1. ESport Update - De teams op het aankomende ESL Pro League (CS:GO)

ESport Update - De teams op het aankomende ESL Pro League (CS:GO)

Astralis is het beste Counter-Strike: Global Offensive-team ter wereld. Het Deense team versloeg afgelopen zondag Virtus.Pro in een spannende finale tijdens het prestigieuze ELEAGUE Major 2017. Veel tijd om feest te vieren is er niet voor de winnaars, want volgende week start de ESL Pro League en dan moet het team weer klaar zijn om letterlijk en figuurlijk te knallen. Een korte voorbeschouwing op deze Europese competitie.

Counter-Strike: Global Offensive is traditioneel een game die vooral door Europese spelers gedomineerd wordt. Vanaf volgende week begint de ESL Pro League, een CS:GO-competitie om te bepalen wie de beste teams ter wereld zijn. Tot en met mei zullen er wekelijks wedstrijden gespeeld worden in de Europese en Noord-Amerikaanse ESL Pro League.

Titelkandidaten
Astralis: Het is niet meer dan logisch om Astralis een topteam te noemen. De formatie is al lange tijd lekker bezig en stond in de afgelopen drie maanden vier keer in de finale van een groot toernooi. Drie keer mochten zij de beker in de lucht tillen. Astralis is een fantastisch collectief en niemand zou verbaasd zijn wanneer zij aan het einde van het jaar in de prijzen vallen. Het enige wat het team dwars zou kunnen zitten zijn ze zelf; vorig jaar had het team immers ook een lange periode waarin ze flink uit vorm waren.

Na’Vi: Het succes van Na’Vi is voor een groot deel afhankelijk van één speler, namelijk S1mple. Hij was in 2016 de beste CS:GO-speler en verwacht wordt dat hij die lijn doortrekt. Wat ook meehelpt is het feit dat een groot deel van het team al lang samenspeelt en elkaar door en door kent. Na’Vi is jarenlang een ontzettend groot team binnen de CS:GO-wereld en ook dit jaar een kandidaat voor de titel.

Virtus.Pro: Wanneer of waar er ook gespeeld wordt, Virtus.Pro is altijd een team waar je op moet letten. De Poolse formatie bestaat al drie jaar uit dezelfde spelers die ongelooflijk veel prijzen hebben gewonnen. Ondanks dat het team eind 2016 wat minder leek te presteren, lijken ze nu weer helemaal terug te zijn. Ze hebben vorige maand aan twee toernooien meegedaan en werden tweede en derde. Dat was goed voor een opbrengst van 350.000 dollar.

Outsiders
Team EnVyUs: Ondanks dat EnVyUs oorspronkelijk een Amerikaanse organisatie is, hebben ze in Counter-Strike: Global Offensive gekozen voor een volledig Franse line-up. Het team weet zo nu en dan toernooien op zijn naam te schrijven, maar drie weken geleden was pas de eerste grote klapper. Toen won EnVyUs de World Electronic Sports Games, een titel die gepaard ging met een hoofdprijs van 800.000 dollar. Daar moet wel bij gezegd worden dat een hoop grote teams dat toernooi lieten schieten om zich te richten op andere wedstrijden.

Fnatic: De (waarschijnlijk) meest bekende eSports-organisatie ter wereld is ook in Counter-Strike: Global Offensive goed vertegenwoordigd. Het team heeft al lang geen grote successen meer geboekt, maar is tijdens de grote toernooien vrijwel altijd aanwezig. Daarnaast heeft het een aantal spelers die al professioneel spelen sinds de release van CS:GO in 2012 en die ervaring kan misschien wel de doorslag geven voor een podiumplek.

Ninjas in Pyjamas: Het zal ongetwijfeld een bittere pil zijn geweest toen NiP zich niet wist te plaatsen voor de ELEAGUE Major 2017. Desondanks beschikt het team over ongelooflijk veel klasse. Niet voor niets wonnen ze in 2016 drie grote toernooien. De laatste titel was in november en in de finale wonnen ze van de veelgeprezen formatie van SK Gaming.

Middle of the pack
FaZe Clan: Een jaar geleden betaalde FaZe Clan zo’n 700.000 dollar om het team van G2 Esports over te nemen, maar op het eerste grote CS:GO-succes moet de organisatie nog wachten. Het team wist zich voor een aantal grote toernooien te kwalificeren en wist bijna 300.000 dollar te winnen in 2016, maar een toernooiwinst zit er tot nu toe nog niet in.

G2 Esports: G2 Esports is een hele jonge organisatie, maar weet zich in verschillende eSports nu al te meten met de absolute top. In Counter-Strike: Global Offensive is dit nog niet het geval. Het team lijkt vooral te investeren in de toekomst door lang samen te blijven en eentalig te zijn, maar op dit moment is het nog niet goed genoeg om zich te meten met de grotere teams.

Mousesports: Mousesports was de enige grote organisatie met een Nederlandse starter, met de nadruk op was. Na een slechte ELEAGUE Major 2017 besloot de organisatie in te grijpen en Chris ‘ChrisJ’ de Jong naar de bank te verwijzen. Ondanks een tegenvallend toernooi is Mousesports de afgelopen tijd flink aan het klimmen naar de (sub)top. Het is de vraag of de Tsjechische Oskar de volgende stap is in reis naar de bovenste plekken en Chris doet vergeten.

North: North is veruit de jongste organisatie in het rijtje. Het team werd in januari 2017 opgericht door voetbalclub FC Kopenhagen. Zij gooiden er meteen geld tegenaan om goede spelers binnen te halen. Het team bestaat op dit moment uit de voormalige selectie van Dignitas. Dat team wist in oktober nog Virtus.Pro te verslaan in de finale van EPICENTER 2016. Het is afwachten hoe de spelers zich gaan aanpassen bij North, maar de kans is groot dat dit team aan het eind van het seizoen hoog eindigt.

Team Kinguin: Van alle teams die tot nu toe genoemd zijn, heeft Team Kinguin (buiten North) nog de minste indruk gemaakt in 2016. Het team speelde vorig jaar vooral in kleine toernooien en leek op het begin van 2017 dan ook een gedoodverfde degradatiekandidaat. Dat was tot de World Electronic Sport Games dat vorige maand plaatsvond. Tijdens dat toernooi verbaasde het team vriend en vijand door een tweede plek te veroveren. Als Kinguin die vorm kan vasthouden, kunnen ze zomaar eens bij de subtop horen, maar de vraag is of dat gaat lukken.

Degradatiekandidaten
Heroic / Team LDLC.com: Beide partijen lijken rijp voor de slacht. Iets wat vooral zonde is voor Team LDLC, wat in 2015 nog een aantal hele leuke dingen liet zien. Over Heroic kun je minder zeggen; een week voor aanvang van de competitie heeft team slechts vier spelers en geen coach onder contract staan. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar het moet raar lopen als we beide teams in het najaar in de ESL Pro League terugzien.

Hellraisers: De ESL Pro League kent twee teams die vrijwel zeker gaan degraderen, Hellraisers is de derde degradatiekandidaat. Van de drie teams in deze groep zijn zij op papier het sterkst, maar aan het einde van de rit moeten er drie teams vertrekken. Het zou ons niet verbazen als Hellraisers zich in de middenmoot gaan mengen, maar op dit moment lijkt het er toch echt op dat ze bij de drie slechtste formaties behoren.

De ESL Pro League begint op 7 februari en duurt tot en met mei. Alle wedstrijden kun je live volgen op eSportsTV, een zender die je in het pakket van onze sponsor CanalDigitaal kan vinden. Voor meer informatie over eSportsTV kun je hier klikken.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door CanalDigitaal.

Geschreven door Danny van Gend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren