overhandigde.

 • Je draait gewoon veel te sloom met halo en met andere (console)shooters zoals Perfect Dark, Goldeneye, Timesplitters 2 en het niet zo geweldige nightfire. Tevens loopt de masterchief naar mijn mening ook als een slak en dan te bedenken dat ie een super sterke gast is en ja ik weet het hij zit in een pak maar toch is t allemaal een beetje vreemd en niet lekker spelen. De vehicles zijn wel erg vet alleen te weinig verschillende in multi player (warthog,tank,banshee dacht ik) beetje jammer. Voor de rest goed verhaal enzo maar trekt me niet echt.

 • true, in Halo heb je niet echt het gevoel dat je een supersoldaat "bent".  maar als je "the fall of reach" gelezen hebt, weet je ook dat je blij mag zijn dat de elites wat gedowngrade zijn :p

 • waar slaat dat "idee" toch op.. zoveel spellen zijn niet origineel nou en zolang het maar speelbaar is ik vind het echt nergens op slaan om dat erin te doen:S

 • Nee, maar recensisten (ofzo) kunnen kiezen of ze dat er bij willen doen of niet. Nick heeft er voor gekozen dat wel te doen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren