1. Mortal Kombat: Deception

Mortal Kombat: Deception

Mortal Kombat heeft als serie altijd al garant gestaan voor verhitte discussies. Toen de eerste twee delen in de winkels verschenen, was er enorm veel ophef over de bloederige taferelen in Ed Boon’s creaties. Fatalities riepen afschuw op bij ouders, maar zorgden ervoor dat de jeugd geen genoeg kon krijgen van de gewelddadige gevechten tussen Scorpion en Sub-Zero.

Mortal Kombat: Deception is het nieuwste deel in een serie die de laatste jaren vooral in verval was geraakt. Met de nadruk op het verleden, want Deadly Alliance, officieel het vijfde deel in de serie, bracht de kern van Mortal Kombat weer tot leven. Deception wordt daarom aan de hand van Deadly Alliance ontwikkeld, maar dat betekent zeker niet dat we met een simpel vervolg te maken hebben.

Aan de hand van de eerste vrijgegeven trailer wordt duidelijk dat we met een andere kracht te maken hebben dan de alliantie van Quan Chi en Shang Tsung in Deadly Alliance. Een dodelijkere deceptie staat de strijders te wachten, al is het nog vrij onduidelijk wie zich als het duister manifesteert. Mogelijkerwijs wordt de Dragon King, waarvan wij in eerdere delen al een glimp hebben kunnen opvangen, wel het kwaad dat dient te worden bestreden.

Finish him!

Deception slaat in ieder geval een nieuwe, nog bloediger weg in, want de fatalities beloven bruter dan ooit te worden. Omgevingen kunnen net als in Dead or Alive worden gebroken of kapot worden gemaakt, en arena’s veranderen tijdens een gevecht in het voor- óf nadeel van de spelers. Zo zal er gevochten worden op een ronde schijf met het ying-yang er in gegraveerd. Vecht je op het ying-gedeelte, dan is de wereld schitterend mooi, maar draait deze om naar yang, dan worden fluitende vogels vervangen door krijsende vliegende monsters, en hangt er een macabere sfeer.

De gevechtsstijl is ook her en der wat aangepast en verbeterd, om beginners gemakkelijk te kunnen laten vechten, terwijl de gevorderde spelers hun gevechtsstijl kunnen uitdiepen. Een positiewissel is tijdens een gevecht op leven en dood zeer handig in gebruik wanneer je karakter in de knel raakt. Daarnaast geeft een indicator in een gevecht aan of je in gevaar bent of juist mogelijk een tegen-aanval in kunt zetten. Dit schijnt verbazend goed te werken en zorgt ervoor dat beginnende spelers gemakkelijk met het spel aan de gang kunnen. Ook veteranen hebben flink wat profijt van deze nieuwe mogelijkheden die Deception biedt.

Maar er is meer, veel meer. Hadden wij het eerder in deze impressie al over interactieve arena’s, ook de karakters hebben de mogelijkheid daar aan mee te dragen. Kleurgevoelige vierkanten die op de vloer aanwezig zijn, dienen voorzichtig te worden benaderd en kunnen er tijdens een gevecht voor zorgen dat deze opeens een heel andere wending aanneemt. Een groen vierkant betekent dat je karakter wapens of items in kan zetten in zijn gevecht met zijn tegenstanders. Wanneer je op een geel vierkant staat dan zul je op moeten passen, aangezien de omgeving dan gevaarlijk is voor jou óf je tegenstander. De mogelijkheid om ze dan door een muur naar een lager niveau te trappen is dan een optie om het hoogteverschil eens uit testen. Rode vlakken zijn dodelijke vallen die de mogelijkheid bieden om gewelddadig je tegenstander van zijn leven te beroven. Enorme pijlen die uit de grond tevoorschijn komen, of ronddraaiende puntige rollen doen de naam Mortal Kombat: Deception meer dan voldoende eer aan.

Fatalities worden niet vergeten, maar ook je tegenstander dwars zitten terwijl hij naargeestig een fatality probeert uit te voeren is mogelijk. Je bent niet langer hulpeloos, aangezien er in een race tegen de klok het invoeren van een juiste combinatie een even brute zelfmoordaanval door je karakter wordt uitgevoerd. De 24 karakters die er in het spel verstopt zitten zijn overigens niet allemaal direct speelbaar, maar worden voor het grootste gedeelte ontsloten wanneer je de vernieuwde en verbeterde Konquest mode in duikt. Oude bekenden als Baruka en Nightwolf zijn terug, terwijl namen als Scorpion en Sub-Zero onlosmakelijk verbonden blijven met de serie.

De Konquest mode laat je door zes verschillende realms struinen, waar volgens Ed Boon je ieder karakter dat ooit in een Mortal Kombat spel aanwezig was, in terug kunt vinden. De missiedoelen zijn gevarieerd, zodat naast de nodige training ook flink gevochten mag worden onder diverse omstandigheden. Heb je de Konquest mode met een karakter uitgespeeld, dan is het mogelijk om met drie vechtstijlen naar keuze de andere modi in te duiken.

Outstanding..

Waar Deception écht in uit lijkt te gaan blinken is de online speelmogelijkheid. Zowel de PlayStation 2 als de Xbox-versie zullen via het wereldwijde netwerk speelbaar zijn. MK Chess en Puzzle Kombat onderstrepen het meerspeler plezier maar weer eens. Beide zijn online speelbaar, en waar de één je in een Tetris-stijl puzzelspel tegen iemand anders laat ‘vechten’, daar zit het schaken met Mortal Kombat karakters zo mogelijk nog beter in elkaar. Statistieken van de karakters beïnvloeden je speelstijl en mogelijkheden in deze combinatievorm van Stratego en schaken. Details over de online opties blijven voorlopig nog onbekend, maar dat deze modi voor nog meer speelplezier zullen gaan zorgen mag wel worden vastgesteld.

Mortal Kombat: Deception zet een behoorlijke stap voorwaarts in haar toch al bloederige manier van het brengen van geweld naar de huiskamers. Ditmaal is er echter naast het vechten ook de meerspeler spellen Chess en Puzzle die de speelduur aanzienlijk zullen verlengen. Aan het einde van het jaar zullen wij zien of de verbeteringen en nieuwe mogelijkheden de serie hebben gebracht wat zij moesten brengen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Dit is er zeker één die ik in de gaten houdt, ook vanwege eventuele online optie. Veel impressies opeens :P

 • Impressies te over. ;) Zeker wel eentje om in de gaten te houden, online vechten ownt gewoon.

 • Ik ga hem zeker halen , imo 100 keer beter dan DOA online .

  Ik vind de MK serie ook gewoon veel beter dan de DOA serie .

 • Ik houd niet van vechtspellen, maar Mortal Kombat is een van de weinige die me kan boeien. Misschien wel door de historie, dit speelde ik als klein kind :).

 • Mortal Kombat vond ik altijd troep behalve Deadly Alliance. Ik hou wel een oogje op Deception. Qua online word DoA online toch leuker (interactieve + multi-layered omgevingen, tag battles, 16 player support, bottenkrakende bewegingen). Was Super Smash Brothers maar online… dat zou pas een online spektakel worden.

 • Hopelijk weer pit fatalities. :D

 • Ik kan niet wachten op deze game!

 • Deadly alliance was wel leuk maar niet echt geweldig in mijn ogen de controls een beetje sluggish enzo en bloed kwam met te grote druppels (ik bedoel ook echt de druppels er mag van mij flink bloedvloeien alleen moet t er wel een beetje normaal uitzien soms leek t wel rode pudding)

 • leuk…

 • @ Tripple_D: Baruka = Baraka ;), lettertjes omgegooid :)

 • Ziet er leuk uit zoals het nu wordt verteld maar ik ben sceptisch want het spel is nog lang niet klaar….

 • Leuk marre dit is de eerst MK die niet op een nintendo systeem uit komt erg jammer want ik heb een cube.

 • Deadly Alliance was een stap in de goede richting om de serie uit het slijk te halen, maar was nog verre van perfect en moest het duidelijk afleggen tegen Virtua Fighter 4 en Soul Calibur 2 IMO. Ik zal deze zeker eens proberen als hij eenmaal klaar is, maar voorlopig word ik hier net zo warm van als de aankondiging van Tekken 5 (zeg maar vaste stikstok-warm).

 • Deadly Alliance was wazig, dit klinkt toch wel ff aardig wat beter…

 • Waar Deception écht in uit lijkt te gaan blinken is de online speelmogelijkheid. Zowel de PlayStation 2 als de Xbox-versie zullen via het wereldwijde netwerk speelbaar zijn. MK Chess en Puzzle Kombat onderstrepen het meerspeler plezier maar weer eens.

  Whoot!! Mooi, lekker speelbaar via Live!!! maar je kunt via Live toch ook gewoon Battlen neem ik aan?? dus niet alleen de chess en de a la tetris?? Ik ga deze wel halen….. die DOA kan me gestolen worden!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren