1. Mario Kart 8 Deluxe review – De beste Mario Kart ooit

Mario Kart 8 Deluxe review – De beste Mario Kart ooit

Drie jaar geleden verscheen op Wii U een game die het tij voor de matig verkopende console even leek te keren. Mario Kart 8 had het namelijk allemaal mee. Niet alleen was het de eerste game in de reeks die in high definition speelbaar was, het was vooral het meest uitgebreide en meest fantastisch spelende deel tot dan toe. Dat was alleen niet genoeg om van Wii U een verkoopsucces te maken, maar Mario Kart 8 krijgt een tweede kans op het nieuwst stukje hardware van Nintendo.Mario Kart 8 Deluxe op Switch is grotendeels dezelfde game met dezelfde duizelingwekkende banen. Alles wat deze racegame al zo goed wist te maken is zo goed als onaangetast inbegrepen in dit pakket. De resolutie is iets hoger en de framerate wat beter wanneer je in splitscreen speelt, maar veel nieuws kom je op technisch gebied verder niet tegen.
Mario Kart 8 Deluxe

Kleine verbeteringen

Echt noodzakelijk voelt dat ook niet want Mario Kart 8 is nog steeds zo verschrikkelijk goed dat enorme verbeteringen niet eens echt nodig zijn. Kleine toevoegingen zijn er echter wel op het gebied van gameplay. Je kunt nu twee items tegelijk oppakken, Fire Hopping is gelukkig uit de game gehaald en in bochten kun je nu net zo lang driften totdat er roze vonken van de wielen afslaan. Hierdoor ga je buiten de bocht net weer ietsje sneller.

Er zijn in Deluxe ook een paar personages toegevoegd. Opvallende afwezigen King Boo, Koopa Troopa, Dry Bones en Bowser Junior maken bijvoorbeeld hun entree. Iets verrassender zijn de Squid Kids uit Splatoon, die ook een nieuw voertuigen met zich meebrengen. Ze passen prima tussen de toch al behoorlijk uitgebreide cast van onder andere Link uit the Legend of Zelda en Isabelle uit Animal Crossing.

Grote verbeteringen

De nieuwe personages en de nieuwe karts zijn leuk, maar de grootste en meest noemenswaardige toevoeging zit hem in de Battle modus. Mario Kart 8 op Wii U laat je de inmiddels klassieke ballongevechten spelen op de standaard racebanen en dat was geen succes. Deluxe keert terug naar de basis met acht speciale tracks die specifiek bedoeld zijn voor deze speelstand. Een paar daarvan kunnen je bekend voorkomen (Wuhu Village uit Mario Kart 7 en Battle Course 1 uit Super Mario Kart), maar er valt ook heel wat nieuws in te ontdekken. Een aantal van deze banen heeft bijvoorbeeld zero-gravity gedeeltes waardoor je schuin of helemaal ondersteboven op het parcours rijdt.

Battle is bovendien uitgebreider dan ooit en verder dan alleen elkaars ballonen lekprikken. Er zijn in totaal vijf verschillende speelstanden die stuk voor stuk nieuw leven in deze modus blazen. In de arena’s rondrijden en elkaar items ontwijken is nog steeds de hoofdzaak, maar kleine verschillen zorgen ervoor dat al dat ze allemaal op andere manieren leuk zijn.

Mario Kart 8 Deluxe

Battle Royale

Neem bijvoorbeeld (mijn persoonlijk favoriet) Shine Thief waarin het draait om de speler die twintig lange secondes de Shine kan vasthouden. Wordt de racer geraakt dan komt de Shine weer vrij en kan de glimmende zon door een andere coureur opgepakt worden. Coin Runners heeft wel iets van deze modus weg. Hierin is het namelijk de bedoeling om zoveel mogelijk muntjes te verzamelen die in de arena verspreid liggen. Met hoeveel munten andere spelers rondrijden is voor iedereen te zien, waardoor rijke spelers ineens belangrijke doelwitten worden om te bestelen.

Minstens zo leuk is Bomb-omb Blast, waarin alle items worden vervangen door bommen. Door deze explosieven in de rondte te gooien of door ze stilletjes achter je neer te leggen moet je zoveel mogelijk tegenstanders uitschakelen. Minstens zo chaotisch is Renegade Roundup. In deze variant van cops & robbers is de ene helft van de spelers een agent met een happende piranhaplant voorop zijn of haar kart, en de andere helft een voortvluchtige. Wie wordt gehapt door de plant belandt in een kooi die boven de arena hangt. Het spel is daarmee nog niet gespeeld, want als het team van boeven over de knop onder de kooi rijdt worden alle gevangen bevrijdt en begint het kat-en-muisspel weer helemaal opnieuw.

Mario Kart 8 Deluxe

Battle Beperkt

De aandacht en moeite die is gestoken in de Battle Mode maakt het opnieuw kopen van Mario Kart 8 eigenlijk al waard, maar helemaal perfect is de modus nog niet helemaal. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om deze speelstand zonder de computer te spelen als je lokaal speelt. De arena’s zijn bovendien zo groots opgezet dat het met minder deelnemers vooral een zoektocht naar doelwitten zou zijn. Ook iets uitgebreidere opties om het spel naar je smaak aan te passen ontbreken. Spelers bij wie iedere ballon lek is geprikt krijgen bijvoorbeeld drie nieuwe ballonen en enkel wat strafpunten waarna ze weer mee mogen doen. Het zou een welkome toevoeging zijn om de oude regel te hanteren waarin je helemaal uit het spel ligt wanneer je zonder ballonen komt te zitten.

Waar is Blockfort?

Misschien wel de meest legendarische arena van Mario Kart’s Battle Mode is Blockfort uit Mario Kart 64. Deze symmetrische map bestaande uit vier blokkentorens met smalle verbindingsbruggetjes was een vast onderdeel van menig avond Mario Kart. Hij ontbreekt alleen in de Battle Mode van Deluxe. Mocht er dus nog downloadable content voor deze uitvoering van Mario Kart 8 komen, laat het dan alsjeblieft Block Fort zijn.

Het lijkt een kleine knieval om het spel voor een zo’n breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Een Balloon Battle kan tenslotte best lang duren en als je vroeg uitvalt is er weinig aan. Andere manieren om Mario Kart 8 Deluxe voor iedereen leuk te maken zijn een stuk geslaagder. Zo is er de Smart Steering-optie die beginnende racers assisteert in bochten. Een 150cc race ga je hiermee absoluut niet winnen, maar het is een goede manier om jonge of juist hele oude spelers een kans te geven om op de behoorlijk bochtige banen te blijven zonder constant de afgrond in te vallen.

Enorm veel raceplezier

at die parcours soms behoorlijk wild kunnen worden is inmiddels geen verrassing meer. De in totaal 48 banen zorgen voor behoorlijk wat gerace te land, ter zee en in de lucht. Zwaartekracht is daarbij iets waar je maar nauwelijks rekening mee hoeft te houden. Iedere kart transformeert automatisch in een zweefmobiel of duikboot om de race voort te zetten. Het niveau van zowel de compleet nieuwe banen of de nieuwe uitvoeringen van klassiekers uit eerdere games is zo verschrikkelijk hoog dat er eigenlijk geen missers tussen zitten. Het is alleen een beetje jammer dat al die tracks al in de Wii U-versie speelbaar zijn en dat er voor deze Deluxe-versie op dit gebied niets nieuws is toegevoegd.

Mario Kart 8 Deluxe

Dat is jammer, maar Mario Kart 8 is nog steeds fantastisch en het blijft in alle waarschijnlijkheid ook nog een game die je over jaren nog speelt. Online of met vrienden is de lol namelijk zo goed als oneindig. Het spel is bovendien met verschillende combinaties van controllers te spelen, waardoor je net zo makkelijk naar de eerste plaats racet met een enkele Joy-Con als met de pro controller. Splitscreen is voor de multiplayer niet eens noodzakelijk. Lokaal kun je tegen iemand anders met een Switch en de game spelen en online rijdt het spel ook prima weg. Voor die laatste optie moet je alleen wel Nintendo’s ietwat achterhaalde online-systeem zonder invites voor vrienden of party chat doorstaan.

Mario Kart 8 Deluxe is vanaf 28 april beschikbaar voor Nintendo Switch.

Conclusie en beoordeling

Mario Kart 8 Deluxe is simpelweg de beste Mario Kart ooit. De game ziet er op Switch net iets beter uit, speelt iets fijner en is dankzij de uitstekende Battle Mode het complete pakket dat het spel op de Wii U nét niet is. Kleine toevoegingen zoals de nieuwe personages, de extra drift en de opties voor beginnende spelers zijn daarbij net die fijne extra’s die ervoor zorgen dat Mario Kart 8 opnieuw voor jong en oud een aanrader is.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Zelfde geniale game als drie jaar geleden
 • Subtiele kleine verbeteringen
 • Nieuwe personages
 • Battle Mode is een enorme verbetering
 • Minpunten
 • Geen nieuwe racebanen
 • Iets meer opties voor Battle Mode waren welkom geweest

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Deze komt zeker in huis! Zodra m'n Switch een keer binnen is…

 • Afgelopen vrijdag was hij even volop te bestellen.. mischien tip om even rond te kijken..

 • lol, dat stukje over Blockfort. Dat is precies hoe ik er over denk.
  Mario Kart 64 is nog steeds de "partygame" die we met z'n 4en nog wel eens spelen in battle mode en uitsluitend in de Blockfort arena.  Please Nintendo breng die ook weer terug als DLC!

 • #BringBackBlockFort

 • Dat zou fantastisch zijn! Tis voor mij ook nog steeds de beste baan die er ooit was, #bringbackblockfort!! :)

 • Helaas is de game gewoon full price dat is waar het bij mij zeer doet, beetje 90% van je content herkauwen en er lekker de volle mep voor vragen.  Tevens mogen we er wat mij betreft vanuit gaan dat games alsmaar beter worden naarmate de techniek verbeterd mede daardoor vind ik bovenstaande pluspunt: Zelfde geniale game als drie jaar geleden. Meer als een minpunt overkomen.  Al met al een heel goede/leuke game die te duur is en toch gekocht gaat worden vanwege een gebrek aan games op de switch.  Overigens is mijn favoriete Mario kart aller tijden Double Dash.

 • Games worden beter naarmate de techniek verbeterd ?  Mooier wel. Beter…ligt aan de ontwikkelaar.Volgens mij komt er nog genoeg stront uit met tegenwoordige techniek. • Uh ja daar ben ik het ook niet mee eens. Zoveel verschil is er nu ook weer niet tussen een game van nu en eentje van drie jaar geleden.  Mario Kart 8 Deluxe is overigens de beste Mario Kart ooit.

 • 'Mooier wel. Beter…ligt aan de ontwikkelaar.Volgens mij komt er nog genoeg stront uit met tegenwoordige techniek.'  Ik zeg nergens dat die techniek een garantie is voor geniale games maar dat was het met die oude techniek ook niet! We kunnen toch wel feitelijk vast stellen dat de vooruitgang een rekenkracht van gaming consoles en PC's ons nieuwe games en ervaring hebben gebracht die voorheen onmogelijk waren… het feit dat mario kart niets van dit alles doet en daar ook nog voor beloond lijkt te worden in deze review vind ik merkwaardig.  'Zoveel verschil is er nu ook weer niet tussen een game van nu en eentje van drie jaar geleden.'  Vind ik wel, je ziet ook dat developers deze generatie consoles onder de knie krijgen een steeds betere games weten af te leveren de vooruitgang lijkt wel iets te stagneren dit vooral omdat console generaties langer lijken te duren iets wat nu misschien weer opgeheven gaat worden door PS4Pro/Scorpio.  Overigens is Mario Kart Double Dash de beste mario kart ooit die heeft namelijk de Block City map. • Block Fort zit niet in Double Dash.

 • Block city staat er ook.

 • Block City is geen Block Fort

 • Klopt… maar een stad is beter als een fort wat mij betreft.

 • Block city vind je serieus beter dan Block fort? Heb je Block fort wel gespeeld op de n64 extace met zn 4en?!? Volgens mij hou je jezelf voor de gek nu ;)

 • Ik heb beide erg veel gespeeld Double Deck was mijn favoriete Mario kart 64 map.

 • @Extace
  Uhm ok. Volgens mij zeg ik ook niet *geniale* maargoed.  Mare wil je jou *mening* niet als feit door iedereen zen stront duwen ? Dat zou wat plezierig discussieren zijn.

 • 'Uhm ok. Volgens mij zeg ik ook niet *geniale* maargoed.'  Maak daar dan goede van ook daar is het geen garantie voor:), over 100 jaar met veel betere techniek zullen er nog steeds kut games gemaakt worden.  'Mare wil je jou *mening* niet als feit door iedereen zen stront duwen ? Dat zou wat plezierig discussieren zijn.'  Waar doe ik dat precies?  Als je doelt op: Overigens is Mario Kart Double Dash de beste mario kart ooit waarom bekritiseer je thijs dan ook niet even die dat precies een post boven mij ook doet? Juist ja omdat je altijd loopt te haten op mijncomments en nu bewijst een enorme hypocriet te zijn.  Tevens snapt iedereen met een beetje verstand dat als thijs of ik zeg dat Game A het best is aller tijden dat je zo'n 'feit' met een korrel zout moet nemen. Mensen hoeven echt niet elke zin te beginnen met 'naar mijn mening' of 'ik vind dat'…

 • Uhm nu ? *leest verder* en iemands ego is weer gekrenkt.

 • Riiight…

 • Ik snap die hele hype rond Mario Kart niet. Toen ik nog 10 jaar was, toen vond ik dit leuk. Of het moet met vrienden tijdens een vriendenweekend zijn. Voor de rest snap ik niet waarom mensen altijd lyrisch zijn over games zoals deze.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren