1. UEFA Euro 2004

UEFA Euro 2004

Twaalf juni is het zover, dan gaat het Europees Kampioenschap officieel van start met de wedstrijd Portugal – Griekenland. Drie dagen later wacht een confrontatie tussen Duitsland en Nederland. Duurt dit je allemaal te lang, wil je de uitslag van het EK zelf in de hand hebben of wil je het EK keer op keer herspelen, dan is het voetbalspel UEFA Euro 2004 wellicht interessant voor je. Deze verschijnt namelijk al maand vóór het echte spektakel waarop het gebaseerd is.

Grof gezegd zou je kunnen zeggen dat UEFA Euro 2004 een kleine verbetering is ten opzichte van FIFA 2004, maar dan met alle landenteams en dus iets andere toernooiopties. En het lijkt er ook op dat Electronic Arts ook zeker nieuwe dingen gaat proberen. Het lijkt ons echter sterk dat de vele fouten uit FIFA 2004 allemaal hersteld worden.

Het grootste probleem met FIFA 2004 was de gebrekkige vrijheid in je acties. Vanaf het middenveld kon je met je speler een stukje doorlopen totdat je een muur van verdedigers tegenkwam. Dan kon je een paar dingen doen; geforceerd overspelen, schieten of Off The Ball proberen. Dat laatste was echter te complex voor woorden, en het lijkt er ook op dat deze optie niet in UEFA Euro 2004 zit. Overigens was schieten de beste oplossing, want bijna alle ballen door het midden waren zelfs voor de meest gelouterde doelmannen onhoudbaar. En als je het over problemen met FIFA 2004 hebt, dan horen daar de identieke doelpunten ook zeker bij. Op een gegeven moment wist je gewoon hoe die bal erin zou gaan, met een corner, vrije trap of alleen voor de keeper; bijna altijd viel die bal hetzelfde binnen. Wij betwijfelen of dit probleem wordt verholpen in UEFA Euro 2004. Misschien is het beter om eens te kijken wat voor nieuwe positieve dingen dit voetbalspel te bieden heeft.

Nieuwe mogelijkheden qua speelbaarheid

Goed om te weten is dat er weldegelijk nieuwe dingen aan de speelbaarheid zijn toegevoegd. Zo zijn er tien splinternieuwe acties mogelijk, zoals sleepbewegingen, overstapjes en zelfs poorten. Stervoetballers als Zidane en Figo kunnen extra unieke acties, maar het succes hiervan hangt af van de sterkte van de verdediger en van de timing. Het is te hopen dat verdedigers nu wél een keer voorbij te spelen zijn, maar het ziet er gelukkig wel naar uit.

Steekpasses over de grond of met een lob over de verdediging in de vrije ruimte is nu ook mogelijk, evenals een geheel nieuwe actie; het schijnschot waarmee je verwarring zaait en de bal toch in het bezit houdt. Verder keert het wonderschone stiftballetje ook terug, die je zowel binnen als buiten het strafschopgebied kunt gebruiken. Electronic Arts heeft het ook over een nieuwe voorzettechniek, maar dat lijkt op het eerste gezicht niets nieuws. Wél nieuw is de mogelijkheid om door middel van een vroege voorzet de bal vanaf elke willekeurige plek voor de pot te gooien. Handig als je in de laatste secondes van de wedstrijd snakt naar een doelpunt. Deze voorzetten zijn onder andere af te maken met nieuwe spectaculaire acties als omhalen en zweefkopballen. Al deze nieuwe acties klinken op papier redelijk fris, en het enige dat eigenlijk nog mist is de knop voor een schwalbe. We zijn tenslotte toch ook een keer Duitsland.

Nieuwe speltypen

Bij FIFA 2004 waren de mogelijkheden tot het opzetten van een toernooi gebrekkig, UEFA Euro 2004 belooft echter meer opties te bieden. De hoofdoptie is uiteraard het doorlopen van het EK, ditmaal inclusief kwalificaties als je dat wil. Er is dus nog hoop voor de Belgen onder ons. Positieve consequentie hiervan is dus wel dat er de keuze is uit 51 Europese landen met alle namen en gezichten, op die van Oranje na dan. Hierbij lijkt de KNVB in de weg te zitten en dat is een dikke domper.

Terug naar de speltypen, want dat beperkt zich zeker niet tot het EK alleen. Een toernooi opzetten is namelijk ook mogelijk, waarbij je helemaal zelf de structuur en grootte kunt bepalen: een gewone competitie, of bijvoorbeeld eerst een pouleronde met daarna het knock-outsysteem, inclusief of exclusief returnwedstrijd, enzovoort. Situatiemaker is geheel nieuw, hierin kun je een situatie creëren (gele/rode kaarten, aantal resterende minuten, score) en zomaar in de wedstrijd stappen. Heel erg positief is ook dat het spelvorm strafschoppen nemen ook is teruggekeerd. Weer een andere spelvorm stelt je in staat om thuis en uit tegen een team te spelen, een gewone knock-out wedstrijd dus. Tot slot kun je met een speltype je droomselectie creëren met zestien Europese topspelers naar keuze, waarna je vriendschappelijk een duel aangaat. Opties als een vriendschappelijke wedstrijd en meerspeler opties spreken natuurlijk voor zich. Al met al een gevarieerd aanbod speltypen.

Meer nieuws?

Naast deze verassende nieuwe opties pronkt Electronic Arts met het moraalsysteem: gebeurtenissen in het toernooi zorgen voor een positief of negatief moreel. Logisch is dat het moreel van een speler positief wordt bij veel winst, maar minder voor de hand liggend is het negatieve moreel wanneer bijvoorbeeld een sterspeler een rode kaart krijgt. De kwaliteit van een speler daalt of stijgt nadrukkelijk aan de hand van dit moraal; een innovatief idee en we zijn zeker benieuwd hoe dit uitpakt. Deze cijfers, uiteraard ook van conditie, schorsingen, enzovoort, worden overigens overzichtelijk gepresenteerd in het scherm teamnieuws.

Concluderend kunnen we zeggen dat Electronic Arts met hernieuwde speelbaarheid en speltypen weldegelijk probeert vernieuwend te zijn ten opzichte van FIFA 2004. Ook het moraalsysteem klinkt ons innovatief in de oren. Vooraf lijkt de afwezigheid van echte spelersnamen van Oranje in ieder geval al een dik minpunt. Voor de rest zullen we over een kleine maand weten hoe dit voetbalspel daadwerkelijk speelt. En over tweeënhalve maand weten we wie Europees kampioen is.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • een 8 voor het spel zelf… 7 punten aftrek voor het ontbreken van oranje, want wtf is een EK spel nou waard zonder dat je oranje met de originele namen kan spelen?

 • een heel vet spel. dan mmoet je bij de knvb wezen.

 • Volgens mij zit de KNVB nooit zo tegen, maar zijn het die voetbalmakelaars in Nederland. Al die voetballers worden aangepraat dat ze hun huid (portretrecht) duur moeten verkopen. Had ik keertje gehoord bij Voetbal Insite of zo'n programma.

 • Hoe verklaar je dan dat diezelfde spelers er wel met hun club inzitten? Bovendien zijn er heel wat spelers die zelf de PS2 ofzo meenemen en een potje fifa spelen…

 • Volgens mij zijn er maar iets van drie Nederlandse teams in FIFA 2004, dus zoveel Nederlandse spelers zijn dat niet. En dat ze zelf ook een PlayStation 2 hebben voor hun kinderen is natuurlijk een drogreden van jewelste.  In vorige delen kon je bijvoorbeeld ook niet met Ronaldo spelen, omdat hij te veel geld vroeg. Nederlanders letten nu eenmaal erg op de centen.  Maar volgens mij was het een interview met die voetbalmakelaar die oa. de gebroeders de Boer onder de hoede heeft. Als iemand zijn naam weet :).


 • Wie wil er nou Duitsland zijn? Wie wil er uberhaupt die spel kopen.. zonder het "echte" Nederlands elftal is er niks aan. Ik wacht wel op Fifa 2005. Hopen dat dat weer wel iets voorsteld. FC Den Bosch erin (H)

 • rob jansen

 • Tuurlijk is het jammer van Oranje er niet in zit, maar voor de PC versie is hier binnen no-time een patch voor hoor…

 • Daar heb ik nooit last van want ik interesseer me niet in voetbal :p

 • megaman, alle eredivisieclubs zitten in mijn exemplaar van FIFA 2004.  de knvb zijn gewoon uitzuigers volgens mij!

 • Reactie van Megaman geplaatst op 13 april 2004 09:36

  Volgens mij zijn er maar iets van drie Nederlandse teams in FIFA 2004, dus zoveel Nederlandse spelers zijn dat niet. En dat ze zelf ook een PlayStation 2 hebben voor hun kinderen is natuurlijk een drogreden van jewelste.  In vorige delen kon je bijvoorbeeld ook niet met Ronaldo spelen, omdat hij te veel geld vroeg. Nederlanders letten nu eenmaal erg op de centen.  Maar volgens mij was het een interview met die voetbalmakelaar die oa. de gebroeders de Boer onder de hoede heeft. Als iemand zijn naam weet :).

  Dat is die ouwe jood , die man is echt een kakkerlak .

  Zitten die zogenaamde rode duivels er niet in ? :) Gasten zijn gewoon te slecht . • rob jansen idd. Vervelend mannetje.

 • Een moraalsysteem zit toch al jaren in ISS en PES/WE??

 • Misschien, dit zal echter wel een tikkeltje anders uitgewerkt zijn.

 • Niet voor de Xbox. Een leuk tussendoortje tot PES dat pas aan het einde van dit jaar verkrijgbaar is. Bovendien is een FIFA spel (of spin-off) altijd wel tof in de multiplayer. En World Cup '98 was ook tof. Dus waarom deze niet :).

 • Het is gewoon lomp dat Oranje er niet bijzit. In FIFA 2004 zaten namelijk wél alle Nederlandse eredivisieclubs. Erg jammer gewoon.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren