1. Cycling Manager 4

Cycling Manager 4

Drie jaar geleden kwam de Franse ontwikkelaar Cyanide met een nieuw wielerspel, genaamd Cycling Manager. In de zomer van 2003 konden we al deel 3 verwelkomen, en voor komende zomer staat Cycling Manager 4 op de planning. Met de start van het wielerseizoen en het afscheid van Johan ‘De leeuw van Vlaanderen’ Museeuw net achter ons een mooi moment om eens te kijken in hoeverre dit spel de werkelijkheid kan benaderen.

Cyanide legt de nadruk op de Kunstmatige Intelligentie, die sterk moet zijn in het vierde deel uit de serie. Cycling Manager 3 moest nog leunen op de zogenaamde Non Participation List, een manier om te zorgen dat bepaalde renners niet in kleine wedstrijden starten. In deel vier zal de kunstmatige intelligentie zelf uitzoeken welke renners waar moeten starten: alles zo realistisch mogelijk natuurlijk. Ook het koersgedrag valt onder kunstmatige intelligentie. In het verleden gebeurden er nog wel eens rare dingen als het om aanvallen ging. Zo kon je mannen als Ullrich ineens tijdens een vlakke etappe met een ontsnapping mee zien springen. Dergelijke onrealistische dingen zullen er in deel vier niet meer bij zijn.

Wat de gameplay verder aangaat, wordt de invloed van de omgeving en het weer belangrijker. Renners zullen nieuwe eigenschappen krijgen, afhankelijk van het weer. Zo zal Rabobank renner Steven de Jongh een pluspunt krijgen voor het rijden onder regenachtige omstandigheden. Renners kunnen nu ook een goede of slechte dag krijgen. Een ander punt dat verbeterd moet zijn, is het aanvallen tijdens de koers. In Cycling Manager 3 waren aanvallen vaak niet echt effectief, en was de kans groot dat je gewoon energie weggooide. Volgens Cyanide is dat sterk verbeterd. Aanvallen zal effectiever worden, en het zal ook belangrijker worden op welk punt in de wedstrijd je aanvalt; dit heeft effect op hoeveel en welke renners met je mee springen.

De carrièremodus is weer flink aangepast. De wedstrijdkalender zal grotendeels overeen komen met de kalender van Cycling Manager 3. Deze keer zullen de Nationale kampioenschappen niet meer speelbaar zijn. De shirts zullen echter nog wel in het spel zitten; je krijgt te horen wie er gewonnen heeft via de ‘krant’. Na iedere wedstrijd zal er namelijk een krant verschijnen met een mooie kop begeleid door een foto van de winnaar. Ook nieuw is de mogelijkheid om twee wedstrijden op een dag te rijden. Zo kun je bijvoorbeeld de Omloop van het Volk rijden met je klassiekerrenners terwijl je klimmers de laatste etappe van de Ronde van Valencia nog rijden.

Ieder jaar slaagt Cyanide er tot nu toe het spel grafisch te verbeteren. Dit jaar staat vooral het oog voor detail hoog op het lijstje. Globaal kunnen we zeggen dat er meer elementen uit het echte wielrennen in het spel zullen zitten. Zo zullen motoren door het peloton rijden, en zijn er vijftien nieuwe herkenbare monumenten en plaatsen in het spel verwerkt. Een ander puntje, dat zeker de klassiekerfans zal aanspreken, is de uitwerking van het weer op de omgeving. Zo zullen de renners bij nat weer vanzelf onder de modder komen te zitten. Onder droge omstandigheden zullen de kasseien onder een laagje stof liggen. Wat het geluid betreft kunnen we dit jaar voor het eerst commentaar tijdens de wedstrijden verwachten. Hoe dat uitgewerkt wordt (verschillende talen en dergelijke), is helaas nog onduidelijk.

De wielerfans kunnen alvast niet meer wachten op deze mogelijke wielertopper. Of alles foutloos wordt, is nog even afwachten; dát is Cyanide nog nooit gelukt, tot nu toe waren er altijd een aantal patches nodig om het spel speelbaar(der) te maken. Cycling Manager 4 ligt als het goed is daags voor het begin van de Tour de France in de winkel, dus wielerfans hebben dubbel zoveel reden om uit te kijken naar de maand juli.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Hoe hij ook heet of welk deel het is, het is niet een game die ik snel zou kopen!

 • deze game is erg saai. geen bal aan.

 • Klopt, Cycling Manager 4… beetje slordig :(



  Anyway… ik zou niet te snel oordelen over deze serie. Ik ken veel mensen die vooraf zeiden dat het saai was, maar het Cycling Manager 3 nu nog steeds spelen…

 • Klopt, het spel is best verslavend. Zeker nu tijdens de klassiekers en tijdens de Tour ben ik snel geneigd CM3 te gaan spelen. Ik hoop op een (flink) verbeterd spel dit jaar!

 • Ja het spel lijkt me best wel saai maar ik heb het nog nooit uitgeprobeerd, dus miss dat ik dat maar eens moet doen met dit deel.

 • Ik denk dat ik dit spel maar eens moet gaan uitproberen, aangezien ik nogal een grote wielerfan ben. Heb nog nooit zo'n Cycling Manager game gespeeld dus weet niet echt wat ik ervan kan verwachten…

 • nee niets voor mij dit tour de france vind ik ook al saai.

 • CyM3 is afgezien van de AI best aardig. Ik heb er een recentie van geschreven voor deze site. Helaas zal mijn computer CyM4 niet aankunnen, anders had ik deze zeker ook gekocht.

 • ja gezien idd, die recensie, leuk man.



  Maar ik heb nieuws voor je: Cyanide beweert dat alle computers die CyM3 aankonden ook CyM4 kunnen spelen. Positief: lage drempel. Negatief: dan kun je toch bijna geen grafische verbeteringen doen… toch?

 • lijkt me niet echt een game die snel uitverkocht raakt.. net zoiets als voetbal manager maar dan nog saaier> afschuwelijk. ik zou voetbal manager al afkraken en nu dit… ik sta gewoon met mijn mond vol tanden zoveel dingen om op af te zeiken .. niet normaal meer. sorry maar dit is dus duidelijk niks voor mij

 • @Isnie: hey oldskool CyM fan ;-) Ja die site is idd weg. DBLL had (heeft) nog wel een site, dat alles wat er van de Nederlandse CyM scene is overgebleven.



  @Pilip: zelfkennis is het begin van wijsheid ;-)

 • @ JJJur: Bedankt voor de tip, maar CyM3 draaide al niet zo soepel, zelfs nadat ik de grafische opties ver naar beneden had geschroefd, dus ik wacht toch eerst op een nieuwe pc.



  Als ze dat beloven zijn er 2 mogelijkheden:

  * Of een grote mate van het instellen van de grafische opties, waardoor oude computers het spel wel kunnen draaien, maar dat alle grafische pracht is verdwenen.



  * Of dat het spel er inderdaad niet veel mooier op is geworden.



 • Iemand die de demo kan versturen naar mij?

 • Ik vind dit een erg kewlen game maar ook erg moeilijk, ik heb nog nooit een race gewonnen. Heeft iemand misschien een paar tips? Ik speel de demo :(

 • Voor oplossingen bij problemen met Cym4, ga naar www.procyclingmanager.com/forum

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren