1. Grim Fandango

Grim Fandango

Het eerste avonturenspel dat ik ooit speelde was de demo van Little Big Adventure 2. Het eerste avonturenspel dat ik ooit kocht was echter Grim Fandango. Er zijn maar weinig 3D adventure spellen zoals Grim Fandango, laat staan goede. Grim Fandango was één van de laatste en één van de betere adventure spellen die Lucas Arts ooit uitbracht.

Je neemt de rol van Manny Calavera op je en je zal je wagen in the land of the dead. Het land der doden is de plaats waar je komt na je dood, hier komen alle zielen om hun reis naar het eeuwige hiernamaals te maken. Deze reis is echter een stuk makkelijker wanneer je een goed leven hebt geleid en heel wat geld met je mee hebt genomen. Als je rijk bent zal de reis naar het hiernamaals kort en comfortabel zijn. Als je echter geen geld hebt zul je de reis te voet moeten afleggen en ben je vier jaar onderweg. Om een onbekende reden heeft Manny Calavera dit voorrecht niet en hij zal eerst genoeg werk moeten verrichten in the land of the dead om te mogen vertrekken. Je baan is het verkopen van reispakketten door het land van de doden. Het loopt echter de laatste tijd niet zo lekker; bijna geen klant die jij binnenhaalt heeft genoeg geld voor een degelijke reis. Al snel kom je er achter dat het bedrijf waar jij voor werkt, Department of Dead, niet helemaal volgens de regels speelt. Samen met je doorgedraaide chauffeur Glottis verlaat je het dagelijkse leven en stort je je in het avontuur. Je raakt verstrikt in een vier jaar durend verhaal vol corruptie en verraad.

Zoals eerder vermeld was Grim Fandango één van de laatste adventure spellen die Lucas Arts uitbracht voor het hele genre instortte. Hierdoor is het spel grafisch beter dan de meeste andere titels in dit genre. De personages zijn 3D en datzelfde geldt voor de omgevingen. Het zijn 3D tekeningen waar je doorheen loopt. Alle bruikbare objecten zijn ook 3D, maar zijn zo in de werelden verwerkt dat ze niet overdreven zichtbaar zijn, zoals dat bij veel spellen wel het geval is. Tussen het spelen door wordt gebruik gemaakt van filmpjes waardoor het verhaal op een wat spannendere manier naar voren wordt gebracht. De muziek geeft het spel een extra dimensie. Elke omgeving heeft zijn eigen bijbehorende achtergrondmuziek. Alle personages hebben hun eigen stem. Door de manier van praten zul je vaak ook kunnen horen hoe personages ergens over denken en hoe je het gesprek moet voortzetten. De omgevingen en het geluid creëren samen een schitterende sfeer die je maar in weinig spellen zult aantreffen.

De speelwijze is niet veel anders dan die van een doorsnee adventure spel; je bent vooral bezig met lopen, praten en het verzamelen van spullen. Oplossingen van raadsels zijn echter niet altijd de meeste logische, en daardoor zijn ze vaak moeilijk te vinden. Het spel bevat bijna geen directe actie en je zult daarom alles op een rustig tempo kunnen uitvoeren. De personages zijn allemaal uniek en doen vaak onverwachte dingen. Niet alleen andere personen, maar ook de twee hoofdpersonen Manny en Glottis veranderen doorlopend waardoor je je elke keer in nieuwe situaties zult bevinden. De karaktereigenschappen van iedereen komen zo goed naar voren dat je een eigen mening vormt over personages: iets wat ik maar bij weinig spellen heb. Het verhaal spreidt zich over vier jaar. Je speelt zelf elke keer maar één of twee dagen van een jaar waarin de meest boeiende dingen gebeuren.

Grim Fandango heeft alles wat een adventure spel moet hebben. De afwisseling tussen spanning en humor is goed gebalanceerd. Het spel speelt goed, is niet te moeilijk, maar gelukkig ook niet te makkelijk. Ik heb Grim Fandango ruim vijf jaar nadat ik het voor het eerst speelde nogmaals uitgespeeld en het spel wist mij nog steeds te boeien.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ohw jaaaa! Dit was uit de tijd dat ik nog PC gamer was! Mijn god, wat heb ik hiervan genoten!

 • Ik wil een vervolg op Little Big Adventure 2 Twinsen's Odessey dat was nog eens een leuk spel zeg.

 • Morgen Grim Fandango maar weer eens installeren, dat vond ik echt een koel spel inderdaad. Een van mijn lievelingen nog steeds.

 • Supergame! Echt zonde dat lucas arts zo goed als gestopt is met adventure games :(

 • Ja dat ventje roelt nog steeds :D

 • Hmm, ik heb spoilers vermeden door niet te diep in te gaan op dingen. Het is meer een schetsing van de situatie waar het spel in speelt dan het vertellen van het verhaal.

 • aaahahahahh…zo vet!!!!!!!

 • Dze game lijkt me echt cool…het wordt tijd dat ik hem een keer vind, hem uit de budgetbak vis ofzow ;)

 • Grim Fandango is echt één van de meest stijlvolle spelllen ooit gemaakt. Imo is het niet de beste adventure van Lucasarts, maar wel één van de betere.  Lucasarts is echt heer en meester in het adventure genre, dan doel ik voornamelijk op de point & click adventures. Het is jammer dat ze er nu twee gecancelled hebben, maar die adventures komen er wel imo..

  Ze hebben zelf aangegeven dat het gewoon niet de juiste tijd is om dit soort spellen uit te brengen en er was iets met geld aan de hand.  Als ze één adventure uitbrengen en die is succesvol, dan zullen ze direct een hele reeks gaan doen. *nu hoop ik dat Lucasarts is een keer een lollige Star Wars adventure spoof maakt in de trant van Monkey Island…*  @Savvy…

  Kijk eens op Lucasarts.com, daar heb je waarschijnlijk wel een patch voor dat probleem. :)


 • Grim Fandango is op de Monkey Island reeks na mijn favoriete adventuregame aller tijden. Die sfeer… mijn god, wat mooi. Hopelijk komt er ooit nog eens iemand met een vervolg.

 • Dit spel was inderdaad een erg goede titel. Maar als we dan gaan kijken naar games uit die tijd dan is er voor mij maar een supper game in dit genre en dat is Under a Killing Moon. Echt wat een goed verhaal zat er in die game supper.  Tevens vond ik simon the sorcerer ook vermakelijke games.

 • simon the sorcerer 3d was ook übercool maar de grfx waren te slecht voor die tijd en verder is monkey island ook cker favoriet…..en er moet inderdaad een vervolg komen op monkey island :)

 • Ik heb deze game nooit gespeeld, maar dat komt omdat ie op de pc is, ik heb het niet op gamen op de pc!!

 • lucas arts moet gewoon een vervolg maken op grim fandango

 • Klassieker!!!

 • Beste game ooit gemaakt

 • goed ………..

  zeer goed ………

  en dan heb je grim fandango

  beste adventure ever !!!!!!!!!!!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren