1. Fix je Nintendo Switch - De problemen en oplossingen

Fix je Nintendo Switch - De problemen en oplossingen

In de afgelopen dagen heeft de Nintendo Switch al een hoop te voorduren gehad. De anders indrukwekkende hardware kent op sommige gebieden problemen, die variëren van vervelend tot ernstig. Wij zetten ze allemaal op een rijtje en vermelden daarbij hoe je je Switch kunt fixen. Houd er wel rekening mee dat de problemen lang niet voor iedereen gelden.
Nintendo Switch

Krassen op het scherm
Het eerste probleem is een beetje discutabel, omdat het niet op iedereen van toepassing is. Verschillende gebruikers melden namelijk dat de dock krassen maakt langs de randen van het scherm bij het in- en uitschuiven van het apparaat. Net als de PlayStation Vita en de 3DS gebruikt Nintendo plastic om het scherm te beschermen, dat waarschijnlijk niet opgewassen is tegen het plastic aan de binnenkant van de dock. Of dit probleem aan Nintendo ligt is niet duidelijk, aangezien niet iedereen even voorzichtig met zijn spullen omgaat.

Oplossing – Natuurlijk gaan we er vanuit dat men voorzichtig omgaat met hun Switch, maar uiteraard raden we aan het zekere voor het onzekere te nemen. De eerste oplossing is simpelweg een screenprotector aan te brengen. Deze zit vaak inbegrepen bij cases voor de Switch en bedekt ook de randen langs het scherm.

Nintendo Switch

Een andere (goedkopere) oplossing is om een stukje vilt of microfiber aan de binnenkant van de dock te plakken, zodat de Switch er geen contact mee maakt. Let er wel op dat dit aan de voor- en achterkant van de Switch gebeurt, zodat hij niet alsnog tegen de dock wordt gedrukt.

Joy-Cons synchroniseren niet
Een probleem dat al vroeg opdook is dat de Joy-Cons niet synchroniseren wanneer het signaal belemmerd wordt. Wanneer de Joy-Cons niet aan de tablet zijn bevestigd, desynchroniseert vooral de linker-Joy-Con met de console. Dit resulteert in verlies over de besturing van games, waardoor je wel vaarwel kunt zeggen tegen je high-score in koeien melken.

Oplossing – Nintendo heeft in een officiële verklaring gezegd dat de problemen te wijten zijn aan nabije routers en aquaria. Andere storende factoren zijn snoeren en televisies die zich voor de Switch bevinden en Nintendo raadt aan een meter ruimte tussen de Switch en andere draadloze apparaten zoals draadloze printers, koptelefoons en laptops te bewaren.

Nintendo Switch

Gezien het aantal draadloze apparaten in een gemiddeld huishouden zal het lastig zijn om het advies van Nintendo op te volgen. Op Reddit is echter nog een andere oplossing verschenen, maar deze lijkt niet voor iedereen te werken. Verschillende gebruikers melden dat het loskoppelen van de Joy-Cons in het controllers en sensoren-menu in de systeeminstellingen het probleem verhelpt. Hierna zou de tablet opnieuw opgestart moeten worden en zouden de Joy-Cons het bij verschillende gebruikers beter doen. Uiteraard is dit geen garantie dat de oplossing bij iedereen werkt.

Switch zet tv aan
Bij sommige gamers heeft de Switch de eigenschap om bij het neerzetten van de het apparaat in de dock de televisie aan te zetten en naar het juiste HDMI-kanaal over te schaken. Dit kan handig zijn, maar voor velen zal het juist irritatie opwekken.

Oplossing - Het inschakelen overschakelen van de televisie heeft te maken met de ingeschakelde HDMI-CEC. Het uitschakelen van deze instelling zal het probleem moeten verhelpen, maar helaas is dit voor elke tv anders. De voeding of de HDMI-kabel kan ook tijdelijk uit de dock worden gehaald om het te voorkomen, maar dit is uiteraard verre van ideaal.

Nintendo Switch

Zwart/blauw/oranje/flikkerend scherm
Nintendo heeft dit weekend ook een statement gemaakt over problemen met het scherm, dat soms zwart, blauw, oranje wordt of flikkert. Dit heeft verschillende oorzaken, maar het zou kunnen zijn dat het systeem is vastgelopen.

Oplossing – Het is aan te raden de Switch te laten vervangen door de winkel waar hij gekocht is of bij Nintendo zelf. Een truc die altijd het proberen waard is, is het resetten van de console door de power button twaalf seconden in te drukken. Hierna zal de Switch uit moeten schakelen en kan hij weer aangezet worden met een druk op dezelfde knop.

Nintendo Switch

Oplaadproblemen
Nintendo heeft ervoor gekozen het opladen via usb-c te laten verlopen, zodat hij compatible is met veel snoeren. Niet alle adapters en powerbanks kunnen de Switch echter opladen, dus het is zaak om dit in de gaten te houden.

Daarnaast melden veel bezitters dat de Switch niet altijd tot honderd procent wordt opgeladen, maar blijft steken bij de tachtig. Oplossing – Het eerste probleem is eenvoudig op te lossen, namelijk door ervoor te zorgen dat de juiste voeding wordt gebruikt. Voedingen tussen de 5V/1.5A en 15V/2.6A zouden genoeg moeten zijn om de Switch op te laden. Lang niet alle powerbanks zullen binnen dit spectrum vallen, dus is het zaak om te checken of dit wel zo is. Verder zijn powerbanks met een hoge capaciteit en usb-c naar usb-c kabels het meest ideaal.

Nintendo Switch

De oplossing voor het niet volledig opladen van de Switch is nog niet gevonden. Wellicht dat het een ingebouwde veiligheid is om de accu te voorzien van een langere levensduur, net als smartphone-laders die langzamer gaan laden boven de negentig procent.

Schade aan de coating
Tot slot zijn er verschillende berichten opgedoken over schade aan de coating van de Switch door skins. Bij het verwijderen van de opplakbare skins was bij sommige gebruikers daarom schade te zien aan de Joycons en de tablet zelf.

Nintendo Switch

Oplossing – Voor slachtoffers van het probleem is er weinig aan te doen. Ironisch genoeg zou het verholpen kunnen worden door een andere skin over de beschadigde laag te plakken, maar dat zou de Switch enkel verder beschadigen.

Het beste is daarom om geen skins te gebruiken. Fabrikant dbrand heeft alle bestellingen voor Switch-skins al geannuleerd , omdat ze oproepen deze niet te gebruiken.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Als ik dit zo lees ben ik blij dat ik de switch niet bij de launch heb gekocht, wat probleempjes houd je vaak toch wel maar het aantal van problemen lijkt zich hier op te stapelen. Zonde van nintendo, zou toch wel iets beter getest mogen worden.

 • Ja en iPhones buigen.  Heb zelf een switch en een iPhone. De switch heeft geen van bovenstaande problemen en mijn iPhone buigt niet.  Heel knap om krassen te krijgen door je dock( moet je moeite voor doen).  Ook nog geen joy con probleem gehad.

 • Ik ben vooral benieuwd naar de foutmarge. Elk product heeft een foutmarge. Bij ps4 release zaten die onder de 1%. Xbox one zit ook laag, maar ze hebben nooit een percentage vrijgegeven.
  Bij xbox360 was dat bij launch zelfs meer dan 30%. Na een meting van 2 levensjaren was dat met xbox360 23% en bij ps3 10%

 • Inderdaad een cruciaal gegeven dat weggelaten wordt.

 • Slecht nieuws verspreidt zich op internet altijd veel sneller en makkelijker dan goed nieuws. Erg jammer, want tot nu toe ben ik erg tevreden over mijn Nintendo Switch. Ik heb (gelukkig) nog geen last van de tot nu toe bekende defecten.  Kan ook gaan om uitvergrootte incidenten. Iemand beschadigd zijn Switch: "kijk, krassen!". Iemand speelt slecht: "nou, ik vind die besturing echt slecht". Zo zijn er wel meer dingen te bedenken, die mogelijk eerder incidenten zijn, maar waar het internet een gigantisch drama van maakt. Maak een foto of filmpje, plaats het op internet en men spreekt er schande van. Zeker na de Wii U is Nintendo een makkelijk doelwit voor spot. Ook als die niet compleet terecht is…  Als we het hebben over échte problemen, denk ik eerder aan de zwakke lenzen in de eerste Playstation of de 'Red Ring of Death" bij de Xbox 360. Dat waren échte systeembrekers.  Natuurlijk ben je niet blij als je Nintendo Switch tekenen van oververhitting, slecht communicerende Joy-con, krassen, etc. ondervindt. Toch denk ik dat het internet er kampioen in is om dingen op te blazen of dramatiseren. De suggestie wordt gewekt dat dit soort klachten standaard aanwezig zijn. Dat is natuurlijk ook weer niet waar, al kunnen er aanvankelijk wat kinderziektes zijn.

 • Eens! Ik word moe van al die stemmingmakerij

 • Word.

 • Het inschakelen van je tv kan ook uitgezet worden in de switch zelf. Weet de instellingen niet uit mijn hoofd maar het moet makkelijk te vinden zijn bij de instellingen van de switch

 • Kon het zo snel niet vinden, maar tnx!

 • Fix je Nintendo Switch, koop een PS4.

 • Voor nu is dat niet eens zo een slecht advies, zeker met die €188 van laatst.

 • Waar is de slechte woordgrap: Fix je Nintendo door te "Switchen" naar PS4!

 • In de reactie hieronder.

 • Switch je console om nu het nog kan. :p

 • Oke bedankt voor de tips..

 • Ik heb een betere oplossing; Koop de Switch pas in november/december in de feestdagen periode. Kinderziektes verholpen, betere (/leukere) prijs/pakket verhouding en hopelijk betere kwaliteit onderdelen.

 • Dit soort kinderziektes worden niet verholpen. Alles klinkt als hardware problemen (behalve het ophangen van het systeem. Alleen een V2 zou dit kunnen fixen maar die komt niet zolang de voorraad strekt en er niet genoeg onderzoek vanuit nintendo is gedaan. Beste hoop voor een verbeterde versie (mocht ie er ooit komen) zal volgend jaar ergens zijn ben ik bang.

 • Zucht

 • Ik snap dat er wat probleempjes zijn bij een nieuwe console, maar dit soort artikelen zetten de Switch in een heel kwaad daglicht, terwijl de meeste mensen nergens last van hebben.
  Van bovenstaande "problemen" kende ik alleen het Joycon sync. probleem en de krassen op het scherm. Het Joycon sync. probleem is vervelend, maar om hoeveel klachten gaat het? En krassen op het scherm? Kijk even allemaal naar jullie smartphones. NO SHIT…
  Ook gaat het erom hoe je met het apparaat omgaat.  En 'TV zet Switch aan' als "probleem" neerzetten?
  Ff serieus? :')  En nee, ik ontken zeker niet dat er wat probleempjes zijn, maar dit is pure stemmingmakerij en/of opvulling.

 • Straks wordt het nog een probleem dat je überhaupt van console maar handheld kunt switchen…het klopt dat er problemen zijn, maar het is inderdaad niet voor alle systemen zo.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren