1. Xbox 360 Wireless Steering Wheel

Xbox 360 Wireless Steering Wheel

In het laatste deel van ons drieluik bespreken we Microsoft’s Wireless Racing Wheel, waarmee je lekker kunt racen. Is hij beter dan het stuurtje dat Joytech deze zomer op de mark heeft gebracht?

Wat is het?

Ook hier geldt weer dat de naam al veel prijs geeft. We hebben te maken met een (grotendeels) draadloos racestuur en bijbehorende pedalen, dat beschikt over heerlijke force feedback. Hiermee kun je momenteel games als Project Gotham Racing 3, Test Drive Unlimited en Need for Speed: Carbon spelen en in de nabije toekomst is Forza 2 ook een belangrijke titel.

Wat kun je er mee?

In principe heb ik die vraag hierboven al beantwoord, maar voor de duidelijkheid kun je er dus mee racen. De bovengenoemde games met een racestuur spelen zorgt er voor dat de ervaring intensiever wordt. Vooral als je de force feedback aanzet, voel je in Project Gotham Racing elke chicane die je afsnijdt lekker doortrillen. In de andere twee games heb ik diezelfde force feedback niet kunnen testen. In Test Drive werkt het namelijk nog niet en Need for Speed had ik op kantoor getest, maar toen had ik mijn stroomkabel niet bij me.

Die kabel heb je nodig om de force feedback aan te zetten. Daarmee is de term Wireless Racing Wheel dan ook een beetje misleidend. Oké, er gaan geen draden van het stuur naar de Xbox 360, maar als je er honderd procent van wilt genieten, moet je toch echt in de buurt van een stopcontact zitten. Gelukkig had ik in mijn huiskamer een vrij stopcontact, maar als je dat niet hebt is het dus bijna een must om een extra stekkerbak te kopen.

Als we het dan gaan hebben over het stuurtje zelf, dan kun je niet anders dan te concluderen dat we hier met een kwaliteitsproduct hebben te maken. Hij is iets zwaarder dan het stuurtje van Joytech en voelt een stuk minder plastic aan. Ook heb ik het gevoel dat hij wat nauwkeuriger is, doordat de zogenoemde ‘death-zone’ een stuk kleiner is. Met de death-zone doelen we op het gebied waarbij je stuurtje naar links of rechts kan sturen zonder dat de auto in het spel er op reageert. Des te gekker is het dan ook dat de pedalen een stuk minder accuraat werken. Ze doen hun ding, maar je merkt bijna geen verschil tussen tachtig procent en honderd procent gas geven, terwijl dat een van de sterke dingen van een stuurtje moet zijn.

Het is verstandig om het stuurtje op een klein tafeltje vast te zetten met de bijgeleverde klem. Op je schoot wilt het stuurtje in het heetst van de strijd nog eens verschuiven, wat tot een vervelende crash kan leiden. Een simpel Ikea tafeltje van tien euro is al genoeg om meer controle te krijgen. Bovendien is het stuur zeer gebruiksvriendelijk in het vast- en losklemmen, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Kopen of laten liggen?

Net als de Xbox Live Vision Camera heeft de Wirelesse Steering Wheel te maken met te weinig games waarmee hij goed werkt. Momenteel is het eigenlijk alleen Project Gotham Racing 3 die het stuur perfect ondersteunt en daarvoor is 150 euro in mijn ogen net iets te veel geld. Ben je echter van plan om in de toekomst ook Forza 2 aan te schaffen of ben je gewoon een echte racefreak, dan is het stuurtje een leuke en zeer waardevolle toevoeging.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • racen vind ik leuk, maar voor die 2 of 3 spelletjes waarmee het werkt, vind ik het veel te veel geld. al zou het met alle spellen goed werken zou ik het nog een hele hoop geld vinden

  en dat je dan nog eens een stroomkabel nodig heb, tja, beetje onzin, had ik liever dat ie helemaal bedraad was en dan 50 euro goedkoper

 • leuk

 • Jammer dat de pedalen niet goed reageren, dat gaat veel kostbare tijd kosten bij PGR3 ben ik bang. Misschien koop ik het stuurtje wel als hij in een pack met Forza 2 komt.  Maar Jelle, denk je dat je met het stuur echt sneller bent dan met een controller, of is het juist omgekeerd?

 • het is nogal veel geld 150 euro maar ik vind het altijd klote met die sturen dat het op schoot niet werkt dus als je geen tafeltje hebt moet je ok nog een tafel aanschaffe

 • doe het gewoon met vcontroler

 • Mooi dingetje,maar kan het geld wat beter gebruiken voor anderen dingen.(bijv:PS3 en blue Dragon)

 • vind het niet chill zo'n stuurtje

 • Komt er nog een uitgebreide review want deze vind ik wel heeeeel erg matig geschreven.  Dingen als een extra stekkerdoos en een ikea tafeltje van 10 euro wat niet bestaat is natuurlijk een beetje nutteloos om over te schrijven.  - Hoe zit het met de knoppen op het stuur?

  - Hoe zit het met de d-pad op het stuur werkt dit een beetje, heb je ze nodig?

  - Hoe kan je schakellen als je aan het racen bent?

  Enz enz

 • Opzich best leuk. Dus weet Sony nu ook dat ik het verwacht voor de Playstation 3. Ik wil een mooi stuurtje met pedalen hebben om mee te racen bij o.a. Gran Turismo 5. Dank u:P

 • klinkt allemaal goed :) alleen vind ik het Desing niet bepaald geweldig 't blijft echt zo'n speelgoed ding :(  Wat zijn eigenlijk de voordelen van het stuur vergeleken met Logitech's Driving Force Pro (afgezien van het draadloos gedeelte)  edit: bekijk net ff het nieuwe stuurtje; Logitech G25 Racing Wheel.

  die is helemaal niet te vergelijken met dit ding van de 360.

  http://img.clubic.com/photo/00300908.jpg

  http://www.playfeed.com/blogimages/logitech_g25.jpg

 • PGR 3 zit er toch bij in ??

 • @Maxcre8

  Helemaal mee eens!  Daarom is dit ook meer een snelle preview en totaal geen review te noemen.

 • *pakt zijn G25 er weer bij*  Stuk stoerder! jammer dat ie alleen niet werkt op de 360…

 • Werkt dit stuur ook op de pc?

  Denk het niet he…

  Dan is hij die prijs van 90 euro (ja zo duur is hij in wat goedkopere winkels) niet waard!

 • Ik heb hem gezien ik moet zeggen de kwaliteit is gewoon goed en dat kan je niet zeggen van veel stuurtjes als ik een race freak zou zijn dan zou ik liever 60 euries meer willen neerleggen voor zo'n ding dan 1 of ander puin ding maar das mijn mening

 • Wat heeft Microsoft toch ineens met draadloze apparatuur :P??!!!

 • voor dat geld laat ik het liggen ;) miss als ze er de helft van maken:P

 • Op de doos staat reclame voor NFS Carbon dus ik denk echt wel dat die er mee werkt.

  Voor het overige wel jammer van de prijs, zeker omdat idd logitech echt wel goeie en vaak betere stuff maakt.  P.S. … IKEA moet volledig in hoofdletters want het is een afkorting :-D

 • erg vet ook een zeer mooi stuur

 • Dat stuur is best wel vet! En het racen is echt ideaal met het stuur :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren