1. Metal Gear

Metal Gear

Daar sta je dan, met je rug tegen een muur, in de schaduw. De regendruppels lopen langzaam langs je hoofd, de wind blaast stormachtig door je haren. Achter de muur staan een aantal terroristen. Ze onderzoeken een net door jou omgebrachtte terrorist. Ze weten dat jij er bent. Alleen sluipend en kruipend kun je hier nog levend uitkomen. Dit is Metal Gear.

Het begin

Het begon allemaal in 1987. Hideo Kojima bedacht ergens in de Japanse kantoren van Konami een nieuw spel en kwam met Metal Gear voor de MSX. Het was één van de eerste spellen waar je als speler al sluipend de levels doorlopen moest. Eerdere actiespellen draaiden voornamelijk om zoveel mogelijk schieten. In dit eerste deel, dat zich afspeelde in 1995, werd Solid Snake door de organisatie Fox Hound eropuit gestuurd om hun beste agent Grey Fox terug te halen. Grey Fox, die zich bevond in Outer Heaven, was op zoek naar informatie over een geheim wapen. Het bleek hier om Metal Gear te gaan, de laatste woorden die Fox Hound van Grey Fox via de radio binnenkreeg.

Het allereerste deel verscheen dus op de MSX, die voornamelijk populair was in Japan en Europa. De Amerikanen kregen ook een kans om dit meesterwerkje te spelen, omdat Konami in 1988 het spel voor de NES 8-bit uitbracht. Deze versie was in enkele opzichten anders dan de MSX-versie, waaronder in het gebruik van namen. Volgens de echte Metal Gear-fans was de MSX-versie de enige juiste versie.

Twee verschillende vervolgen

In 1990 verscheen het vervolg, Metal Gear 2: Solid Snake, op de MSX2. Het verhaal speelde zich af in het Midden Oosten. Om precies te zijn draaide het om Zanzibar, een klein militair regime. Zij hadden de beschikking over nucleaire wapens en er was maar één agent om het regime van Zanzibar om te gooien. Nieuw Fox Hound lid Roy Campbell nam contact op met de gepensioneerde Solid Snake om hem naar Zanzibar te sturen.

Het grote verschil met het eerste deel was dat het er visueel allemaal nóg beter uitzag. Ook maakte die zeer bekende radar, waarop je de vijand kon zien, zijn entree. Helaas verscheen het spel alleen op de MSX2. De Amerikanen viste dus achter het net, maar kregen wel het onofficiële vervolg Metal Gear 2 Snake’s Revenge. Dit spel werd door een ander team binnen Konami ontwikkeld en en dus niet door een team dat onder leiding stond van Hideo Kojima. Het spel maakte wel gebruik van de welbekende namen. Helaas was dit een zeer matig spel. Het spel bevatte erg veel actie en zelfs een side-scrolling gedeelte. Totaal geen Metal Gear spelelementen dus. Ook het verhaal was dramatisch. Kortom, Metal Gear 2 Snake’s Revenge dien je zo snel mogelijk te vergeten.

De terugkeer van Solid Snake

Het was even een tijdje stil rond Solid Snake. Pas in 1998 kwam Hideo Kojima (na enkele andere hits te hebben gehad, zoals Policenauts) met een nieuw deel voor de grijze PlayStation, Metal Gear Solid. Dit spel werd wereldwijd een enorm succes en ging miljoenen keren over de toonbank. Het spel leunde uiteraard qua speelbaarheid op het vorige deel, alleen kon Hideo Kojima zijn ideeën nu in 3D uitwerken. Vooral de filmische setting en prachtige in-game tussenfilmpjes zorgden voor een prachtige ervaring. En ja, ook dit keer moest Solid Snake weer opdraven van Roy Campbell voor een missie op Alaska’s Shadow Mosses Island. Dit eiland, normaal gesproken in handen van Amerikanen, was overgenomen door een aantal terroristen.

Omdat Metal Gear Solid een enorm succes was, verscheen er ook een uitbreiding die alleen gespeeld kon worden als je het origineel had. Het spel genaamd Metal Gear Solid VR Missions , bevatte vele tientallen virtual reality missies en werd uitgebracht in Europa en Amerika. Japan kreeg een iets andere versie genaamd Metal Gear Solid Integral. In deze versie kon je onder andere vanuit de eerste persoon het spel spelen. Metal Gear Solid verscheen niet alleen op de PlayStation. In 2000 bracht Konami in samenwerking met Microsoft het spel uit voor de PC. Ook verscheen er in 2000 het Game Boy Color spel Metal Gear Solid Ghost Babel. In deze versie keerde men weer een beetje terug naar de eerdere Metal Gear spellen.

Van Snake naar Raiden

Op de E3 van 2000 werden de bezoekers getrakteerd op een schitterend tien minuten durend filmpje van Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Visueel had men nog nooit zoiets moois en krachtigs gezien. We werden de maanden daarna bestookt met vele filmpjes en screenshots van Solid Snake op en in een grote boot. Toen het spel uiteindelijk in 2001 voor de PlayStation 2 uitkwam bleek dat je alleen het begin met Solid Snake speelde. Dit was uiteraard voor vele fans een enorme teleurstelling. Het personage Raiden zal niet de boeken ingaan als een opvolger van Solid Snake.

Desalniettemin was het spel een gigantisch succes. Zo’n succes dat in 2002 het spel opnieuw werd uitgebracht onder de naam Metal Gear Solid 2: Substance. Deze uitgebreide versie verscheen ook voor de Xbox. In 2003 verscheen het spel ook nog op de PC.

Snake in 2004

Inmiddels is Metal Gear Solid: The Twin Snakes al uitgebracht. Met deze titel keert Solid Snake weer terug naar een spelcomputer van Nintendo, de GameCube. Het spel is een remake van de PlayStation klassieker met nieuwe tussenfilmpjes en muziek. De echte Metal Gear fans hebben het spel inmiddels al gekocht, maar in vergelijking met het origineel brengt het niet al te veel nieuws.

Dit jaar zullen we, als het meezit, ook nog een ander Metal Gear spel aantreffen. Als we de persberichten mogen geloven zal Metal Gear Solid 3: Snake Eater nog voor het einde van dit jaar voor de PlayStation 2 verschijnen. Ontzettend veel is er nog niet over dit nieuwste deel te melden, maar het staat vast dat we in de jungle beginnen. Op de E3 beurs in mei zal Konami uiteraard dit derde deel gaan tonen, maar of dit ook speelbaar zal zijn is nog niet bekend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Snake…..Snaaaaaaaake!!!

  imo ik vind Snake niks aan!!! IK snap dat echt niet, hij ziet er helemaal niet cool uit!!!

 • Metal Gear Solid wordt eigenlijk nog het meest geroemd om zijn verhaallijn. Vele plottwists, dubbele lagen in het verhaal en de vele intriges….Revolutionair gewoon!!!  Moet Twinsnakes halen voor de Cube, Plisken…

 • jorim shut up ok splintercell is een eerg coole game. het is tenminste realistiser dan metal gear 2. vampiren en een dame die kogels kan weerkaatsen. geef mij maar metal gear solid voor de playstation 1 en splintercell.

 • Metal Gear is gewoon een goede serie, punt. Anders waren er niet zoveel stuks verkocht ;)

 • Metal Gear is keigoed! :D

 • Leuk stukkie, en ik begin er bijna interesse voor de spellen erdoor te krijgen ;) Misschien koop ik de cube-versie nog een keer…

 • @ mindgame  Jorim zegt toch niet dat Splinter Cell een slecht spel is… integendeel kei goed zelfs! Maar hij heeft het er alleen over dat Sam niet kan tippen aan een personage als Snake! Sam heeft gewoon niet de uitstraling die Snake wel heeft, en dat maakt voor velen Metal Gear Solid beter dan Splinter Cell! :)

 • Is wel een goed spel en verhaal lijn is ook best wel goed.

 • Metal Gear is de beste game vind ik….  grafisch hoort hij bij de top

  verhaallijn staat hij bekend op

  gameplay is zorgvuldig gemaakt

  presentatie kan geen ene game aan tippen

  geluid bij iedere aktie is goed

  in-game filmpjes zijn vreselijk mooi

  voice-acting is perfect

  gameplay elementen zijn niet linear

  Eindbazen zijn vet, verschillen totaal van elkaar

  Character van Snake is DE meetlat van andere characters

  Concept is goed bedacht

  veel wapens, heel veel wapens die je allemaal ook MOET gebruiken

  de nodige humor zit erin

  en de MOEDER van alle stealth games

 • vooral het verhaal en de lange cutscenes spreken mij aan

 • MGS is super vet! Krijg nog tranen in m'n ogen als ik terugdenk aan m'n grijze doos met MGS!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren