1. Codename: Panzers

Codename: Panzers

Ontwikkelaars hebben eindelijk ontdekt dat oorlogsspellen goed verkopen. En uiteindelijk kregen ze door dat RTS spellen ook verkopen. Logische ontwikkeling is dat ontwikkelaars oorlogs-RTS spellen gingen maken. Vorig jaar kregen we er een aantal voor onze kiezen, waarvan Frontine Command en Blitzkrieg noemenswaardig zijn. Echter, 2004 wordt een walhalla voor de fans onder ons. We krijgen namelijk Frontline Command, Blitzkrieg II, War Times en Codename: Panzers! We starten met de laatste.

Codename: Panzers komt van Stormregion, verantwoordelijk voor het RTS spel Swine. Ditmaal kozen ze echter voor een wat meer realistische setting, namelijk de tweede wereldoorlog. Voor Codename: Panzers is dezelfde engine (Gepard) gebruikt, en deze is zelfs flink aangepast. En dat is zeker te zien, Codename: Panzers ziet er namelijk verbluffend uit. En het allermooiste van deze grafische engine is dat de omgeving gedeeltelijk gebruikt kan worden. Lantaarnpalen en hekken worden omver gereden door tanks, infanterie kan schuilen in kuilen en in beboste gebieden, en huizen kunnen bezet worden. Wel moet ik meteen erbij vermelden dat Codename: Panzers niet zo realistisch eruit ziet als andere WWII titels. Het doet hier en daar een beetje cartoonish aan, wat misschien nog een overblijfsel is aan het spel Swine.

Omgeving speelt dus een rol de speelbaarheid. Maar hoe zit het met die speelbaarheid? Nou, dat ziet er goed uit. De intelligentie van je computertegenstanders is behoorlijk goed. Deze zal dan ook voorzichting omgaan met zijn troepen, net als jij. Codename: Panzers is namelijk geen spel á la Command & Conquer of Warcraft, je begint met een beperkt aantal eenheden en hiermee zul je de klus moeten klaren. Gelukkig heeft de computer net als jij geen beschikking over het gehele derde Reich leger en is het mogelijk om simpelweg iedere tegenstander uit de weg te ruimen. Zo simpel zal dat echter niet gaan, want ook de computer zal eenheden neerzetten op strategische (knel)punten.

De eenheden die je mag gebruiken zijn overigens ook noemenswaardig. Er zullen meer dan honderd historisch correcte eenheden inzitten. WWII fanaten zullen ze even makkelijk met mij mee kunnen dreunen. Panzers, Tigers, Shermans, PAK’s, MG’s, IL2’s; noem ze maar op. Ja inderdaad, IL2’s. Want als je denkt dat Codename: Panzers zich alleen op het land afspeelt heb je het mis. Zo zijn er meerdere malen luchteenheden (zoals de IL2, maar denk ook aan bommerwerpers als de B17) en ook zee-eenheden zijn zo nu en dan inzetbaar. Denk bijvoorbeeld aan de landing op Omaha beach, die natuurlijk in geen enkel WWII spel mag ontbreken.

Wat overigens ook opmerkelijk is, is dat we in de campagne met drie zijdes aan de slag mogen. We gaan eerst met de Duitse legermacht aan de gang, die richting Rusland blitzen. Eenmaal voor de poorten van Stalingrad nemen de Russen het over en mag je het hele stuk terug naar Duitsland terugwandelen. Eenmaal aangekomen nemen we een duikvlucht naar de kusten van Normandië, alwaar D-day voor de deur staat.

RPG en RTS werken tegenwoordig nauw samen, denk maar eens aan Warcraft III, alwaar je met helden aan de slag mag. Nu heeft Codename: Panzers geen helden, maar kunnen je eenheden wel ervaring opdoen. Tanks rijden immers niet uit zichzelf. Eenheden kunnen uiteindelijk in vier categorieën ervaring opdoen, en afhankelijk van deze atributen presteren ze goed of slecht op het slagveld. Zo zal een eenheid beter in tanks kunnen rijden dan andere, terwijl die weer goed zijn met machinegeweren, om maar een voorbeeld te noemen. Tevens werkt het spel met een hoorsysteem. Al kan je eenheden niet zien, als er bijvoorbeeld een Panzer IV achter een muur rijdt, dan kunnen sommige eenheden het voertuig toch horen.

Codename: Panzers is voor de strategiefanaten dus zeker een titel om in de gaten te houden. In mei komt het spel uit, en tegen die tijd kan je ook een recensie op InsideGamer lezen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • ziet er zeker wel goed uit

  • Ziet er zeker goed uit denk alleen niet dat ik m ga kopen.

  • ik wel hoor

  • Hehe, daar noem je er eentje ja. Maar toch… in de meeste spellen zit het wel hoor. Medal of Honor, Frontline Command, Battlefield, om maar eventjes wat te noemen. En Call of Duty heeft daarvoor in de plaats Stalingrad :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren