1. Update - De beste tien games voor Nintendo Switch

Update - De beste tien games voor Nintendo Switch

Heb je een Switch, maar weet je niet wat je erop moet spelen? Dan is deze lijst voor jou. Wij zetten de tien beste Switch-games op een rijtje.

Nintendo Switch startte met een aantal aardige games rondom een meesterlijke The Legend of Zelda. Nintendo beloofde echter rap te volgen met een vaste stroom aan topgames, en tot nu toe kunnen we stellen dat het bedrijf hierin is geslaagd. Meer dan een jaar na lancering van het apparaat is het aantal goede titels dat beschikbaar is voor Nintendo switch behoorlijk opgelopen.

Veel van de onderstaande games zijn namelijk nieuw en bevatten die unieke Nintendo-eigenschappen waar gamers dol op zijn. Dat gezegd hebbende zijn er ook veel titels op de console verschenen die slechts remasters zijn, maar toch onmisbare games zijn voor Nintendo’s wonderlijke console/handheld-hybride. In dit artikel houden we bij wat de beste tien games zijn voor de Switch.

Enkele titels die de lijst net niet haalden zijn: Stardew Valley, Kirby Star Allies, Minecraft, The Binding of Isaac Afterbirth++, Arms, Snipperclips, Shovel Knight, Owlboy, Xenoblade Chronicles 2 en Steamworld Dig 2.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Het is onderhand wel duidelijk: Breath of the Wild is een uitzonderlijk goede game. Nog nooit gaf een game spelers zoveel vrijheid om te gaan en staan waar ze willen en het feit dat de wetten van de natuur áltijd gelden is een wereldprestatie. Daarnaast is de wereld ontzettend goed gevuld met knusse dorpjes, overweldigende woestenijen en tempels met meer oplossingen dan een speler zich kan bedenken.

De omgevingen zijn gevarieerder dan ooit tevoren en nodigen uit om te ontdekken. Hyrule zit vol geheimen en gevaar, en de afwezigheid van een soundtrack terwijl je de wildernis verkent doet de subtitel van de game des te meer eer aan. Het gevechtssysteem voelt verrassend fris en door de verbeterde physics-engine zijn er talloze manieren om vijanden een kopje kleiner te maken. The Legend of Zelda: Breath of the Wild is een onvergetelijke reis en een moderne klassieker. Lees meer in de review.

Zelda: Breath of the Wild

Mario Tennis Aces

Mario Tennis is helemaal terug op de Nintendo Switch in de vorm van Mario Tennis Aces. Niet alleen speelt Aces ontzettend lekker, maar ook zorgen nieuwe bewegingen ervoor dat potjes tennis strategischer zijn dan ooit. Helaas komt dit niet helemaal uit de verf in de repetitieve en pittige Adventure-modus, maar de eindbaasgevechten zijn bijna puzzels op zich. Online zorgen de nieuwe mechanieken voor ontzettend spannende wedstrijden en ook lokaal is het een fantastische game voor feesten en partijen. Nintendo belooft zelfs maandelijkse toernooien waarin je nieuwe personages kunt vrijspelen. Ben je op zoek naar een leuke Mario-sportgame? Zoek dan niet verder.

Tennisfan Dennis zegt in zijn review: “Als je weer snakt naar een lekker potje balletjes meppen dan is Mario Tennis Aces toch wel dé game om aan te schaffen. Zeker als je daarnaast ook een toffe partygame zoekt. De Adventure-modus is nogal repetitief en soms frustrerend pittig, maar nu je ook online kan spelen, ga je je hier prima uren mee vermaken.”

Mario Tennis Aces

Mario Kart 8 Deluxe

Over Mario Kart 8 is iedereen het sinds de oorspronkelijke release op de Wii U eigenlijk al eens: dit is een game van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De 32 originele tracks zijn goed gebalanceerd, de game barst van de kleurrijke personages en grafisch is het ook nog eens een hoogvlieger. Voor de Switch weet Nintendo zichzelf nog nét te overtreffen. Deze Deluxe-editie bevat tevens de zestien tracks die voorheen alleen beschikbaar waren als downloadbare content op de Wii U, alle personages uit die dlc-pakketten waaronder Link en een rits aan nieuwe personages zoals de Inkling Boy en Girl uit Splatoon.

Daarnaast wordt het grote gemis van een fatsoenlijke Battle Mode helemaal goedgemaakt door een volwaardige versie met zeven klassieke en nieuwe tracks terug te brengen. Zowel de oude modi als de nieuwe Renegade Roundup-modus zijn genieten in split-screen, maar de toevoeging van online is ook een welkome feature. Het hele pakket maakt Mario Kart 8 Deluxe een essentiële Nintendo Switch-game. Thijs noemde het in zijn review zelfs de beste Mario Kart ooit.

Mario Kart 8 Deluxe

Celeste

Celeste is een platformer in de stijl van Super Meat Boy, maar overtreft deze game op alle fronten. Weinig titels komen ook maar in de buurt van het waanzinnige leveldesign dat spelers uitdaagt om alles uit hun vingers te halen. Niet door het erin te wrijven als ze voor de duizendste keer sterven, maar juist op uitzonderlijk positieve en aanmoedigende wijze. Ondanks de simpele besturing is de leercurve van Celeste is bijzonder stijl, waardoor je na twee minuten falen jezelf expert waant van een van de vele kamers. De gameplay gaat gepaard met een bijzonder verhaal over Madeline, die zo haar serieuze redenen heeft om de berg Celeste te beklimmen, wat briljant wordt verweven in de gameplay. Daar bovenop komt de fantastische, avontuurlijke soundtrack, die deze kleine titel oh zo groot maakt.

In zijn recensie concludeert Thijs: “Celeste is een uitstekende platformer die met strakke gameplay, een leuke verhaallijn en heel erg veel duizelingwekkend uitdagende levels van geen ophouden weet. De hoge moeilijkheidsgraad zit het speelplezier niet in de weg omdat Celeste je allerlei handvatten geeft om de gameplay steeds meer onder controle te krijgen. Een mooi gebaar naar iedereen die liever niet honderden keren het loodje legt om een level te halen, maar voor wie daar wel plezier uithaalt is Celeste gewoon een absolute must.”

Celeste

Splatoon 2

Splatoon 2 is de meest recente Nintendo Switch game, die stiekem ook een beetje aanvoelt als een remaster van de Wii U-hit. Toch is de game veel meer dan een nieuw likje verf, omdat er wordt voortgebouwd op de ijzersterke fundering van het eerste deel. De iets uitgebreidere singleplayer kent weer leuke eindbaasgevechten, maar uiteindelijk gaat het allemaal om de multiplayer. In de multiplayer moeten twee teams van inklings zo veel mogelijk territorium afbakenen door als een malle verf te spuiten, en elke vijand te splatten. Splatoon is daarmee een ontzettend strategische game, die met nieuwe wapens en superaanvallen alleen maar complexer wordt.

De grootste toevoeging aan de game is de Salmon, een co-op modus waarin vier spelers golfen van kwaadaardige zalm moeten afslaan. De twist is echter dat spelers binnen de tijd visseneieren naar hun mand moeten brengen, wat de boel behoorlijk uitdagend kan maken. Helaas is de Salmon Run enkel tijdens bepaalde uren speelbaar, vergelijkbaar met het maprotatiesysteem van de multiplayer. Deze kleine pinpuntjes doen een beetje af aan de geweldige gameplay en stijl van de game, maar het blijft een titel die je als Switch-bezitter zeker moet proberen. Lees hier de review voor meer.

Splatoon 2: Octo Expansion

Super Smash Bros. Ultimate

Iedereen is erbij! Deze nieuwe versie van de klassieke brawler is eindelijk naar de Nintendo Switch gekomen. Het is niet voor niets de ultieme Super Smash Bros.-game ooit, want elke vechter uit voorgaande Super Smash-games is van de partij. Met in totaal van 74 uiteenlopende personages is dit knokfestijn het grootste roster ooit.

De kwaliteit van Super Smash Bros. Ultimate valt niet te ontkennen. Met een compleet onoverzichtelijk, maar fantastisch aanbod van tientallen vechters, stages en aanvallen heeft Nintendo zichzelf overtroffen. De game is wat sneller geworden en is de perfecte mix van gezellig met vrienden een potje vechten en competitief spelen. Nieuwe features als Spirits, Stage Morph en World of Light zijn ook een toffe aanvulling op de game waardoor je nog maanden zoet bent met de game. Super Smash Bros. Ultimate mag wat ons betreft daarom niet ontbreken in je collectie.

In de review van Thijs spreekt hij over hoe deze Super Smash Bros.-game moeilijk te overtreffen is en gaf hem dan ook een 9,5 als eindcijfer. “De hoeveelheid terugkerende figuren, aanpassingen aan veteranen en met liefde gerepresenteerde nieuwkomers is niets minder dan bewonderingswaardig. World of Light is ondertussen precies de gigantisch uitgebreide singleplayer die nog aan dit pakket ontbrak. Het is daardoor moeilijk te bedenken hoe deze game ooit nog door een vervolg overtroffen wordt.

super smash

Super Mario Odyssey

Deze lijst zou niet compleet zou als Super Mario Odyssey er niet tussen zou staan. Hoewel er nog enigszins wordt geharreward over het feit of het nou wel of niet de Game of the Year is (Zelda gooide natuurlijk ook hoge ogen), is het zonder enige twijfel dé titel dit je moet hebben als je een Nintendo Switch hebt.

De prachtige en heerlijk kleurrijke game voelt als een oude vertrouwe Mario-game, maar biedt ook zoveel leuke nieuwe dingen. Natuurlijk is de toevoeging van Cappy daar één van. Met het pratende petje kan je de leukste dingen en andere voorwerpen en wezens overnemen wat een hoop nieuwe gameplay toevoegt.

Zoals vanouds zijn ook de werelden weer verbluffende mooi en uitdagend en hoewel in eerste instantie New Donk City een beetje ‘niet-Mario’ aanvoelde in het begin dat we het in trailers zagen, zijn onze kopzorgen daarover compleet verdwenen. Het is dus niet gek dat onze Thijs deze game een 9,5 gaf.

Hollow Knight

Een van de beste pc-games van 2017 is eindelijk verschenen op de Nintendo Switch. Hoewel er een hoop Metroidvania’s op het platform te vinden zijn, spant Hollow Knight absoluut de kroon. De op het eerste oog schattige wereld is bewoond door wanhopige insecten die met weemoed terugdenken aan het ooit zo welvarende koninkrijk Hallownest. Dit geeft de wereld van Hollow Knight een zekere diepgang en coherentie die je niet verwacht bij een tweedimensionale game.

De gameplay van Hollow Knight is bikkelhard. Reguliere vijanden maken onverwachte bewegingen en een handvol baasgevechten biedt een behoorlijke uitdaging. Eenmaal gestorven moeten spelers ook nog eens hun ziel en de valuta Geo terughalen, waardoor elk gevecht een alles op het spel zet. Gelukkig is de besturing ontzettend strak en is de game zo ontworpen dat spelers vele paden kunnen verkennen en dus nooit echt vast zitten. De game is wellicht zelfs de meest uitgebreide Metroidvania ooit, met talloze verborgen gebieden om te verkennen. Ben je op zoek naar een pittig en sfeervol avontuur op de Nintendo Switch, dan is Hollow Knight dé game.

Hollow Knight

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Tropical Freeze is terug op de Nintendo Switch, ditmaal met Funkey Kong-modus voor spelers die moedeloos worden van de uitdaging die de game biedt. Toch raden we aan de standaardmodus met Donkey Kong en zijn vrienden te proberen, want de variatie en het ontwerp van de levels is van het hoogste niveau. De aap slingert aan lianen, berijdt neushorns, bestuurt vliegtuigen en wordt regelmatig uit kanonnen geschoten. Tropical Freeze vereist hierdoor een uitstekend reactievermogen terwijl je door de uitstekend ontworpen levels springt. Al met al is Donkey Kong Tropical Freeze een prachtplatformer, zo concludeert ook bas in zijn recensie:

“Heb je de Wii U-versie aan je voorbij laten gaan? Dan is dit een ideaal moment om deze game alsnog in huis te halen. Het origineel is een zeer ondergewaardeerde platformer, en het spel is in de afgelopen vier jaar prima oud geworden. De oplopende moeilijkheidsgraad zal sommigen afschrikken, maar wie wel van een kleine uitdaging houdt kan hier urenlang plezier vinden.”

Mario+Rabbids: Kingdom Battle

Deze game, ontwikkeld door Ubisoft met toestemming van Nintendo, combineert de beroemde Mario-personages met de Rabbids van Ubisoft. Deze Rabbids, vooral bekend van talloze games die vol zitten met mini-games, zetten Mario in een volledig nieuw daglicht. De keuze van het spelgenre turn-based stratgie-rpg is opvallend hier, want het is niet bepaald het soort spel wat mensen verwachten wanneer ze de naam Mario horen. Desalniettemin heeft dit personage bewezen dat hij in veel verschillende soorten games een held kan zijn en dat Mario behoorlijk veelzijdig is. Mario + Rabbids: Battle Kingdom is een schaakspel in de zin dat het spel om tactische inzichtigen van de speler vraagt.

Dennis Mons, die de game beoordeelde met een 9-, schreef daarbij: "Maar los van de enorme strategische diepgang heeft ook het guitige voorkomen van de game een enorme aantrekkingskracht. Wellicht dat het mensen toch overtuigt om ‘m te proberen, ook al hebben ze in eerste instantie niet echt iets met het genre. Het zit zo: Mario + Rabbids voelt als een échte Mario-game. De look, feel, geluiden en muziek; het klopt als een bus en Ubisoft is overduidelijk zorgvuldig te werk gegaan met de IP." Een spel voor iedereen dus en een goed voorbeeld van een game die nog wel eens een waardige titel zou kunnen zijn voor een nieuwe Mario spin-off reeks.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Zijn dit niet zo'n beetje alle games die verkrijgbaar zijn?

 • Check de Switch eShop maar eens. ;)

 • Oké, er is dus wel veel meer te krijgen. Het was een oprechte vraag.
  Heb zelf geen Switch, dus volg het niet zo.

 • 94 games. Maar moet eerlijk zijn dat er zeker 27 neogeo games op staan.

 • Die NeoGeo meuk mag er snel uit, wat mij betreft!
  Maar mijn antwoord was verder ook niet lullig bedoeld ofzo hoor, haha. ;P

 • Ah Neo Geo is op zich wel tof toch? Neem aan dat bij 97 nog geen VC zit right? Speel Zelda nu op de WiiU, dus heb nog weinig reden om een Switch te kopen, maar het jeukt wel. Vind het apparaat verder echt tof. Wellicht wanneer Skyrim straks komt. On the go zo'n game spelen lijkt me wel wat. Uiteindelijk speel je waarschijnlijk toch het meeste op de bank, maar het feit dat het kan is leuk.

 • Nog geen VC in zicht ;).

 • eShop telt niet, alleen spellen dat op een cartridge komen tellen.

 • Want die andere kun je niet spelen?

 • Nee ze zijn gebakken lucht en niks waard na aanschaf

 • Ah, weer een artikel dat we nog minstens vijf jaar om de paar maanden terug gaan zien.  Aardig lijstje voor een vijf maanden oude console, trouwens.

 • Hmm op Zelda na niet zo interessant voor mij, en als games als Minecraft en Shovel knight bij de 10 beste games horen op de Switch dan is dit voor veel andere ook het geval vrees ik.

 • Shovel knight is anders een prima game maar al zo geruime tijd verkrijgbaar op de andere platformen en al regelmatig afgeprijsd.

 • ja geen reden om er één aan te schaffen… teris speel ik wel op mijn telefoon.

 • Tetris hoort wat mij betreft zeker niet in deze lijst.

 • Ik weet niet hoe het in relatie staat met de uitgaven voor andere platformen, maar deze Tetris behoort zeker tot de top van de recente puzzel/arcade games! Het is zoveel anders als eerdere Tetris games en toch ook weer niet! Eens in de zoveel tijd komt er een puzzel game langs die mij grijpt en dat is bij deze generatie dus Puyo Puyo Tetris!  Dat het geen nieuwe game is, dat kan meetellen voor sommigen om het niet tot de top Switch games te laten horen, maar ik heb geen andere console, dus voor mij staat deze terecht in de lijst!

 • Dat geeft ook wel het niveau van de beschikbaarheid aan. Snipperclips, Tetris, Minecraft, The Binding of Isaac en Shovel Knight binnen de top 10 van InsideGamer. _O- Niet best, niet best at all.

 • Uhh, dit de de top 10 van IG. Een mening dus.
  Mijn top 10 ziet er anders uit, want er zijn VEEL meer titels beschikbaar dan deze 10. ;)  En nogmaals: Het apparaat is net 5 maanden uit.

 • Zoals?  Het apparaat is al 5 maanden uit bedoel je.

 • Gast. Google.
  + Vanaf maart tot december iedere maand, op 1 na, minimaal 1 exclusieve AAA game. ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren