1. Xbox Game Pass: wat is het en waarom moet je er wel/niet aan beginnen

Xbox Game Pass: wat is het en waarom moet je er wel/niet aan beginnen

Met de populariteit van Netflix konden gameabonnementsdiensten natuurlijk niet uitblijven. Er zijn streamingdiensten, zoals het bekende PlayStation Now en GeForce Now. Maar er zijn ook abonnementsdiensten waarbij je de games downloadt, zoals EA Access, Xbox Game Pass en Utomik. Microsofts abonnementsdienst is sinds een jaartje live, maar nu lijkt Microsoft er pas echt meer op in te zetten. Tijd voor ons om de balans op te maken: moet je aan de Xbox Game Pass beginnen of beter van niet?
Xbox Game Pass

‘Speel nieuwe exclusieve Xbox One-games en meer dan honderd andere geweldige games,’ dat staat pontificaal op de website van Xbox Game Pass. De belofte is duidelijk. Voor 9,99 euro per maand kun je van de dienst gebruikmaken. Opzeggen kan op elk gewenst moment. Elke maand worden er nieuwe titels toegevoegd en er is dus eigenlijk altijd wel iets ‘nieuws’ te spelen. Bovendien pakt Microsoft het niet helemaal hetzelfde aan als de rest.

Xbox Game Pass is iets goedkoper dan de concurrentie. Je downloadt de spellen en daarmee heb je dezelfde performance als je zou hebben wanneer je de game koopt. Het betekent ook dat je de games ook offline kunt spelen, een constante verbinding met het internet is niet nodig. Tenminste, net als bij muziekstreamingdienst Spotify moet je minimaal eenmaal per dertig dagen online zijn om je verbinding actief te houden.

Mass Effect 3

Het aanbod bestond voornamelijk uit Xbox 360-titels, waaronder Injustice, BioShock en Mass Effect. Het lijkt echter steeds meer naar de modernere games te gaan, met bijvoorbeeld Gears of War 4, Halo 5 en Layers of Fear. De meerwaarde lijkt hem echter vooral te zitten in het toevoegen van gloednieuwe games op de dag van release. Sea of Thieves en State of Decay 2 worden bijvoorbeeld vers van de pers afgeleverd op het platform.

Sea of Thieves is een game die de volle zestig euro kost en dat geldt ook voor State of Decay 2. Tweemaal het volle bedrag betalen staat gelijk aan een jaar lang Xbox Game Pass, wat het dus heel aantrekkelijk maakt om deze abonnementsvorm af te sluiten. Je hebt bovendien geen Xbox Live Gold nodig, waardoor de drempel enorm laag is. Het enige wat je nodig hebt is een Xbox One, maandelijks tien euro op je rekening en een Paypal-account of creditcard.

State of Decay 2

Er zitten natuurlijk wat haken en ogen aan dit systeem. Het is bijvoorbeeld niet te gebruiken op een ander platform dan Xbox One. Daarnaast blijven de games ook niet voor altijd in de catalogus staan, wat wel het geval is bij EA Access, en zodra een game uit de catalogus wordt gehaald, is hij niet meer speelbaar op je console. Daar zit dus een groot verschil met EA Access, waarin dat niet het geval is. Je houdt wel je Achievements. Technisch gezien kan een spel slechts één maand beschikbaar zijn, aangezien die aan het einde van de maand weer verwijderd kan zijn, maar in de praktijk blijven ze langer beschikbaar. Het werkt bijvoorbeeld als het huren van een film in iTunes: je koopt het gebruik af voor een x aantal dagen en het bestand is na die tijd niet meer afspeelbaar. Het bestand blijft wel op je Xbox One staan, dus controleer af en toe je bibliotheek op onspeelbare games die onnodig ruimte innemen.

Toch zijn deze negatieve punten aan het systeem geen onaangename verrassing: het zijn allemaal punten waarover Microsoft je van tevoren informeert en die in feite niet vreemd zijn. Het is logisch dat de bibliotheek niet blijft uitbreiden, maar relevant wordt gehouden. Vind je een game tof en wil je hem niet kwijt, dan kun je deze met een korting van twintig procent kopen in de Xbox Store, wat nog een voordeel is aan het abonnement. Je kunt de dienst twee weken gratis uitproberen, zodat je niet meteen tien euro kwijt bent om te testen of het iets voor je zou kunnen zijn.

Xbox Store

Probeer het dus gewoon eens voor die twee weken. Het is kosteloos en zeker als je net een paar dagen vrij bent, dan kun je goed kijken of het echt je ding is. Je kunt ook op de website van Xbox Game Pass alvast zien welke games er momenteel in de catalogus staan, want met zoveel games tot je beschikking, heb je kans op keuzestress.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • Jep , je kan met ideal betalen.

 • Je kunt dus niet zorgen voor een automatische incasso via je, Iban rekening. En hoe kun je de dienst zelf betalen ook met ideal of alleen met xbox points paypal en creditcard?

 • Je kunt de dienst betalen met Paypal waardoor het automatisch elke maand van je rekening afgeschreven word. Met creditcard idem want daar is Mircosoft gek op.

 • Ok maar als ik met ideal betaal dan kan ik het maandelijks overmaken? En ben ik dan niet al mijn vooruitgang kwijt als ik maandelijks overmaak?. • Je bent sowieso nooit je vooruitgang kwijt want die word gewoon opgeslagen op je Xbox live account, of je nou Gold, of Gamepass hebt of niet.

 • Vul gewoon je Credit Card in en maak het jezelf makkelijk. Tenzij je die niet hebt natuurlijk :)

 • Heb voor mijn eigen best wil geen creditcard haha.

 • Wanneer je met ideal betaald geef je een machtiging af dat ze maandelijks mogen het geld mogen incasseren. Althans… Zo dacht ik het een maandje terug te hebben gelezen

 • Man man man

 • Blijf bij je maten op gamingforum.nl. Oh wacht forum is uitgestorven. Dus kom je hier vervelen.

 • Je weet wel hoe je bol moet oplichten maar zoiets simpels als dit kun je niet zelf uitvogelen

 • Bol oplichten? Ik heb de controller goedkoper gevonden bij Wehkamp. En op tijd hun controller teruggestuurd. Scheelde mij 15 euro.

 • Echt een geweldige service en je weet 100% zeker dat de games goed speelbaar zijn zonder streaming gebeuren.

 • Sluit me hierbij aan. Voor die 10 euro, zoveel games. Echt top!

 • Dat is best een fijne service! Mooi prijsje ook, voor wat je er voor krijgt.  Het hele streaming verhaal sla ik graag over, namelijk. Stream inhome streaming vind ik al lastig ;) Dan kun je de titels maar beter gewoon downloaden.

 • Ligt natuurlijk aan je smaak maar voor mij staat er nog vrij weinig tussen. En wat er tussen staat wat ik leuk vind, heb ik al gespeeld.

 • Om nieuwe games te testen is dit een hele mooie mogelijkheid, je kunt ze namelijk altijd nog aanschaffen mochten ze uit de store verdwijnen. Tis alleen dat ik wat meer een fysieke aankoopsman ben, dit zou voor mij puur een testmiddel zijn of tijdelijk vermaak met games waarvan ik het de aanschaf niet waard vind. Mooi concept iig!

 • Het lijjt er meer en meer op dat de volgende generatie resoluut voor digitaal gaat, dus begin je maar al aan te passen.

 • Ligt er aan, als de markt vraagt om fysiek, dan zal fysiek ook blijven bestaan. Maar goed. Mij maakt het niet veel uit.

 • Erg tevreden met deze dienst. Tot nu (en het is al flink wat maanden aan de gang) is er nog geen enkele titel uit de lijst verdwenen als ik me niet vergis. De lijst met xbox one games is redelijk die je nu kunt spelen. Er zitten zoals het artikel vermeldt wel wat toppers bij (halo, gears) en ook wat games die ik niet wilde kopen maar wel wil proberen. Denk aan DMC en Resident evil 5 / 6 (allen al aangeschaft op 360) etc. Wat betreft de 360 games vind ik die classics dan weer grappog zoals Final Fight, Streets of Rage, Megaman Colecties. Zo valt er nu iig genoeg te proberen. Straks met SoT en SoD2 erbij is het weer wat verder opgewaardeerd.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren