1. Hardware Hitjes: Korting voor gamers en Samsung 860 Pro SSD-test

Hardware Hitjes: Korting voor gamers en Samsung 860 Pro SSD-test

De CES is voorbij, maar blijkbaar zijn de fabrikanten nog een hoop nieuws vergeten. Deze week lees je over Micro Centers oplossing voor de hoge videokaartprijzen, lanceert DeepCool een stijlvolle AIO-behuizing en komt Thrustmaster met een handremcontroller. Naast deze nieuwtjes hebben we ook nog een Samsung SSD-recensie voor je van onze hardwareman Floris.

Note: Twee weken geleden werd in de Hardware Hitjes NZXT’s eerste poging tot moederborden besproken. De genoemde adviesprijs van de NZXT N7 was toen €324,90, maar na feedback van de community heeft NZXT besloten de prijs met €50 te verlagen.

Amerikaanse winkel geeft alleen gamers korting op een videokaart
Na de recente prijsstijgingen van vele cryptomunten is ook het mijnen met videokaarten weer razend populair geworden. Het gevolg hiervan is dat de winkelvoorraden worden leeggetrokken en er prijzen worden gevraagd die ver boven de adviesprijs liggen. De Amerikaanse winkel Micro Center wil dat probleem voor gamers nu oplossen door de hoge prijzen te vragen die vergelijkbaar zijn met Amazon en Newegg, maar gamers korting te geven. Om in aanmerking te komen voor deze korting moet je een winkelmedewerker aanspreken en aangeven dat je de videokaart wilt gebruiken voor gamen in plaats van cryptomunten mijnen.

In eerste instantie wordt deze korting enkel gegeven aan klanten die ook andere bijbehorende onderdelen kopen zoals een processor of moederbord, maar er zijn al een aantal Reddit-gebruikers die beweren deze korting te hebben gekregen zonder andere hardware te kopen. Hoeveel korting je krijgt hangt volledig af van het model en de huidige prijs, maar volgens Micro Center is het de bedoeling dat gamers uiteindelijk ongeveer de adviesprijs betalen. Online bestellen is ook mogelijk, maar dan moet eerst de volledige prijs worden betaald om vervolgens eventueel geld terug te krijgen.

Het is een mooi concept, maar het is nog maar de vraag of Nederlandse webwinkels ook zulke acties voeren. Ik juich het in ieder geval toe, want ook in Nederland betaal je tegenwoordig vaak meer dan de adviesprijs voor je pixelfabriek.

DeepCool lanceert een nieuwe behuizing met ingebouwde vloeistofkoeling
DeepCool heeft een nieuwe behuizing aangekondigd met een ingebouwde all-in-one vloeistofkoeler. De Ark 90 is niet de eerste behuizing met deze features, maar het is wel een van de eerste die ook stijlvol is uitgevoerd. De koeler is gebaseerd op de Captain AIO van DeepCool met 280mm-radiator, en heeft een extra transparante buis die langs de buitenkant van de behuizing loopt. Volgens DeepCool is dit om de stroomsnelheid van de vloeistof te kunnen zien, maar ook esthetisch is het heel interessant. Deze buis is ook nog eens verlicht en loopt door een goot in de glazen voor- en bovenpanelen.

Naast de meegeleverde 280mm-radiator is het mogelijk om zelf nog een 360mm-radiator toe te voegen aan de voorkant. De behuizing komt standaard met vier RGB-ventilatoren: drie 140mm-ventilatoren die op de koeler zijn geïnstalleerd en één 120mm-ventilator aan de achterkant.

De Ark 90 biedt ruimte voor E-ATX-moederborden van maximaal 305x276mm en videokaarten tot 310mm. Als je echter de meegeleverde verticale GPU-bevestiging gebruikt, is het mogelijk videokaarten tot 400mm te installeren. Verder is het mogelijk drie 3.5-inch harde schijven te monteren en drie montagepunten voor zowel 3.5-inch harde schijven als 2.5-inch SSDs.

De DeepCool Ark 90 moet in februari in de winkel komen te liggen. Een Europese prijs is nog niet bekend, maar in de Verenigde Staten krijgt de behuizing een adviesprijs van 300 dollar.

Thrustmaster lanceert handrem voor rally- en driftliefhebbers
In samenwerking met Sparco heeft Thrustmaster een replicahandrem gemaakt voor het digitale racewerk. De TSS Handbrake Sparco Mod (schaal 1:1) kan gebruikt worden als versnellingspook, maar ook als progressieve handrem. De greep kan in totaal negentig graden gedraaid worden om verschillende racestijlen zoals rally en GT te voorzien. Om de rem als een echte mechanische rem te laten voelen, zorgen de geïntegreerde veren voor een weerstand van vier kilo.

De controller bestaat bijna helemaal uit metaal en heeft schroefgaten voor bevestiging aan een racestoel. Mocht je hem aan je bureau willen monteren, dan moet je nog een extra klem aanschaffen.

De replica Thrustmaster TSS Handbrake Sparco Mod ligt al in de winkels met een adviesprijs van €249,99.

Door Roel Stortelder.


Getest: Samsung 860 Pro 256GB
Samsung is al sinds jaar en dag de koning op het gebied van SSD’s. Om deze dominantie de komende tijd veilig te stellen heeft het bedrijf de 860 Evo en Pro SSD’s aangekondigd, de opvolgers van de 850-lijn uit 2014. Deze 2,5” SATA-schijfjes komen binnenkort beschikbaar in capaciteiten van 250GB, 500GB, 1TB, 2TB en 4TB, hetzelfde lijstje formaten dat we nu bij de 850 Pro/Evo vinden.

Omdat de 860 Pro een SATA-SSD is zijn de sequentiële lees- en schrijfsnelheden beperkt tot de maximale snelheid van de SATA-interface. Bij onze benchmarks komt dat neer op een gemiddelde leessnelheid van 555 MBps en een schrijfsnelheid van 521 MBps. Bij willekeurige lees- en schrijfopdrachten (de meest voorkomende taken voor een SSD) lopen deze schijven nog niet tegen de limiet aan van SATA, en dat is dan ook waar de 860 Pro de meeste winst boekt: zo’n vijf tot tien procent meer IOPS (Input/Output Operations per Second) ten opzichte van zijn voorganger.

Of die vrij geringe toename in snelheid het waard is hangt heel erg af van je bereidheid om de vrij hoge prijs te betalen: 58 cent per GB. Deze prijs daalt weliswaar naar 47 cent voor de hoogste capaciteiten, zoals 2 en 4TB, maar is alsnog een pittig bedrag als je bedenkt dat de veel snellere M.2 SSDs even duur zijn. Bovendien wordt Pro-lijn in de markt gezet als SSD’s die lang meegaan in een zware omgeving. Het is daarom extra vreemd dat de 860 Pro nog maar vijf jaar garantie krijgt, ten opzichte van de tien jaar op de 850 Pro.

Desalniettemin is de Samsung 860 Pro ongetwijfeld een beest van een SSD, die met weinig moeite alle data kan verslinden die je er tegenaan gooit. Aan die prestaties zitten ook een keerzijde, in de vorm van een héél pittig prijskaartje. Als je het op kan brengen om even te wachten op de M.2-versie van de 860 Pro is dit dan ook ernstig aan te raden. Die zal namelijk niet zo heel veel meer kosten, maar wel een stuk of vier keer sneller zijn, en bovendien geen kabels nodig hebben.

Review door Floris de Bijl.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • Die handrem! Die zou ik graag aan mijn stuur hangen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren