1. Role Playing Game

Role Playing Game

Vorige week zijn we begonnen met een nieuwe rubriek, genaamd het genre. Het eerste genre dat aan bod kwam was de FPS. Deze week gaan we verder met de Role Playing Game, kortweg de RPG genoemd.

De grote drie

In het genre van de RPG zijn er drie grote series die voor grote veranderingen hebben gezorgd. Zonder deze drie had de gameswereld van vandaag er compleet anders uitgezien.

Ultima komt uit het begin van de jaren tachtig en verscheen op de PC. Het spel had niet al te veel te bieden. Kleuren waren er in die tijd nog nauwelijks, om maar te zwijgen over de kracht van een gemiddelde processor. Daarom moest Ultima het vooral hebben van het inlevingsvermogen. Gelukkig hadden de makers van het spel ook een flinke slok fantasie meegekregen van hun ouders, want in het spel was een heuse tijdmachine te vinden waarmee je naar het verleden kon reizen.

Eén van de grootste bezwaren tegen Ultima was dat het spel ontoegankelijk was. Alleen de echte PC-geeks wisten het spel te waarderen. Daarom kwamen er drie Japanners met een nieuw spel voor de Famicom. 1986 was het jaar dat Enix met Dragon Quest kwam aanzetten. Dragon Quest was de eerste RPG die op een console verscheen en wordt gezien als de grondlegger van de huidige RPG. De serie heeft inmiddels elf delen voortgebracht die stuk voor stuk zeer succesvol waren.

De grote tegenhanger van Dragon Quest is de Final Fantasy serie van Square. Square had gezien hoe succesvol Enix was met hun RPG en besloten een soortgelijk spel uit te brengen. In 1987 kwam Final Fantasy uit op de Famicom en werd het door de Japanners massaal in huis gehaald. Toch bleef Final Fantasy vooral in Japan lange tijd in de schaduw van Dragon Quest staan. Dit veranderde met het zevende deel. Het verhaal en de gameplay waren, zoals we van Square gewend waren, van hoog niveau. Maar de prachtige graphics, en dan met name de geweldige tussenfilmpjes, maakten Final Fantasy VII tot een echte mijlpaal in de gamesgeschiedenis.

De kleinere series

Naast deze drie series die ieder een flink aantal delen hebben voortgebracht, zijn er ook een paar wat kleinere series, die zeker het vermelden waard zijn.

Zo hebben we de Phantasy Star serie van Sega die ooit begon op Sega’s Mastersystem, maar later zijn weg vond naar de Megadrive, de Game Gear, de Saturn, de Dreamcast, de PC, de PlayStation 2, de Game Boy Advance, de Xbox en de GameCube. Een imposant lijstje.

Voor de hedendaagse RPG is vooral de Phantasy Star serie vanaf de Dreamcast belangrijk geworden. Het was namelijk de eerste RPG die online op een console speelbaar was en kan gezien worden als grondlegger van bijvoorbeeld Final Fantasy XI (de PS2 versie welteverstaan) en True Fantasy Online.

Een in het westen iets minder bekende serie is de Suikoden serie. Het vierde deel van Suikoden is inmiddels aangekondigd, maar wij Europeanen hebben slechts van de eerste twee delen kunnen genieten. Het derde deel wist namelijk niet verder dan de Verenigde Staten te komen. Het vierde deel komt naar alle waarschijnlijkheid wel gewoon hier uit. De Suikoden serie verdient een plaatsje tussen al deze andere RPG-toppers omdat het spel 108 speelbare karakters bevat. 108 verschillende karakters waarmee je het kwaad kan bestrijden, iets wat tot op heden een unicum is gebleken. Er was dus ruimte genoeg om je eigen team samen te stellen. Tevens was het mogelijk om door twee of drie verschillende karakters bij elkaar te zetten een soort van speciale aanval te maken. Een ander groot pluspunt van Suikoden is dat je in elk deel je eigen kasteel kon opzetten, wat het speelplezier zeer ten goede kwam.

Een andere, zeer populaire serie is de Pokémon serie. Het spel is miljoenen keren over de hele wereld verkocht en dat terwijl de spellen min of meer hetzelfde zijn. Steeds is het jouw droom om de grote Pokémonmeester te worden, maar voordat het zover is zullen er eerst wat kleine monstertjes gevangen moeten worden. Daarna moet je ze trainen. Visueel weten de spellen keer op keer behoorlijk teleur te stellen, maar de gameplay staat daarentegen als een huis.

Opzichzelfstaande mijlpalen

Naast alle series zijn er ook gewoon RPG toppers die op zichzelf stonden, of slechts uit een of twee delen bestonden.

Denk maar aan Chrono Trigger op de SNES. Naast een ijzersterk verhaal en boeiende eindbazen had het spel iets speciaals. Zo moest je om sommige dingen op te lossen tussen tijdzones reizen. Dit maakte het spel nog uitgebreider dan dat het al was en zo wist het vele harten van spelers te veroveren. Het spel kreeg ook een vervolg, Chrono Cross, maar dat spel kwam helaas niet uit in Europa. Inmiddels zijn we al weer vele jaren later en veel mensen smeken om een vervolg op de Game Boy Advance. Of het er ooit nog van komt is erg onwaarschijnlijk, maar het kan nooit kwaad om te blijven hopen.
Een ander RPG spel van wereldformaat was Panzer Dragoon Saga. Het spel wordt vandaag de dag nog gezien als de beste RPG ooit gemaakt. Helaas kwam het spel alleen op de Saturn uit en in zeer beperkte mate. Dit maakte Panzer Dragoon Saga meteen ook tot een van de zeldzaamste RPG. Onlangs verscheen nog het geroemde Panzer Dragoon Orta op de Xbox. Het spel ontving allerlei hoge cijfers uit vele verschillende landen. De Panzer Dragoon serie is nog steeds erg populair en reken maar niet dat daar nog verandering in gaat komen in de toekomst.

Andere soorten RPG’s

Bijna alle RPG’s die hiervoor besproken zijn, worden gezien als Oosterse RPG’s. Er is ook een Westerse variant. Voorbeelden hiervan zijn spellen als Baldur’s Gate en Diablo. Het grootste verschil tussen de Oosterse en Westers is de manier waarop gevechten worden uitgevochten. De Oosterse maakt meestal gebruik van turn based battles, wat er op neer komt dat je als speler om de beurt een aanval mag doen. Bij de Westerse RPG kun je de vijand echter zonder te wachten afmaken.

Speciale aandacht verdient ook de MMORPG, Massive Multiplayer Online Role Playing Game. Bij dit genre bevind je je als speler in een groter wereld, die door allemaal andere spelers wordt bewoond. Je speelt dus samen met de hele wereld een spel. Dit genre, dat zich vooral op de PC manifesteert, is erg populair bij de vrouwen. Het is niet zo dat meer vrouwen dan mannen het spel spelen, maar in vergelijking met andere spellen zijn er bij een MMORPG meer vrouwen.

Tot zover een overzicht van het genre RPG. Volgende week gaan we ons op een ander genre richten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat?! Volgens mij ben je Rogue en Nethack vergeten welke ook grote invloed hadden (en nog steeds hebben) op heden dagse RPG's

 • OMG, Diablo en Baldur's Gate in een en dezelfde zin noemen wanneer je het over RPG's hebt. Weet je dat je je op extreem glad ijs bevind Jelle?

 • jep… Diablo = Hack & Slash , Baldur's Gate = complex RPG gebaseerd op D&D  Ik denk persoonlijk dat je beter het laatste deel had weg kunnen laten en de titel 'Japanse RPG's' had moeten gebruiken… dan was het een stuk beter geweest… ik bedoel… 'Andere soorten RPG's' ???  Bovendien vergeet je een hoop RPG's … zoals boven al genoemd… en nu ik het nog een keer lees: waar is zelda gebleven? O.o


 • Chrono Trigger is voor mij de beste RPG ooit, zo niet het beste spel ooit.

 • Man…zeur niet met je Diablo en Baldurs gat…in een zin

 • Ik zelf vind gargoyle's quest op de gameboy een topper!

 • Rpg's zijn een leuk genre alleen zijn die random battles echt ronduit iritant soms volgens mij zijn de random battles erin gegooid in het begin omdat ze niet al die monsters te gelijk op t beeld konden gooien doordat de nes enzo dat allemaal niet aan konden.

 • Ik lees nergens iets over de beste RPG aller tijden: SECRET OF MANA!!!!  shame on you Jelle, voor straf ga ik je ownen in een potje Counterstrike!!! :P  Voeg me maar toe in je friendlist: mijn gamertag; Crazy Chemist


 • Grom! Waarom staat KOTOR er niet bij!!! Zonder dit spel kun je deze lijst toch niet serieus nemen!

 • Zoals bijna alle rubrieken , leuk en interessant om te lezen .

  Maar wat meerdere zeggen , je bent er een aantal vergeten , waarop Jelle weer zegt , ik kan ze niet allemaal in zo een stukje stoppen , teveel goede RPG'S & mede door het ruimte gebrek ;)

 • Ik vind Pokemon het beste van deze RPG's, van de echte dan he. Zelda is een half RPG, maar hij had wel in het lijstje gemoeten…Maar terug naar pokemon, het eerste deel vond ik echt subliem…lekker die beestjes verzamelen en ze dan trainen, en als je een zooi geevolueerde pokemons had, voelde je je zo lekker machtig…gnagna…echt cool! :D

 • Zoals bijna alle rubrieken , leuk en interessant om te lezen .

  Maar wat meerdere zeggen , je bent er een aantal vergeten , waarop Jelle weer zegt , ik kan ze niet allemaal in zo een stukje stoppen , teveel goede RPG'S & mede door het ruimte gebrek ;) En daar heeft die helemaal gelijk in :).

 • zelda half rpg? pokemon het beste? pokemon een echt rpg? van mij had jelle die er uit kunnen halen en in plaats daarvoor zelda erin kunnen stoppen… =/

 • Persoonlijk vind ik Pokemon kut, maar omdat het zo super veel is verkocht, heb ik hem er bij gezet.  En lieve kinderen, er zijn nog zoveel fucking RPG's die geweldig zijn, maar dit is een artikel, geen naslag werk :)

 • Zeldzaam tot op zekere hoogte…

 • Vincent ,,zelda half rpg? pokemon het beste? pokemon een echt rpg? van mij had jelle die er uit kunnen halen en in plaats daarvoor zelda erin kunnen stoppen… =/"  Met zelda half rpg bedoel ik dat je geen stats points ofzow krijgt, het is echt een actie-georienteerde rpg, dus niet totaal rpg. En pokemon is een echte rpg, waarom zou die dat niet zijn? Omdat alle beestjes zo schattig zijn? Het is echt een goed rpg hoor, ik denk dat jij hem waarschijnlijk afkeurt om de hype, of omdat je hem niet gespeeld heb ;)

 • RPG betekent Role Playing Game, dus eigenlijk een rollenspel. In dat geval is elk spel waarin je een gedetailleerd karakter bespeeld een RPG…en dat is in Zelda wel het geval alleen zal het karakter weinig evolueren (ja, soms wordt-ie ineens ouder;))

 • @rickraptor2 ik denk dat ik na kris zijn uitleg het niet nog een keer moet uitleggen wat een rpg is, toch?  (en jawel ik heb pokemon gespeeld maar heb hem na een paar dagen weg gelegd en nooit meer aangeraakt, niet omdat het 'kiddy' is, maar gewoon oer saai is… ik heb graag een verhaal in een spel en dan bedoel ik niet 'ik wil de beste trainer worden' … )

 • "ik heb graag een verhaal in een spel en dan bedoel ik niet 'ik wil de beste trainer worden' … ) "  Je hebt gelijk… "Ik moet de wereld redden is idd een stuk interessanter"… Zoals in alle andere RPG's in het lijstje

 • Ik moet zeggen dat die japanse rpg's bekant geen invleod hebben uitgeoefend op de RPG's zoals Baldur's Gate en Diablo

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren